adelaparvu.com despre garsoniera 29 mp, design interior arh. Felipe Campolina (9)

In Design Interior, Garsoniere

Modificări funcționale într-o garsonieră de 29 de metri pătrați

Când ai o locuință mică, cum e o garsonieră, ți-ai dori o separare între zona de zi și zona de noapte, dar și mai multă lumină naturală, ca să nu te simți sufocat. Am ales să-ți prezint o garsonieră a cărei spațiu a fost regândit în acest sens, dar mai mult și pentru obținerea unui spațiu de depozitare mai mare în zona bucătăriei și un acces mai ușor la baie. Este o garsonieră de 29 de metri pătrați reconfigurată de tânărul arhitect brazilian Felipe Campolina, care pe lângă reașezarea mobilierului, a avut în vedere și o iluminare plăcută pe timp de noapte. Dar hai să-ți spun mai multe.

Inițial garsoniera avea un perete ușor care delimita dormitorul de zona de zi, perete în dreptul căruia era așezat televizorul (vezi planurile înainte și după de mai jos). Această separare însă avea un mare inconvenient – prezența a două uși interioare de acces către zona de noapte, o ușă pentru dormitor și o ușă pentru baie. Când ai un spațiu mic, numai de uși multe n-ai nevoie. În plus, imediat la intrarea în locuință există o mică chicinetă, dar nu și suficient spațiu de depozitare, iar frigiderul era amplasat în cameră și nu înglobat în zona bucătăriei. Ce a făcut arhitectul? A regândit accesul la baie. Pentru asta a prevăzut o ușă simplă ca de dulap, a înlocuit cada cu o cabină de duș și a modificat forma mobilierului care îngloba lavoarul din baie. Evident vasul wc a rămas pe loc pentru că acesta foarte rar poate fi mutat, indiferent de ce fel de locuință vorbim.

Pe lângă accesul la baie regândit, deci eliminarea ușilor de interior, a folosit spațiul dedicat acestora pentru un dulap încăpător în zona de noapte. A lăsat deschis spațiul peste tot, iar la nevoie separarea se face simplu cu ajutorul unei draperii. În fața patului este așezată o canapea, iar accesul la televizor este facil atât de pe canapea, cât și din pat, deci o altă problemă funcțională rezolvată inteligent. De asemenea, în spatele canapelei este o masă simplă, care poate fi folosită ca și birou, dar care încadrează frumos canapeaua. Pentru frigider a fost găsit spațiu în locul vechii uși către dormitor, unde mobila bucătăriei a fost extinsă, mobilă care s-a prelungit și către ușa de la intrare. În locul măsuței de două persoane a fost posibilă instalarea uneia mai mari rotunde, cu patru locuri, având în vedere că ușa interioară către zona de noapte a dispărut, deci nu mai trebuia lăsat loc liber în fața ei pentru acces.

Este foarte frumos rezolvată și problema iluminatului și a plafonului. Într-o locuință mică cu cât ai zone mai fragmentate, cu atât totul pare mai mic. Aici, la nivelul plafonului se citeau grinzile, așa că arhitectul le-a înglobat în zona de zi, imediat la intrarea în casă într-un tavan fals cu LEDuri orientate către ferestrele mici. Astfel a corectat vizual spațiul, iar pe timpul serii totul este frumos și din plin iluminat. S-a oprit cu plafonul doar în prima parte a locuinței pentru că altfel s-ar fi lovit de aparatele de aer condiționat, care nu puteau fi înglobate, ci cel mult coborâte față de tavan, ceea ce nu s-a dorit.

La nivelul finisajelor a ales pentru pardoseală o piatră lucioasă, care să amplifice lumina, aceeași peste tot, iar nuanțele zugrăvelii sunt neutre, deschise, fundal pe care aproape că se pierde ușa de la intrare aleasă și ea albă ca și zugrăveala și mobila din zonă. De asemenea, merită obervată amplasarea și organizarea tuturor electrocasnicelor într-o sigură zonă, gândită să fie ascunsă privirii din dormitor. De ce? Pentru ca becurile LED ale aparatelor să nu deranjeze somnul proprietarului de aici (vezi mai jos video). O idee bună ce merită reținută, mai ales într-un spațiu mic. Mobila, este peste tot realizată pe comandă, comoda din living pentru tv fiind creată chiar de către arhitect, cu un design actual, la fel și canapeaua, care la nevoie poate fi separată în două fotolii confortabile. O rezolvare elegantă, modernă și funcțională pentru o locuință mică.Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre garsoniera 29 mp, design interior arh. Felipe Campolina, plan cu modificari

Usile interioare au fost desființate, iar ăn locul lor, pe colțul ce separă baia a fost creat un ansamblu de mobilier pentru electrocasnice. S-a schimbat poziția ușii în baie și odată cu aceasta și locul mobilei de baie, iar cada a fost înclocuită cu o cabină de duș pe colț.

adelaparvu.com despre garsoniera 29 mp, design interior arh. Felipe Campolina (1)

Toate electrocasnicele sunt grupate într-un singur loc, dar ferite de a fi văzute din zona de noapte pentru ca becurile lor de semnalizare să nu disturbe somnul proprietarului.

adelaparvu.com despre garsoniera 29 mp, design interior arh. Felipe Campolina (4)

Plafonul din zona bucătăriei a fost refăcut, dar în celelalte zone a fost lăsat cum era pentru a nu incomoda instalarea aparatelor de aer condiționat.

adelaparvu.com despre garsoniera 29 mp, design interior arh. Felipe Campolina (10)

adelaparvu.com despre garsoniera 29 mp, design interior arh. Felipe Campolina (8)

adelaparvu.com despre garsoniera 29 mp, design interior arh. Felipe Campolina (7)

În spatele canapelei este o masă care poate fi folosită ca birou, ea încadrează frumos locul de ședere, care la nevoie poate fi configurat sub formă de două fotolii separate.

adelaparvu.com despre garsoniera 29 mp, design interior arh. Felipe Campolina (5)

Comoda tv este desenată și realizată după proiectul arhitectului Felipe Campolina, fiind o piesă unicat.

adelaparvu.com despre garsoniera 29 mp, design interior arh. Felipe Campolina (2)

Pentru intimitate, la nevoie, se poate trage draperia în dreptul dormitorului. Șina pentru draperie este mascată cu o scafă peste tot, iar draperiile se pot trage din dreptul ferestrei dormitorului.

adelaparvu.com despre garsoniera 29 mp, design interior arh. Felipe Campolina (6)

Pentru amplificarea spațiului fețele dulapului din dormitor sunt placate cu oglinzi, la fel și ușa către baie, configurată ca o ușă de dressing. Mai jos, cabina de duș este instalată direct pe pardoseală, având rigolă îngropată, geamul și profilele cabinei fiind realizate pe comandă. De asemenea, oglinda generoasă din baie pe un întreg perete face ca această încăpere să pară mai mare și mai luminoasă.

adelaparvu.com despre garsoniera 29 mp, design interior arh. Felipe Campolina (3)Foto: Felipe Camponila

13 raspunsuri pentru Modificări funcționale într-o garsonieră de 29 de metri pătrați

 1. blondiblondi spune:

  Ma depaseste… de ce e nevoie de 2 aparate aer conditionat in 29 metri patrati? Au cate 1500 BTU fiecare?

 2. Nechita Beatrice spune:

  Va admir mult munca dvs si ma uit cu placere la tot ceea ce postati. Sunt din Iasi si as vrea sa va intreb care sunt cele mai indicate seminee pt un living.Daca ati putea sa ne dati niste exemple sau adrese….preturile si modelele sunt foarte variate si de aceea eu si sotul meu ne tot gandim care ar fi cea mai eficienta solutie si ca sursa de caldura dar si in ceea ce priveste designul. De pe siteul semineebrasov.ro ne-ar placea modelul Liverpool.
  Dvs ce parere aveti avand in vedere ca si pretul atinge aprox 3500 euro.Multumim anticipat pt raspuns si abia asteptam parerea dvs. Mult succes!

  • Laszlo Zsolt spune:

   Buna ziua, ca si producator de seminee va recomand sa luati in calcul mai ales functionalitatea semineului. Focarul trebuie sa fie destul de puternic sa incalzeasca zona in care este amplasata si trebuie sa fie un focar calitativ. Semineul de obicei este piesa centrala din living, iar prin utilizarea contrastelor o puteti scoate in evidenta, sau se poate integra armonios in interior folosind o cromatica mai echilibrata, cu culori prezente deja in acel spatiu.

   • Nechita Beatrice spune:

    Buna ziua! As vrea sa va rog sa-mi dati mai multe detalii dat fiind faptul ca va ocupati cu productia de seminee. Noi urmam sa ne mutam intr-o casa abia construita,goala momentan si care dispune de un living generos. Ofertele de pe piata sunt variate si nu stim ce sa alegem. Cam ce ar insemna un focar puternic din punctul dvs de vederere. Multumesc mult pt raspuns.

 3. DORINA spune:

  superb…felicitari..!!!

 4. cavalerul spune:

  Buna sa iti fie inima….
  Ai putea te rog frumos sa imi recomanzi un Interior Design din zona Tg Mures,Cluj,Bistrita Nasaud?
  Vreau sa imi cumpar un apartament si vreau sa il mobilez sub cordonarea unei asemene persoane specializate…

 5. Popa angelica spune:

  Buna seara, as dori daca puteti sa imi recomandati un designer de interior pentru ca de curand am achizitionat un apartament in Arad si as dori sa il renovez. Va multumesc anticipat!

 6. […] bugetul pentru amenajarea locuinței este modest, cel mai bine este să te gândești la soluții simple și funcționale, să ai tot ce-ți trebuie și să-ți fie la îndemână. Cum rezolvi cu partea de originalitate? […]

 7. elena dbr spune:

  Foarte frumos, dar mare pacat ca au sacrificat confortul oferit de cada, in favoarea cabinei de dus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *