Da, când auzi de stilul industrial te poți gândi la ceva rece, sec sau cu mult metal, dar cum orice pe lumea asta poate fi reinterpretat, așa este și cazul unui mod de abordare vizuală a unei amenajări. Am ales să-ți prezint azi o variantă elegantă și caldă de reamenajare, unde tușe industriale sunt frumos combinate cu elemente din lemn, dar și cu imprimeuri vegetale, un soi de stil urban jungle, dar original. O madrilenă de circa 68 de metri pătrați dintr-o clădire veche, construită în 1928, unde recomaprtimentarea a fost regândită pentru mai un spațiu larg și luminos în zona de zi și intimitate în cea de noapte. Desigerii de la biroul Hoc Volo din Madrid au abordat curajos totul, dar ținând cont de preferințele proprietarei, care visa la un interior cu patină, unde să se regăsească piese vechi de mobilier cu aer de fermă, să sugereze atmosfera de conac de la țară, dar și elemente actuale din stilul industrial, însă nu știa cum să combine totul. Ei bine, designerițele care s-au ocupat de amenajare au găsit soluția, iar rezultatul este unul deosebit. Dar hai să afli despre trucurile aplicate aici.
Locuința, situată într-o clădire veche, avea finisaje interbelice și era împărțită în mai multe încăperi legate între ele printr-un hol lung și îngust. Designerii au prevăzut, după expertiza tehnică, să desființeze zidurile din zona de zi, deschizând bucătăria către cameră și integrând fostul hol în ansamblul noului spațiu obținut. Astfel, acum intrarea în locuință se face direct în bucătărie, iar locul de cuier a fost amplasat sub forma unul dulap înzidit decorat cu tapet imediat în vecinătatea ușii. În urma renovării, țevile pentru unul dintre calorifere nu au putut fi mutate, așa că designerii le-au păstrat poziția, însă au schimbat țevile și forma radiatorului, integrându-l pur și simplu în amenajare.
În cea mai luminoasă parte a spațiului de zi a fost configurat livingul cu două canapele în loc de colțar. De ce? Pentru că forma și înălțimea canapelelor nu obturează lumina naturală care vine pe ferestre, dar și pentru că două canapele sunt mai ușor de mutat și de amplasat comparativ cu un colțar. O așezare simetrică a bibliotecii încadrată de plante conferă un aer plăcut ambientului. Biblioteca a fost realizată pe comandă în atelierul designerilor, care au ales un finisaj metalic mai elegant în locul metalului negru, tipic stilului industrial.
Locul de tv a fost prevăzut între cele două ferestre ale spațiului zone de zi, de unde ecranul este vizibil și din bucătărie, iar lumina naturală nu se reflectă în televizor, fiind o așezare foarte confortabilp privirii.
Poziția veche a corpurilor de iluminat din living a fost păstrată, iar din modul de casetare al plafonului se poate ghici cum era împărțită locuința înainte. Acum, în locul fostului zid, care împărțea cele două camere, se află televizorul. Faptul că ușile către balcon sunt duble ajută mult în accesul facil, chiar dacă televizorul este în dreptul ușilor. Draperiile, realizate pe comandă, conturează frumos spațiul livingului și conferă un aer cald și totodată elegant. Deci, fără perdele, doar draperii pentru mai multă lumină și pentru un aspect armonios.
O comodă veche cu o oglindă deasupra completează spațiul livingului. Oglinda asigură un plus de luminozitate și dă impresia de fereastră.
Comoda are un aer vechi și prin ea este introdusă o nouă textură de lemn, dar și patină la interior. Este frumos conturat spațiul livingului și la nivelul plafonului, unde cornișa marchează destinația camerei.
Funcțiunile sunt amplasate înșiruit, respectiv masa industrială este amplasată în spatele canapelei. Blatul ei aduce un plus de textură, dar și căldură la interior, iar stilul industrial este sugerat și prin corpul de iluminat de deasupra mesei. De asemenea, pentru varietate și culoare, scaunele au fost alese diferit față de masă. Dacă masa este masivă, scaunele sunt alese cu alură zveltă pentru a nu obtura lumina naturală și a nu încărca spațiul, ci al creiona cât mai elegant posibil.
Da, tapetul este montat pe mobilă astfel ca dulapurile cu rol de cuier și depozitare să nu iasă în evidență prin funcționalitate, ci prin decorul ușilor, care completează frumos atmosfera din sufragerie. Motive vegetale armonios integrate.
De partea opusă a dulapului îmbrăcat cu tapet a fost amplasată o vitrină veche, care prin forma, dar și nuanța mobilierului aduce un plus de șarm interiorului. Totul devine mai familiar, mai puțin formal, dar se și marchează funcțiunea de sufragerie mai ales când toată vesela este la vedere.
În continuarea sufrageriei, la vedere este bucătăria. Dacă în zona de zi sufrageria și livingul sunt creionate calde, originale, bucătăria este actuală și minimalist tratată tocmai pentru a nu ieși în evidență. Însă și aici există o tușă veche: plăcile din ciment decorative care în timpul renovării au fost recuperate și remontate în spațiile umede și holul către dormitor.
Spațiul inițial al bucătăriei era mic, iar acum după renovare trebuia rezolvată problema circulației către dormitor și baie, așa că soluția cu masa insulă a fost cea mai bună soluție. Practic instalațiile au fost păstrate pe poziție (apă), iar pentur partea de electrocasnice s-au prevăzut noi trasee. Așa că blatul mesei insulă este locul unde se gătește, iar în pe peretele din spatele mesei insulă sunt integrate toate electrocasnicele mari.
Pentru ca imaginea bucătăriei să fie mai puțin tehnică, designerii au prevăzut elemente cu textură similară lemnului înspre sufragerie pentru a lega zonele între ele. Astfel o masă de tip bar încadrarează blatul alb minimalist al bucătăriei, iar la nivel superior hota este parțial mascată de un grilaj realizat pe comandă, gândit de cître designei cu rol mutifuncțional.
Holul de acces către dormitor și baie este marcat prin finisajul pardoselii, dar și prin aplicele de perete.
Dormitorul este mic și din spațiul acestuia se face accesul și în baie. Cea mai mare problemă a fost cea a depozitării, așa că fiecare spațiu a fost exploatat, inclusiv nișa de lângă pat. Pentru a putea fi mai ușor accesată în locul ușilor de dulap s-au prevăzut draperii.
Locul de pat a fost marcat de un tapet cu harta lumii, care ține loc și de tăblie. Salteau de 140 cm este așezată direct pe un cadrul cu somieră fixă, deci nu este un pat standard, ci o soluție optimă pentur odihnă, dar care nu ocupă mult loc. Pe laterala dulapului din dormitor a fost montat un tablou pentru ca acesta să nu se simtă prea agresiv în micuța încăpere.
În baie au fost montate plăcile de ciment decorative vechi, recuperate, tocmai pentru a păstra cât mai mult din atmosfera veche a casei, care se simte și prin tâmplărie.
O comodă din lemn a fost adaptată pentru loc de lavoare, iar în rest oglinzile și corpurile de iluminat sunt fine, elegante, într-un stil industrial reinterpretat. O alăturare reușită care conferă șarm camerei de baie.
Armonios, cald, actual, dar și elegant, așa este decorul acestui apartament foarte reușit renovat. Nuanțele și texturile își schimbă mereu tonalitatea în funcție de lumina naturală, creionând o ambianță în corepondență cu starea vremii. O locuință plăcută, care dă o stare de bine, culori puține, dar prin prezența plantelor parcă totul este revigorat. Sper să te inspire și pe tine!
Foto: Javier Bravo si Felipe Schefell
14
Mi-as dori exact un astfel de tapet care sa redea harta lumii, in culori neutre. Nu l-as pune in dormitor, insa. Oricum solutia gasita aici e foarte frumoasa. Cum se poate procura si monta o harta a lumii la asemenea dimensiuni si cu o asemenea gama cromatica? Multumesc!
Bună Melania! Poți comanda un tapet similar aici https://mindtheg.com/en/collection/ sau de aici https://rebelwalls.com/ro/modele-de-fototapet/teme/harti/vintage/around-the-world
Imi place foarte mult aceasta amenajare. Unde as putea gasi un candelabru asemanator cu ce este montat deasupra mesei de dining?
Încearcă la The Home, la Neon Lighting, Luminam, Luxuriante, ARN etc