Când ai de-a face cu spații mici te lupți pentru fiecare centimetru pătrat, dar când suprafețele sunt mai generoase provocările sunt în a nu le încărca. Am ales să-ți prezint azi un apartament generos, de circa 156 de metri pătrați, unde locuiește bloggerul de călătorii Lala Rebelo și familia ei. Larissa, pe numele ei, este braziliancă și a vizitat peste 70 de țări, continuând să o facă și acum, când a ajuns mamă. După ce a trăit ultimii patru ani de zile în Panama, unde a avut o locuință foarte colorată, s-a mutat în Brazilia în Sao Paolo, unde a găsit într-o clădire veche din anii 1970 un apartament spațios, dar care nu a mai fost modernizat.
Lala le-a angajat pe arhitectele de la biroul Doob Arquitetura și le-a provocat în a recompartimenta spațiul locuinței astfel ca în noul decor să-și găsească locul obiectele aduse din călătorii, de asemenea o parte din piesele de mobilă (canapele, fotolii) și decorațiunile textile colorate (covoare) din vechea locuință, dar a cerut ca noul ambient să fie cât mai simplu, aerisit și luminos și în niciun caz la fel de colorat ca cel precedent. În plus, pe lângă cele două dormitoare, trei băi, living și bucătărie, și-a dorit neapărat o cameră birou, de unde să-și scrie articolele pe blog, dar și un living deschis către bucătărie, ca întreaga familie să petreacă cât mai mult timp împreună când stă acasă. Rezultatul? O locuință caldă, cu pete de culoare, dar luminoasă și plăcută prin abordarea curată, ordonată. Hai să vezi idei pentru fiecare spațiu în parte.
Intrarea în locuință se face pe un culoar care se deschide către primul spațiul funcțional și anume bucătăria. Locul de cuier și baia de serviciu sunt separate, cu uși interior care se deschid înspre holul de intrare. Arhitectele au propus ca spațiul zonei de zi, care include bucătăria și livingul, să fie tratat în nuanțe neutre. Ca atare, finisajele sunt în tonuri naturale, de griuri, mare parte din suprafețele pereților albe, iar petele de culoare sunt la nivelul pieselor de mobilier tapițate și obiecte mici. Pentru ca griurile să nu dea impresia de ambient tern, arhitectele au prevăzut prezența texturilor din lemn, care încălzesc atmosfera.
Plăci ceramice cu model geometric îmbracă fața corpului de mobilă de tip insulă din bucătărie. Astfel, chiar dacă la nivelul superior suprafețele sunt tratate simplu, curat, acest detaliu personalizează ambientul, alături de placarea plafonului cu panouri cu textură din lemn (pot fi și PAL) și prezența unui corp de iluminat mai elegant.
Blaturile de lucru sunt paralele, unul include locul de chiuvetă, iar al doilea, pe masă peninsulă include locul pentru plită. Prin această poziționare, dotările dint bucătărie nu sunt înghesuite, dar și când se gătește, persoana care lucrează în bucătărie nu stă cu privirea orientată doar înspre o latură a bucătăriei, practic cele două blaturi îi permite să interacționeze cu cei aflați în spațiul zonei de zi. Luminozitatea în bucătărie este dată de prezența blaturilor albe, aceeași nuanță fiind și la nivelul mesei încadrată de scaunele cu tapițerie mov. Mobila din bucătărie are mânere frezate, astfel ca aspectul ei să fie cât mai simplu și ordonat, mai ales că electrocasnicele sunt toate la vedere.
Între bucătărie și zona livingului a fost amplasat frigiderul pentru vinuri. Pentru ca accesul la el să se facă ușor și să nu mai fie înglobat în ansamblul mobilierului de bucătărie, unde ar fi ocupat spațiu necesar depozitării, arhitectele au prevăzut un corp de mobilier special pentru frigider, un corp de mobilier realizat pe comandă. Nuanța albastră a frontului ușii ce ascunde alte sticle și accesorii pentru vin este acceași cu cea de la nivelul bibliotecii amplasată în spatele canapelei.
După realizarea expertizei tehnice privind structura clădirii, s-a constatat că zidurile care separau bucătăria pot fi desființate. Astfel, bucătăria comunică acum deschis cu livingul. Pentru ca traseele cablurilor electrice și ale țevilor, inclusiv al hotei să fie mascate, arhitectele au prevăzut un plafon fals. Tavanul fals este mai coborât în zona bucătăriei cu sufragerie pentru a a prelua și grosimea grinzii din zonă, dar totodată este și o soluție arhitecturală, vizual reușindu-se separarea sugestivă a funcțiunilor și înlăturarea imaginii de hală. Un truc bine de știut mai ales pentru spațiile care sunt lungi și înguste.
La granița dintre zona de hol, bucătărie și living a fost găsit locul pentru expunerea ordonată, dar de efect a unora dintre obiectele aduse din călătorii. De asemenea, comoda și taburetele păstrate din vechea locuință au fost bine adaptate noului context. Pentru senzația de spațiu aerisit și luminos, arhitectele au prevăzut pe o întreagă latură a livingului ca ferestrele să fie protejate cu storuri și nu cu draperii și perdele. Soluția cu storuri este foarte bună mai ales când în familie există și copii mici, care nu ajung la ele, așa cum ajung la perdele și draperii de care pot trage.
După compartimentarea prevăzută de către arhitecte, zona de zi este separată de cea din noapte, lucru marcat și prin placarea pereților și a ușii de acces către holul din care se deschid dormitoarele și două băi. Pentru ca delimitarea să fie cât mai plăcută vizual s-a realizat placarea cu același material pe pereți, dar și pe ușa de acces. Astfel, ușa nu fragmentează spațiul vizual și nu incomodează în niciun fel.
Placarea cu același tip de material a pereților și a ușii, plus poziționarea în același plan a ușii cu cel al pereților este o soluție elegantă, dar nu ieftină. Cert este că este o modalitate excelentă pentru un spațiu în care locul de tv este pe aceeași parte cu ușile interioare. Poziționarea canapelelor s-a făcut în așa fel încât culoarul de acces către ușă să nu fie blocat.
Toată zona de zi are pardoseala din plăci de gresie, dar pentru ca în living ea să nu se simtă rece, au fost prevăzute covoare. Suprapunerea lor arată bine și leagă zonele între ele. Un truc decorativ care merge aplicat în orice locuință unde se dorește o pată de culoare la nivelul pardoselii, dar nu și covoare foarte mari, care sunt greu manevrabile atunci când se doresc a fi duse la curățătorie.
Locul de tv este clar marcat prin prezența ecranului și a poziționării canapelei colțar. Pentru ca ambientul să fie cât mai ordonat, în spatele placării sunt trase cablurile tv, iar comoda de sub tv este din același material ca și placarea, coborâtă pentru a nu încărca vizual. De asemenea, pentru senzația de luminozitate și spațiu, biblioteca a fost prevăzută la nivel inferior, în spatele canapelei, lăsând spațiile pe verticală libere.
Cum poți aduce culoare într-un ambient tratat cu finisaje simple și o canapea tapițată într-un material de nunață gri? Cu perne colorate, piese mici de tip puf colorate și un covor mai deosebit. Deci, nu ai nevoie musai de culori pe pereți pentru a înveseli atmosfera.
Dormitorul matrimonial este amenajat în ton cu zona de zi. Finisajul gri al pereților îi conferă un aer urban, încălzit de placarea cu textură din lemn ce marchează zona patului. Culoarea? Prin noptiere și perne, dar totul arată ordonat pentru că suprafețele albe sunt semnificative, respectiv la nivelul lenjeriei patului și a țesăturilor ce decorează fereastra. Tablourile în alb și negru contează și ele în percepția ordonată a spațiului.
Amenajarea simetrică întotdeauna conferă senzația de ordine, iar cu cât liniile sunt mai simple și texturile în contrast, cu atât ambientul este perceput ca fiind liniștitor. Senzația de confort este dată de volumul pufos al tăbliei patului, textura lenjeriei și a covoarelor.
În urma recompartimentării una dintre cele trei băi din locuință a fost înglobată în spațiul dorimtorului. Fiecare zonă a fost exploatată la maximum pentru depozitare, astfel, pe lângă generosul dulap cu uși culisante din fața patului, tratat alb, un al doilea dulap cu fețele din oglinzi a fost prevăzut înainte de intrarea în baia dormitorului matrimonial.
Baia matrimonială este placată cu marmură și are un duș cu rigolă îngropată separat cu uși culisante. Având în vedere că proprietara călătorește mult și vede tot timpul băi în hoteluri de lux, a considerat că varianta cu marmură albă și mobilier cu textură din lemn este rețeta cea mai sigură pentru o baie simplă, elegantă și mereu la modă.
Apartamentul fiind într-o clădire veche, nu avea prevăzut din construcție planșee ăntre etaje cu grosimi suficiente pentru ca rigola dușului să fie îngropată la nivelul pardoselii din baie. Ca atare, pentru un duș cu aspect similar pardoseala a fost înălțată astfel ca rigola cu adâncime de 6.5 cm să poată fi îngropată. De asemenea, separarea zonei de duș este ingenoasă, fiind realizată cu două panouri de sticlă care culisează și al treilea paniu fix. De ce este igenioasă? Pentru că poziția vasului de toaletă și a mobilierului cu lavoar nu ar fi permis o închidere cu panouri de sticlă care se deschid similar ușilor. Un astfel de sistem de închidere a dușului se face exclusiv pe comandă.
Mobila din baie este suspendată pentru ca sub ea să fie loc pentru curățare facilă. Ferestrele fiind la nivel superior, arhitectele au prevăzut ca sub ele oglinda să fie simplă, fără mobilă, pentru a păstra vizibilitatea excelentă în oglindă. În loc de mobilier, au prevăzut în lateralul lavoarului nișe pentru produse sau obiecte care se doresc a fi la îndemână.
Camera mică, amenajată ca birou, este de fapt cu dublă funcțiune: birou și cameră de oaspeți. De asemenea, pe viitor ea poate deveni a doua cameră pentru un al doilea copil. Pardoseala veche a fost păstrată aici și recondiționată, iar finisajele simple, tapetul cu harta lumii sunt pete de culoare binevenite, alături de blatul turcoaz al mesei. Scaunele sunt de la Kartell.
Amplasarea mesei de birou este interesantă, respectiv pe mijlocul camerei. Asta pentru ca în jurul ei să existe suficiente spații de depozitare, dar și ca masa să poată fi folosită concomitent de către două persoane. Pete de culoare pe suprafețe mici înveselesc încăperea, cum ar fi corpul de iluminat și masa.
Locul de tv a fost prevăzut astfel încât de pe o parte a mesei ecranul să fie vizibil, așa cum și-a dorit proprietara. De asemenea, locul de tv a fost ales pentru a nu ocupa loc în ansamblul de depozitare din jurul mesei de birou.
Cum faci loc pentru un extra raft într-o cameră mică de circa 7,5 metri pătrați? La nivel superior și suspendat, în niciun caz ca și corp de mobilă așezat pe pardoseală. Cum poți avea un tapet similar cu harta lumii? Pe comandă la o firmă specializată în producții publicitare.
Când ai multe obiecte din călătorii secretul este să le așezi în încăperi diferite. Aici, în camera biroului/de oaspeți dulapul a fost gândit cu nișe pentru expunerea unor astfel de obiecte, dar și pentru cărți care se doresc a fi mereu la îndemână.
Dacă vrei un ambient curat, ordonat și luminos, numărul obiectelor la vedere trebuie să fie mic. Locul celorlate obiecte poate fi la interiorul unui ansamblu de depozitare cum e cel de față. Și da, luminiile LED prevăzute din faza de proiectare creează o ambiență plăcută, mai ales pe timp de seară.
Camera copilului este marcată încă de la intrare, cu decorațiuni poziționate pe ușa de intrare. În această cameră pardoseala veche a fost păstrată și recondiționată.
Pentru ca încăperea bebelușului să fie cât mai plăcută, calmă și potrivită și mai încolo, pentru vârsta școlară, proprietara a ales tema plajei, pe care arhitectele au creionat-o cu finisaje simple – pardoseala din lemn veche recondiționată, un tapet deschis cu dungi orizontale care să dea impresia că încăperea este mai lată și un mobilier deschis la culoare, adică piesele care ocupă suprafețe mari. Deci, totul simplu pentru că într-o cameră de copil întotdeauna jucăriile și accesoriile textile colorează ambientul.
Cu decorațiuni mici se poate completa frumos tema de amenajare a unei camerei. Aici tablourile, jucăria suspendată, rafturile rotunde contează în atmosfera camerei copilului.
Proprietara și-a dorit o canapea în camera bebelușului pentru a se putea odihni sau dormi alături de cel mic, dacă e nevoie pe timpul nopții. Singura piesă de mobilier colorată este comoda, folosită acum și pentru înfășat, dar care ulterior poate fi pentru depozitare. În rest, totul simplu. Tema plajei este practic creionată în nuanțe de lemn, alb, gri, iar ca motive decorative sunt norișorii și animalele marine prezente în decorațiuni, în țesăturile fețelor de pernă și în desenul covorului, deci obiecte care se pot schimba repede, fără a fi nevoie de deranj ori cheltuială mare.
A doua baie din zona de noapte este doată cu duș, unde panoul de sticlă este culisant. Fiind o cameră mică, pereții au fost îmbrăcați cu același tip de gresie hexagonală, iar pardoseala a fost aleasă albă pentru mai multă luminozitate și senzație de spațiu, dar și pentru ca obiectele sanitare și mobila albă să nu fragmenteze spațiul. Nișa albă din zona dușului este binevenită, dar și vizual conferă armonie în spațiul mic al băii.
Într-o baie mică, suprafața oglinzii merită să fie mare pentru mai multă luminozitate. Mobilierul poate fi doar la nivel inferior pentru a nu încărca spațiul și de asemenea cu mânere frezate pentru a evita lovirile accidentale, dar și pentru o curățare mai rapidă și mai ușoară. Cine își dorește mai mult spațiu de depozitare într-un baie mică, poate face un compromis vizavi de mărimea chiuvetei, respectiv să aleagă o chiuvetă mai mică, mărindu-se astfel suprafața de blat, dar și spațiul pentru sertare și dulap dedesubt.
Baie de serviciu mică, dar care s-a dorit de impact pentru că urma să fie cel mai des folosită de către oaspeți. Da, poate fi fără duș, doar cu lavoar și vas de toaletă, adică grup sanitar de serviciu, unde suprafața oglinzilor să fie mare pentru a da impresia de mai mult spațiu. Aici arhitectelele au ales un lavoar cu un design mai special și au adăugat personalizare prin plăcile decorative din ciment care sunt fixate și pe pereți. Depozitare? Pe un raft îngust ce încadrează lavoarul. O locuință plăcută, caldă, actuală și personalizată cu obiecte aduse din călătorii, dar și cu piese de mobilier deja achiziționate înainte de amenajare. Sper să te inspire și pe tine!
Foto: Rafael Renzo
15
Buna Adela! Covorul din living de unde e achizitionat?
Colecțiile de covoare, draperii, tapete sunt în general temporare, adică nu se găsesc mai mult de 2-3 ani în magazine pentru că nu se mai produc, fiind înlocuite de colecții noi. Poți găsi covoare similare la https://www.mocheta-parchet.ro/
Buna, Adela! Imi poti recomanda, te rog, un arhitect din Constanta care sa proiecteze o locuinta (casa cu 3-4 dormitoare)? Aceeasi persoana se ocupa si de design interior sau trebuie sa apelez la altcineva? Nu am mai facut asta pana acum si nu stiu de unde sa incep cautarile…multumesc frumos si keep up the good work!
Bună Andreea! Te-aș îndruma către Oana Cucoveanu (e-mail cucoveanuoana@gmail.com) care e designer, dar care la biroul ei lucrează cu colegii ei arhitecți.
Buna!
Mobila pentru bucatarie este facuta pe comanda? Imi place foarte mult culoarea.
Bună Andreea! Da, este făcută pe comandă.
Buna Adela, imi poti spune te rog mult, cu cine s-a lucrat pe partea de mobilier? Multumesc mult. Si multumesc pentru inspiratia din fiecare dimineata 🙂
Bună Laura! Văd că ești arhitect, așa că-ți spun că poți implementa proiecte similare cu Movi Design http://movidesign.ro/