Suprafața în metri pătrați a unui spațiu de la mansardă nu este în aceeași proporție utilă ca și a unui apartament obișnuit. De ce? Pentru că sub pantele acoperișului zonele sunt mult mai dificil de folosit și de amenajat. Ca atare, când afli de o locuință de 60 mp la mansardă este foarte probabil ca în realitate ea să se simtă mult mai mică. Am ales să-ți prezint azi însă un apartament amenajat de către un cuplu de designeri care locuiesc aici și care au știut cum să amenajeze totul pentru ca obține maximum de funcționalitate, dar și să creioneze un ambient cu personalitate. Dar hai să-ți spun mai multe, nu înainte de a-ți posta planul mansardei.
Tinerii care locuiesc aici sunt designeri de interior, iar clădirea în care este mansarda a aparținut bunicilor ei, deci o clădire veche construită din cărămidă. Polonezii Aleksandra și Witold Węgiełkowie au decis să transforme podul casei într-un spațiu locuibil, adică o mansardă plăcută, exact pe gusturile și nevoile lor. Au luat în calcul reorganizarea spațiului astfel încât delimitarea dintre funcțiuni să fie logică, iar trasee de circulație pe centrul casei, acolo unde înălțimea era mai mare. Au folosit spațiile de sub pante pentru depozitare sau pentru locuri de ședere ori dormit pentru că acolo înălțimea redusă nu incomodează. În timpul șantierului au dat peste cărămida veche a zidurilor și au decis ca, unde se poate, aceasta să fie expusă, adică suprafețele să fie curățate de tencuială. Unde au existat trasee de țevi au decis să sigileze cărămida cu plăci de gips-carton peste care au aplicat fie vopsea lavabilă, fie tapet.
Deși, într-un spațiu modest ca dimensiuni la mansardă, cărămida ar fi putut da senzația de aglomerare, designerii au știut că în combinație cu suprafețe albe și negre, acesta va ieși frumos în evidență, iar petele de culoare prezente prin decorațiuni vor crea contraste de efect. Dar pentru a scoate la iveală caracterul clădirii, au folosit și mult lemn. Da, cărămida și lemnul conferă un șarm cu totul aparte locuinței lor, care este organizată în două zone. Prima cu încăperile umede, bucătăria și baia, separate de hol, iar a doua cu livingul și dormitorul. De aici și pardoseala din gresie în prima parte a locuinței și parchet în cea de a doua.
Ceea ce merită urmărit în amenajare este modul în care sunt mobilate și luminate natural încăperile. O mobilare funcțională ține cont atât de volumetria spațiului, prezența golurilor (ferestre, uși), cât și a instalațiilor (electrică, sanitară, termică). De asemenea, fiind o locuință modestă ca dimensiuni, designerii au avut în vedere un număr cât mai mic de uși interioare, iar unde s-a putut au prevăzut unele culisante. O locuință interesantă, cu personalitate, dar și funcțional tratată. Sper să te inspire și pe tine!
Foto via Wegielek Studio
28