adelaparvu.com despre apartament 75 mp in tonuri deschise, designer Pia Capdevila, Foto Fernando Bedon, ElMueble (18)

In apartamente, Design Interior

Calm și luminozitate într-un apartament de 75 de mp

Într-o lume agitată avem nevoie de un refugiu, un loc în care să putem ofta că ne bine, unde odată cu respirația îndelungă și conștientă să avem certitudinea că am ajuns acasă. Ei bine, asta își dorea și Maria, care achiziționase un apartament de 75 mp, într-o zonă aflată în apropierea unui parc, dar o locuință în care nu știa de unde să înceapă pentru a-și găsi calmul. O urmărea deja de multă vreme pe Pia Capdevila, designerița din Spania, a cărei postări pe Instagram o inspirau. Ambientele create de ea îi dădeau o stare de bine. Așa că și-a luat inima în dinți și a contact-o, ajungând să colaboreze pentru a aunge să-și împlinească visul. Și uite, mai jos, schița cu planul apartamentului așa cum a fost organizat la final, după reamenajare. Dar hai să-ți spun mai multe.

adelaparvu.com despre apartament 75 mp in tonuri deschise, designer Pia Capdevila, Foto Fernando Bedon, ElMueble (8)

Locuința cumva lungă și îngustă avea inițial dormitorul în locul livingului, iar una dintre băi între bucătărie și primul dormitor. Designerul a observat însă că zona cea mai luminoasă din apartament și cu vedere către parcul din apropiere era de fapt în dormitor. Așa că a propus o schimbare radicală: să inverseze zona de noapte cu cea de zi. Astfel, în locul dormitorului a prevăzut livingul, iar spațiul logiei, cu o formă atipică, triunghiulară l-a deschis către interior. A rezultat astfel o încăpere mai luminoasă și mai aerisită, deși mai mult lungă și îngustă. Dar Maria visa la ceva odihnitor, puțin încărcat și totul la îndemână, așa că organizarea apartamentului a găsit-o logică – pe o parte toată zona de zi cu bucătărie, sufragerie și living, pe cealaltă parte cele două dormitoare și două băi.

adelaparvu.com despre apartament 75 mp in tonuri deschise, designer Pia Capdevila, Foto Fernando Bedon, ElMueble (10)

După reconfigurarea funcțiunilor, care evident s-a lăsat cu șantier, instalația electrică și instalația sanitară de la băi retrasate, a urmat partea de finisaje. Pentru a conferi senzația de ordine, calm și luminozitate, designerul a propus o abordare simplă cu zugrăveli pe bază de vopsea lavabilă în tonuri de gri cald, tavane albe și parchet peste tot cu excepția băilor. Pardoseala a devenit astfel principala suprafața care conferea căldură. Pe fundalul zugrăvelilor neutre și deschise a configurat piese de mobilier funcționale, dar bine plasate, ca și cum ar fi fost în continuarea structurilor existente,spre exemplu biblioteca din vecinătatea canapelei care completează prezența unui stâlp și așezarea mesei în continuarea acestuia. Apoi prezența unui alt mobilier de depozitare sub ferestrele livingului, care creează un spațiu suplimentar deasupra, ca un glaf interior mai generos.

adelaparvu.com despre apartament 75 mp in tonuri deschise, designer Pia Capdevila, Foto Fernando Bedon, ElMueble (9)

adelaparvu.com despre apartament 75 mp in tonuri deschise, designer Pia Capdevila, Foto Fernando Bedon, ElMueble (11)

La capitolul iluminat zonele au fost bine conturate, ca atare fiecare prevăzută cu o modalitate de iluminat, începând de la nivelul plafoanelor și terminând cu locul pentru aplice de perete, lampadare și veioze. Ulterior, mobila a fost aleasă în tonuri combinate de lemn (locul de luat masa unde pe perete este folosit un tapet ce imită desenul unei uși, măsuțe în living, interiorul corpurilor de bibliotecă), maro închis (corpurile de la bucătărie care dau senzația de profunzime), gri (tapițeria canapelei) și alb. Mult alb! Pentru că albul în relație cu suprafețele mari (cum ar fi pentru dulapuri) este mult mai plăcut, mai puțin prezent, dacă vrei. Alb și pentru decorațiuni textile, în special pentru storurile realizate pe comandă, dar nuanțe deschise derivate din alb și pentru covoare, lenjerie de pat, abajururile lămpilor, paspartuurile tablourilor.

adelaparvu.com despre apartament 75 mp in tonuri deschise, designer Pia Capdevila, Foto Fernando Bedon, ElMueble (3)

În dormitor a fost gândită o soluție practică, respectiv o așezare a patului mai către centru camerei, tăblia acestuia fiind separată ingenios de dulapul aflat în spate. Practic, designerul a prevăzut un spațiu suplimentar de depozitare, nu doar pe peretele liber, ci și în spatee patului. Structura mobilierului nu a fost ridicată până la nivelul plafonului, ci doar până la nivelul superior al tâmplăriei, astfel încât lumina naturală să pătrundă și după pat.Tăblia a fost marcată decorativ prin îmbrăcarea cu un tapet în dungi veticale ce amplifică senzația de înălțime.

adelaparvu.com despre apartament 75 mp in tonuri deschise, designer Pia Capdevila, Foto Fernando Bedon, ElMueble (5)

adelaparvu.com despre apartament 75 mp in tonuri deschise, designer Pia Capdevila, Foto Fernando Bedon, ElMueble (12)

Pentru fiecare cameră s-au realizat pe comandă ori au fost cumpărate piese de mobilier care să fie un strict necesar bine calculat pentru Maria, iar pe fundalul neutru mici decorațiuni și plante să însuflețească atmosfera. A rezultat o locuință plăcută, aerisită și luminoasă, unde privirea poate evada către exterior, în parc ori poate evada spre introspecție, către interiorul inimii Mariei ce poate ofta că e acasă, adică acolo unde își găsește liniștea, protecția și calmul din fața avalanșei acestei lumi grăbite. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre apartament 75 mp in tonuri deschise, designer Pia Capdevila, Foto Fernando Bedon, ElMueble (6)

adelaparvu.com despre apartament 75 mp in tonuri deschise, designer Pia Capdevila, Foto Fernando Bedon, ElMueble (4)

adelaparvu.com despre apartament 75 mp in tonuri deschise, designer Pia Capdevila, Foto Fernando Bedon, ElMueble (7)

adelaparvu.com despre apartament 75 mp in tonuri deschise, designer Pia Capdevila, Foto Fernando Bedon, ElMueble (2)

adelaparvu.com despre apartament 75 mp in tonuri deschise, designer Pia Capdevila, Foto Fernando Bedon, ElMueble (1)
Foto: Fernando Bedon

8 raspunsuri pentru Calm și luminozitate într-un apartament de 75 de mp

 1. Design Total spune:

  Buna Adela,

  Vrem sa-ti mai prezentam renovarea completa pentru un apartament cu 4 camere situat in piata Victoriei.

  Daca se poate oparere ?

  Multumim si succes pe 2018

  Galerie renovare completa: http://amenajarirenovariapartamente.ro/renovat-apartament-4-camere-cale-victoriei/

  133

 2. Ioana spune:

  Buna ziua! Imi puteti spune de unde ati achizitionat corpul de iluminat din bucatarie? Va multumesc frumos!

 3. Maria Gliga spune:

  Îți mulțumesc Adela, că ți faci timp sa mi trimiți sugestii și idei de amenajare a locuinței. Le privesc cu mare plăcere și ți împărtășesc că întotdeauna mi am dorit ca un designer ca tine sa ajungă și în casa mea pentru că următorul meu vis este sa mi reamenajez apartamentul . Am incercat ani de a rândul sa l îmbunătățesc și să l înfrumusețez singura, Am zugrăvit singura, dar acum nu prea mai pot pentru că am ceva probleme de sănătate. Oricum ideile tale mă inspiră și am urmărit cu drag si cu nerăbdare emisiunile ” Visuri la Cheie „. A ți realizat proiecte minunate. Îți doresc multă sănătate și anul care a venit, să ți aducă nenumărate satisfacțiile și multe împliniri alaturi de cei dragi. La multi ani ! Aștept în continuare ideile tale cu mult interes.

 4. Adelina spune:

  Buna-ziua,
  Îmi puteți spune de unde ați achiziționat perdelele? M -ar interesa sistemul de prindere. Mulțumesc.

 5. Razvan spune:

  Buna ziua doamna Adela, vreau sa imi construiesc o casa singur din lemn ecologica. La munte unde o sa fie destul de frig. Si ma gandeam ca dumneavoastra sunteti singura care imi puteti da sfaturi. Ceva de genul vreau sa fie casa https://www.youtube.com/watch?v=RV7pmE4MC-I dar fara etaj cu un living unde sa lucrez pe internet. Cu 2 camere una de musafiri una unde sa dorm eu cu o baie, o bucatarie si bineinteles o camara pentru provizii de iarna. Si vreau sa va intreb daca actele si legile romanesti imi permit sa imi construiesc casa singur doar cu schita unui arhitect. Si privind dincolo de toata treaba cu actele. Casa o sa fie din busteni patrati ca si in video izolati intre ei probabil cu lana sau canepa *(bineinteles ca busteni vor fi tratati anti incediu anti carii anti insecte etc.)* Si la exterior cu hempcrete deoarece lemnul izoleaza destul de bine. Lemnul o sa fie din stejar pentru o duritate mai buna si acoperisul o sa fie din sindrila de lemn. Si am cateva intrebari pentru toaleta. Finisajele inauntru o sa fie din lut cu paie tocate (m-am gandit la ceva stuf cu canepa pentru o izolare mai buna). Dar nu stiu cum sta treaba cu fosa septica ecologica si ma cam tem asa ca am decis sa fac una din beton chiar daca nu o sa fie ecologic. Si imi e frica foarte tare de semineu cu soba care o sa fie din caramida finisate tot cu lut. Imi e frica din cauza sigurantei casei chiar daca lemnul o sa fie tratat anti incendii nu se stie niciodata de un covor ceva. Si apropo in casa nu o sa am gresie o sa am piatra naturala sparta sa duc casa la un grad mai mare de ecologic. Si o sa am lemn finisat si lacuit in loc de parchet. Daca aveti cateva sfaturi sa imi oferiti va rog din inima sa ma ajutati. Multumesc frumos anticipat!

  • Adela Parvu spune:

   Răzvan, conform legislației în vigoare ai nevoie de un proiect întocmit de către un arhitect care drept de semnătură. Pe baza acestui proiect, care se depune la primărie tot de către arhitect, vei obține, dacă totul este în regulă, autorizația de construire. Atâta timp cât respecți proiectul aprobat poți să construiești singur sau cu o firmă de specialitate, respectând indicațiile din autorizație.

 6. Gabriela Popescu spune:

  Buna ,Adela! Imi plac la nebunie articolele tale care m-au inspirat de-a lungul timpului in amenajarea casei. Imi place foarte mult fotoliul din living si m-ar interesa daca se gaseste la noi ceva asemanator. Multumesc! Mult succes in continuare!

 7. Alina spune:

  I like this site because alert(‘Injected!’); teaches me a lot

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *