Când ești deschis la soluții atipice poți beneficia atât de confort, cât și de o imagine elegantă. Fiecare locuință are particularitățile ei, dar cel mai important este ceea ce-și doresc proprietarii, iar când aceștia visează la luminozitate, un cadru functional, dar și elegant totul într-o garsonieră, opțiunile pot fi limitate. Nu însă atunci când de o asemenea locuință se ocupă arhitecți talentați. Am ales să-ți prezint azi o garsonieră de circa 35 metri pătrați, care era inițial întunecoasă, deși beneficia de o loggie spațioasă. Practic o cameră cu o baie și o loggie. Proprietarii, un cuplu de tineri brazilieni și-au dorit ca în garsoniera lor să aibă atât zona de pat, cât și canapea, care să fie delimitate, un loc un să-și poată invita prietenii și unde ambientul să fie cât mai aerisit și elegant. Soluția oferită de arhitecții de la biroul Estudio Ela Arquitetura a fost inedită: compartimentări cu sticlă. Da, separările acestea sunt mai mult pentru confortul psihic al proprietarilor, dar adevărul este că luciul sticlei reflectă din plin lumina la interior, obținându-se un efect elegant, neașteptat. Dar hai să afli mai multe.
De la intrarea în locuință se vede zona de zi, cu locul de tv și canapea și deschiderea către loggia acum integrată în ambient. Ceea ce nu este imediat evident este faptul că prima zonă de la intrarea în casă este mica chicinetă cu un loc de luat masa. Culorile alese sunt similare peste tot, deschise, iar înălțimea mică a plafonului este estompată prin alegerea unor corpuri de iluminat discrete. Comoda suspendată din zona de tv dă impresia că suprafața pardoselii ar fi mai mare, iar prezența panourilor din sticlă conferă străluciri care schimbă percepția asupra spațiului.
Imediat la intrarea în casă este locul de chicinetă, tratat însă foarte nonconformist. Cea mai voluminoasă piesă este frigiderul, așezat imediat după ușa de la intrare. Deasupra frigiderului un corp de mobilă coboară nivelul, dar și ordonează obiectele în întreaga cameră. Practic, liniile de sus și de jos ale mobilierului imprima senzația de ordine. Un truc bun al arhitecților a fost ca suprafața pardoselii să nu fie ocupată de mobilierul din prima parte a garsonierei.
Imediat la intrarea în casă este locul de luat masa, dar tratat foarte transparent, cu o masă din sticlă și peretele placat cu oglinzi. Asta alungă senzația de claustrofibie, dar lasă și lumina naturală să ajungă aici, mobila nu împiedică cu nimic acest lucru, ba din contră. Când piesele de mobilier sunt alese cu alură zveltă, atunci spațiul se simte mult mai puțin încărcat. Oglinda din zonă prinde bine și pentru că este la intrarea în casă, suplinind nevoia unei oglinzi de hol, iar masa puțin adâncă poate fi percepută ca una de tip consolă.
Chicineta este absolut minimal dotată cu cele mai mici piese specifice. O chiuvetă și o plită minimale sunt integrate într-un corp suspendat. E clar că aici se gătește rar acasă, dar funcțiunea există în caz că e nevoie. Separarea față de zona de tv este făcută tot cu un panou de sticlă.
Tot ansamblu de mobilier din zona de zi este tratat unitar, compact, iar corpurile superioare sunt gândite să fie accesibile, unele dintre ele suplinind rolul corpurilor suspendate din bucătărie (pentru pahare, farfurii). Sub televizor este integrat un recipient pentru bioetanol, deci există și funcție de șemineu.
De la intrarea în casă perspectiva asupra spațiului este schimbată grație panourilor cu sticlă și a placărilor cu oglinzi. Dintr-o dată garsoniera nu se mai simte un spațiu mic, ci unul care pare că mai are zone de explorat. Pardoseala este aceeași peste tot cu plăci cu muchii rectificate.
Canapeaua aleasă în acest spațiu mic este una fără brațe tocmai pentru a putea mai bine integrată în dimensiunile modeste disponibile. Totul însă fără a știrbi din luminozitate, având în vedere că ferestrele sunt situate pe o singură latură a locuinței.
Separarea cu panou de sticlă între canapea și pat rezolvă problema vizionării la tv din dormitor, dar marchează și culoarul de circulație din fața patului.
Zona funcțională din garsonieră este continuată pe fosta loggie, loc pentru a integra aici mașina de spălat rufe. De asemenea, locuri de ședere sunt suplimentate prin prezența unei canapele modulare, aleasă tot fără brațe pentru a ocupa un spațiu cît mai mic. Placare cu oglinzi în zona de mobilier schimbă percepția asupra spațiului conferind senzația de adâncime.
De partea opusă a locului mașinii de spălat rufe este creat un loc de birou. Totul tratat simplu, deschis, elegant cu piese de mobilier cu linii curate, fără a fi masive, sau să obtureze din lumina naturală.
Zona de odihnă este gândită să fie confortabilă și cu loc pe lîngă pat de jur împrejurul acestuia. Tăblia patului este realizată pe comandă pe toată lățimea spațiului disponibil. Un tablou bine ales atrage privirea. Draperiile sunt poziționate între fosta loggie și dormitor pentur a putea fi mai ușor accesate.
Spațiul de depozitare este configurat sub forma unui dulap cu uși culisante, toate fețele fiind îmbrăcate cu oglinzi.
Baia se află la granița dintre dormitor și living, fiind singura cameră delimitată cu ușă interioară. Pentru a căștiga mai mult loc pentru dulap, ușa băii a fost configurată cu lățime mică de 65 de centimetri.
Pentru că nu beneficiază de lumină naturală, baia beneficiază de o oglindă supradimenionată. Spațiul mic este bine împărțit între obiectele sanitare și locul de duș separat cu panou de sticlă. Mobila de baie are mânerele configurate pentru a servi ca și suport de prosoape. Garsoniera este într-adevăr deosebită, se simte mult mai spațioasă decât este de fapt, are multe funcțiuni, majoritatea la vedere, iar efectul panourilor de sticlă și al oglinzilor îi dau o imagine elegantă, aerisită și luminoasă. O soluție atipică, dar cel puțin interesantă. Sper să te inspire și pe tine!
Foto: Gui Morelli
23
Buna dimineata,
Daca este bine amenajat, nu ai nevoie de prea mult spatiu, aceasta este dovada.Mai putin inseamna mai mult.Superb!
Buna! De unde esti achizitionata canapeaua? Mersi!
Raluca, genul acesta de canapea este una modulară, practic formată din două module. Poți avea așa ceva de la Casa Rusu (vezi model Nora, dar găsești și în magazine alte modele), kika (ai in magazin model Mirella modular), IKEA (ei au mai multe tipuri de module), Euromobila (vezi model Samara), Mobila Dalin (vezi că poți compune canapea din fotoliul Live).
masuta de langa canapeaua modulara de unde este?
Bună Adi! E făcută pe comandă, dar poți găsi ceva similar dacă dai căutare după măsuță laptop 🙂