adelaparvu.com despre Anca Serpar proprietar Lavanda Lola, camp de lavanda Cluj (11)

In Gradina, Legume, fructe, plante aromatice, Oameni talentati, Peisagisti si horticultori, Romania Mea

Anca Șerpar cultivă lavandă la 30 de km de Cluj-Napoca și spune că poți cultiva și tu

Numai din imagini îți poți da seama ce frumos miroase acum pe câmpul de lavandă. Și da, este la noi câmpul acesta și nu e singurul. Anca Șerpar spune că ar putea fi și mai multe astfel de culturi. Spune că e o nebunie pe timp de vară când e plin de fluturi. Ea lucrează în vânzări și are obișnuița de a se documenta. Așa știe că în România există 14 milioane de hectare de teren agricol necultivat, dar și că fracezii au 30.000 de hectare de lavandă, pe când la noi nu sunt însumate 5000 de hectare. Și e păcat pentru că lavanda poate deveni protagonista micilor afaceri de familie. Pentru ea lavanda a devenit pasiune. Citește non-stop despre această plantă, a identificat site-uri, filmulețe pe youtube despre ea și cu cât află mai multe cu atât este mai fascinată de lavandă. Dar cum i-a venit ideea? Hai să-ți spun mai multe.

Anca Șerpar, fiica ei Alesia și mama ei Lola

Anca Șerpar, fiica ei Alesia și mama ei Lola

N-ai să crezi, dar cultura de lavandă înființată de Anca a pornit de la o simplă discuție între prieteni. Cineva i-a spus că există posibilitatea de accesare a unor fonduri europene pentru așa ceva. Era în 2010 și s-a decis că ar vrea să încerce. Până la urmă să încerci merită, oricare ar fi rezultatul, căci pe parcurs poți afla multe. A intrat pe site-ul www.apdrp.ro și a stat cu orele, a printat tot ce era necesar și în a treia etapă, cu dosarele și hârtii de pus în ordine, a apelat și la un consultant ca să fie sigură. Da, pare greu, dar dacă îți dorești cu adevărat ceva atunci merită să te zbați. Ideea de a avea o mică cultură de lavandă a însuflețit-o, dar și gândul că mama ei, o persoană activă și energică, ce tocmai ieșise la pensie și era total deprimată, va avea o preocupare plăcută a motivat-o și mai tare. Unde mai pui că își închipuia deja câmpul de lavandă unde să petreacă momente frumoase cu familia ei, cu fetița ei Alesia. Vezi? Ți-am spus că e important să ai un vis, să știi care este el.

adelaparvu.com despre Anca Serpar proprietar Lavanda Lola, camp de lavanda Cluj (2)

adelaparvu.com despre Anca Serpar proprietar Lavanda Lola, camp de lavanda Cluj (10)

Da, nu te gândi la bani căci faci rost de ei. Poți începe cu zece tufe, zice Anca. Și da se poate să ai succes, căci, uite, ea a reușit. Și nici n-avea mare teren. La 30 de kilometri de Cluj-Napoca într-un sat între dealuri, adică la Bonțida, a luat în arendă 5000 de metri pătrați. A învățat enorm despre lavandă, căci ea nu are pregătire în domeniu. Așa a aflat că există vreo 35 de specii cu peste 400 de varietăți, că există lavandă mov deschis, mov închis, albastră, roz, albă. Că sunt varietăți pentru extragerea de ulei esențial, mai aromate sau unele care sunt de decor; că există lavandă de calitate și alta doar ornamentală. Și închipuiește-ți că a făcut această cultură împreună cu părinții și prietenii. Pentru ei este o plăcere și totul se face manual. A ridicat o căsuță de grădină într-un colț al terenului și un loc pentru un pavilion care să le asigure umbră când vin aici la treabă.

adelaparvu.com despre Anca Serpar proprietar Lavanda Lola, camp de lavanda Cluj (8)

adelaparvu.com despre Anca Serpar proprietar Lavanda Lola, camp de lavanda Cluj (5)

Anca spune că noi românii suntem un popor de oameni harnici, muncitori și ingenioși, care ne descurcăm cu puțin, așa că e păcat să nu avem fiecare o mică afacere. Un lucru esențial care ne lipsește este curajul de-a începe ceva, n-avem încredere în noi, așa cum spuneau și proprietarii de La Conac din Iași. Anca zice că ea și-a asumat din start că va greși, și da, a avut eșecuri, dar a învățat din ele. A plantat tufe care nu i-au înflorit, dar acum după ce și-a luat lecțiile de rigoare are grijă să-i sfătuiască pe alții care încep asemenea culturi să o facă bine din start. Anca spune că o cultură de lavandă te ține mininum zece ani de zile, dar primul an e crucial. De aceea cine vine la ea să cumpere răsaduri o va avea alături pe parcursul primelor etape. Ai să vezi asta și pe pagina ei de Facebook. Ambiția Ancăi? Să fie cât mai multă lavandă la noi, dar și să încurajeze românii să înceapă să-și facă singuri ceva a lor. Uite, ea n-a renunțat la slujba ei în vânzări, dar spune că satisfacția să ai propria ta afacere de familie este extraordinară.

adelaparvu.com despre Anca Serpar proprietar Lavanda Lola, camp de lavanda Cluj (16)

adelaparvu.com despre Anca Serpar proprietar Lavanda Lola, camp de lavanda Cluj (6)

Între slujba ei și cultura de lavandă viața curge repede, dar cu toate acestea Anca se gândește că e nevoie de o asociație profesională. Lavandă Lola, așa i-a spus culturii ei, denumid-o după numele mamei. Și poți vedea din poză ce fericită este doamna Lola. Este încântată de munca aceasta, căci e tare frumos să lucrezi cu lavandă. Aer curat, arome relaxante și oameni frumoși care-ți vin în vizită. Lavanda este acum folosită și în buchete de mireasă, pentru mărturii, pentru lumânări, ca decor pentru masă. Într-o zi la Lavandă Lola au ajuns și soții Hison, cei doi arhitecți despre care ți-am scris că și-au deschis pensiune, ca să cumpere lavandă pentru oapeții lor, să pună în camere. Ce mică e lumea! Uite, dacă îți dorești și tu o cultură de lavandă sau numai să afli despre ea apelează cu încredere la Anca. O găsești pe site-ul lavanda-lola.ro sau pe pagina de Facebook. Mi-a plăcut povestea ei și curajul pe care ni-l insuflă. Da, se poate să faci ceva frumos! Da, se poate ca ideile spuse într-o doară la o discuțe între prieteni să devină realitate. Curaj! Și tu poți! Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre Anca Serpar proprietar Lavanda Lola, camp de lavanda Cluj (11)

adelaparvu.com despre Anca Serpar proprietar Lavanda Lola, camp de lavanda Cluj (14)

adelaparvu.com despre Anca Serpar proprietar Lavanda Lola, camp de lavanda Cluj (13)

adelaparvu.com despre Anca Serpar proprietar Lavanda Lola, camp de lavanda Cluj (9)

adelaparvu.com despre Anca Serpar proprietar Lavanda Lola, camp de lavanda Cluj (7)

adelaparvu.com despre Anca Serpar proprietar Lavanda Lola, camp de lavanda Cluj (19)

adelaparvu.com despre Anca Serpar proprietar Lavanda Lola, camp de lavanda Cluj (12)

adelaparvu.com despre Anca Serpar proprietar Lavanda Lola, camp de lavanda Cluj (18)

adelaparvu.com despre Anca Serpar proprietar Lavanda Lola, camp de lavanda Cluj (3)

adelaparvu.com despre Anca Serpar proprietar Lavanda Lola, camp de lavanda Cluj (4)

52 Responses to Anca Șerpar cultivă lavandă la 30 de km de Cluj-Napoca și spune că poți cultiva și tu

 1. cristina alexa spune:

  superb! fara cuvinte! ii doresc mult spor in ceea ce face!

  • Adela Parvu spune:

   Da, chiar ca este superb Cristina! Mi-a placut ca s-a gandit si la altii. Acum vrea sa faca o asociatie profesionala ca sa-i ajute pe toti cultivatorii de lavanda.

 2. nicolae florentina spune:

  minunat,chiar ma gandeam la asa ceva,si faptul ca cineva fara experienta a reusit ,ma inspira,multumesc pt articol,nimic nu e intamplator…

 3. sallai hajni spune:

  Buna, unde este aceasta plantatie, in ce localitate?? Ne dorim o vizita, eu si fiica mea…

 4. sergiu spune:

  Splendid, cunosc personajele personat 🙂 chiar fac treaba buna!
  Succese!

 5. Ari spune:

  Iubesc lavanda la nebunie, insa nu m-am gandit pana acum sa o cultiv si eu. Multumesc Adela pentru toate ideile si informatiile oferite noua.

 6. Mala spune:

  Parcă simt mirosul de lavandă !!!!

 7. Mirela Iorga spune:

  Da !! M-am hotarat sa cultiv lavanda ….Multumesc Adela !

 8. klara spune:

  Felicitari.Este foarte frumos, dar unde gasesc eu butasi /rasduri ?

 9. Superb!munca cu placere!si ce placere!…mi-o imaginez pe fetita noastra printre tufele de lavanda.Succes Ancai,sunt sigura ca vine si succesul cu munca si perseverenta!si multumim Adela pt ideile super care ni le oferi mereu.

  • Adela Parvu spune:

   Cu mare drag Irina! Imi plac proiectele acestea care ne deschid ochii si sa ne arata ca se poate sa faci ceva care-ti place, dar sa implici si familia.

 10. […] mici plantații, care acum însumează circa 5000 de hectare în toată România. Când am scris de Anca Șerpar și a ei cultura de lavandă de la Bondița din județul Cluj postarea de pe Facebook mi-a adus […]

 11. […] O tipă tare interesantă cultivă lavandă la 30 de km de Cluj-Napoca și spune că oricine vrea poate cultiva asta aici, nu doar în sudul […]

 12. […] niciodată toamna, deoarece poate pune viața plantei în pericol în timpul iernii. Lupinul este o plantă perenă, dar cu o viață medie de circa șapte ani de zile, după care trebuie înlocuită cu un exemplar […]

 13. claudia spune:

  Felicitari..si eu voi fi un pioner in acest domeniu si tot cautand informati te-am gasit si vreau sa spun”jos palaria” si daca pana acum doream sa am cateva tufe in gradina caseii acum am deja teren si vreau sa ma apuc de treaba..asa ca voi vizita mai des pagina ta pentru iinformatii

 14. […] 1. Lavanda parfumata la 30 de kilometri de Cluj Napoca, in satul Bonțida – LINK […]

 15. Gabriela Pipas spune:

  Ma bucur mult sa vad ca exista asa ceva la Cluj.Imi doresc nespus de mult un ghiveci de lavande cum as putea intra in posesia unuia ?

 16. DoDorina spune:

  Superbă lavanda! Eu am obţinut din seminţe tufe de lavandă pentru grădină. O ador.

 17. DC spune:

  Aveti datele de contact? As dori sa o contactez pe doamna pt niste fotografii 🙂

 18. Elena Hison spune:

  Chiar nu stiu cum am ratat articolul tau.:) Nu eram in zona in momentul acela. Am avut ocazia sa le cunosc pe Anca , pe mama ei si pe Alesia. Niste persoane deosebite, care sunt pasionate de ceea ce fac si sunt dornice sa impartasesca cu cei care doresc, experienta lor. Sper sa revin in primavara cu imagini cu exteriorul cabanei noastre, unde am plantat multa lavanda de la ele. Abia astept sa infloreasca! Pentru cei ce au nevoie atat de butasi cat si de lavanda uscata, le recomand sa o contacteze pe Anca cu mare incredere, este foarte draguta si, in 24 de ore ai coletul cu orice iti doresti.

 19. […] folosit și de culori în zona tăbliei paturilor, dar sunt nuanțe delicate din spectru movurilor lavandei care te duc cu gândul la Toscana. Dar uită-te la mobilă cât de simplă e, iar acest design este […]

 20. […] dar vezi că această casă este scena unei povești frumoase, parcă simți cum adie către tine parfum de lavandă și de trandafiri care, atunci când sunt în floare, miros a fericire. Sper să te inspire și pe […]

 21. Magda spune:

  Felicitari pentru ceea ce faceti! Mi se pare extraordinar sa investiti in ceva atat de frumos si de util. Sper sa pot ajunge candva la dumneavoastra pentru a realiza o sedinta foto in lavanda. Este ceea ce visez de muuuuulta vreme. Mult, mult succes in continuare!

 22. marius martin spune:

  Felicitarii,foarte frumos.si eu vreau sa cultiv plante medicinale si aromate.dar cum se procedeaza cu recoltarea?se gasesc cumparatori?

 23. […] una modestă ca și dimensiuni. Cei 250 de metri pătrați de curte au fost transformați într-o cultură de lavandă. De la lavandă a pornit într-un fel și povestea locuinței lor pe care au achiziționat-o în […]

 24. Alex spune:

  draguta poveste, dar desfacere unde gasesti? care e investitia initiala pentru 5000 m patrati? care sunt costurile pe parcursul dezvoltarii culturii si marja de profit care e?
  daca e sa o faci ca hoby e ok, daca o faci ca business conteaza toate detaliile.

 25. Marius spune:

  as dori sa cumpar 3-4000 de butasi. Putem discuta despre pret? m-ar interesa pentru primarava 2016.

 26. […] Proprietara casei de față a copilărit în Provence și a purtat cu ea ani de zile imaginea câmpurilor de lavandă și a caselor rustice din piatră. Iar copilăria nu doar că ne influențează decisiv pentru tot […]

 27. […] Iutta, dar și produse cosmetice, cum ar fi săpunuri făcute în casă cu arome de mușețel sau levănțică. Și da cărțile sunt și ele alese în stilul magazinului, deci dacă ești în căutarea unui […]

 28. vera spune:

  am o instalatie de distilare pentru uleiuri esentiale,dc va intereseaza ma puteti contacta la nr. 0762615838

 29. Aurora spune:

  Anul acesta am ajuns in Provence,am fost fermecata de campurile de lavanda,bineinteles am mers si la Muzeul Lavandei.Gustul mierii de lavanda e atat de diferit, de altfel, parca frantuzesc. Iar sapunul e minunat!!!!!Felicitari!

 30. Luca Maria Roxana spune:

  As vrea adresa de facebook !! Si as dori doi butasi !!

 31. […] ani de zile de când locuiesc la țară, au devenit mult mai iscusiți. Ines face brânză de casă cu lavandă și cârnați cu rozmarin. Îi place la nebunie să experimenteze în bucătărie, lucru de care nu […]

 32. […] care a spus adio trecutului și s-a urnit către viitor. A avut multe seri în care visa la câmpuri de lavandă și o casă cu o poartă veche, sculptată, care scârțâie. Și-a imaginat-o de atâtea ori […]

 33. […] regiunii Provance. Și la ce te poți gândi când amintești de sudul Franței dacă nu la câmpurile de lavandă și soarele care le scaldă? Ei bine, pe lângă paleta cromatică și finisajele folosite aici, […]

 34. […] din ce în ce mai mulți iubitori de lavandă la noi în țară, iar florile au fost și vor fi încă mult în timp în topul preferințelor atunci când vine […]

 35. Ole spune:

  https://m.youtube.com/watch?v=LnwUXuxareE Iata asa ceva se i tampla pe capurile de lavanda de langa Chisinau….ce frumos ar fi sa se faca si la ga Cluj…

 36. Laura Ciobanu spune:

  Buna ziua, m-r interesa lavanda proaspata cand o culegeti. As cumpara cateva kg. Sunt din Cluj napoca si doesc sa decorez Agropensiunea Mara din Marisel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *