adelaparvu.com despre amenajare apartament 50 mp, designer Pia Capdevila, Foto Pepa Oromi (9)

In apartamente, Design Interior

Apartament de 50 mp reorganizat ca să fie luminos

Desigur, fiecare locuință are particularitățile ei, iar când vine vorba despre reorganizarea spațiilor este foarte importantă structura de rezistență care să permită desființări de spații. De aceea, înainte de orice perete dărâmat, este obligatorie o expertiză tehnică. Abia apoi se pot lua în calcul configurarea de spații mai aerisite. Și ca să vezi un caz interesant, prin care s-a obținut mai multă luminozitate, dar și o organizare mai bună a mobilierului, am ales să-ți prezint un apartament de 50 de metri pătrați, unde un singur zi desființat parțial a dus la o mai bună funcționalitate a locuinței. Cuplul spaniol care locuiește aici visa la o atmosferă vintage, dar nu știa cum să o obțină, așa că a apelat la designerul Pia Capdevila, care a venit cu soluții simple, dar de mare efect. Hai să afli despre ce este vorba.

adelaparvu.com despre amenajare apartament 50 mp, designer Pia Capdevila, Foto Pepa Oromi (10)

Înainte de amenajare bucătăria era separată cu ziduri, la fel și zona de zi. Proprietarii și-au dorit un loc de luat masa pentru că le place să-și primească prietenii în vizită, dar nu vedeau o soluție pentru amplasarea ei, mai ales că din living se dechideau trei uși: cea dinspre hol, cea a ferestrei micului balcon și ușa dublă către dormitor. Ei bine, designerul a venit cu o soluție foarte bună, respectiv a deschis bucătăria către living în apartamentul de 50 mp. Astfel, spațiul de pe fostul hol a fost exploatat pentru a amplasa electrocasnicele mari și mașina de spălat, iar între bucătărie și locul de canapea a fost locul perfect pentru o masă cu nachetă fixă și scaune.

adelaparvu.com despre amenajare apartament 50 mp, designer Pia Capdevila, Foto Pepa Oromi (3)

De la intrarea în locuință se vede desfășurarea zonei de zi cu funcțiunile înșiruite. Pe fostul hol a fost amplasat ansamblul de corpuri de mobilă de bucătărie, în care sunt mascate principalele electrocasnice. Astfel, spațiul bucătăriei a putut fi lăsat liber, fără corpuri suspendate, care ar fi aglomerat spațiul și ar fi obturat lumina naturală.

adelaparvu.com despre amenajare apartament 50 mp, designer Pia Capdevila, Foto Pepa Oromi (7)

Spațiul bucătăriei fiind deschis către hol, asigură un acces facil la ansamblul de depozitare, dar și la electrocasnice. Fiecare spațiu a fost exploatat la maximum, respectiv bancheta fixă (dintre bucătărie și locul de luat masa) are sertare pentru depozitare. Mobila albă, pereți finisați deschis la culoare, iar pardoseala cu plăci decorative din ciment sunt frumos combinate atât pentru a aduce luminozitate, dar și pentru a imprima aerul vintage dorit de către proprietari.

adelaparvu.com despre amenajare apartament 50 mp, designer Pia Capdevila, Foto Pepa Oromi (2)

Într-o bucătărie mică organizarea în formă de U a mobilierului este ideală. Astfel suprafața baltului este mărită, iar spațiul între plită și chiuvetă poate fi unul optim. De ce e importantă suprafața blatului? Pentru că deasupra lui pot fi organiate activitățile de preparare a hranei, iar stropii de apă, de alimente și resturile să rămână pe blat, nu să ajungă pe pardoseală. Astfel totul poate fi mai ușor de întreținut și curățat.

adelaparvu.com despre amenajare apartament 50 mp, designer Pia Capdevila, Foto Pepa Oromi (5)

Organizare în U a unei bucătării mici permite configurarea mai multor spații de depozitare la nivel inferior, eliminând necesitatea corpurilor suspendate sau renunțarea la ele, dacă ar obtura lumina, ori în cazul în care proprietarii sunt scunzi de înălțime și le-ar fi incomod să acceseze dulapurile suspendate. Oricum, atunci când bucătăria este deschisă către living, ideal este ca imaginea spațiului de gătit să fie cît mai puțin tehnică pentru a nu aglomera spațiul.

adelaparvu.com despre amenajare apartament 50 mp, designer Pia Capdevila, Foto Pepa Oromi (6)

În cazul de față, amplasarea mesei la granița dintre bucătărie și living lasă suficient loc în fața ferestrei înalte pentru ca lumina să pătrundă din plin în spațiul zonei de zi. Bancheta fixă este o soluție excelentă într-un spațiu mic pentru că ocupă puțin spațiu, iar în jurul mesei nu mai e nevoie de multe scaune, care necesită spațiu suplimentar de manevră. Blatul mesei ocupă o suprafața destul de mare, ca atare, în cazul de față, designerul a propus un model de masă cu lemn pentru a amplifica stilul vintage dorit de către proprietari. A asortat masa și lemnul acesteia cu etajara în stil industrial, care are rol și de mic birou pentru laptop, poziționată pe colțul livingului. O soluție foarte bună de mobilare pentru a optimiza la maximum spațiul și a mai căștiga încă o funcțiune suplimentară.

adelaparvu.com despre amenajare apartament 50 mp, designer Pia Capdevila, Foto Pepa Oromi (9)

Ce fel de bibliotecă poți avea într-un spațiu mic? Ei bine, soluția designerului a fost una minimalistă, respectiv două rafturi lungi, dar discrete pe toată lungimea spațiului livingului. Deși par simple, aceste rafturi oferă un spațiu generos de depozitare, dar ceea ce este mai important este faptul că suprafața pardoselii nu a fost acoperită de bibliotecă. În plus, pentru a amplifica luminozitatea în spațiul mic, designerul a mizat pe decorațiuni textile deschise, respectiv covor și tapițeria canapelei (care este țesătură teflonată, cușor de curățat). Galbenul draperiilor dă senzația de mai mult soare, deci mai multă lumină în încăpere. De asemenea, piesele mici de mobilă sunt cu picioare, lăsând suprafața pardoselii cât mai mult la vedere. Sunt trucuri bune de știut.

adelaparvu.com despre amenajare apartament 50 mp, designer Pia Capdevila, Foto Pepa Oromi (4)

Plăcile din ciment dau aspectul vintage dorit de către proprietari, dar sunt și bune pentru sistemul de încălzire prin pardoseală. Prin desenul lor, designerul a prevăzut practic niște covoare, marcând astfel spațiile și atunci când ușa interioară dublă a dormitorului rămâne deschisă. De asemenea, soluția cu ușă dublă este foarte bună într-o locuință mică pentru că odată deschise, cele două foi de ușă ocupă un spațiu mai mic, comparativ cu o ușă normală.

adelaparvu.com despre amenajare apartament 50 mp, designer Pia Capdevila, Foto Pepa Oromi (8)

Dormitorul simplu, dar plăcut amenajat este marcat de o nuanță odihnitoare în spatele tăbliei de pat. Un truc eficient este amplasarea unei oglinzi între fereastră și perete, care dă impresia de spațiu mai adânc, iar pe timpul nopții amplifică lumina veiozei.

adelaparvu.com despre amenajare apartament 50 mp, designer Pia Capdevila, Foto Pepa Oromi (1)

Pentru a continua imaginea vintage și n baie, designerul a avut în vedere folosirea plăcilor decorative din ciment la nivelul pardoselii, iar în loc de faianță a folosit lambriuri. În locul unui mobilier obișnuit de baie, o comodă veche a fost transformată pentru a servi ca suport pentru lavoar, dar și ca spațiu de depozitare, iar în locul unei oglinzi standard a fost ales un model mai deosebit. Cabina de duș complet închisă și finisată cu plăci simple albe, dar montate în romb completează foarte bine ansamblul micuței băi. O locuință cochetă, cu personalitate și foarte bine organizată având în vedere dispunerea golurilor (ferestre, uși) și excelent mobilată pentru a oferi maximum de depozitare și funcșionalitate. Și da, foarte luminoasă. Sper să te inspire și pe tine!

Foto: Pepa Oromi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *