Când îți amenajezi o casă contează foarte mut locul unde este amplasată. Contextul natural, arhitectural, dar și destinația ei te pot ghida către alegerea stilului de amenajare interioară. Uite, spre exemplu atunci când vine vorba despre o casă de vacanță la mare culorile deschise, materialele de finisaj cât mai simple, mobila și decorațiunile alese în ton cu peisajul pot creiona o atmosferă relaxantă, așa cum trebuie să pentru perioadele de concediu. Și ca să vezi despre ce vorbesc am ales să-ți prezint o casă reamenajată în insula Formentera din Mediterana. Proprietarii englezi care au cumpărat-o au găsit-o cu o organizare deficitară și nuanțe închise la nivelul finisajelor din lemn, cu aspect ca de tavernă. Au apelat la designerii de la biroul Knowhaus, care au regândit atât locul camerelor, dar și modul lor de finisare și mobilare. Rezultatul final este o casă de vis. Numai privind-o din imagini îți dă o stare de bine. Pentru cei care vor să-și facă o casă de vacanță la mare ori să-și deschidă o pensiune, ambientul acestui loc poate fi o reală sursă de inspirație. Dar hai să vezi mai multe.
Proprietarii englezi obișnuiau să meargă înfiecare an în vacanțe în insula spaniolă Formentera, cazându-se la pensiunile disponibile, până când au găsit oportunitatea de a cumpăra o casă veche, tradițională. Compusă din mai multe corpuri de clădire și cu o distribuție dificilă, bucătăria separată de restul casei printr-o zonă de terasă deschisă, cu tavane și bârne din lemn închise la culoare, mai degrabă ca la munte, cu pardoseală roșiatică de tip teracotă, casa a fost complet remodelată de către designeri. Primul pas a fost reorganizarea spațiilor. Bucătăria a fost mutată în corpul principal al casei, cel mai generos, iar în jurul ei dormitoarele. Dintre dormitoare, cel matrimonial a fost gândit cu deschidere către terasă. În al doilea corp de clădire a fost amenajat livingul și un dormitor de oaspeți. Astfel, corpul principal a devenit mai compact și mai potrivit la interior pentru familie. În privința finisajelor s-a ținut cont de întreținerea ușoară, dar și de un aspect cât mai ordonat, luminos în relație cu amenajarea exterioară.
Accesul în casă se face printr-o zonă descoperită, un soi de terasă care leagă corpurile de clădire. Încă din acest spațiu se pot observa finisajele, pardoselile fiind înlocuite cu microciment alb, iar zugrăveala cu vopseluri lavabile albe. Toate elementele din lemn, de la structură, dar și de la nivelul ușilor au fost vopsite în nuanțe vintage deschise. Ideea a fost ca totul să devină mult mai ordonat, curat, un fundal luminos și relaxant. S-a mizat pe simplitate, una de-a dreptul odihnitoare atât vizual, cât și funcțional.
Zona de living este cu înălțimea mai mică, dar designerii au gândit piese de mobilier fixe în raport cu dimensiunile spațiului. Finisajele de la interior și exterior sunt similare, ceea ce dă impresia de spații mai generoase.
Într-o casă de vacanță la mare vrei să ai frigidere la îndemână, așa că unul acomodat în spațiul livingului este la fix, mai ales că este ales într-o culoare potrivită ambientului și cu dimensiuni mici, care să nu facă notă discordantă față de restul obiectelor.
Canapelele sunt construite pentru că unele de-a gata ar fi ocupat prea mult din spațiul camerei. Configurată în L, canapeaua este locul de relaxare din living, confortabil amenajat cu multe perne.
Mici accente mai elegante cum ar fi un corp de iluminat, o oglindă cu ramă mai elaborată completează frumos ambientul degajat, unde în loc de măsuțe au fost comandate pufuri generoase.
Bucătăria mutată în centrul casei are mobilă din structuri fixe de gips-carton finisate cu microciment, iar fețele de dulapuri și sertare într-o nuanță deschisă de lemn. Înălțimea spațiului a fost mărită, tavanul vechi, intenționat construit mai jos, fiind îndepărtat.
Finisajele deschise, lumina tipică zonei mediteraneene face ca ambinetul să fie perceput foarte aerisit. Dar adevărul este că totul la nivel de mobilă este foarte ordonat și bine gândit. În acest spațiu deschis, locul de luat masa colorează ambientul alături de mici obiecte.
Din zona de zi, unde bucătăria este spațiul central al casei, se accede în toate spațiile, atât de la parter, cât și de la etaj, unde sunt organizate dormitoarele cu băile aferente.
Tavanele au fost vopsite în alb și decorate cu rogojini vopsite și ele în alb. Aceste rogojini asigură o textură naturală care conferă o stare de bine, te duce cu gândul la vacanță. Prin decorațiuni textile și obiecte decorative s-a adus un plus de culoare, însă lenjeriile sunt albe, așa cum te aștepți în orice loc de odihnă.
Camerele de baie sunt gândite în relație cu dormitoarele, dar au la fel mobilier fix finisat cu microciment. Spațiile de sub chiuvetă pentru depozitare sunt mascate cu țesături pentru un plus de textură, culoare, dar și accesibilitate mai ușoară.
Fiind o casă de vacanță pentru familie, una dintre camere a fost amenajată special pentru bebeluș în nuanțe și cu obiecte asortate stilului marin abordat aici.
Camera bebelușului este amenajată aproape de dormitorul părinților, între ele ușa interioară fiind înlocuită cu o draperie. Pentru ca totul să fie mai bine organizat și aici s-au construit piese de mobilier fixe, mai exact rafturi. Astfel necesarul pentru alte piese de mobilier a fost mic.
Baia și dressingul dormitorului matrimonial au fost gândite în același spațiu, finisat preponderent cu microciment, inclusiv pentru cadă. Un spațiu unitar, funcțional, dar degajat ambientat pentru o stare de bine, fără convenții sau lucruri pe care le vezi zi de zi.
Dormitorul matrimonial are deschidere către terasă, ceea ce-l face cu atât mai atragător. Ca atare patul a fost poziționat astfel ca ambientul terasei să fie mai vizibil. Culorile sunt puține și prezente prin obiecte decorative, însă la nivel de texturi se simte orice finisaj antichizat, cum e la nivelul pieselor mici de mobilier, al tâmplăriei și la nivelul plafonului.
Designerii au păstrat cât mai mult din vechea casă, inclusiv ferestrele mici cu obloane pe care le-au marcat în ambient cu un chenar colorat la interior.
Lumina contează foarte mult pentru starea de bine, iar prin prezența oglinzilor aceasta a fost amplificată, așa că deasupra patului decorațiunea de impact poate fi exact o oglindă cu o ramă mai deosebită.
Când te gândești la vacanță, mai ales la mare ceea ce te îți dă o stare de bine este libertatea de mișcare. Așa că dormitoarele cu acces direct pe terasă sunt o modalitate excelentă de-a oferi această senzație de libertate.
Pergole cu acoperiș din rogoji asigură umbra necesară, mai ales într-o zonă unde vremea bună predomină. Un mobilier bine ales pentru exterior, care rezistă intemperiilor, dar și îmbătrânește frumos sub impactul vremii poate fi oricând revitalizat cu decorațiuni textile colorate. Să ai covor, perne decorative, pleduri la exterior transformă spațiile de terase în adevărate camere în aer liber.
Corpurile de iluminat, scaunele pot fi exact piesele prin care ambientele sunt legate, armonizate între ele. Aici împletiturile sunt motivul decorativ și texturile naturale care asigură relația de stil între spații.
La o casă de vacanță situată la mare peisajul contează cel mai mult, așa că un loc de luat masa generos la exterior este musai, dar e bine ca el să fie protejat. Aici designerii au modificat parapetul terasei, coborându-l pentru a putea fi utilizat ca și loc de ședere la masă și pentru a lărgi cadrul prin care grădina cu piscină se vede de la interior.
Când totul este ales în aceeași temă, cu texturi naturale, fiecare cadru din care este văzută casa este unul relaxant. Țesăturile albe pentru draperii te duc cu gândul la briză, la nori pufoși de vară, la spuma mării.
Pentru camera de oaspeți a fost aleasă o combinație cromatică similară casei, dar cu tonuri de mov care să sugereze lavanda. Mobilierul fix este prezent peste tot, inclusiv la nivel de dulapuri, care în loc de uși au draperii din in.
Zona de lavoar corespondentă camerei de oaspeți a fost gândită mai special. Când vezi altceva decât zi de zi, simți că ești în vacanță și exact pe asta au mizat și designerii când au propus o distribuție diferită pentru baia dormitorului oaspeților. Nu e mai puțin adevărat că organizarea atipică le-a rezolvat și mare parte din problema retrasării instalațiilor sanitare.
Complet remodelată în nuanțe deschise, o casă unde albul a luat locul nuanțelor de maro, unde finisajele simple, cu texturi naturale te îmbie să mergi desculț, unde țesăturile sunt fluturate de briză, unde totul e ordonat, dar imperfect ca texturi pentru o stare de bine. O casă de poveste unde spațiile pot fi umplute fără probleme de zâmbete și voie bună, camerele care te îmbie la odihnă, unde ai suficient spațiu ca să faci loc conversațiilor interioare, să te regăsești, să-ți încarci bateriile, fără a fi deranjat de altceva. Absolut de vis! Sper să te inspire și pe tine această casă!
Foto: Pepa Oromi
Superb! Încântătoare această casă, ca o oază de relaxare!
Chiar o casa de poveste. Idei inspirate, ambient placut.
M-am relaxat doar privind …. oare unde găsesc lustre asemănătoare , știe cineva ? Mulțumesc ! A
Dacă vorbești de cele împletite le găsești la The Home.
Mulțumim Adela Pârvu. Parcă am fost acolo, preț de câteva minute pînă ai terminat descrierea.
Care este diferența între rogojinile de papură și cele de stuf? Am un apartament la mare și aș dori să îmbrac tavanele cu aceste rogojini. La prima vedere par asemănătoare, dar nu știu ce ar trebui să folosesc. La ce distanță ar trebui să pun acele scândurele care susțin rogojina? Mulțumesc pentru tot ce faceți. Ne oferiți niște idei extraordinare.