adelaparvu.com despre casa cu living albastru, Foto Rafal Lipski, Weranda (2)

In Case, Design Interior

Și-a decorat casa în funcție de obiectele cumpărate din călătorii

Fără îndoială că vei vedea o casă cu totul specială, unde nu doar culorile, cât mai ales obiectele îi conferă caracter și personalitate. E adevărat că nu mulți ar avea curajul să facă astfel de combinații, cum ar fi albastru de Wedgwood cu violet sau albastru pastelat cu alb și gri, dar multe dintre nuanțele plăcute sunt conferite de obiecte și textura pieselor din lemn. Proprietara acestei case a început amenajarea ei în urmă cu 19 ani, timp în care a devenit mamă și soție, dar și-a pus amprenta personală pe întreaga amenajare. Cu certitudine are un simț al culorilor și proporților, care, fără să-și dea seama, i-a fost cultivat încă din copilărie. Dar hai să-ți spun mai multe despre ce a influențat-o și cum și-a făcut casa.

adelaparvu.com despre casa cu living albastru, Foto Rafal Lipski, Weranda (5)

Cu un bunic arhitect și cu o bunică balerină, proprietara de față când era copil primea ca și cadouri de ziua ei sau la ocazii festive mici obiecte din colecția de antichități a bunicilor. Deși părinții ei protestau, bunicii considerau că oferindu-le nepoților astfel de obiecte, ce-i drept mai prețioase, deși în cantități mici, cum ar fi o ceașcă de porțelan, un ceas de masă ori un sfeșnic, le va trezi interesul pentru povestea din spatele lor și îi va educa. Și într-adevăr microbul albastrului de Wedgwood s-a prins de Agnieska, poloneza de care-ți scriu azi. Nu întâmplător atunci când a cumpărat casa de față a hotărât să aducă acea culoare la interiorul ei. Dar cum banii nu i-au ajuns din start, căci vânduse înainte un apartament de bloc, decorul interior a durat mult, însă a meritat. Călătorind a tot cumpărat obiecte, pe care simțea pur și simplu nevoia să le cumpere.

adelaparvu.com despre casa cu living albastru, Foto Rafal Lipski, Weranda (3)

Implusul ei de-a cheltui și a se chinui să aducă oglinzi din Paris, mici piese de mobilă din Asia și Australia ori să cumpere tot felul de obiecte tradiționale din lemn pictate s-a dovedid a fi în final o decizie bună pentru că le-a găsit tuturor locul. Proprietara spune că mult timp aceste obiecte au zăcut depozitate, dar cum termina de finisat o cameră parcă se potriveau la fix cu spațiul respectiv. Spre exemplu, șemineul din living a decis să-l facă după ce a primit patru, și nu mai multe decât atât, plăcuțe de faianță pictată din Tunisia. Ei bine, a hotărât ca șemineul să fie albastru și decorat cu astfel de plăcuțe. Ca să le integreze frumos a căutat altele asemănătoare, dar rezultatul este cu adevărat special. Cel mai surprinzător este cât de vivace e atmosfera bucătăriei, care dacă e să o observi bine este simplu zugrăvită într-o nuanță pastelată de albastru, are mobilă gri cu finisaj antichizat și plăci de faianță albe. Dar multitudinea de obiecte de ceramică pictată de pe pereți transformă total percepția asupra încăperii.

adelaparvu.com despre casa cu living albastru, Foto Rafal Lipski, Weranda (10)

Deși paleta de culori de aici este una rece, căci atât albastrul, cât și movul sunt nuanțe reci, ca de iarnă, totul este frumos echilibrat prin prezența lemnului. Și da, lemnul se găsește atât în piesele de mobilier, cât și prin buștenii depozitați lângă șemineu, dar nuanțele aurii, calde mai sunt prezente prin mici obiecte din bronz. Deci e o armonie subtilă la mijloc între cald și rece, între lemn, ceramică cu texturi specifice și zugrăvelile în culori tari, pline, dar mate. Agnieska spune că deși a ajuns la acest decor după mult timp încă nu a terminat, așa că dormitorul matrimonial este destul de auster, iar fiicele ei i-au cerut să-și decoreze singure camerele cât mai simplu, adică în alb (că doar au pe cine moșteni la acest capitol). Oricum, e o casă cu adevărat deosebită, cu o atmosferă de-a dreptul scenografică. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre casa cu living albastru, Foto Rafal Lipski, Weranda (2)

adelaparvu.com despre casa cu living albastru, Foto Rafal Lipski, Weranda (1)

adelaparvu.com despre casa cu living albastru, Foto Rafal Lipski, Weranda (4)

adelaparvu.com despre casa cu living albastru, Foto Rafal Lipski, Weranda (6)

adelaparvu.com despre casa cu living albastru, Foto Rafal Lipski, Weranda (7)

adelaparvu.com despre casa cu living albastru, Foto Rafal Lipski, Weranda (9)

adelaparvu.com despre casa cu living albastru, Foto Rafal Lipski, Weranda (8)

adelaparvu.com despre casa cu living albastru, Foto Rafal Lipski, Weranda (11)

adelaparvu.com despre casa cu living albastru, Foto Rafal Lipski, Weranda (13)

adelaparvu.com despre casa cu living albastru, Foto Rafal Lipski, Weranda (12)

adelaparvu.com despre casa cu living albastru, Foto Rafal Lipski, Weranda (14)

Foto: Rafal Lipski/ Weranda

6 raspunsuri pentru Și-a decorat casa în funcție de obiectele cumpărate din călătorii

 1. silvia spune:

  Imi plac la nebunie oglinzile vechi si colectia Aniegska-i este superba, fie ca ele sunt amplasate in bucatarie, baie sau camerele de locuit. Nu mi-as pune prea multe in bathroom, nu pentru ca nu mi-ar place ci pentru ca fac prea mult abur zilnic. Casa este aerisita, cu toata bogatia de colectii adunate in timp,datorita faptului ca colectiile sunt grupate.

 2. raluca spune:

  Superba ceramica alba cu albastru – de Delft, oare?

 3. Radu spune:

  Nu am o problema cu culorile, chiar bucataria imi place foarte mult, dar e mult prea incarcata pentru gustul meu chiar daca fiecare obiect are valoare sentimentala si nu numai.

 4. FANEL spune:

  Salutare!
  Am o parere foarte buna…Da senzatia de o expozitie de portelan…Nu imi doresc sa ma aflu prin preajma casei, la primul cutremur, nici eu si nici dusmanii mei…Pa Pa

 5. Aida spune:

  super!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *