De cele mai multe ori fotografiile distorsionează realitatea și multe locuințe par altfel decât sunt. De regulă, interioarele pe care le vezi în imagini par mai mari, dar în cazul de față sunt și trucuri la mijloc care dau această senzație. Și aceste trucuri le poți aplica și tu la tine acasă. Uite, primul lucru de care s-a ținut cont aici a fost iluminatul natural. Ca să obții senzația de spațiu e indicat să ai și lumină naturală din plin, iar aici exact asta s-a urmărit. Dar hai să-ți spun mai multe, nu înainte de a-ți posta și planul garsonierei de 35 mp ca să vezi cum e organizată.
Când te confrunți cu o locuință mică nu te complica cu finisaje diferite de la o cameră la alta, de la un spațiu la altul, mai ales când acestea comunică între ele. Poți să alegi finisaje diferite atunci când camerele sunt clar separate. Aici, holul de la intrare este deschis către cameră, iar în aceasta sunt două ferestre. Poziționarea mobilierului s-a făcut de așa natură încât să existe intimitate (când intri în locuință să nu vezi direct canapeaua sau locul de dormit), dar și pentru a fi confortabil pentru principalele activități.
Zona de zi absolut minimală (o canapea și o comodă suspendată pentru tv, plus măsuță și fotoliu) este separată de zona de noapte cu un panou metalic cu geamuri. Separarea este mai mult de natură psihologică pentru că ea lasă lumina naturală să pătrundă la interior. Ca atare, peretele din spatele patului este tratat mai artistic pentru a capta atenția, dar și pentru a oferi profunzime, o senzație dată de nuanțele și tipul desenului executat pe suprafața peretelui.
Apoi, în zona de zi, pe peretele opus locului de dormit, o serie de oglinzi vin să reflecte lumina și să ofere senzația de spațiu mai amplu și variat. O oglindă generoasă se află și în dormitor. Pardoseala închisă vine în contrast cu pereții albi și este acoperită în zona de living. Dar acest negru face ca patul să se simtă mai puțin prezent, tapițeria lui fiind într-o nuanță similară. De asemenea, peretele parțial din fier și sticlă pare să se ridice din pardoseală. Negrul subliniază și ferestrele, căci au fost alese atât storuri, cât și glafuri interioare negre. Sunt trucuri prin care obiectele și finisajele sunt legate între ele. De asemenea, contează și modul de iluminare. Vezi că în living deasupra mesei există o suspensie, la fel dormitorul este punctat de veioze.
Bucătăria este total separată de cameră, iar aici zona de lucru este marcată de un perete placat cu cărămidă aparentă. Dar ca bucătăria să nu se simtă prea înghesuită, în zona de lucru nu vei vedea corpuri suspendate. Toate sunt grupate pe peretele opus la intrarea în încăpere. Astfel, locul de luat masa apare mai elegant și mai aerisit. Negru domină aici la nivelul mobilierului și al electrocasnicelor, dar pardoseala este jucată cu motive monocrome de alb și negru. Accente de culoare aurie și cupru, prin corpul de iluminat și obiecte decorative aduc un plus de strălucire în contrast cu textura rugoasă a peretelui de cărămidă.
Spațiile de depozitare nici nu se simt, căci ele sunt camuflate în ansamblul garsonierei, respectiv dulapurile sunt poziționate în fața intrării de la baie, ceea ce maschează într-un mod ingenios și accesul către încăperea dedicată ingienei. Practic nu ai senzația că baia este direct în cameră, formându-se o nișă. Și deasupra intrării în baie sunt spații de depozitare, ceea ce face ca fiecare loc să fie excelent exploatat, dar și închiderea dintre dulapuri să fie frumos rezolvată.
Deci, finisajele similare într-un spațiu mic, mobilier exact cât trebuie, tot ce înseamnă depozitare cât mai camuflat, iar ferestrele cât mai libere ca să ai senzația de spațiu mai amplu, grație unui iluminat natural mai abundent. O amenajare simplă, dar de bun gust. Hai că-ți mai grupez încă o dată imaginile ca să-ți poți face o imagine de ansamblu asupra garsonierei. Sper să te inspire și pe tine!
foarte dragut .denota simplitate cu bun gust
Dragă Adela,
Numele meu este Carmen. Am achiziţionat de curând un apartament cu o cameră într-o zonă centrală a Timişoarei şi am nevoie de sfaturile unui specialist în design interior (bineînţeles contra cost). Mi-ar plăcea tare mult să fii tu acel specialist pentru că am urmărit emisiunea Visuri la cheie şi mi-a plăcut tot ce aţi realizat acolo. Însă dacă nu se poate, te-aş ruga să îmi recomanzi pe cineva din Timişoara.
Mulţumesc. Succes în continuare în tot ceea ce faci.
Servus Carmen! Cred că e mult mai productiv pentru ambele părți, atât tu ca proprietar, cât și designerul ca om creativ să fiți cât mai aproape. Așa că ți-l recomand cu toată încrederea pe Ștefan Lazăr de la Ezzo Design http://www.ezzo.ro/
Ma incinta aceasta locuinta, care inglobeaza tot ce este necesar, cu mult bun gust, inteligent mobilat, si cu ambianta calda si luminoasa. Multumesc pentru postare, o zi buna.
Felicitari pentru ideile de design modern. M-ar fi interesat sa vad maniera in care becurile sunt grupate înspre tavan. Multumesc.
Împărțirea camerei este de reținut.
Superb! totul imi place!
Minunat!
Cine a făcut grilajul metalic? Si de unde este bucătăria neagră?
Minunat!