adelaparvu.com despre hol transformat in bucatarie, designer Ekaterina Lebedeva, Foto Vladimir Burcev (10)

In Idei pentru acasa

Holul transformat în bucătărie

Deseori se întâmplă ca holurile, mai ales la case, să fie destul de spațioase, dar ele par a fi greu de mobilat pentru că de cele mai multe ori sunt fragmentate de prezența numeroaselor uși, plus scara de interior. Și totuși, astfel de spații merită exploatate, mai ales când familia se mărește. În locul unei extinderi, mai bine o reconfigurare a spațiilor deja existente. Și, ca să-ți exemplific concret despre ceea ce vorbsc, am ales să-ți prezint un proiect inedit semnat de către designerul Ekaterina Lebedeva, care a prevăzut reamenajarea unui hol de circa 3,20 x 4,10 metri. Dintr-un spațiu de circulație, l-a transformat într-un loc de bucătărie și sufragerie. Dar hai să afli cum a procedat.

adelaparvu.com despre hol transformat in bucatarie, designer Ekaterina Lebedeva, Foto Vladimir Burcev (2)

Poate nu-ți dai seama din prima, dar în acest spațiu de fost hol există patru uși, iar plafonul este destul de jos la circa 235 cm. Cum a procedat designerul? A camuflat două dintre uși, cele care încadrează fereastra, cu o placare similară celeia folosită pe perete. Practic, un lambriu în formă de brăduț îmbracă una dintre laturile spațiului. Apoi, pentru a da senzația de luminozitate și spațiu, plafonul a fost placat cu un material alb lucios, care reflectă lumina.

adelaparvu.com despre hol transformat in bucatarie, designer Ekaterina Lebedeva, Foto Vladimir Burcev (15)

Fiind prima zonă în care se intră în casă, designerul nu a uitat de un loc de cuier, doar că l-a tratat mai diferit. Astfel, o banchetă cu spații de depozitare pentru pantofi, și dulap cu ușă pentru haine apare ca loc de conversație în bucătărie, mai degrabă decât unul dedicate funcției de cuier.

adelaparvu.com despre hol transformat in bucatarie, designer Ekaterina Lebedeva, Foto Vladimir Burcev (7)

adelaparvu.com despre hol transformat in bucatarie, designer Ekaterina Lebedeva, Foto Vladimir Burcev (19)

Designerul s-a folosit de centrul spațiului pentru a amplasa acolo masa, lăsând suficient loc la baza scării interioare pentru circulație. Pe partea cea mai înaltă a peretelui de sub scara interioară a prevăzut bucătăria, al cărei ansamblu de mobilă se întoarce în L, separând astfel zona centrală.

adelaparvu.com despre hol transformat in bucatarie, designer Ekaterina Lebedeva, Foto Vladimir Burcev (9)

Sub scară există spațiu de depozitare, care a fost lăsat la vedere, fără mobilă. Scara, inițial integral din lemn, a fost vopsită parțial pentru un contrast mai contemporan. Negrul atenuează liniile rustice ale balustradei.

adelaparvu.com despre hol transformat in bucatarie, designer Ekaterina Lebedeva, Foto Vladimir Burcev (11)

Pentru ca toate electrocasnicele să aibă loc în ansamblul mobilierului, cuptorul a fost prevăzut în capătul L-ului ce formează bucătăria, la o înălțime mai mare ca blatul. Deasupra lui, blatul a fost gândit pentru a servi și ca masa de tip bar, la o înălțime de 120 cm.

adelaparvu.com despre hol transformat in bucatarie, designer Ekaterina Lebedeva, Foto Vladimir Burcev (16)

adelaparvu.com despre hol transformat in bucatarie, designer Ekaterina Lebedeva, Foto Vladimir Burcev (14)

adelaparvu.com despre hol transformat in bucatarie, designer Ekaterina Lebedeva, Foto Vladimir Burcev (20)

Pentru a estompa înălțimea modestă a camerei, designerul a conceput mobila de bucătărie cu niște corpuri suspendate mai joase, adică nu până în tavan. Este un truc vizual care dă impresia că spațiul ar fi mai înalt. Apoi, în spatele mobilierului, în dreptul frontului de lucru este montat un panou cu motive geometrice. Este din sticlă securizată imprimată, având aspect ca de tapet.

adelaparvu.com despre hol transformat in bucatarie, designer Ekaterina Lebedeva, Foto Vladimir Burcev (5)

adelaparvu.com despre hol transformat in bucatarie, designer Ekaterina Lebedeva, Foto Vladimir Burcev (13)

adelaparvu.com despre hol transformat in bucatarie, designer Ekaterina Lebedeva, Foto Vladimir Burcev (12)

Deși e un spațiu dificil, având în vedere că sunt patru uși care se deschid în el, plus că este prezentă și scara interioară, designerul a avut grijă să existe cât mai multe spații de depozitare. Pe lângă cele din ansamblul mobilierului, sunt și altele mai mici, dar bine plasate, cum ar fi spre exemplu rafturile din zona mesei de tip bar sau corpurile suspendate de deasupra banchetei.

adelaparvu.com despre hol transformat in bucatarie, designer Ekaterina Lebedeva, Foto Vladimir Burcev (18)

adelaparvu.com despre hol transformat in bucatarie, designer Ekaterina Lebedeva, Foto Vladimir Burcev (17)

adelaparvu.com despre hol transformat in bucatarie, designer Ekaterina Lebedeva, Foto Vladimir Burcev (8)

Deci, da, se poate ca într-un spațiu de hol, unul folosit numai pentru circulație, să poată fi acomodate mai multe funcțiuni. Desigur, cu compromisurile de rigoare, cum ar fi electrocanice și dotări de mai mici dimensiuni (chiuvetă, plită mai mică), masă pentru 4 persoane și nu 6 (blat de 80 x 120 cm), zonă de cuier remodelată, spațiu mic între trete și masă. Dar, după cum se vede și din imagini, proiectul de reamenajare este unul foarte armonios și practic gândit. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre hol transformat in bucatarie, designer Ekaterina Lebedeva, Foto Vladimir Burcev (3)

adelaparvu.com despre hol transformat in bucatarie, designer Ekaterina Lebedeva, Foto Vladimir Burcev (10)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *