Tânjim după lumină naturală și e firesc să ne dorim locuințe în care aceasta să se simtă din plin. Ca atare, multe case nou construite au ferestre generoase și spații la parter ample, dar deseori proprietarii, după ce construcția e ridicată, ajung în dilemă la partea de mobilare și decorare. Cum să mobilieze încăperile deschise, unde numărul zidurilor e limitat, iar mobila necesară n-ar încăperea de-a lungul lor? Cum să facă cu mobila astfel încât să nu obtureze ferestrele? Ei bine, am ales să-ți prezint o astfel de casă, unde la parter spațiile comunică între ele, iar separările sunt făcute cu mobilă. Hai să-ți spun mai multe.
Casa pe care o vezi este și ea nou construită, dar diferența față de alte locuințe este faptul că aparține unei arhitecte poloneze. Mai pe scurt, ea a construit-o pentru familia sa, așa că ideile sale s-ar putea să te inspire. Este ridicată în mediul rural, unde vecinii sunt destul de aproape, dar a orientat ferestrele astfel încât să aibă parte de lumină, dar și de intimitate. Arhitecta Dagna Polkowska a prevăzut însă separări folosindu-se de mobilier și de structura de rezistență a casei, respectiv de prezența stâlpilor de care s-a legat pentru a concepe ansambluri de mobilier.
Pentru biblioteca din living a folosit singurul perete liber de aici, iar în fața ei a așezat canapeaua.Și te asigur că nu este incomod. Spațiul e folosit la maximum, în plus, zonele de depozitare nu lipsesc. În partea de jos a bibliotecii sunt prevăzute sertare, dar această zonă este camuflată de canapea. Dacă ai circa 70-80 de centimetri distanța minimă între sertare și canapea este în regulă. Și merită să iei în considerare această idee de mobilare pentru că salvezi spațiu. În loc să ai canapeaua pe un perete și biblioteca pe un altul, poți să le grupezi pe amândouă în același plan. Este o soluție bună și pentru dormitoare lungi și înguste (poți avea dulapul pe perete, iar la distanță de el patul).
Apoi, pentru zona de tv a conceput un element de mobilier (evident a prevăzut prizele înainte), care are și rol de separare. Soluția aceasta cu o comodă mai înspre centrul livingului nu este des folosită la noi, dar e practică. Pe o parte este montat televizorul, iar pe cealaltă parte către sufragerie există un dulap pentru depozitarea obiectelor. Faptul că mobila are mânere frezate și nu aplicate, face ca acest corp de mobilier să aibă o imagine compactă, să pară un obiect și nu mobilă. Iar faptul că e poziționată pe centrul camerei face ca ferestrele să rămână libere, deci nu le obturează.
Bucătăria este parțial deschisă, iar stâlpii sunt folosiți ca punct de plecare pentru mobilier, ca să mă exprim așa. Practic într-un spațiu deschis, bucătăria este organizată și delimitată exclusiv cu ajutorul mobilierului. Pentru că sunt multe ferestre și aici, de-a lungul pereților există mobilă de depozitare și loc pentru chiuvetă, dar pentru zona de gătit a fost concepută o masă insulă cu o hotă suspendată cu formă tubulară. Bucătăria este vizibilă din zona sufrageriei, dar camuflată de mobilier din zona de tv.
La toate aceste soluții de delimitare cu ajutorul mobilierului trebuie să ai în vedere faptul că partea din spate a pieselor trebuie să arate bine. Dacă, de regulă, la mobilă contează fața ei, atunci când piesele devin elementele de separare mobila trebuie realizată din materiale rezistente pe toate părțile și aici pot interveni costuri suplimentare. Am vrut să-ți explic mai mult soluțiile de mobilare și organizare a parterului, tocmai ca să te direcționezi și să-ți arăt că se poate aranja un interior și atunci când nu ai suficiente ziduri pe lângă care să așezi mobila. Pentru partea de decorare depinde de gusturile fiecăruia. Sper să te inspire și pe tine această casă!
Imaginile astea nu mi se par relevante pt. titlu. Casa prezentata are zone vitrate intinse,dar nu de nefolosit. Optiunea pt. acea piesa cu 2 utilizari, mi se pare o gaselnita, dar nu neaparat pt. ca spatiul are deficiente. Eu locuiesc intro de casa, veche si frumoasa, in care mobilarea devine un joc de societate! Eu nu am niciun perete in camere, liber in totalitate: ori este o fereastra, ori usa simpla, ori o usa cu geam, ori soba, ori chiar 2 usi!! Eu am aplicat diverse variante de decorare si organizare a camerelor, in unele acoperind in oarece feluri, cate o usa. temporar. Intrun singur caz am acoperit o usa de tot. Oricum este o aventura sa gasesti mobila pt. acest tip de casa. Cu bine si spor la treaba!