Când vezi un apartament gol, fără mobilă, ești atras de spațiile luminoase și poți avea impresia că încăperile sunt mult mai mari. Și da, este momentul când îți faci tot felul de planuri, când te gândești la tot felul de lucruri văzute pe net, cum ar fi un loc de lectură la fereastră sau o bucătărie cu masă insulă. Dar când încerci să le pui cap la cap îți dai seama ori că nu ai loc pentru toate lucrurile pe care ți le dorești ori pur și simplu nu ști cum să le organizezi. Am ales să-ți prezint azi un apartament de 77 metri pătrați de la ferestrele căruia tinerii proprietari au fost încântați că se vede un peisaj frumos. Și-au imaginat un loc de lectură la fereastră, la o bucătărie spațioasă, la multe dulapuri în care, în sfârșit, ar fi avut loc pentru toate. Apoi el și-ar fi dorit ceva care să-i aducă aminte de munte, iar ei i-ar fi plăcut ceva din zona mediteraneană. Da, la un moment dat a fost clar că nu vor reușit singuri, așa că și-au stabilit un buget și au apelat la arhitectele de la biroul Magma. Acestea le-au găsit punctele comune în preferinețele lor, dar după ce au rezolvat părțile funcționale. Rezultatul întrunește, ba chiar depăsește așteptările tinerilor proprietari. Dar hai să vezi despre ce este vorba.
Pentru a întruni așteptările proprietarilor vizavi de o bucătărie spațioasă, arhitectele au prevăzut o modificare a compartimentării în zona de zi, respectiv zidul dintre living și bucătărie a fost desființat. Între cele două funcțiuni a fost gândit un perete parțial, care pe o parte să fie locul de luat masa, iar de partea opusă loc de tv (este prevăzut, deși tinerii nu se uită la tv). Prin organizarea bucătăriei cu loc de luat masa, practic este sugerată cumva și ideea de masă insulă, dar mai important este că un singur loc de luat masa deservește atât nevoia de sufragerie, cât și cea de loc de mic dejun dimineața. Prin organizarea spațiului de zi, din orice loc se vede frumos peisajul pe ferestrele lăsate libere de perdele sau draperii (au doar rolete albe).
Combinația de texturi lemn, albastru, alb (pentru blat) și plăci ceramice patchwork este o combinație fericită pentru ambii soți, care își regăsesc preferințele legate de culori. Bucătăria este bine organizată cu spațiul între chiuvetă și plită, combină frigorifică și hotă încorporabile. De asemenea, pentru un aspect ordonat fronturile de uși și sertare sunt fără mânere, ci în partea superioară au mânere frezate, iar mai departe sunt dotate cu sisteme push.
Din această perspectivă poți vedea cum au fost coordonate materialele și texturile. Albul se regăsește pe suprafețele care se citesc în același plan, cum e blatul de bucătărie și carcasa structurii care separă locul de masă de living. Acest element de separare are mascate la interior traseele instalației electrice pentru boxe, dar și priză pentru un viitor ecran tv, dacă se dorește asta. De asemenea, la același nivel sunt și petele închise de negru, respectiv cuptorul și șezutul scaunelor.
Zona de living este mică, dar faptul că funcțiunile comunică între ele face ca spațiul să nu se simtă strâmt. Chiar dacă a fost loc doar pentru o canapea fixă, configurarea locului de citit cu o formă rotundă aduce un plus de dinamism, dar și surpriză în living. Pe lângă faptul că este un volum plăcut vizual, locul de lectură oferă loc de ședere suplimentar când vin oaspeți în vizită, deci suplinește și rolul unui fotoliu.
Culori și materiale care combină ideea de munte și mediterana, dar pentru ca proprietarul să fie și mai mulțumit și să simtă că pasiunea față de drumețiile pe munte și sporturile de iarnă sunt creionate în amenajare, arhitectele au prevăzut un poster sugestiv deasupra canapelei. Și da, canapeaua a fost bine aleasă pentru a se potrivi în spațiu. Un detaliu important este legat de forma pieselor de mobilier, respectiv faptul că sunt cu picioare destul de înalte, astfel ca suprafața pardoselii să nu fie complet acoperită, ceea ce dă impresia de spațiu mai aerisit.
Cei doi tineri proprietari sunt pasionați de lectură și au visat la o bibliotecă încăpătoare. Arhitectele au prevăzut un ansamblu armonios, care grație volumului dedicat locului de lectură devine special. Pentru ca spațiul mic să nu devină foarte aglomerat, interiorul bibliotecii este pevăzut alb. De asemenea, chiar dacă inițial s-a dorit o așezare simetrică a locului de lectură, adică exact pe mijlocul bibliotecii, s-a renunțat la idee pentru a aduce locul de lectură mai aproape de fereastră și de a relaționa locul cu zona canapelei, ca și cum ar fi un fotoliu fix.
Da, inițial proprietara și-a imaginat un loc de lectură la fereastră, dar arhitectele i-au propus o soluție mai bună, astfel ca totul în cameră să aibă loc, iar ferestrele să nu fie obturate. Din acest loc, zona de lectură are vedere foarte bună pe fereastră, poate chiar mai bun și mai confortabil decât dacă ai fost gândit înjurul ferestrei.
Spațiul zonei de zi este deschis către holul de la intrare, iar pereții au fost placați cu panouri din PAL pentru a lega cele două zone. Între ele, o bucată pe verticală este finisată cu vopsea cu efect de tablă.
De partea opusă intrării în zona de zi este organizat cuierul, dar și un ansamblu generos de dulapuri ale căror fețe sunt prevăzute cu oglinzi pentru ca spațiul să nu se simtă înghesuit. Totul este gândit pe întreaga verticală a spațiului, astfel ca volumele să fie armonios îmbinate, fără spațiu între dulapuri și plafon.
Sunt două băi în locuință, iar prima dintre ele a fost gândită de către arhitecte exclusiv în alb și negru. Pe peretele cu lavoarul s-au prevăzut oglinzi atât deasupra mobilierului, cât și sub el, ceea ce dă impresia de continuare a pardoselii și evindent de spațiu mai amplu.
Zona de duș a fost proiectată cu pereți laterali ficși, astfel ca apa să fie ținută sub control în spațiul mic. Alb peste tot în cabina de duș, pentru a alunga senzația de claustrofobie.
Sunt două dormitoare în locuință, dar deocamdată doar unul a fost amenajat, celălalt urmând să devină camera bebelușului. Mobilarea este strict necesară, ca atare arhitectele au propus pardoseala îmbrăcată cu mochetă, dar într-o nuanță neutră, iar pe peretele din spatele tăbliei patului un tapet în nuanțe delicate de albastru. Pentru ca cei doi soți să se bucure de panoramă, patul a fost poziționat în dreptul ferestrelor, iar acestea nu sunt cu perdele și draperii, ci doar cu rolete albe.
Mai mult lung și îngust, spațiul dormitorului a fost exploatat și pentru configurarea unui dulap. Fețele lui sunt gândite să arate ca o placare, ca atare nu au mânere, ci sunt dotate cu sisteme push.
O oglindă iluminată cu bandă LED poziționată la intrarea în dormitor asigură o atmosferă plăcută, indirectă și pe timpul serii, dar și vizibilitate către baie, aflată în imediata apropiere.
Spațiul dormitorului este mic, dar mobilat astfel încât toate cele necesare să fie prezente (iar ferestrele să nu fie obturate). Dormitorul matrimonial beneficiază și de o baie, accesul la ea fiind gândit cu o ușă culisantă.
Forma atipică a băii matirmoniale a fost exploatată pentru ca vasul de toaletă să apară ca într-o nișă. Ca atare, în loc de faianță, în spatele acestuia a fost prevăzută o placare cu PAL, iar deasupra rezervorului îngropat a fost configurat un spațiu de depozitare.
Totul finisat în alb și texturi de lemn, dar în spatele căzii peretele este placat cu plăci patchwork, iar portprosopul ales într-o nuanță de albastru care se regăsește în nuanțele plăcilor. Și da, gresia este una care imită textura lemnului.
Locuința tinerilor este acum în primul rând funcțională, cu spații de depozitare bine gândite și amplasate, cu încăperi fluide, luminoase și cu toate lucrurile pe care și le-au dorit, dar nu și le-ar fi putut imagina în combinațiile și soluțiile propuse de către arhitecte. Sper să te inspire și pe tine!
Foto: Photo&Mohito
12
Buna Adela, as vrea sa stiu si eu dimensiunile dulapului din dormitor. Imi pare mai mare de 60 cm , latumea clasica. Mi se pare o idee interesanta si as vrea sa realizez unul la fel. Merci
Bună Mihaela! Lățimea este în lateral de circa 160 cm.
160 cm x 160 cm? Cum sunt aranjate atunci rafturile/hainele in interior? Se deschide pe ambele laturi? Multumesc
Buna Adela! Ne poti da mai multe detalii despre dulap!? Sau ne poti indica si alte variante similare. Mi e pare o idee bună cești tip de dulap si chiar as dori sa stiu cum este configurat. Multumesc!
Bună Fanica! Orice firmă de mobilier pe comandă îți poate face o schiță în funcție de spațiul locuinței tale 🙂
Buna Adela,
Locul de lectura de forma rotunda este minunat. L-am intalnit afara in multe locuri publice , binlioteci sau librarii, este facut pe comanda sau se poate achizitiona asa direct ? Mi-ar placea mult pentru camera fetitei.
Multumesc!
Bună Simona! Se face numai pe comandă. Poți apela la o firmă care face mobilă pe comandă, dar să te asiguri că oferă și servicii de tapițerie.
Buna Adela! Poti sa ne spui cine s-a ocupat de „locul de citit”? Este evident realizat pe comanda si m-ar interesa sa stiu cu ce firma au lucrat in acest sens. 🙂
Multumesc frumos,
Alexandra
Bună Alexandra! Poți apela la Mavinni Mobili, la Fronte Design, Movi Design – în genrral firme care execută mobilă pe comandă.
Multumesc frumos 🙂