Câteodată cele mai simple soluții sunt și cele mai eficiente atunci când vine vorba despre schimbarea destinației unui spațiu. Am ales să-ți prezint o astfel de soluție care a fost rezolvată în cea mai mare parte numai din modul cum a fost concepută mobilarea. Inițial în spațiul de 24 de mp a existat o bucătărie, care beneficia și de un beci de circa 10 mp, fiind parte dintr-un mic hotel din Franța. După circa saptezeci de ani în care bucătăria a funcționat ca atare, proprietarul a separat diversele zone ale clădirii, a renunțat la bucătărie și la scara care o lega de un etaj superior, iar aceasta a devenit un spațiu de sine stătător, unul luminos și suficient de generos. Pentru că proprietarul nu știa cum ar putea transforma acest spațiu într-o garsonieră, a apelat la arhitecta Anne Rolland, care a venit cu soluții ingenioase.
Tot farmecul spațiului era luminozitatea lui și prezența unui zid vechi din piatră care vorbea despre istoria locului. Dar modul cum erau dispuse ferestrele și ușile punea probleme în a împărți spațiul cu pereți, așa că arhitecta a conceput o mobilare ingenioasă pentru garsonieră. Printr-un ansamblu cu platformă a ridicat la alt nivel locul de dormit și s-a folosit de birou și dulap pentru a crea o separare între zona de zi și zona de noapte. A prevăzut locul pentru baie în vecinătatea platformei patului, iar actuala bucătărie a prevăzut-o cât mai departe de locul de dormit și cât mai aproape de intrarea în garsonieră pentru a fi bine și rapid ventilată la nevoie. Accesul către beci se face printr-un chepeng interesant care seamănă cu un luminator încastrat în pardoseală.
Toată mobila este din placaj de pin nordic și desenată de către arhitectă. Între spațiul de dormit și bucătărie există suficient loc pentru instalarea unei canapele și a unui televizor. Mi-e mi-a plăcut foarte mult soluția de separare cu ajutorul mobilierului pentru că delimitează bine zonele fără a estompa lumina naturală care e din plin aici. Dacă te întrebi despre costuri la noi ai putea lua în calcul circa 350 de euro pe metru pătrat (chiar mai mult dacă e vorba și de hidorizolația beciului), dar cazul de față, fiind un proiect implementat în Franța nici nu mă miră bugetul avut la dispoziție, respectiv 70.000 de euro. Cum să nu fii creativ? Separarea însă merită reținută pentru că proiectul este simplu, elegant, funcțional. Sper să te inspire și pe tine!
FOARTE INTERESANTĂ IDEEA! MERITĂ TOATĂ ATENŢIA!