Sunt din ce în ce mai desele cazurile când proprietari de apartament se gândesc să investească în imaginea locuințelor pe care vor să le închirieze. Am ales să-ți prezint azi un proiect pentru un asemenea caz, mai exact pentru un apartament de circa 48 metri pătrați din București. Proprietarii s-au gândit că viitorii chiriași vor fi tineri, fără copii, ca și ei, așa că ceea ce au cerut arhitectei Andreea Beșliu a fost ca locuința să fie cât mai luminoasă și să fie personalizată, dar într-un mod plăcut, iar lucrările de amenajare să nu fie radicale, ci să se păstreze cât mai mult din instalația electrică deja existentă din construcția blocului și evident finisajele. Propunerea arhitectei le-a plăcut foarte mult pentru că ținut cont de dorințe, dar evident a venit și cu viziunea proprie pentru ca apartamentul să fie mai fluid și mai bine organizat. Dar hai să vezi despre ce este vorba.
Compartimentarea locuinței a fost păstrată, cu o mică excepție, respectiv decuparea zidului ce delimita bucătăria față de living. Arhitecta a prevăzut această modificare pentru ca locuința să devină mai luminoasă și să creeze un loc de luat masa la granița dintre cele două funcțiuni. În plus, bucătăria îngustă (6,50 mp) și livingul deschis către holul de la intrare (împreună circa 18 mp) nu se putea poziționa confortabil un loc de luat masa. Însă partea de depozitare este excelent rezolvată, atât prin prezența dressingului, dar și prin exploatarea spațiului holului de la intrare.
La intrarea în locuință este amplasat un dulap încăpător care preia și rolul de cuier, iar imediat la intrarea în casă o comodă ascunde de fapt mașina de spălat rufe, poziționată aici pentru a nu aglomera bucătăria sau baia. Din această perspectivă se poate observa că în lipsa unei delimitări clare între bucătărie și living accesul la frigider este mult mai facil. Spațiul de lângă frigider a fost exploatat pentru rafturi destinate depozitării.
Bucătăria prevăzută aici este cu corpuri combinate în nuanțe de galben și alb, iar faianța este cu tonuri de turcoaz, care se citesc frumos din zona livingului. Distanța dintre chiuvetă și plită asigură loc pentru prepararea hranei.
Blatul este continuat și în fața ferestrei, iar caloriferul mascat cu un panou din MDF, iar centrala termică situată pe colțul bucătăriei este mascată de un corp de mobilă.
Între bucătărie și living, peretele este prevăzut decupat la o înălțimea de 75 cm pentru a se putea poziționa un blat de masă deasupra. Locul de tv din living a fost păstrat, iar caloriferul a fost gândit să fie mascat. Peste tot în zona de zi este prevăzut parchet laminat.
Dormitorul cu suprafața de circa 11 metri pătrați este prevăzut cu un pat cu saltea de 160 cm. Astfel, ambientul a putut fi conceput mai degajat, iar combinația de culori galben-albastru cu multe suprafețe albe îi dă un aer tineresc. Un truc decorativ este crearea iluziei unei nișe prin nuanța de albastru care formează un chenar în jurul patului.
Pentru a fi mascate cablurile aferente televizorului din dormitor, arhitecta a prevăzut o placare din PAL imprimată cu un model geometric, care personalizează spațiul.
Din dormitor se deschide spațiul destinat dressingului, spațiu care poate fi mascat cu o ușă culisantă sau pur și simplu lăsat liber.
Mobilarea dressingului este gândită deschisă, cu rafturi și suporturi de umerașe la vedere, dar și sertare pentru lenjerie. Depozitarea este prevăzută pe toată înălțimea spațiului.
Baia măsoară circa 4,4 metri pătrați, instalațiile sanitare montate de către constructor pe o singură latură, au permis spații de depozitare sub lavoar și deasupra rezervorului îngropat. Placările cu faianță și gresie sunt doar în zonele umede, în rest fiind prevăzută vopsea pentru baie.
Proiectul pentru această locuință de două camere are un aer vesel și tineresc, grație accentelor de culoare galben-albastru. Senzația de spațiu și luminozitate este dată prin suprafețele mari finisate în alb și în gri deschis, iar căldura imprimată prin suprafețele cu texturi din lemn. Corpurile de iluminat alese sunt cu alură grafică, negre, iar piesele mici de mobilier și decor cu design scandinav. Bugetul alocat pentru această amenajare este de circa 8000 de euro, din care mobila pe comandă este în jur de 3500 de euro. O abordare actuală, funcțională, unde piesele mici de decor și plantele contează în atmosfera finală. Sper să te inspire și pe tine!
Foto: imagini arh.Andreea Beșliu
27
Wow ce frumos !
Si doar 8000 eur au costat toate finisajele ? Parchet, greise faianta, mobilier ?
Renata, finisajele există de la dezvoltator 🙂 Suma este pentru mobilare și decorare, plus faianța (dar nu și obiectele sanitare).
Buna ziua, am renovat de curand bucataria si momentan caut o firma care sa imi poata face mobilierul pe comanda. Imi puteti spune va rog cine a facut mobilierul pentru acest apartament ? Orice alta sugestie m-ar ajuta foarte tare. Multumesc si va doresc o zi buna!
Noi colabor[m cu Movi Design. Uite aici http://movidesign.ro/