Da, nu doar culorile contează, căci o casă este mai mult decât o sumă de obiecte asortate între ele. O casă, așa cum îmi place mie să spun, este o poveste așternută prin obiecte. Și povestea aceea trebuie să fie a ta, să te regăsești în ea și să te simți conectat cu fiecare colțișor al ei. Proprietara acestei locuințe, despre care-ți scriu astăzi, este stilist la o revistă spaniolă și designer de interior. Locuiește aici de când se știe, căci este casa în care a și copilărit, o locuință care a suferit numeroase transformări pentru a ajunge acum căminul în care ea și fiul ei se regăsesc perfect. Este un ambient unde mobila veche moștenită de la părinți se află alături de piese mai actuale, dar totul frumos armonizat pentru o stare de bine. Dar hai să-ți spun mai multe despre cum a tratat Conchita Crespo amenajarea locuinței sale pentru te inspira și tu.
Deseori sunt întrebată ce culori sunt la modă sau care sunt culorile de care nu te plictisești în ambientul casei tale. Ei bine, când vine vorba despre casa ta ceea ce te leagă emoțional de culori și obiecte nu se va demoda niciodată. Designerul care locuiește aici crede că cel mai important lucru în amenajarea unei case este ca proprietarul să fie onest cu el însuși, să-și identifice nevoile, iar din punct de vedere vizual să se gândeasc la ceea ce-i face cu adevărat plăcere. Ea și-a dorit foarte mult să păstreze aerul casei în care a copilărit, așa că tâmplăria doar a vopsit-o. Din tonuri închise ca de nuc a ajuns la unele deschise, alburi calde, completate de placări de perete, lambriuri în griuri calde și plintă albă, care, alturi de baghetele decorative de la nivelul plafoanelor, subliniază totul. Și lambriurile dau o not de intimitate, fac ca ambientul să devină mai primitor, mai cald. Practic, designerul s-a jucat cu proporțiile și a trasat nivelul la care se află de regulă mobila destinată șederii.
Și-a dorit foarte mult o bibliotecă suficient de încăpătoare pentru reviste și albume, care au dimensiuni mai mari decât ale volumelor obișnuite. Dar totodată și-a dorit și un loc de birou. Le-a grupat în spațiul camerei de zi, acolo unde în loc de o canapea colțar a optat pentru două canapele poziționate în L cu o masă rotundă între ele. Astfel a reușit ca așezând mobila perimetral, cu bibliotecile ce încadrează golul către sufragerie, să obțină senzația de spațiu ordonat și deschis către zona de mese (la modul cum a orientat canapelele).
S-a folosit de țesături, de la husa canapelelor la draperii și a adăugat culoare prin intermediul lor. Combinații de roz cu galben muștar la nivelul pernelor, ca și țesăturile ce încadrează ferestrele adaugă luminozitate, un aer primăvăratic, dar covoarele sunt discrete din sisal, care sunt în ton cu parchetul (nu creează contraste), conferind astfel iluzia unor pardoseli libere, aerisite. Tablouri strategic amplasate, în contrast cu nuanța zugrăvelii, se simt ca tușe luminoase în living. De asemenea, mobila care ocupă mult loc (canapele, bibliotecă) este în tonuri deschise, ceea ce contribuie la senzația de spațiu organizat și luminos, în ciudat nuanței mai închise de la nivelul zugrăvelii.
Bucătăria deși mică, organizată pe două laturi paralele, are ceva din aerul unei case de vacanță. Și acest ceva este legat tot de prezența lambriurilor și a corpurilor superioare cu sticlă, unele recondiționate. Fiind o cameră separată, designerul a tratat-o în nuanțe contrastante de gri cu alb murdar, dar senzația de căldură nu lipsește, fiind indusă prin prezența parchetului și a detaliilor din lemn la nivelul mobilierului (cantul).
Dormitoarele sunt simplu ambientate, dar contează mult prezența țesăturilor, care dau senzația de confort. De asemenea, nuanțele sunt la nivelul suprafețelor pereților neutre, iar accente de culoare nu sunt permanente. Ele sunt prezente la nivelul decorațiunilor care se pot schimba fără probleme. De altfel, designerul spune că în propria casă nu se poate abține să nu redecoreze constant, așa că nu întâmplator a ales pentru suprafațele pereților tonuri calde de pâmânt care-i conferă libertatea de a armoniza totul cu decorațiuni în variate nuanțe. O casă caldă, simplă, unde mobila realizată la comandă este frumos alăturată pieselor de sine stătătoare, moștenite sau nou achiziționate. O combinație între vechi și nou, cu un aer rustic elegant și tușe clasice, cu obiecte dragi proprietarei, care conferă personalitate. Sper să te inspire și pe tine!
6
Buna dimineata!
Am ajuns la varsta la care imi doresc o casa la curte. De cand v-am descoperit pe voi cu emisiunea Visuri la cheie imi doresc si mai mult lucrul acesta. Asa ca din primavara ne apucam de costructie si sper ca la final sa arate super. Sper ca nu te vei supara daca ma inspir din lucrarile tale, pe care le urmaresc cu placere si deosebit interes.Imi plac foarte mult cele rustice.
Va multumesc ca existati !
Buna tuturor
Exact acesta este stilul care imi place cel mai mult. Stiti cumva unde pot vedea mai mult? Poze, descrieri, sugestii?
Stilul acesta mediteranean este foarte „cald” intr-adevar.Dar parca are si putin din stilul scandinav – mobilierul si decoratiunile…cu exceptia zugravelii, aici acestia raman pe alb si tonuri de gri mai mult.
In alta ordine de idei, dupa articolul cu case mici („tiny houses”), eu m-am hotarat sa incerc sa construiesc astfel de case.
Locuinta asta e exact pe gustul meu.Iti multumesc, Adela, pentru postarile tale, ma inspira si ma relaxeaza. Toate cele bune!
Un pic cam prea calda:) si cam aglomerata. Locuinta de femeie. Nici urma de barbat:)))))
Bună! Am lipsit ceva vreme,dar acum reiau tot ce am pierdut!
Referitor la acest articol,imi place foarte mult căldura casei,culorile,clasicul! Foarte frumos! Mulțumim, Adela,ne duci cu gândul la vacanță si frumos!