adelaparvu.com despre casa cu interior rustic combinat cu actual, Los Angeles, Foto Michael Kelley (10)

In Case, Design Interior

De afară nu-ți dai seama cât de încăpătoare e această casă la interior

Am auzit de nenumărate ori formulări de genul “mi-aș dori o casă, dar nu cu acoperiș de coteț”, și nu știam exact despre ce acoperiș era vorba. Ei bine, m-am lămurit într-un final că referirea oamenilor, care spuneau asta, era la unul în două ape. Adică și mai concis oarecum similar cum arată această casă. Dar avantajul caselor cu arhitectură simplă, cu volumetrie clară se simte și se vede la interior (nu mai spun de faptul că și costurile de construcție sunt sensibil mai reduse). Spații largi, ample și luminoase care pot fi frumos aranjate. Uite, am ales să-ți prezint această casă dintr-un cartier mai puțin cunoscut al orașului american Los Angeles, Pacific Palisades, fotografiată de la Michael Kelley, specializat în fotografie de interior și arhitectură, ca să-ți dai seama de beneficiile unei locuințe cu arhitectură obișnuită.

De la exterior, dacă ai privi-o din stradă, casa ar părea una modestă, căci n-ai avea cum să bănuiești încăperile generoase de la interior. Parterul este deschis, cu salon de primire al oaspeților, living și bucătărie la vedere, iar către partea opusă a intrării în casă, ferestre largi dau înspre terasă. Scara interioară, una elicoidală, face legătura între niveluri, căci sunt trei. Da, știu, nu se ghicesc de afară, dar pe lângă etajul mansardat mai există și un subsol, care adăpostește camera de cinema. Și da, bârnele de la parter nu au rol de susținere, ci sunt cu rol decorativ, fiind aduse din Franța de la o fermă veche, de secol XV dezafectată.

Și merită să observi faptul că o astfel de casă nu prea are colțuri sau spații nefolosite, cel puțin la parter holurile sunt eliminate și în locul lor există acest mare spațiu în care funcțiunile se simt și se văd grație poziționării mobilierului. Este clar fiecare zonă ce destinație are după tipicul mobilierului și decorului. Astfel este și frumos organizată, căci cel puțin aici, la intrarea în casă este un salon de primire, cu bibliotecă, dar un spațiu frumos aranjat și totodată unul care subtil te ține la distanță față de intimitatea familiei. Bucătăria, deși în spațiu deschis, nu se vede de la intrarea în casă, fiind ascunsă după nișa ce adăpostește zona holului cu mobilier specific, iar după bucătărie, către terasa casei de la parter se află livingul cu televizor, deci cel mai departe de intrarea în casă, dar aproape de ceea ce contează – bucătărie și grădină.

Ceea ce mi-a plăcut mult este combinația între rustic și contemporan pe care o regăsești aici. Elemente tipic rustice, cum sunt bârnele din lemn recuperat care decorează plafoanele se împacă foarte frumos cu structura suplă a scării interioare, turnată din beton. Dar mai apoi și la nivel de mobilier și obiecte, combinațiile sunt cel puțin interesante de la canapea confortabilă asortate în salonul pentru oaspeți cu o alta vintage și un fotoliu mai clasic, la măsuțe și covor actuale. Plus zona de bancă la fereastră. Apoi în living mobila pentru tv este din lemn masiv, cu finisaj rustic, dar linii moderne, iar canapeaua și fotoliile contemporane. S-a jonglat cu piesele de mobilă, chiar dacă finisajele sunt unitare. Doar placările din zona bucătăriei și scării interioare, cu un șah în alb și galben vine să mai rupă ritmul, la fel ca și pardoseala din zona de gătit.

Dormitorul de la etaj, cel matrimonial este de-a dreptul cuceritor prin arhitectura imprimată de acoperișul înclinat și prin modul de ambientare, cu un pat ce inspiră confort, dar și eleganță, grație alburilor care domină aici. Pe lângă piesele de mobilă și decorațiuni, n-ar cum să nu-ți atragă atenția terasa de la acest nivel, amenajată ca o extensie a spațiului de dormit, dar gândită ca un refugiu pentru relaxare. O casă simplă ca arhitectură, dar care reușește să te seducă prin spațiul amplu de la parter și încăperile înalte de la mansardă. Îl înțeleg pe fotograf de ce spune pe blogul său că e una dintre cele mai frumoase case pe care le-a fotografiat. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre casa cu interior rustic combinat cu actual, Los Angeles, Foto Michael Kelley (2)

adelaparvu.com despre casa cu interior rustic combinat cu actual, Los Angeles, Foto Michael Kelley (10)

adelaparvu.com despre casa cu interior rustic combinat cu actual, Los Angeles, Foto Michael Kelley (12)

adelaparvu.com despre casa cu interior rustic combinat cu actual, Los Angeles, Foto Michael Kelley (9)

adelaparvu.com despre casa cu interior rustic combinat cu actual, Los Angeles, Foto Michael Kelley (4)

adelaparvu.com despre casa cu interior rustic combinat cu actual, Los Angeles, Foto Michael Kelley (1)

adelaparvu.com despre casa cu interior rustic combinat cu actual, Los Angeles, Foto Michael Kelley (5)

adelaparvu.com despre casa cu interior rustic combinat cu actual, Los Angeles, Foto Michael Kelley (6)

adelaparvu.com despre casa cu interior rustic combinat cu actual, Los Angeles, Foto Michael Kelley (7)

adelaparvu.com despre casa cu interior rustic combinat cu actual, Los Angeles, Foto Michael Kelley (3)Foto: Michael Kelley

5 raspunsuri pentru De afară nu-ți dai seama cât de încăpătoare e această casă la interior

 1. Irina Anghel spune:

  Terasa este foarte bine tratata: ca o camera cu identitate proprie. Adela, faci bine ca insisti ca toate incaperile sa aiba sarmul lor, nu doar functionalitate! * Iata aici, Tv-ul levitat are cablurile mascate de lambriuri, pt ca tot gaseam solutii, la cerere, in articolul precedent.

 2. […] să ne dorim locuințe în care aceasta să se simtă din plin. Ca atare, multe case nou construite au ferestre generoase și spații la parter ample, dar deseori proprietarii, după ce construcția e ridicată, ajung în […]

 3. Wow, mi-ai dat niste idei bune cu acesta postare 🙂
  Multumesc !

 4. Camere doar cate sunt necesare , cu geamuri preferabil mari ( inclusiv la dormitoare ) orientate inspre sud – inspre soare .
  Un proiect foarte intelligent !

 5. […] Elena a decis să fragmenteze vizual pardoseala și dacă în fața intrării a folosit dale de tip șah în alb și albastru, ulterior a schimbat culorile, trecând pe alb și roșu. Din uși vechi […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *