Puterea exemplului este mai mare decât poți să-ți imaginezi. Fiecare gest contează, fiecare zi, dar mai ales fiecare faptă pe care alegem să o ducem până la capăt. De aceea e important să gândim și să ne comportăm cuviincios și mai ales să punem în aplicare ideile frumoase. Iar atunci când vine vorba despre case, nu trebuie să uităm că o imagine plăcută a lor este nu doar pentru privirea noastră de proprietari, ci și pentru vecini sau pentru străinii care străbat străzile noastre. Da, contează cum îți faci casa pentru că ea vorbește despre tine, dar și despre oamenii locului. Aici, în Ciocănești cu o floare chiar s-a făcut primăvară! O primăvară eternă care-și spune povestea și și-o răspândește în fiecare an pe fațadele caselor din sat și pe chipurilor celor care vizitează locul.
Despre ce vorbesc? Despre minunatele case decorate cu motive tradiționale. În Ciocănești totul a început cu dorința unei femei de a-și face casa mai frumoasă. În 1950, Țăran Leontina a avut ideea de a-și decora căsuța cu motive tradiționale care înfrumusețeau ouăle încodeiate. Așa că l-a rugat pe meșterul satului Dumitru Tomoioagă, tâmplar și zidar, să-i facă pe pereții casei câteva astfel de modele. Meșterul s-a chinuit ceva, dar până la urmă a găsit rețeta. A făcut din mortar elementele decorative pe care le-a sculptat cât materialul era umed conform unui șablon. La final, motivele tradiționale au fost pictate și zidurile înfrumusețate. A fost prima casă, iar de atunci, oamenii din Ciocănești, uimiți de cât de frumos a ieșit totul, au început să-și facă și ei casele la fel. Tradiția continuă și azi, iar Gheorghe Tomoioagă îi calcă pe urme tatălui său fiind cel mai cunoscut meșter care decorează în continuare casele oamenilor din zonă.
M-am plimbat prin sat și m-am abătut de la șoseaua principală. Am descoperit multe case și gospodării frumoase. Da, cine-mi spunea că Bucovina e o altă țară avea dreptate. Obișnuită cu satele din Transilvania am descoperit cu mare drag parfumul celor din Bucovina. Peisaje răvășitoare, oameni zâmbitori și muncitori, dar mai ales frumoși. Și mă refer nu doar la chipul lor plăcut, ci mai ales la sufletul lor. M-am oprit să stau de vorbă cu unii cu alții, am fost și la una din bisericile din comună, și chiar am fost invitată ad-hoc la ginarz. Am vorbit cu caii lăsați liberi și m-am conversat și cu văcuțele de pe fânețe. E un soi de tihnă pe care o simți în Ciocănești, poate e de la Munții Suhardului care străjuiesc serioși Valea Bistriței Aurii, poate e de la faptul că timpul curge altfel aici.
M-a amuzat domnul primar Radu Ciocan care întrebat fiind cu ce se ocupă oamenii din Ciocănești a spus hâtru: cu creșterea animalelor și cu festivalurile. Da, în Ciocănești, la început de august are loc Festivalul Național al Păstrăvului, iar primăvara are loc și Festivalul Național al Ouălor Încondeiate. Există și un muzeu al Ouălor Încodeiate, unde pot fi admirate colecții prețioase, dar despre muzeele de aici am să-ți scriu altă dată. Ceea ce mi-a plăcut la domnul primar este că a luat inițiativă și continuă proiectele predecesorilor lui. Ciocăneștiul are o piață, o agora dacă vrei, amenajată frumos pentru a putea găzdui festivaluri și târguri. Apoi, împreună cu Consiliul Local, s-a dat o hotărâre prin care sătenii sunt încurajați să păstreze tradiția caselor încondeiate. Mai mult, a găsit și un partener privat, respectiv Policolor, companie care asigură necesarul de vopsea și sisteme termoizolante pentru fațadele caselor decorate tradițional care se renovează. Prin campania Culorile României (al cărei Ambasdor sunt și eu alături de alți oameni creativi) cei de la Policolor s-au angajat în promovarea acestei comune cu totul speciale.
Da, se fac lucruri frumoase și de calitate și la noi în țară. Și da, există oameni care ajunși la conducerea comunităților lor, în postura de primari, știu să se gândească la binele celorlați. Când l-am întrebat de ce se implică atât de mult, domnul Ciocan mi-a spus că așa simte, dar trebuie să recunoască și faptul că e rudă cu jumătate din comună și nu poate să-și facă numele de râs. Iar numele lui este răspândit. Și nu întâmplător. Ciocan chiar vine de la Ciocănești, iar Ciocănești vine de la zgomotul care răzbătea pe această vale încă de la 1400 când localitatea a fost atestată documentar. Pe vremea lui Ștefan cel Mare (1433 – 1504) aici în Ciocănești lucrau cu sârg armurierii domnitorului, iar sunetele de ciocan își reverbeau ecoul între munți. Acum e liniște, acea liniște prin care auzi clar cum îți vorbește vântul ce se gudură printre crengile copacilor, liniște care lasă loc florilor să-ți zâmbească și caselor să-ți bucure privirea. Ai ce să faci la Ciocănești – să te umpli de frumos doar colindându-i ulițele. Sunt sigură că Leontina Țăran n-a bănuit nicio clipă cât de important va fi pentru viitorul Ciocăneștiului imboldul ei de a-și face căsuța mai frumoasă. Ea a fost floarea care a adus primăvara nu doar în satul ei, ci și pe chipurile noastre!
Casa Leontinei Țăran este obiectiv turistic și poate fi vizitată, fiind transformată în Casă Memorială.
Alte case din sat, la fel ca și instituțiile publice sunt decorate cu motive tradiționale, fiecare alegând modelul preferat și culorile, chiar dacă specific zonei sunt culorile roșu, galben și negru. Unii au ales ca fațadele caselor lor să fie albe, iar motivele tradiționale la fel, așa că au un aspect datelat foarte interesant. Sunt multe case pe care n-am reușit să le fotografiez pentru că se înserase, dar merită să mergi acolo și să zăbovești măcar o săptămână.
3
Bucovinenii folosesc suprafetele casei cum folosesc inul cand cos iile. Minunata zona, oamenii. Pacat insa de padurile Bucovinei care sunt defrisate intr-un ritm ametitor. Clatorind in zona asta vara, eram mereu in spatele cate unui autotren care cara copaci seculari.
Am avut ocazia sa vizitez satul Ciocanesti si este intradevar un loc plin de culoare si de frumos.
Eu cu siguranta am sa mai merg si mi-as dori sa ajung toamna 🙂
va astept cu drag!
http://colectia-foc-in-agora.blogspot.ro/p/simboluri-si-artefacte-indicii.html POATE RECUNOASTETI SIMBOLURILE DE PE CASE, UNELE SANT INTOARSE INVERS.
Interesanta analogie Dan 🙂
Buna D-na Ambasador!
Casele sunt Opere de Arta,dar acopirisurile acelea din tabla tiganeasca ruginita sunt Oribile,Oribile,Oribileeeeee
Eu am vazut partea buna si frumoasa, tu pe aia mai putin frumoasa. Adevarul este ca nimic nu e perfect pe lumea asta, dar merita sa ne concentram asupra frumosului 🙂 Sunt sigura ca in curand se va gasi si un sponsor care sa sprijine oamenii sa-si schimbele invelitoarea de pe case 😉
Foarte frumos. Avem o varietate foarte mare de modele ornamentale cu care se pot decora casele. Felicitari celor din zona Ciocanesti si din restul tarii care isi decoreaza casa intr-un mod atat de placut
ITI MULTUMESC ADELA ,,,PENTRU TOT CE-MI TRIMITI ,,,SA AI UN SEZON NOU ,,,CU MULTEEEEEEEEEEEEEEEEEEE ,,REUSITE . ESTI UN O MINUNAT ,, TE FELICIT PENTRU TOT ….SUCCES,,,,
Adela, ma asteptam la mai multa culoare in decorarea caselor.
Totul pare f tern.
Dar ce m-a uimit la acest sat a fost pustietatea curtilor in care (cu cateva exceptii) in afara de cateva flori ( la casele mai „pricopsite”) n-am vazut un pomi, nici pt umbra nici fructiferi, nici animale sau pasari prin curte( ce sa mai zic de oameni, parca s-au vorbit sa se ascunda toti!)
Pare ca acest sat e parasit sau e muzeu….
Imi pare rau sa te supar dar ne-ai obisnuit altfel.
Cu drag, Miki
Miki, nici eu nu sunt cel bun fotograf 🙂 Eu am fotografiat ceea ce ma interesa, adica fatadele caselor si de multe ori am asteptat ca sa nu prind oameni in cadru. Pana la urma nu stiam daca ei vor sau nu sa fie fotografiati. Organizarea curtilor aici este foarte nemteasca. In fata e totul frumos, dar gospodaria cu animale si toate cele e in spate. Daca mergi acolo o sa-ti placa.
superb
Ez valami csoda szép
Ma bucur ca ai scris acest articol intr-o maniera atat de frumoasa si cu suflet! Mi-a placut foarte mult! Un mic comentariu am, cred ca domnia lui Ștefan cel mare a inceput in anul 1453!
Aici sitza (sindrila )e „in mediu”si nimic altceva dar exeptand invelitorile din tabla,de care o fi aceasta, chiar si pe cele model Lindab,armonia culorilor si echilibrul modelelor este-poate fi,mai ales putea fi- o adevarata scoala pentru arhitectii si designerii nostri.Uratenia,kitch-ul constructiilor din noile cartiere -plina toata tara romaneasca- sant consecinta faptului ca aritectii si designerii romani, ignoranti si cu ifose, nu au invatat nimic din armonia si frumusetea artei traditionale romanesti.Culmea,vin unii straini care se stabilesc la noi si isi fac, numai case cu specific traditional.Or fi astia prosti sau lipsiti de gust? Atunci cum sa le spunem arhitectilor nostri care-mai grav-au proiectat si proiecteaza inconstienti, case pe drum de 4(PATRU) metri.ATENTIE-in toata tara cartierele noi asa sant.
P.S. Felicitari sincere pentru initiativa.
Buna ziua. Unde as putea gasi sau cum as putea lua legatura cu un meșter pentru a decora fațada casei? Multumesc
Bună Roxana! O idee ar fi să apelezi la oamenii de la Primăria Ciocănești pentru că ei își cunosc consătenii. Uite aici contact http://www.ciocanestibucovina.eu/contact.html
Este foarte frumos!!Dacă ați primit un numar de telefon sau un email,va rog frumos să-mi trimiteți și mie. Multumesc frumos