Deseori oamenii nu se mai regăsesc în amenajarea locuinței pe care fie au modificat-o cu mulți ani în urmă cu materialele care se găseau atunci, fie că achiziționează un apartament care este deja desuet și mai corespunde cerințelor actuale de viață. Și ce-și doresc majoritatea românilor? Un ambient cald, iar asta poate însemna variate moduri de amenajare. Ei bine, arhitectele de la biroul Acrea Design au propus pentru o locuință de circa 94 de metri pătrați situată într-un bloc construit înainte de 1989, o abordare caldă bazată pe texturi din lemn. Proprietarii, o mamă cu fiica ei adolescentă, și-au dorit, pe lângă un ambient primitor, actual și cald, o recompartimentare, astfel ca bucătăria găsită deschisă să fie separată, iar dormitorul fiicei să devină mult mai generos, cu spații de depozitare, dar și un interior adaptat pentru viața de student. Au fost multe probleme ivite pe parcursul amenajării, cum se întâmplă mai mereu la noi, dar cu ajutorul arhitectelor rezultatul final este pe măsura așteptărilor proprietarilor. Dar hai să afli mai multe, nu înainte de a vedea planurile dinainte și după amenajare.
Noua imagine a locuinței se vede încă de la intrare, unde pe lângă finisajele schimbate, arhitectele de la biroul Acrea Design au propus și o nouă mobilare și decorare, astfel ca prima zonă a locuinței să vorbească despre căldura lemnului. Pe lângă pardoseala care îmbină plăcile ceramice hexagonale cu parchetul, riflajele din lemn continuă pe verticală texturile și nuanțele lemnului.
Inițial livingul era deschis către bucătărie, iar dormitoarele mici erau în număr de 3, alături de 2 băi și 3 balcoane. Arhitectele Luiza Scarlat și Cosmina Vîlcu de la Acrea Design au propus recomaprtimentarea astfel: bucătăria separată față de living, dar deschisă către holul de intrare, livingul extins către balcon, apoi mărirea dormitoarelor prin unirea a două camere pentru obținerea încăperii destinate adolescentei și extinderea celui de al doilea dormitor prin înglobarea spațiului de balcon. Suprafețele mărite ale dormitoarelor au permis configurarea unor spații de depozitare generoase, depozitare suplimentară fiind și pe holul de acces către zona de noapte.
Bucătăria după renovare este separată față de living, dar deschisă către zona de hol, astfel încât lumina naturală să ajungă și la intrarea în locuință. În plus, în lipsa peretelui de delimitare față de hol, s-a putut instala un loc de luat masa, iar electrocasnicele au avut suficient loc. Totul este tratat unitar, combinația de bază fiind alb și texturile din lemn.
Prezența instalațiilor a impus montarea chiuvetei de partea opusă a plitei, dar pentru a lega totul, arhitectele au configurat o bucătărie în formă de U. Astfel s-a creat o zonă de blat binevenită între chiuvetă și plită, plus spațiu suficient de depozitare atât prin corpurile inferioare, cât și cele suspendate. Corpurile suspendate au fost configurate, conform proiectului arhitectelor, astfel ca ele să nu obtureze fereastra. Aceasta, fiind mică, a fost prevăzută cu stor, care pe timpul zilei lasă suprafața de geam liberă, deci și lumina naturală. Mobila a fost realizată pe comandă, după proiectul Acrea Design și executată de firma Șerban Mobilier din București, ca de altfel toată mobila din casă.
Spațiul livingului este unul de trecere între zona de intrare și zona de noapte, care include hol, cele două dormitoare și cele două băi. Ca atare, culoarul de acces între holuri este lăsat liber pentru ciculație, această parte a livingului fiind mobilată cu un loc de luat masa. La nevoie, locul mesei poate fi mutat și în jurul ei puse mai multe scaune, acum răspândite în locuință.
Deasupra locului de luat masa, arhitectele de la Acrea Design au realizat un decor cu hexagoane și licheni. Motivul hexagoanelor se vede din zona de masă la nivelul pardoselii holului de intrare și al bucătăriei, ca atare arhitectele au legat și sufrageria cu același motiv geometric, de această dată pe perete. A fost proiectul lor de bricolaj dedicat personalizătii acestei părți din living.
Livingul are bibliotecă și comodă generoase realizate pe comandă, un mobilier gândite pentru acest spațiu de către arhitecte. În rest, piesele sunt achiziționate astfel ca ambientul să se simtă proaspăt și cald. Fotoliul și draperiile vin să adauge un contrast plăcut cu lemnul și albul ce predomină ambientul și să imprime senzația de spațiu aerisit.
În ambientul livingului, unde tonurile neutre predomină, la fel ca și liniile simple, curate, câteva accente de culoare se simt imediat, de la pernele decorative la draperii și plantele verzi.
Dormitorul adolescentei, obținut din alipirea a două camere mai mici, este grupat în mai multe funcțiuni: dressing și loc de birou, apoi dormitor și spațiu de lectură. Mobilierul este simplu, realizat pe comandă, iar separarea dintre funcțiuni realizată parțial cu ajutorul unor riflaje cu textură din lemn. Pentru ca încăperea nou obținută să fie percepută ca spațioasă, aici nu s-au prevăzut covoare, ceea ce face ca suprafața pardoselii să predomine prin culoarea și textura ei ambientul.
Zona de pat din camera adolescentei este personalizată prin culoarea zugrăvelii, prin forma tăbliei patului, dar și prin decorațiuni. Nuanța de roz pudrat este aleasă în acord cu texturile din lemn și culoarea deschisă a tapițeriei patului.
Locul de lectură, configurat în spațiul fostului balcon, este mobilat strict necesar, dar prin nuanța draperiei și a tapițeriei fotoliului șezlong s-a mai introdus o nouă culoare în ambient, evident asortată restului amenajării. Doi bușteni din lemn vin să adauge textură și să întărească ideea de amenajare caldă în texturi de lemn.
Al doilea dormitor, la fel ca toate încăperile din casă, are un mobilier realizat pe comandă după proiectul arhitectelor. Aceeași combinație de culori și texturi, personalizarea făcându-se prin intermediul decorațiunilor. Dulapul și biblioteca sunt unite printr-un blat cu oglindă, ce servește ca masă de toaletă și la nevoie ca birou.
Patul este încadrat de panouri din PAL cu textură similară lemnului și fâșii de oglinzi care dau impresia de spațiu mai luminos.
Pe timpul serii, lumina de la corpurile suspendate, de o parte și de alta a patului, se reflectă în oglinzile laterale, ceea ce face ca încăperea să devină și mai luminoasă.
Fostul balcon este acum înglobat în ansamblul dormitorului, iar arhitectele au prevăzut ca stâlpii și grinda să fie îmbrăcate cu riflaje pentru a marca frumos locul de lectură. Tot în spațiul fostului balcon sunt prevăzute și spații suplimentare de depozitare.
Cele două băi din apartament sunt tratate simplu, ordonat și cu finisaje plăcute. Astfel, baia mai mică este în tonuri deschise și cu obiecte sanitare adaptate spațiului mic. Inițial, în baia de serviciu nu exista loc de duș, aceasta fiind instalat ulterior. Baia mai mare este placată cu plăci ceramice ce imită riflajele din lemn. A doua baie, fiind mai generoasă, are și un spațiu de depozitare ce include locul mașinii de spălat rufe, un mobilier gândit conform proiectului arhitectelor de la Acrea Design.
Locuința a fost complet modernizată, de la finisaje la instalații, iar renovarea a durat aproape 9 luni de zile din cauza lipsei de profesionalism a echipelor de meșteri. Arhitectele au trebuit să insiste să se refacă instalația electrică, deoarece meșterii nu au respectat planul, apoi au fost probleme și la instalarea și montarea ușilor, dar și a parchetului. Deși inițial estimaseră circa 4 luni de zile pentru execuție, arhitectele s-au văzut nevoite, alături de proprietari, să amâne finalizarea instalării finisajelor, până când aceastea s-au executat conform proiectului. Din păcate, astfel de situații se ivesc din cauza muncii de mântuială, ceva ce este dincolo de controlul oricărui birou de design și arhitectură. De aceea, arhitecții și designerii se feresc să facă recomandări de furnizori și cu atât mai mult de echipe de meșteri. Implicarea arhitectelor a salvat însă situația, chiar cu riscul prelungirii șantierului, astfel ca la final proprietarii să fie mulțumiți. Și chiar sunt pentru că acum, după ce locuiesc în apartamentul reconfigurat, își pot da seama cât de confortabil este totul și că efortul a meritat, mai ales că pe cont propriu n-ar fi știut cum să facă față situaților și cum să aleagă materiale, mobilier pentru ca rezultatul final să fie cel obținut. Totul este armonios, coerent, funcțional și cald, așa cum au visat beneficiarii, iar locuința este acum actuală și cu aer de prospețime. Dacă vrei să apelezi la serviciile de proiectare are arhitectelor de la Acrea Design vezi pagina lor de Facebook/AcreaDesign, iar pe adresa de mail acreadesign18@gmail.com le poți scrie pentru cereri de ofertă. Sper să te inspire și pe tine!
Foto: Arthur Zinz
20
Imi spuneti va rog de unde ati achizitionat tablourile din living?
Tablourile sunt achizitionate de pe Vivre, au o multime de obiecte decorative frumose
Îmi place fotoliul șezlong. Îmi puteți spune de unde l-au achiziționat?
Fotoliul, impreuna cu tablourile si cu alte elemente din amenajare, au fost achizitionate de pe Vivre.
Buna ziua, pentru tablori de acest gen, căutați pe facebook, florinadavidescu. O zi minunată!!
Buna! De unde este achizitionata canapeaua? Multumesc!
Buna ziua! Canapeaua este achizitionata de pe Vivre. Zi frumoasa!
Buna seara,
Imi place cromatica apartamentului – e foarte bine aleasa.
Sincer, sunt recunoscatoare pentru comentariul privind calitatea muncii multor „mesteri” din Romania. Imi pare rau pentru experinta proprietarelor, dar trec printr-o situatie similara. Nu e deloc placut.
Unde au fost montate masina de spalat rufe si uscatorul? Daca au renuntat la amandoua balcoanele,folosesc un spatiu comun al blocului pentru uscarea rufelor? Eu nu am avut destul spatiu ca sa le montez suprapuse, si atunci a trebuit sa renunt la un spatiu de depozitare pentru ele.
Multumesc.
Buna ziua,
Beneficiarii au optat numai pentru masina de spalat, fara uscator. Au preferat sa isi usuce rufele pe un balcon cu iesire din living. Initial in acea zona, acest balcon era mult mai lung, motiv pentru care l-am impartit in doua, o parte ramanand balcon, o parte transformandu-se in zona de citit din camera fetei. Masina de spalat slim este pozitionata in baia matrimoniala, dupa golul de usa in stanga, aceasta fiind glisanta, tocmai pentru a nu pierde si mai mult spatiu, baia fiind oricum micuta.
Zi frumoasa!
Buna Adela,
Ai idee in Constanta unde as putea comanda niste riflaje ca cele de mai sus? Am nevoie pentru „camuflarea” unui frigider. De asemenea, daca ai cunostinta de un designer/ arhitect care ma poate ajuta cu o lucrare mica (living open space) ti-as fi recunoscatoare!
multumesc frumos!
Felicitări arhitectelor, este un apartament superb și foarte „cozy”, cu finisaje perfecte și culori deosebite. Salvez articolul pentru inspirație. 🙂
Am observat ca ati folosit in unele locuri o plinta mai lata sau poate altceva, probabil pentru a acoperi tevile de la centrala termica. Imi puteti spune va rog ce anume ati folosit si de unde le-ati cumparat?
Buna ziua,
In zona tevilor s-a construit o masca din gips carton, iar plinta este aplicata normal, pe lateralul mastii, in partea de sus ramanand constructia din gips. Speram sa va fie de ajutor informatia. Este o solutie simpla si estetica.
Zi frumoasa!
Multumesc mult 🙂
Este atat de frumos! Imi place mult locul de lectura..
Buna ziua,
aveti idee unde se pot gasi riflaje lemn?
Multumesc.
Bună Alina! Se fac la firmele de mobilier, nu se găsesc de-a gata.
Buna. Fotoliul si taburetul din living de unde au fost achizitionate pe culoarea aceea turquoise? Vreau de mult sa imi iau de la ikea dar la magazinul din romania nu au adus pe culoarea aceea. Multumesc
Buna ziua
De unde se poate comanda panoul de lemn tip lambriu folosit la masa de bucatarie respectiv in hol pt cuier.
Multumesc,
Buna ziua,
Panourile respective sunt facute pe comanda la o firma de mobilier. Nu se gasesc gata facute.
Cu drag!
Unde pot gasi covorul din living? Am rascolit tot internetul sa gasesc un covor cu nuante de crem si albastru, o misiune aproape imposibila, majoritatea celor care au accente de albastru fiind combinate cu gri. Multumesc frumos.
Dragă Ingrid, poți găsi direct în magazine. Pe Internet nu vei avea aceeași experiență, mai ales în privința culorilor. Poți găsi la OutletMobexpert, la Gold House Concept, la XXLutz (fostul kika)
Buna ziua!
De unde ati achizitionat plafoniera/aplica din living?
Multumesc!
Bună ziua,
Îmi plac foarte mult plăcile ceramice din baia mare. Îmi puteți spune, va rog, de unde se pot achiziționa? Mulțumesc mult!
Bună Cătălina! Poți încerca la orice showroom dedicat cum ar fi Romstal, SSAB, Disegno, Delta Studio, Progetto Casa, Deko Art Ceramic etc.
Buna seara! Este o regula pentru montarea gresiei cu aspect de lemn? 1/2, 1/3, 1/4. Cum este mai bine?
Depinde de lungimea gresie. Cu cât e mai scurtă, cu atât raportul e bine să fie mai mare. Spre exemplu la lungime de 60 cm montaj de 1/3 sau 1/4 arată mai bine decât 1/2.
Salutare,
este pur si simplu superb! Felicitari pentru tot ce faceti, bravo!
As avea o intrebare, gresia maro din baia mare, cea care imita riflajele din lemn, a fost achizitionata din Romania?
Toate cele bune!
Bună Georgian! Este gresie care imită parchetul, dar montată pe verticală. De aici și senzația de riflaje. Și da, sigur găsești în ofertele mai multor furnizori plăci cu lățime de 8-10 cm și lungime mai mare 60-90 cm.
Gresia din holul de la intrare și bucătărie de unde este?
Va mulțumesc
Bună Mihai! Scrie în articol.