De remarcat proprorția obiectelor care contează în percepția armonioasă a spațiului, dincolo de paleta cromatică. Spre exemplu oglinda din sufragerie este aleasă pastfel ca înălțimea ei să fie cât înălțimea golului dintre masa bar și grinda cu corpurile de iluminat. Apoi, înălțimea comodei din living este cât înălțimea mesei din living.

In apartamente, Design Interior

Apartament de 60 mp reorganizat pentru familie

Când vrei să achiziționezi o locuință din faza de proiect, deci când blocul nu este încă ridicat, la ce anume te uiți în planul apartamentului? La suprafață, la număr de camere? Sfatul meu ar fi să te uiți după numărul de ferestre. De ce? Pentru că cu cât ai mai multe ferestre cu atât recompartimentările sunt mai ușoare, asta în cazul în care structura nu este portantă (deci zidurile nu sunt de rezistență). Am ales să-ți prezint azi un apartament de 60 metri pătrați în care numărul generos de ferestre a permis reorganizarea spațiilor astfel încât fiecare cameră să beneficieze de lumină naturală și să poată fi creată încă o cameră pentru copil. Este o locuință din Barcelona, unde proprietarii, părinți ai unei fetițe, și-au dorit o mai bună organizare a spațiului astfel ca locuința să devină mai luminoasă, iar spațiile de depozitare mai încăpătoare. Dar nu ar fi putut face asta dacă nu ar fi beneficiat de ferestre. Hai să-ți spun mai multe, nu înainte de a-ți posta planul locuinței.

Înainte de renovare, în locul camerei copilului era bucătăria, dar instalațiile poziționate pe latura cu ușa de intrare. Unde este acum bucătăria era livingul, iar în locul dressingului exista o baie. După renovare în locul fostei bucătării a fost făcută camera copilului, iar spațiul de gătit a fost mutat înspre living. Dressingul este acum încorporat în ansamblul dormitorului, chiar dacă spațiul de depozitare pe hol a fost practic eliminat.

Înainte de renovare, în locul camerei copilului era bucătăria, dar instalațiile erau poziționate pe latura cu ușa interioară, așa că atunci când bucătăria a fost mutată în spațiul livingului, intervenția la nivelul instalațiilor a fost minimă. Unde este acum bucătăria era livingul, iar în locul dressingului exista o baie. După renovare în locul fostei bucătării a fost făcută camera copilului, iar spațiul de gătit a fost mutat în living. Dressingul este acum încorporat în ansamblul dormitorului (aici este și locul mașinii de spălat rufe), chiar dacă spațiul de depozitare pe hol a fost practic sacrificat. Locul pentru cuier și dressing exista inițial în spațiul actuali băi, imediat la intrarea în casă.

Întotdeauna când se reorganizează un spațiu obții ceva, dar va trebui să renunți la altceva pentru că soluția ideală nu există, însă există soluția cea mai optimă pentru a întruni toate nevoile de la un moment dat. Spre exemplu, aici s-a dorit neapărat o cameră a copilului, dar ea nu ar fi putut fi configurată dacă nu ar fi existat fereastră. De asemenea, spațiul de dressing a fost substanțial mărit, dar s-a sacrificat spațiul de depozitare de pe hol. Pentru a avea însă o imagine ordonată în camere, holul a fost păstrat, iar accesul în camere optimizat, respectiv s-au montat uși culisante pentru zona de zi și pentru dormitorul matrimonial. Dar hai să vezi principale spații din locuință, amenajate cu consilierea designerilor Asun Anto și Angelina de Pepas, unde au fost aplicate trucuri de mobilare și decorare pentru ca rezultatul final să fie unul plăcut și armonios.

La intrarea în zona de zi cu bucătărie deschisă către living, primul loc care se vede este cel al mesei. Asta dă din start o imagine primitoare. Un truc binevenit pentru a estompa lățimea relativ mică a spațiului a fost amplasarea unei oglinzi care dă impresia unei ferestre. Ușa culisantă ajută mult pentur că nu ocupă spațiu și nu incomodează accesul în zona de zi, unde între bucătărie și sufragerie există un parapet care delimitează funcțiunile.

La intrarea în zona de zi cu bucătărie deschisă către living, primul loc care se vede este cel al mesei. Asta dă din start o imagine primitoare. Un truc binevenit pentru a estompa lățimea relativ mică a spațiului a fost amplasarea unei oglinzi care dă impresia unei ferestre. Ușa culisantă ajută mult pentru că nu ocupă spațiu și nu incomodează accesul în zona de zi, unde între bucătărie și sufragerie există un parapet care delimitează funcțiunile. Înălțimea parapetului a fost folosit ca reper pentru lambriuri, care conferă un aer ordonat, familiar, plăcut, dar și luminează spațiul și îl protejează.

Bucătăria a fost regândită cu zona de chiuvetă în fața ferestrei. Pentru a economisi din bani, vechea mobilă a fost păstrată parțial, respectiv carcasele pieselor de mobilă, dar au fost schimbate fețele dulapurilor și sertarele. Și aici contează foarte mult faptul că există fereastră pentru că ventilați anaturală se face repede și bine, dar este asigurată și luminp naturală.

Bucătăria a fost regândită cu zona de chiuvetă în fața ferestrei. Pentru a economisi din bani, vechea mobilă a fost păstrată parțial, respectiv carcasele pieselor de mobilă, dar au fost schimbate fețele dulapurilor și sertarele Într-un spațiu mic, sertarele sunt mai bune decât ușile de dulap. Și aici contează foarte mult faptul că există fereastră pentru că ventilația naturală se face repede și bine, dar este asigurată și lumină naturală. Plinta mobilierului este înaltă pentru a fi facilitată curățenia. Într-un spațiu mic lucrurile se degrează mai repede pentru că pot fi lovite mai des, de aceea o plită înaltă previne degradarea în partea inferioară a mobilierului (spre exemplu când dai cum mopul sau aspiri). Pentru a fi păstrată o imagine unitară, peste tot în zona de zi s-a montat același parchet.

Locul combinei frigorifice este excelent ales în dreptul culoarului de trecere către spațiul de gătit. Asta permite manevrarea ușoară a ușilor combinei încorporate, dar și un acces facil din zona de living, fără a deranja pe cel care gătește n bucătărie.

Locul combinei frigorifice este excelent ales în dreptul culoarului de trecere către spațiul de gătit. Asta permite manevrarea ușoară a ușilor combinei încorporate, dar și un acces facil din zona de living, fără a deranja pe cel care gătește în bucătărie.

Parapetul mesei de tip bar este îmbrăcat cu faianță pentru a fi protejată suprafața unde inevitabil se produc loviri sau pot fi lăsat urme. Scaunele de tip bar din gama de grădină aduc un plus de căldură și textură în ansamblul micii bucătării configurată albă, simplă.

Parapetul mesei de tip bar este îmbrăcat cu faianță pentru a fi protejată suprafața, unde, inevitabil, se produc loviri sau pot fi lăsat urme. Scaunele de tip bar din gama de grădină aduc un plus de căldură și textură în ansamblul micii bucătării configurată albă, simplă. Deschiderea bucătăriei către living transformă spațiul pentru că toată lumina naturală pătrunde din plin și înspre spațiul de gătit.

De remarcat proprorția obiectelor care contează în percepția armonioasă a spațiului, dincolo de paleta cromatică. Spre exemplu oglinda din sufragerie este aleasă pastfel ca înălțimea ei să fie cât înălțimea golului dintre masa bar și grinda cu corpurile de iluminat. Apoi, înălțimea comodei din living este cât înălțimea mesei din living.

De remarcat proporția obiectelor care contează în percepția armonioasă a spațiului, dincolo de paleta cromatică. Spre exemplu, oglinda din sufragerie este aleasă astfel ca înălțimea ei să fie cât înălțimea golului dintre masa bar și grinda cu corpurile de iluminat. Apoi, înălțimea comodei din living este cât înălțimea mesei din living.

Canapeaua a fost amplasată în lateralul ferestrei înalte, un truc bun pentru ca spațiul mic să pară mai mare, să pară că se continuă către balcon. De asemnea storurile lasă mai multă lumină naturală la interior, ceea ce contribuie la o stare de bine și nu încarcă nici suprafața ferestrelor, nici spațiul zonei de zi. Covorul este ales aproape de nuanța parchetului, ceea ce nu fragmenează vizual spațiul.

Canapeaua a fost amplasată în lateralul ferestrei înalte (și nu în fața ei), un truc bun pentru ca spațiul mic să pară mai mare, să pară că se continuă către balcon. De asemnea, storurile lasă mai multă lumină naturală la interior, ceea ce contribuie la o stare de bine și nu încarcă nici suprafața ferestrelor, nici spațiul zonei de zi. Covorul este ales aproape de nuanța parchetului, ceea ce nu fragmenează vizual spațiul.

Este greu de amplasat mobilă lîngă o fereastră mare. Trucul? În loc de o mobilă cumpărată s-a realizat pe comandă o piesă cu o comodă joasă, apoi placare pentru tv și un mic raft deasupra. Astfel, cea mai mare parte din suprafața ferestrei este neacoperită de mobilier. Un alt truc bun a fost ca sub tv să fie configurat loc pentru taburete.

Este greu de amplasat mobilă lângă o fereastră mare fără a lua din lumina naturală. Trucul? În loc de o mobilă cumpărată, de tip bibliotecă,  s-a realizat pe comandă o piesă cu o comodă joasă, apoi placare pentru tv și un mic raft deasupra. Astfel, cea mai mare parte din suprafața ferestrei este neacoperită de mobilier. Un alt truc bun a fost ca sub tv să fie configurat loc pentru taburete, care sunt prezente, care pot fi folosite la nevoie, dar care nu încurcă zona de circulație către balcon.

P comodă cu multe sertare ajută pentru organizarea obiectelor familiei, de la acte, facturi la jucăriile copilului care pot fi adunate repede. Câteva obiecte decorative bine alese pot aduce un plus de culoare și textură, alături de decorațiunile textile (perne decorative).

O comodă cu multe sertare în living ajută pentru organizarea obiectelor familiei, de la acte, facturi la jucăriile copilului care pot fi adunate repede. Câteva obiecte decorative bine alese pot aduce un plus de culoare și textură, alături de decorațiunile textile (perne decorative).

Dormitoru matrimonial este acum degajat de mobilierul de depozitare, ca atare ambianța lui se simte mult mai aerisită și odihnitoare. Într-un dormitor mic modul cum este aranjat patul se simte imediat, așa că prin lenjeria de pat, perne decorative și cuverturi se poate aduce culoare, textură, chiar dacă în rest suprafața pereților este simplă, curată, deschisă. De asemenea, într-un dormitor mic sunt de preferat suspensiile în loc veiozelor pentru noptiere. Astfel, pe suprafața noptierelor rămâne mai mult loc.

Dormitorul matrimonial este acum degajat de mobilierul de depozitare, ca atare ambianța lui se simte mult mai aerisită și odihnitoare. Într-un dormitor mic modul cum este aranjat patul se simte imediat, așa că prin lenjeria de pat, perne decorative și cuverturi se poate aduce culoare, textură, chiar dacă în rest suprafața pereților este simplă, curată, deschisă. De asemenea, într-un dormitor mic sunt de preferat suspensiile în loc veiozelor pentru noptiere. Astfel, pe suprafața noptierelor rămâne mai mult loc.

Dressingul este configurat cu ușie culisante astfel ca interiorul să poată fi cu dulapuri fără uși, dar imaginea hainelor să nu agaseze vizual din dormitor.

Dressingul este configurat cu uși culisante astfel ca interiorul să poată fi cu dulapuri deschise, dar imaginea hainelor să nu agaseze vizual din dormitor.

Camera copilului este mică ca și dimensiuni, ca atare patul realizat pe comandă este unul cu sertare pentru mai multe spații de depozitare, dar care să ocupe cât mai puțin loc. O locuință cu spații modeste, dar bine organizată, așa cum și-a dorit familia și plăcut decorată în tonuri deschise și luminoase. Sper să te inspire și pe tine!

Camera copilului este mică ca și dimensiuni, ca atare patul realizat pe comandă este unul cu sertare pentru mai multe spații de depozitare, dar care să ocupe cât mai puțin loc. O locuință cu spații modeste, dar bine organizată, așa cum și-a dorit familia și plăcut decorată în tonuri deschise și luminoase. Sper să te inspire și pe tine!

Foto: Stella Rotger

 

9 raspunsuri pentru Apartament de 60 mp reorganizat pentru familie

 1. lenuta39 spune:

  Foarte frumos si bine organizat!
  Imi place!

 2. Olga spune:

  Superb!!!
  Unde as putea sa gasec genul acesta de jaluzele?

 3. Anda spune:

  Foarte frumos! Te urmaresc de ceva vreme si-mi place ceea ce vad!

 4. Viorica spune:

  Adela, nu ai vrea sa te ocupi si te apartamentul meu?

 5. Cristescu Elena spune:

  Foarte frumos !Citesc cu mare interes articolele pe care le scrii si emisiunea de la Pro tv .Ma poti ajuta, te rog frumos in ceea ce priveste amenajarea livingului care este destul de mare.Daca la etaj si parter am placat gresie piatra naturala scara o pot imbraca in lemn ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *