Fiecare amenajare este gândită pentru un anumit stil de viață și pentru familia în cauză și de cele mai multe ori nu pot să evaluezi calitatea unei renovări decât în comparație cu ce era înainte. Am ales să-ți prezint azi locuința de 2 camere ce măsoară 49 de metri pătrați a unei mame și fiice de 14 ani. Cele două își doreau o schimbare în mica locuință de bloc și au apelat la designerul Natalia Shirokorad. Designerul nu doar că a venit cu un nou ambient, dar în micul apartament s-a folosit de fiecare centimetru pătrat pentru a configura spații de depozitare. Din păcate nimic nu a mai putut fi modificat ca spațiu pentru că structura blocului nu a permis asta, pereții fiind portanți. Singura modificare a fost ca după ușa de la intrarea în casă, unde era o nișă de depozitare să prevadă locul mașinii de spălat, astfel ca mica baie să nu fie aglomerată cu acest aparat electrocasnic. Dar hai să vezi diferența de dinainte și după mai jos și totodată planul locuinței așa cum este organizat acum.
Planul inițial al locuinței a fost păstrat pentru că toți pereții sunt portanți. Singurul artificiu reușit a fost ca în imediata vecinătate a ușii de intrare, pe stânga să fie realizată o nișă în care să fie adăpostită mașina de spălat rufe. Ea este conectată la instalațiile din baie.
Pentru că apartamentul era din start împărțit între mamă și fiică, adică prima cameră era a fetei și a doua a mamei, având la comun bucătăria și baia, designerul a păstrat configurația conform dorinței familiei. Dar totul a fost regândit sub aspectul ambientării și nu doar în cele două camere, ci peste tot, inclusiv balconul. Cele două ăși doreau un decor elegant, dar cu tușe clasice, așa că designerul le-a prevăzut o ambientare actuală, eclectică. A înțeles dorința mamei ca dormitorul ei să fie mai elegant, dar și dorința fiicei de 14 ani să aibă o cameră care să nu semene cu un dormitor, o încăpere unde să-și poată primi și prietenele în vizită. Schema cromatică este una neutră, preponderent alb și negru, dar accentele de culoare și texturi schimbă ambianța.
Locul de luat masa din bucătărie după renovare este elegant și actual. Un corp de iluminat marchează zona, iar mobilierul este cu accente industriale.
Locul de luat masa înainte de renovare era configurat cu o masă prea mare pentru spațiul mic și un soi de banchetă care nu se potrivea aici. De remarcat și vechile finisaje care făceau ca tot ambientul să se simtă încărcat și bătrânicios.
După renovare bucătăria a fost gândită la centimetru pentru a fi folosit fiecare spațiu disponibil. Ca atare, corpurile suspendate sunt înalte, până în plafon, iar electrocasnicele încorporate. De asemenea, cuptorul ales are și funcție de microunde, deci s-a mai eliminat un aparat electrocasnic din peisaj.
Înainte de renovare bucătăria era aglomerată pentru că în spațiul era era inclusă și mașina de spălat rufe, iar blatul plin cu obiecte cu mici electrocasnice. Masa era prea mare, iar accesul la frigider se făcea cu dificultate. În plus, multe dintre țevi erau la vedere, iar faianța neinspirat aleasă.
Bucătăria după renovare arată mult mai ordonat și mai aerisit. Lumina naturală pătrunde din plin, grație storului prevăzut în zonă, care lasă tot timpul mai mult de jumătate din geam liber.
Bucătăria e mică, dar bine organizată cu loc între chiuvetă și plită, iar blatul este suplimentat în L, mărindu-se și suprafața de depozitare.
Blatul ce vine în completarea celui existent este mai puțin lat, circa 40 de cm pentru ca accesul la chiuvetă să fie facil.
Abordarea cu temă industrială din zona locului de luat masa este convenabilă și pentru că radiatorul din zonă are țevile la vedere.
Pentru ca centrul micii bucătării să fie cât mai liber, adică să existe loc în fața frontului de lucru și acces la frigider, masa a fost poziționată alături de perete. Și pentru ca peretele să fie unul rezistent la frecare, inevitabilă cu spătarul scaunelor, designerul a prevăzut o placare cu cărămidă aparentă.
Holul după renovare a devenit mult mai luminos. Ușile negre maschează locul mașinii de spălat. Bancheta are dedesubt loc pentru pantofi, iar tapetul de pe peretele corespondent camerei fetei lărgește perspectiva spațiului îngust.
Înainte de renovare holul era foarte întunecos, iar finisajele vechi și ponosite.
După renovare. Din hol se deschid ușile dormitoarelor și se vede că spațiul îngust a fost optimizat la maximum. De asemenea, a fost intens iluminat.
Înainte de renovare holul era foarte întunecat, iar culoarea stridentă. În plus, totul era la vedere, ceea ce dădea impresia de dezordine.
După renovare locul de studiu este situat la fereastră, dar modul de amenajare și ambientare vorbește despre o altă vârstă, totul fiind mult mai elegant.
Camera fetei înainte de decorare era amenajată ca pentru un copil mic cu mobilă de serie cumpărată din magazine. Ea și-a dorit ca la 14 ani să beneficieze de o amenajare diferită.
După renovare designerul a prevăzut ca cele mai înalte corpuri să fie aproape de fereastră unde draperiile turcoaz accentuează verticala camerei. De asemenea, s-a dorit ca dulapurile să încadreze canapeaua. Astfel centrul camerei rămâne liber.
După renovare camera fetei este personalizată cu obiectele ei preferate. Comoda cu multe sertare o ajută pe fata de 14 ani să-și țină lucrurile în ordine, iar harta din plută de pe perete completează frumos spațiul liber dintre corpuri, dar îi oferă fetei și prilej de visare. Lada de lângă ușă poate deveni taburete atunci când vin prietene în vizită sau pe post de măsuță.
Canapeaua este încadrată de dulapuri înalte care asigură loc de depozitare din plin. În plus, prezența canapelei dă senzația de living, nu de cameră de tineret. Dulapurile au fost realizate pe comandă după schițele designerului.
După renovare imaginea camerei fetei este mult mai rafinată și evident adaptată vârstei, iar într-o cameră de adolescentă nu putea lipsi o oglindă generoasă.
Înainte de renovare camera fetei arăta desuet.
Pe peretele comun cu holul este montat un tapet cu o imagine grafică, un element ce schimbă perspectiva micului hol.
După renovare dormitorul mamei este rafinat amenajat cu nuanțe închise pe pereți, mobilă albă care se citește frumos și accente aurite care conferă strălucire alături de decorațiunile galbene.
Înainte de renovare dormitorul mamei se dorea să fie cumva clasic, dar spațiul nu era bine exploatat, televizorul fiind ciudat poziționat și piesele de mobilier ciudat alese fără legătură cu imprimeurile de pe țesături și tapet.
După renovare imaginea dormitorului este mult mai aromioasă. Designerul a gândit un dulap pe măsura camerei și cu loc de bibliotecă. Partea de bibliotecă este mai restrasă pentru a putea avea loc după ușa interioară a camerei.
Înainte de renovare, dormitorul mamei era mobilat cu mobilă de serie cu un design ciudat – părea clasic, dar mânerele și luciul fronturilor făceau ca totul să se simtă ieftin, din plastic.
După renovare dormitorul mamei este elegant și mobilat pe măsura dimensiunilor camerei. Nuanța închisă de pe pereți conferă senzația de adâncime. Contează mult și modul de aranjare al patului în ambianța camerei, nu doar poziționarea mobiliei și a obiectelor decorative.
Detaliile conferă eleganță camerei. Corpurile de iluminat au finisaj aurit, dar un design simplu, rafinat. Auriul se regăsește și în rama oglinzii, a mânerelor, a câtorva obiecte decorative și sugerat la nivelul patului prin prezența pernelor galbene.
Mobila din dormitor este realizată pe comandă după desenele designerului.
Într-un colț al dormitorului este poziționat un fotoliu pentru lectură frumos acompaniat de un lampadar deosebit. Lampadarul este de la firma de design olandeză Mooi, creat de designerul Umut Yamac și se numește Perch. Vezi colecția AICI.
Baia după renovare. Ambientul a devenit mult mai rafinat. Faianța a fost folosită doar în zonele sensibile, expuse la apă, în rest totul este subliniat de linii simple, iar pereții zugrăviți într-o nuanță de contrast. Deși faianța este una simplă, de tip metro, modul de montaj face ca ea să se simtă ca o placare deosebită.
Înainte de renovare baia avea un aspect îmbâcsit și din cauza aglomerării de produse, dar și de faptul că toți pereții erau placați până sus cu o faianță ciudată.
După renovare placările cu faianță albă imprimă senzația de ordine. De asemenea, curățenia se păstrează mai ușor și pentru că nu sunt țevi expuse. Vasul wc beneficiază acum de un rezervor îngropat.
Și spațiul balconului a fost reamenajat, iar aici designerul a prevăzut dulapuri siturate diametral opus pentru a face și mai mult loc de depozitare pentru obiecte de uz casnic – mop, aspirator, mături etc. Încălzirea balconului se face cu ajutorul unui panou radiant.
Un apartament mic, dar elegant tratat, cu tușe industriale și pe alocuri clasice, o îmbinare plăcută și armonioasă de piese de mobilier, finisaje și obiecte decorative. Transformarea este spectaculoasă, dar fără a avea pozele de dinainte reamenajării poate nu ar fi părut la fel de radicală renovarea, ci s-ar fi văzut o locuință simpatică. Pentru a obține însă un rezultat pe măsură trebuie multă muncă, mai ales într-un apartament unde structura nu a permis recompartimentarea locuinței. Frumos, elegant, aerisit, colorat cât trebuie. Sper să te inspire și pe tine!
Foto: Vasily Bulanov
56
f frumos amenajat,as dori sa stiu de unde au achizitionat mesele si scaunele,multumesc
Găsești modele similare la Kika, Design and After, The Home 🙂
Buna Adela,
Care a fost bugetul renovarii? Cat a fost comisionul designerului?
Multumesc!
Alina, amenajarea cu toate etapele incluse, de la proiectare, materiale, finisaje, manopera a fost aproape 50.000 de euro din care costul serviciilor designerului a fost de 4000 de euro.
La ce se foloseste acel dus de langa wc?tine locul bideului?
Da, ține loc de bideu 🙂
Ma intereseaza mai multe detalii despre canapeaua din camera fetei.
Mulțumesc!
Adela, as dori un sfat: cum se obtine un perete de caramida aparenta ca cel din bucatarie? Se gasesc materiale si la noi pentru aceasta placare?
Da, se găsesc la Brikston vezi aici https://www.brikston.ro/ și la Wallpoint vezi aici http://wallpoint.ro/
Se pune în operă similar cu ce vezi aici https://www.youtube.com/watch?v=A6geVO-04Y4
Superba reamenajare!!!
Adela, unde putem gasi o perdea ca cea din camera fetei? Ms
Pe comandă poți avea ceva similar. Poți apela la Alina Emilia Design https://www.facebook.com/AlinaEmiliaDesign/
Buna Adela,
Stii cumva de unde este covorul din camera fetei?
Multumesc!
Aș vrea o îndrumare, unde aș putea găsi storul pt. geamul de la bucătărie, este și o dimensiune mai mica pt un singur geam?
Amalia, pe comandă se fac astfel de storuri. Eu colaborez cu Alina Emilia Design, la care poți apela și tu, vezi aici https://www.facebook.com/AlinaEmiliaDesign/
As dori sa știu unde găsesc acel tapet din hol. Multumesc!
Vezi că am răspuns Ralucăi. Ai și link 🙂
Deosebit, simplu,special, contrast,colorat, minunat, și aș putea continua cu asta destul de mult timp. Harta din plută m-a fermecat. De unde aș putea să achiziționez o astfel de minunăție? Mulțumesc mult!
Poți face pe comandă la http://vdd.ro/
Imi place mult stilul tapetului! Stiti ce firma il produce sau unde gasesc ceva similar? Si eu tot pentru hol vreau sa-l folosesc.
Multumesc
Raluca, poți avea ceva similar de la https://rebelwalls.com/ro
Vai, ce schimbare! Si ce apartament superb! Maine m-as muta!
Buna Adela ! Nu stiu cum s-a nimerit, insa merg pe aceeasi combinatie de culori, cum am intalnit acum si la acest apartament pe care l ai prezentat. Spune-mi te rog, ptr faianta metro, marginea aceea unde se poate gasi ? Caut de 1 luna de zile. Este ceramica marginea ? Multumesc
De regulă, terminațiile acestea le găsești la categoria brâuri decorative. Nu este însp obligatoriu să fie din aceeași gamă.
De unde se pot achiziţiona pisicile negre?
Mulţumesc!!!
Buna seara Adela,
Iti multumim pentru toate lucrurile frumoase pe care le prezinti pe acest blog. Stim cat de obositor este sa crezi un articol bun si pe intelesul tuturor…Si pentru asa iti MULTUMIM
Cu respect,
Echipa Design Total
Buna Adela,eu doresc niste sfaturi de reamenajare legat de culoarea tapetului,al draperiilot,adica nu vreau sa gresesc in alegerea culorilor,pe cine sa contactez. contracost.
Bună Ana! Scrie-mi pe adelaparvu@gmail.com.
Buna, Adela! Unde se poate gasi mobilierul din baie si chiuveta?
Pare destul de incapatoare acea masca de chiuveta…
Multumesc!
Sigur găsești la Diseno https://www.facebook.com/DisenoBucuresti/
Iti multumesc!
Buna,va rog sa ma ajutati si pe mine,doresc sa pun pe peretele din living tapet imitatie piatra maro si gri,pe peretele din spatele canapelei ,iar pe cel cu televizorul ceva simplu.O sa inchida prea mult camera sau va parea prea incarcat peretele?Draperia ce culoare sa fie?Mobila este in alb si negru iar canapeaua bej.va rog sa mi dati un sfat.
Bună Ana! Nu ți-aș recomanda tapet cu imitație de piatră. Ți-aș sugera să alegi aceeași nuanță peste tot pentru zugrăveala pereților, iar pentru covor și draperii o nuanțo similară pereților. Apoi poți adăugă culoare cu Tablouri înrămate în alb, perne decorative în ton cu nuanțele tablourilor și de asemenea plante cu portghivece asortate pernelor. Deja ai prea multe nuanțe diferite pentru mobilă. Ți-aș sugera un gri colorat ușor în albastru pentru senzația de luminozitate de la Dulux nuanța din paletar 101.
Buna ziua,imi place foarte mult cum este decorat apartamentul, mai ales camera mamei. Comoda si noptiera mi-au atras atentia in mod deosebit,ati putea sa imi spuneti de unede sunt achizitionate?
Va multumesc frumos.
Olivia
Poți găsi modele similare la Design and After https://designandafter.ro/, The Home http://www.thehome.ro/, Retroboutique https://www.retroboutique.ro/ sau Mobexpert.
Adela vreau sa ti multumesc pt sugestii si voiam sa te intreb daca poti sa mi recomanzi de unde sa iau un tapet gri colorat usor in albastru.Am fi vrut tapet ,avem un copil care sta cu picioarele pe pereti😬😬.Multumesc!!
Bună Ana! Poți alege de la Axelen https://www.axelen.ro/
Buna Adela!Am fost sa caut nuanta 101 de la dulux,si mai vreau sa te intreb ceva.Pot face doar peretele cu mobila cu 101 iar pe ceilalti pereti sa aleg un gri mai cald?Multumesc mult pentru raspunsuri!
Bună Ana! Poți să aplici unde consideri că e mai ok pentru tine. Este o nuanță deschisă, așa că diferența față de alb va fi puțin sesizabilă.
Bună seara!
Îmi puteți spune, vă rog, unde au fost realizate dulapurile pentru haine din camera fetei (cele albe cu bară de fier)? Mulțumesc frumos!
O seară bună,
C. Ștefănoiu
Bună Claudiu! Poți face așa ceva pe comandă la BucinMob, la Simex, la Transilvania Production, la Biomobila.
Bună Adela ! Te rog din suflet sa imi spui de unde este faianta si greaua din baie.
Filimon, faianța din baie este Metro și o găsești peste tot, atât în Dedeman, cât și la BricoDepot, Hornbach și Leroy Merlin, doar că este montată altfel. Pe jos este o gresie care imită travertinul, la fel găsești tot în magazinele de bricolaj.
Va rog sa imi spuneti ce dimensiuni ar trebui să aibă faianță respectivă ca să iasă modelul respectiv. Multumesc anticipat !
Buna Adela,
Bancheta de pe hol de unde se poate achizitiona?
Multumesc