Mi-a atras atenția această locuință de la mansarda unei clădiri vechi prin modul de organizare interioară și combinarea obiectelor. Modern, dar cu accente rustice și câteva carpete persane care conturează o atmosferă plăcută. Mai mult, e de remarcat cum sunt folosite culorile pentru a marca funcțiunile într-un spațiu deschis. Uite, spre exemplu, bucătăria are pereții vopsiți în roșu, dar ea nu este vizibilă din locul de odihnă, deci nu deranjează privirea această nuanță vibrantă din dormitor. Apoi, perete din zona livingului, cel care se vede din dormitor este zugrăvit într-o nuanță de gri albăstrui, deci una neutră, care imprimă calm. Se potrivește excelent cu accentele de roșu în zona de zi, dar oferă și o senzație de relaxare fiind văzută dinspre dormitor. La rândul său colțul de odihnă este lăsat alb. De ce? Pentru a nu atrage atenția asupra patului (îmbrăcat cu lenjerie albă), ci mai degrabă către bârnele de lemn la vedere și către rafturile din lemn simple pentru cărți și obiecte.
Sunt multe idei ingenioase aici, pe lângă modul de organizare, care îți pot prinde bine și ție. Uite, la bucătărie nu s-au complicat cu faianță tocmai pentru a nu fragmenta spațiul și a lăsat suprafața pereților cât mai liberă. Asta induce senzația că locul din bucătărie e mai ordonat și mai mare. Dar observă mobilierul și ai să-ți dai seama că e un strict necesar numai dacă iei în considerare corpurile suspendate care în loc de uși au montate niște sisteme similare rulourilor decorative. De asemenea, e interesant artificiul folosit pentru separarea zonei de ședere față de dormitor – o perdea simplă albă, ca un perete fluid, continuată cu o perdea decorativă și lungă din șnururi. Aceasta nu acoperă complet, ci doar distrage atenția de la zona de odihnă. De ce a fost aleasă soluția? Pentru a lăsa lumina să pătrundă mai bine la interiorul mansardei și a aduce un plus de culoare în acea parte a locuinței.
Un alt lucru care merită remarcat – panourile de tip obloane. Ele sunt prezente peste tot de la masca de calorifer și fața dulapului din bucătărie, dar și ca paravan pentru micul loc de birou de lângă baie. Aceste panouri fac legătură pe verticală între finisajele cu aspect rustic și bârnele de la nivelul plafonului. În plus, aduc textură și prin finisajul antichizat au și rol decorativ. Oglinzile nu sunt nici ele deloc întâmplătoare, fiind așezate în locuri unde e nevoie de mai multă lumină (locuri situate mai departe de ferestre). Și spațiile de depozitare sunt create în spatele bucătăriei pentru a nu fi la vedere, dar la îndemână la intrarea în casă. Singura încăpere total delimitată de la mansardă este baia, în rest totul coexistă într-un spațiu în formă de L. Decorațiunile sunt puține, respectiv chilimurile de la nivelul pardoselii, dar ele au fost bine alese și poziționate astfel încât să echilibreze prezența gresiei mai închise la culoare din bucătărie configurată în ansamblul parchetului de la mansardă. Și îți mai spun că locuința asta este situată la Paris în cartierul Marais și poate fi închiriată (vezi AICI). Sper să te inspire și pe tine!
Arata tare bine!
Da, chiar e foarte bine gandit totul Mimi.
Superba locuinta si atat de simpla dar cu mult gust. Ferice de cine o sa inchirieze.
Chiar ma gandeam ca cine merge la Paris ar merita sa inchirieze o locuinta de genul asta decat sa stea la hotel 🙂
[…] via La mansardă totul la vedere, dar bine organizat | Adela Pârvu – jurnalist home & garden. […]
[…] până toamna târziu devine o extensie a parterului, unde familia petrece mult timp în aer liber. Mansarda adăpostește trei dormitoare și două băi, deci este zona de noapte (și la parter mai există o […]
[…] Bucătăria și baia se află aproape una de cealaltă pentru că e mai economic să faci asta, să trasezi instalația de apă pe o singură parte a locuinței. De aceea, nu întâmplător, ai să vezi că de o parte și de alta a aceluiași perete care le separă sunt poziționate chiuveta de la bucătărie și lavoarul de la baie. Propunerea finisajelor este una simplă: pereți albi pe care se văd frumos elementele acoperișului și pardoseală din lemn cu lamele late, ca de podea. Și ea este peste tot la fel, montată pe lungimea spațiului deschis, deci are aceeași orientare și, fără să-ți dai seama din prima, acest mod de a monta podeaua te ghidează dinspre centrul casei către celelalte funcțiuni. […]