Are o suprafața generoasă, dar contează și dacă pe ferestre se vede un peisaj frumos, cum ar fi o pădure de pini care, indiferent de anotimp, aduce la interior nuanțe de verde. Mi-am imaginat cum m-aș simți în acest apartament de 112 metri pătrați pentru care proiectul este realizat atât de detailat. Aproape că nici nu faci diferența dintre proiect și realitate. Apoi, mi-am luat răgazul să observ fiecare zonă și să o descos ca să-ți direcționez atenția asupra soluțiilor găsite aici. Prima, cea mai evidentă, este lipsa pereților care să delimiteze încăperile, cu excepția băii. Și de ce s-a recurs la această soluție? Pentru că ar fi fost păcat ca structura din lemn a acoperișului să fie fragmentată, la fel și lumina naturală care pătrunde pe ferestre să fie oprită între ziduri în loc să ajungă și spre centrul locuinței. Însă dacă ai o familie mai mare, cu copii și vrei dormitoare dedicate lor, e clar că aceste soluții nu sunt unele viabile. Dar hai să-ți spun mai multe.
Când îți dorești mai mult spațiu, mai ales la mansardă, e bine să te gândești la faptul că în centrul ei, înălțimea fiind cea mai mare, e locul numai bun pentru zona de zi. Acolo, unde pantele acoperișului nu incomodează, e locul perfect pentru socializare, pentru a te mișca în voie, așa că designerii ucrainieni de la Rover Building Company care au conceput proiectul acestei locuințe au ales la fix ca mijlocul mansardei să fie dedicat livingului. Dar dacă e să separi cu pereți centrul casei, nu uita de lumina naturală. Aici, totul este la vedere și în jurul acestui centru, marcat și de prezența șemineului, au distribuit celelalte funcțiuni, care sunt separate doar prin dispoziția mobilierului. Practic, au delimitat celelate zone doar prin modul cum au așezat mobilierul.
Bucătăria și baia se află aproape una de cealaltă pentru că e mai economic să faci asta, să trasezi instalația de apă pe o singură parte a locuinței. De aceea, nu întâmplător, ai să vezi că de o parte și de alta a aceluiași perete care le separă sunt poziționate chiuveta de la bucătărie și lavoarul de la baie. Propunerea finisajelor este una simplă: pereți albi pe care se văd frumos elementele acoperișului și pardoseală din lemn cu lamele late, ca de podea. Și ea este peste tot la fel, montată pe lungimea spațiului deschis, deci are aceeași orientare și, fără să-ți dai seama din prima, acest mod de a monta podeaua te ghidează dinspre centrul casei către celelalte funcțiuni.
Desigur, fiind un proiect, pe baza lui s-au putut face estimări legate de costurile de amenajare, iar designerii au ajuns la concluzia că 25.000 de euro ar fi suma necesară pentru finisaje, dotări și mobilare. Dar aceste costuri sunt estimate pentru o mobilare minimală. Uite, spre exemplu bucătăria are spații de depozitare strict necesare, la fel și dormitorul. Apoi, în locul unei canapele au propus fotolii care unite dau impresia de canapea, iar în dormitor un paravan și o blibliotecă simplă ascund zona de odihnă. În mare parte spațiul respiră, dar este clar că locuința generoasă este gândită pentru maximum două persoane și nu pentru o familie cu copii.
Ceea ce mi-a plăcut însă la acest proiect este combinația de contemporan cu influențe etno, respectiv prezența lemnului, a betonului (șemineu, blatul de la bucătărie) și inserția de obiecte huțule. Neamul huțulilor pe care-l găsim și în Maramureș și Bucovina, are o cultură aparte, iar obiectele lor tradiționale fie că vorbim despre mobilier din lemn sculptat sau țesături cu motive folclorice cusute, sunt migăloase și bogat ornamentate. Huțulii sunt cei care au adus și la noi obiceiul încondeierii ouălelor de Paște, iar portul lor este unul colorat, cu motive minuțios executate, preponderent jocuri de forme geometrice și dungi contrastante, deci pe placul celor designerilor care caută o notă de inedit și atemporalitate. Așa că un covor țesut la război, câteva perne în zona de living ca și o ladă sculptată în bucătărie, pot fi exact acele accente care să completeze frumos restul mobilierului care e simplu, clar, contemporan.
Un proiect interesant, care dacă-ți place s-ar putea să fie tocmai pentru că-ți oferă această senzație de spațiu, de lumină, de ambient aerisit. Dar nu uita că întotdeauna când îți amenajezi casa trebuie să pornești de la nevoi, depozitarea fiind una importantă la fel ca și bucătăria, baia. Dacă nu ai unde să-ți pui lucrurile, dacă nu ai unde să gătești, unde să te speli, dacă nu ai locuri de ședere, de odihnă suficiente, nu vei putea niciodată obține imaginea unei locuințe aerisite și ordonate. Ea va rămâne frumoasă, spațioasă și luminoasă doar în proiect. Așa că indiferent de ce imagini și randări vezi și încearcă să analizezi fiecare aspect pornind de la întrebări simple: ce am nevoie, ce-mi place și de ce-mi place, ce-mi permit. Da, cu 25.000 de euro ai putea avea o amenajare ca cea de față, dar nu te aștepta la parchet din lemn masiv, la mobilă din lemn masiv cum le vezi sugerate aici, dar așteaptă-te la un preț mai mare pentru manoperă, căci trebuie să plătești bine meșterii care să-ți pună în aplicare un proiect de șemineu ca acesta sau să-ți amenajeze fidel, ca în randare, o baie precum o vezi aici. Sper să-ți prindă bine informațiile acestea!
Imagini: Rover Building Company
2
Foarte frumos, totul e mare aerisit, la locul lui!
Adela, daca te rog, imi poti recomanda o firma serioasa de imobiliare in Bucuresti !?
Ne intereseaza un apartament cu 3 camere, bun si aflat intr-o zona buna.
Te rog sa imi scuzi indrazneala si … multe multumiri.
Buna Teodora! Daca aflu iti dau de veste, dar sa stii ca si eu caut asa ceva 🙂
Recomandarea mea cu privire la cautarea unei agentii imobiliare serioase este sa nu cautati,neaparat,o agentie imobiliara ci un om care lucreaza in domeniu.Agentiile imobiliare pot avea recomandari bune dar depinde de omul,agentul care va preia.
Lucrez in domeniu de 11 ani si stiu foarte bine situatia din interiorul agentiilor imobiliare.
Ideal este sa alegeti un agent care sa vina pe recomandari solide,indiferent la ce agentie activeaza.
Pai Catalin, daca te pricepi si esti in domeniu, lasa-ne date de contact ca sa putem da de tine 🙂
Cel mai bine ! Multumim !
Daca va ajuta informatii legate de zona imobiliara din Brasov…cu mare drag :))
Adela, parca ai fi MICUL VRAJITOR, eu exact la asta lucrez acum, la obtinerea unei autorizatii pt. mansardarea locuintei si exact asa o sa arate, un spatiu mare deschis, fara usi ca nu le suport, singura incapere inchisa va fi baia, ca nu se poate altfel, in rest totul deschis. Mansarda mea are cam aceeasi suprafata, delimitez dormitorul prin mobilier.Colaborez cu un tanar designer, exact asta e stilul la care ne-am gandit modern cu influente rustice , pt. un plus de caldura, cele f.f. moderne mi se par reci si fara personalitate. La mine lipseste doar balconul, pt. ca avem o curte generoasa si m-am gandit nu nu prea imi foloseste.Se pare ca proprietarii mansardei pe care ne-ai prezentat-o au avut mai mult noroc decat mine care ma zbat de 2 ani pt. obtinerea acestei nenorocite de autorizatii, birocratia de la noi a atins cele mai inalte culmi, ca sa nu mai zic de neprofesionalismul celor din primarii care nu stiu sa se uite pe un proiect, imi returneaza dosarul pe motiv ca am servituri de vedere, cand de fapt eu am ferestre doar spre curtea mea si spre strada, si du-te si le explica am dat doar un exemplu.Sectorul 6 e varza, iti vine sa te duci sa-i iei pe toti de par, dar asta se intampla cand nu dai spaga, desi mi s-a cerut de la obraz, la modul „daca-mi dati mie ceva sa nu uitati sa aduceti si pt, sefa mea!!!!!”M-am saturat, daca nu as avea parintii de care trebuie sa am grija as pleca invartindu-ma din tara asta,Scuza-ma ca mi-am varsat naduful aici, poate nu era locul.
Ma bucur ca in toata nebunia in care te afli cu autorizatiile poti sa gasesti putina inspiratie si bucurie pe blogul meu 🙂
Da asa e multumesc!!!!
Multumesc foarte mult pentru postare.M-ar interesa foarte mult sa stiu ce pardoseala au folosit sau unde as putea sa gasesc asa o pardoseala rustica.
Multumesc
Gabriela
mansardele au un farmec anume!!! iar daca sant amenajate minimal dar practic , farmecul e cu atat mai mare! frumos
!!!