adelaparvu.com despre apartamnt 2 camere 49 mp, design V Concept Studio, Foto Andrey Avdeenko (1)

In apartamente, Design Interior

Apartament de 49 mp ingenios reconfigurat

Există cazuri în care modificările propuse în compartimentarea unei locuinței sunt minore, dar cu efecte majore în îmbunătățirea confortului vieții de zi cu zi. Și ca să înțelegi despre ce este vorba, am ales să-ți prezint azi un apartament cu o suprafață modestă de 49 metri pătrați, dar care a devenit mai fluid, mai optim organizat în urma repoziționării unor elemente constructive. Astfel, dintr-o locuință de tip studio, adică cu o singură cameră, a putut deveni un apartament de 2 camere plăcut, luminos, cu zone clare: de zi și de noapte. Arhitecții de la biroul V Concept Studio au regândit ingenios compartimentarea, iar cuplul de tineri care locuiește aici beneficiază acum de un apartament excelent organizat, cu multe spații de depozitare, mai multe funcțiuni și mult mai luminos decât înainte. Dar hai să vezi ideile aplicate aici.

adelaparvu.com despre apartamnt 2 camere 49 mp, design V Concept Studio, Foto Andrey Avdeenko (8)

Încă din holul de la intrare, imaginea locuinței se simte altfel, grație regândirii accesului în camere. Arhitecții au prevăzut teșirea formei dreptunghiulare a spațiilor băii și a camerei, astfel că acum doar ușa băii se citește discret în ambient de la intrare. În schimb, spații generoase de depozitare au luat locul vechilor uși, toate deschizându-se inițial din hol.

adelaparvu.com despre apartamnt 2 camere 49 mp, design V Concept Studio, Foto Andrey Avdeenko (15)

Cea mai importantă modificare a fost dispoziția ușilor către spațiile locuinței. Inițial toate accesele se deschideau din hol. Lângă baie, cu acces pe balcon era bucătăria, iar o ușă dublă se deschidea către camera inițială. Arhitecții au repoziționat ușile interioare de la baie și cameră, au mărit suprafața băii și a camerei și au creat un acces deschis către bucătărie. Bucătăria la rândul ei a fost extinsă către logie, obțindu-se astfel și un loc de living. Practic, în urma modificărilor, spațiile de depozitare au fost mărite, au putut fi configurate mai multe funcțiuni (inclusiv loc de luat masa, living separat, bucătărie generoasă, loc pentru un pat de 180 cm lățime), iar încăperile au devenit mai luminoase.

adelaparvu.com despre apartamnt 2 camere 49 mp, design V Concept Studio, Foto Andrey Avdeenko (4)

Pardoseala din hol se continuă și în bucătărie, iar pe lângă lumina naturală care pătrunde direct dinspre living, arhitecții au prevăzut ca ușa dormitorului să fie una cu riflaje și sticlă pentru un aport supplimentar de lumină naturală. Plinta de culoare închisă marchează frumos spațiile ce beneficiază de o înălțime generoasă de circa 2,80 metri.

adelaparvu.com despre apartamnt 2 camere 49 mp, design V Concept Studio, Foto Andrey Avdeenko (7)

Locul instalațiilor fostei bucătării a fost respectat, dar noul mobilier, realizat pe comandă, cu dotările sale este complet reconfigurat, astfel ca distanța dintre chiuvetă și plită să ofere loc generos de blat, iar cuptorul să poată fi amplasat la semiînălțime.

adelaparvu.com despre apartamnt 2 camere 49 mp, design V Concept Studio, Foto Andrey Avdeenko (3)

Un loc comod pentru masă (cu scaune de la Carl Hansen) a putut fi amplasat în noul spațiu al bucătăriei, demarcat față de living printr-o structură din lemn cu geamuri. Separarea este una vizuală, deci cu rol decorativ, foarte bine gândită în condițiile unei înălțimi mari a tavanului. Astfel, proporția camerelor este corectată, introducându-se un element ce împarte spațiile, dar nu le sufocă.

adelaparvu.com despre apartamnt 2 camere 49 mp, design V Concept Studio, Foto Andrey Avdeenko (13)

O altă separare a funcțiunilor este la nivelul finisajelor, atât pentru pardoseală, cât și pentru pereți. Locul de tv este marcat nu doar prin prezența ecranului, ci și a placării din spatele lui. De asemenea, gresia din bucătărie este întreruptă în living în favoarea parchetului.

adelaparvu.com despre apartamnt 2 camere 49 mp, design V Concept Studio, Foto Andrey Avdeenko (2)

Există o proporție plăcută în plin și gol, astfel că în continuarea bucătăriei dominată de piese de mobilier, inclusiv corpuri suspendate, zona de perete din living, pe aceeași parte este lăsată liberă. Mici decorațiuni însoțite de corpuri de iluminat suspendate creionează spațiul, fără să-l încarce, iar covorul (de la IKEA), aduce un plus de ornamentație.

adelaparvu.com despre apartamnt 2 camere 49 mp, design V Concept Studio, Foto Andrey Avdeenko (6)

Totul este gândit ca și schemă cromatică în combinații de griuri, alb și texturi din lemn, apoi accente de negru însoțite de mici pete de culoare. În acest ambient neutru, prezența plantelor contează foarte mult pentru starea de bine, la fel ca și modul de iluminare, care pe timpul serii asigură scenarii variate de lumină.

adelaparvu.com despre apartamnt 2 camere 49 mp, design V Concept Studio, Foto Andrey Avdeenko (5)

Dormitorul este amenajat în ton cu zona de zi, dar aici sunt mai prezente nuanțele de accent: turcoaz, albastru, mov și roșu. Cea mai relaxantă dintre ele, turcoazul se regăsește ca zugrăveală pe suprafețe mai mari, restul culorilor fiind prezente prin decorațiuni textile.

adelaparvu.com despre apartamnt 2 camere 49 mp, design V Concept Studio, Foto Andrey Avdeenko (11)

În mobilarea dormitorului s-a ținut cont ca suprafața pardoselii (parchet de la Barlinek) să fie cât mai liberă, cât mai la vedere pentru ca senzația de spațiu să fie amplificată. Ca atare, etajerele sunt suspendate, iar celelalte piese, fotoliul (de la Normann Copenhagen), dar și patul sunt alese cu picioare, deci nu cu baza plină. Placarea asimetrică a peretelui din spatele patului corectează vizual spațiul și păcălește ochiul asupra proporțiilor. De asemenea, introduce pe verticală o nouă textură și distrage atenția, prin elementele decorative, de la stâlpul ce împarte zona de ferestre în două.

adelaparvu.com despre apartamnt 2 camere 49 mp, design V Concept Studio, Foto Andrey Avdeenko (12)

Dulapul din dormitor este ales într-o nuanță neutră de gri, iar ușile de tip lamelar aduc un plus de textură în ambient. Oglinda este binevenită, dar poziționată comod în locul cel mai larg din fața dulapului. Corpurile de iluminat (de la Fermliving) ce încadrează patul nu sunt la fel, ci gândite tot asimetric, dar și să arate bine din punct de vedere vizual.

adelaparvu.com despre apartamnt 2 camere 49 mp, design V Concept Studio, Foto Andrey Avdeenko (9)

Spațiul băii a fost mărit în urma renovării și acest lucru se simte din plin. Zonele din baie sunt marcate prin finisaje diferite la nivelul pereților, dar și prin prezența unui panou de sticlă, cu rolul de a împiedica stropii de apă din zona căzii de tip frestanding să ajungă către vasul de toaletă.

adelaparvu.com despre apartamnt 2 camere 49 mp, design V Concept Studio, Foto Andrey Avdeenko (10)

Finisajele neutre din baie – alb și gri sunt revigorate prin inserții mici de PAL cu textură din lemn și prin alegerea unui mobilier într-o nuanță intensă. Mobilierul maschează prezența mașinii de spălat rufe, dar oferă și spațiu generos de depozitare în baie. Mobila realizată pe comandă este din MDF vopsit mat, iar lavoarul negru este ales pentru contrast, inclusiv în relație cu faianța albă, simplă.

adelaparvu.com despre apartamnt 2 camere 49 mp, design V Concept Studio, Foto Andrey Avdeenko (1)

Locuința este mică, dar organizarea ei este excelent regândită pentru ca spațiile să fie mai fluide, mai luminoase și mai armonios amenajate. Schema cromatică pentru finisaje și suprafețele mari de mobilă este una neutră în tonuri de griuri, alburi și texturi lemn, dar accentele de culoare se simt imediat pe acest fundal cuminte. Așa că dacă e să reții ceva important din această amenajare, pe lângă ingenioasa soluție de repoziționare a ușilor interioare, este și faptul că nu e nevoie să umpli spațiile locuinței cu finisaje, ci să ai răbdare să punctezi cu nuanțe plăcute fiecare colț cu piese mici de mobilier, decorațiuni, plante și corpuri de iluminat. Sper să te inspire și pe tine!

Foto: Andrey Avdeenko

 

 

 

 

9 raspunsuri pentru Apartament de 49 mp ingenios reconfigurat

 1. Elena spune:

  Buna ziua, se poate sa îmi spuneți de unde se poate achiziționa covorul din living? Va mulțumesc!

 2. Daniela spune:

  Felicitari!Superb!

 3. Zamfir spune:

  Bravoo!!! ..Respect!!

 4. Cristian spune:

  Usa de dormitor este geniala. Imi puiteti spune de unde se poate achizitiona?

  Va multumesc

 5. Raluca spune:

  Buna ziua! Imi spuneti, va rog, ce a fost folosit pentru placarea peretelui din dormitor?
  Multumesc!

 6. Camelia spune:

  Buna Adela! cine a facut peretele de sticla?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *