Când locuința pe care ți-o permiți este într-o clădire cu încăperi mici trebuie să fii destul de ingenios ca să găsești o soluție pentru a avea totul așa cum îți dorești. Am ales să-ți prezint un apartament de două camere într-un bloc vechi care avea o baie foarte mică, bucătărie modestă la fel ca una dintre camere. Proprietara, psiholog, specializată în psihologia copilului, mare pasionată de culori și-a găsit o nouă vocație: cea de designer de interior. Pentru că oricum se implica în amenajarea camerelor micilor ei pacienți a îndrăznit să meargă mai departe și pentru locuința ei. Și nu s-a oprit aici, fiind solicitată mai apoi de alți oameni. Și chiar că e surprinzător să vezi cum cineva de altă profesie decât designer de interior a reușit să găsească soluții pentru transformarea unei locuințe dificile. Dar e important să știi ce-ți place ca să știi ce urmărești în schimbarea casei, iar Agata, poloneza de care-ți scriu azi, este o persoană care se cunoaște foarte bine. Dar hai să-ți spun mai multe.
Când a cumpărat locuința a dat peste două camere, dintre care una foarte mică, o bucătărie de bloc și o baie meschină. Dar Agata a visat mereu la o baie spațioasă și la o bucătărie luminoasă. A observat că holurile casei, cămara și debaraua ocupau cam mult din spațiu, așa că i-au venit idei. Cea mai importantă dintre ele a fost să extindă spațiul dedicat băii către cămară și s-o înglobeze, realizând un perete pe curb, la fix pentru o cadă pe colț pe care și-o dorea foarte mult. Apoi, a separat parțial bucătăria de hol, dar n-a închis-o, ci doar a creat o zonă pentru tv cu o canapea în față și locul de luat masa lângă aceasta, iar mai departe ceea ce a devenit dormitor a înglobat și debaraua transformată acum în dressing. Deși e o locuință mică, de circa 40 mp, Agata a reușit să aibă toate funcțiunile prezente, dar mai mult să folosească din plin și culori multe pentru că pur și simplu le iubește și îi dau o stare de bine.
Dacă stai să analizezi situația la rece vei observa că practic zona de zi este foarte îngustă, dar e corectată din punct de vedere optic prin alegerea culorilor și distribuția lor pe suprafețele prezente. Deși ai să vezi multe nuanțe senzația de încărcare nu există. De ce? Pentru că Agata le-a ponderat excelent cu non culori, adică alb și negru. Pardoseala liberă, albă din linoleum (material cu compoziție naturală) dă senzația de spațiu curat, ordonat, peretele negru vine să estompeze prezența ecranului televizorului, dar este și fundalul perfect pentru comoda galbenă, care aduce un plus de strălucire. Apoi dungile orizontale, ce îmbracă volumul pe curb al băii, dă impresia de spațiu mai lat, mai amplu. Contează și faptul că fereastra e liberă, deci fără perdele și draperii, ci doar cu storuri. Scaunele sunt colorate, dar masa, care ocupă loc mai mult e albă, la fel ca și tâmplăria și corpurile de iluminat. La bucătărie la fel, chiar dacă peretele e roșu, mobila e albă. Deci, te-ai prins? Un joc echilibrat între culori și non culori.
Dormitorul este foarte colorat pe o parte cu tapet înflorat, pe de altă parte cu pereți vopsiți în roșu aprins, fundal pentru o mulțime de fotografii înrămate și altă bucată în roz (fucsia). De asemenea, pardoseala din parchet, unul vechi rașchetat și reparat, a fost vopsită în albastru, adică în contrast cu roșul. Dar în această combinație de culori, patul și noptierele sunt albe. Debaraua înglobată aici este în lateralul patului și a fost configurată ca o încăpere destinată hainelor și nu este separată de vreo ușă, ci doar cu perți falși din gips-carton. Baia, pe de altă parte, este finisată în alb pentru ca spațiul închis să nu devină sufocant. Zone de verde vin să aducă o notă de prospețime, dar e una dintre culorile care se regăsește atât în micul hol de la intrare, cât și în spațiul zonei de zi. Contraste, despre asta e vorba, prin care proprietara s-a jucat cu nuanțele, a marcat diverse funcțiuni și distras atenția de la spațiul mic. Dacă tot e o locuință modestă măcar să fie deosebită! Sper să te inspire și pe tine!
si daca nu-mi placea ziceam ca e frumoasa pentru ca in poze am vazut un pisic si un catel:)
Citind textul si vazand primele poze m-am cam speriat de amalgamul de culori folosit. Nu a ratat niciuna! Insa vizionand pozele pana la final chiar mi-a placut, a iesit o locuinta draguta si vesela. Preferata mea e baia, mai precis amenajarea interiorului acesteia.Felicitari proprietarei!
A very happy home.
vesela si colorata
Am observat că la bucătărie, caloriferul e plasat în partea superioară a peretelui. Chiar voiam să cer câteva sugestii de folosire a spațiului de sub geamul bucătăriei, unde de regulă e plasat caloriferul. Și chiar aș mai avea nevoie și de alte idei, astfel încât să fie funcțional caloeriferul.
Splendid ! O locuinta datatoare de energie. Multumim Adela, pentru minunatele articole inspirationale.
Arata minunat aceasta locuinta! Accentele de culoare ies foarte bine in evidenta pe tonurile de alb.
Culorile dau multa energie casei si parca o fac cumva mai vie ceea ce apreciez; dar nu fac fata la alaturarea culorilor roz – rosu, poate daca erau mai pastelate.
Este incredibil de vesela, mai curand seamana a casa de vacanta.Cred ca-n perioada cenusie de toamna sau la inceputul primaverii cand e negru si urat afara, in casuta asta e petrecere de culori! Dar ca sa fiu „Gica contra”, ma intreb daca dormitorul nu este ,totusi, prea agresiv colorat pt un somn linistit…Oricum, felicitari Agatei pt indrazneala si tie,Adela, pt.prezentare!
dormitorul e fff urat
Si mie mi se pare cam colorat dormitorul. nu ca nu mi-ar placea culorile respective, dar parca nu intr-un loc unde dorm. Verdele ala din baie mi se pare horror. Mai mult alb si doar cateva accente colorate era mai potrivit. Imi place insa compartimnetarea si peretele ala rotunjit.
Cel mai dragut e cutzu!!