Există multe trucuri de decorare, mai ales pentru spațiile mici și câteodată nu e deloc greu să alegi o soluție simplă și confortabilă. Una dintre ele este cea cu mobilier în jurul canapelei. De ce ai alege o astfel de soluție? Păi, spre exemplu, dacă îți dorești să conferi senzația unui spațiu mai aerisit în living, atunci această impresie o poți avea lăsând zona de tv, deci cea din fața canapelei cât mai liberă. Da, cu cât vezi mai puține obiecte, cu atât senzația de spațiu mai amplu este mai pregnantă, pentru că atunci când te așezi pe canapea ceea ce ai în fața ochilor îți sensibilizează și starea de spirit. În plus, gruparea mobilierului pe o singură latură, canapea și bibliotecă în jurul ei, te ajută și la economisirea de spațiu, mai ales acum că există televizoare care se pot suspenda direct pe perete.
Unde se potrivește acest mod de mobilare? În special în livinguri mici și înguste, unde poți avea mobila pe o singură latură a camerei, apoi în livinguri unde ai multe ferestre și un singur perete întreg pentru a așeza mobila. La fel, poți adopta această soluție dacă spre exemplu deasupra canapelei ai o grindă. Aceasta poate fi mascată în partea superioară cu placări, care să arate ca de mobilă, iar în lateralul canapelei să faci corpuri înalte. Astfel, creezi o iluzie optică plăcută, fără să te mai deranjeze vizual grinda. De asemenea, este o soluție bună și pentru camere de copii unde vrei în loc de pat canapea extensibilă sau în camere de oaspeți.
Desigur, un astfel de mobilier îl poți avea cel mai sigur pe comandă și îl poți realiza la orice firmă de mobilier care are atelier propriu. E recomandat să știi dinainte dimensiunea canapelei, astfel încât în jurul ei să poți contura mobila. Atenție la înalțimea și la lățimea rafturilor superioare (maximum 25 cm), ca să nu riști să te lovești și de asemenea la trasarea locurilor de priză, pe care le poți avea încastrate în mobilier. Ca și stil de decorare totul este la discreția imaginației tale. Eu ți-am selectat 30 de idei aplicate de designeri talentați din întreaga lume și ai să vezi abordările lor diferite în funcție de arhitectura casei, dar și de stilul de amenajare. Sper să te inspire și pe tine!
6
Superb articol și foarte folositor!
De ce stau canapelele acestea doar lipite de perete?
as dori sa vad si un articol cu ele ca piesa de rezistenta, in mijloc!!!!!!!!!!
Gabriela, cred ca nu ai citit cu atentie articolul pentru ca motivatia pentru care canapelele si mobilierul sunt la perete este argumentata (lipsa de spatiu). Referitor la canapea pe centrul camerei ai deja un asffel de articol pe blog, uite aici https://adelaparvu.com/2014/11/13/canapea-pe-mijlocul-livingului-cum-maschezi-spatele-ei/
Buna Adela, te rog din suflet sa ma sfatuiest… intr-un living zugravit alb, canapelele de culoare rosie , ce culoare de parchet se potriveste?
Multumesc mult, felicitari pentru munca depusa si mult succes in continuare!!
Ana, ar fi bine sa alegi parchetul in functie de atmosfera pe care vrei sa o obtii in camera ta. De asemenea si montajul parchetului te poate ajuta sa corectezi optic forma camerei. Sfatul meu ar fi sa alegi ceva neutru, catre griuri pentru ca un astfel de parchet se potriveste bine cu orice, chiar si daca te plictisesti de canapelele rosii si le vei schimba cu unele crem, verzi, albastre etc.
Ideea din articol, cu mobilierul in jurul canapelei, se poate aplica si daca nu e f mic spatiul; genul asta de design intotdeauna m-a dus cu gandul la caldura, protectie, liniste, ca si cum canapeaua si mobilierul te tin in brate 🙂
Chiar dacă articolul este scris cu ceva timp în urmă, eu acum l-am descoperit și vă mulțumesc pentru idei. Caut să amenajez sufrageria în acest stil și nu prea am găsit imagini sau sugestii cu care să pot merge la un producător de mobilier să dezvolt un astfel de concept.