Știi că ți-am povestit până acum în episodul 1 și în episodul 2 cum designerul timișorean Ștefan Lazăr și soția lui Gabriela au găsit o minunăție de loc la țară și au hotărât să se mute acolo. Dar până să ridice casa propriu-zisă, Ștefan și-a dorit un atelier al lui, unde să muncească și unde să se refugieze până vor termina și casa. Da, până vor finaliza casa au finalizat Căsuțul, așa cum și-a botezat Ștefan atelierul. A ieșit de poveste cu toate cele care-i plac atât de mult designerului, adică: piele, lemn, metal, pâslă și a fost un proiect pe cinste, a cărui poveste am găsit-o inițial pe Instagram. Un vis devenit realitate, un vis care a prins contur cu mult curaj, multă muncă și mulți prieteni alături. Știu că poate părea ca din cîrțile cu gândire pozitivă, dar crede-mă, crede-mă că-ți spun din toată inima: dacă știi ce vrei și de ce vrei ți se împlinește, oricâte greutăți ai avea pe parcurs! Ștefan și Gabriela au trăit asta pe pielea lor.
Poate crezi că oamenii ăștia au avut așa bani cu nemiluita sau că el fiind designer i-ar fi fost mai ușor. Ei nu e chiar așa. Când ești specialist într-un domeniu și pretențile față de tine cresc și nu te poți mulțumi cu puțin. Însă dacă ești și un om cu un caracter bine format, atunci fii sigur că vei avea parte de prieteni alături și de ajutor, exact când ai nevoie. Cei doi soți au trecut la un moment dat printr-un moment de cumpănă în proiectul lor de-a finaliza căsuțul. Li s-au furat toate sculele și uneltele necesare construcției. Dar faptul că și-au împărtășit povestea pe Instagram a atras atenția celor de la Bosch. Ștefan Lazăr este designer, dar și un om căruia îi place să bricoleze și da, este fan Bosch verde. Știe din experiență că lucrurile bune în construcții ies cu materiale de calitate, dar și unelte de calitate. Când era pe punctul să cedeze nervos fiind aproape de final cu căsuțul, dar fără uneltele necesare, iată că Bosch i-a sărit în ajutor și i-a trimis toate sculele și echipamentele de care a avut nevoie pentru finalizarea căsuțului. Pentru echipa de la Bosch România e o mare satisfacție să știe că a participat la visul designerului și că povestea lui poate inspira atât de mulți oameni.
Acum căsuțul e gata! Da, ai să-l vezi și la interior cât de simpatic este și câte idei ingenioase sunt aplicate aici. S-a muncit mult, mai bine de un an de zile, e adevărat în weekenduri și în timpul liber, dar a meritat. Este primul pas pe care Ștefan și Gabriela l-au făcut pentru a se muta la țară. Tinerii spun că mai bine vor face naveta la Timișoara, dar cât timp vor fi acasă acela să fie de calitate și aproape de natură, decât să se chinuiască cu vreo casă în oraș pentru care să muncească toată viața și să tânjească după natura care le place. Da, ei știu ce vor și cum vor să trăiască, dar mai mult au făcut ceva cpncret pentru asta. Au cumpărat terenul și au trecut la treabă. Viața e prea scurtă ca să nu riști, ca să nu acționezi. Mai bine dai greș decât să spui că n-ai încercat și mai bine să ai încredere că vei reușit decât să oftezi la gândul „ce-ar fi fost dacă…”
Căsuțul e mic, doar știi că ai și planurile lui AICI, dar e gândit cât mai funcțional cu putință. Pe laturile sale e dispus mobilierul: pe o parte blatul de lucru, masa chiar în dreptul ferestrelor, apoi pe cealaltă parte micuța canapea de două locuri, dulapul și etajera. Mobila din lemn, dulapul și etajera sunt reciclate și refinisate de către cei doi, care au vopsit piesele și i-au dat un aspect antchizat. Blatul de masă făcut din lemn, tăiat și finisat pe șantier conform măsurilor. Mi-au plăcut însă și gălețile din zinc pe post de rafturi mici pentru unelte și suporturi pentru frânghii și cabluri, apoi rulourile din pâslă croite de ei pentru ferestre, geamul rotund insertat pe ușa de la intrare. De fapt mi-a plăcut tot pentru că face parte din aceeași poveste, de la corpurile de iluminat suspendate la lămpile de birou, de la finisajul alb al pereților la obiectele de decor, de la mânerele din lemn (din coadă de mătură) și balamalele din fier ale mobilierului la cele două posturi de cuier realizate din plută (suporturi pentru mâncare) și cu mânere rotunde de mobilier, mi-au plăcut cutiile de lemn, dar și găleata de zinc cu suporturi din piele atașate în lateral pentru mici scule.
Dar cel mai mult mi-a plăcut zâmbetul celor doi soți! Da, acel zâmbet care-ți spune totul și anume: visurile devin realitate! Sper să te inspire și pe tine!
Trusa de tâmplărie a lui Ștefan Lazăr cu unelte Bosch pe care le-a folosit pentru a ridica Căsuțul:
1.Fierăstrau circular staţionar – PCM 7S
2.Fierăstrău Circular – PKS 55 A carton
3.Fierastrau vertical – PST 650 Compact + 1 acc. valiza plastic
4.Rindea electrica – PHO 2000
5.Scula electrica multifuncţionala – PMF 190 E
6.Slefuitoare cu Banda – PBS 75 A
7.Capsator – PTK 3,6 LI
8.Bormasina – PBH 2800 RE
9.Infiletanta mica – Albastra – GDR 10,8 LI
10.Infiletanta mare – 4 PSR 18 LI-2 Upgrade (2 batt.) – 1,5 Ah
11. Polizor Unghiular – PWS 750-115 valiza plastic
Cuierul e făcut din două farfurii cumpărate dintr-un târg peste care Ștefan a fixat butoni de mobilă de la Ikea.
Covorașul țesut este cumpărat de la un târg din Sighișoara.
Gălețile din zinc au fost folosite pe post de etajere și suporturi pentru frânghii. Evident Ștefan le-a făcut îmbunătățirile speciale. Pentru ale vase din zinc a atașat mânere din sfoară.
Corpurile de iluminat sunt achiziționate de la un târg de vechituri. Ștefan le-a căutat mult timp și le-a refinisat în partea de sus, iar partea inferioară a lăsat-o albă.
Oglinda este bricolată de Ștefan, pur și simplu i-a atașat cârlige și sfoară pentru a o atârna altfel pe perete.
Mânerele din lemn sunt realizate din coadă de mătură prinse d emobilă cu bucăți rigide din piele:)
Lampa de lângă canapea a fost cumpărată de la Retroactiv
Masa pliantă (de sub cuier) și scaunele erau original în culoarea lemn natur. Ștefan le-a dat prima dată un strat de vopsea neagră și apoi unul de vopsea albă și ulterior le-a șlefuit. După șlefuire arătau ca și cum ar fi fost vechi, cu patină.
Ferestrele mici din lemn sunt de la Hornbach unde sunt vândute ca ferestre pentru baie 🙂
Jaluzele de la ferestrele mici sunt făcute cu pâslă cumparată de la Horbach. Se vinde la raionul de grădină sub formă de material cu care să îmbraci ghivecele iarna ca să nu îți înghețe plantele, sau dacă ai brad cu rădăcină să-i îmbraci ghiveciul ca să aibă aspect plăcut în casă.
Lămpile suspendate deasupra mesei sunt de la Ikea.
Una dintre gălețile de zinc a primit îmbunătățiri din partea lui Ștefan 🙂 Piele prinsă cu capse pentru a forma locurile perfecte pentru uneltele de grădinărit.
Faina lucrare!
Bravoooo! Ati renuntat sa ,,tanjiti,, dupa natura..VIRTUAL ! Oamenii, pur si simplu au uitat cum este sa se bucure primavara de fiecare frunzulita ce apare ,de bobocii florilor, de pasarelele care se agita zgomotos.. de cerul albastru , de bolta instelata seara pe veranda..de forma norilor..de fiecare anotimp al vietii..lucruri simple..dar Nu banale !
Fara cuvinte ! Felicitari !
Minunat, felicitari si multa stima pentru munca depusa in realizarea detaliilor 🙂
Foarte frumos.si eu sant plecata departe de casa si tanjesc dupa plaiurile noaste verzi.sunt din maramures.dar o sa locuiesc in judetul timis.teama de esec in tara noastra ma tine inca departe in strainatate.cupul acesta la cati chilometri de timisoara sta de fac naveta?
Sunt absolut incantata ca mai exista oameni care isi folosesc mainile, creierul si pornirile ancestrale de a fi in mijlocul naturii, al frumosului si al linistii interioare!
Misto casuta pentru un cuplu indragostit (care eu zic ca are toate sansele sa ramana asa convietuind nas-in-nas toata ziua 🙂 )
Ce-mi place este ca oamenii au stiut clar ca ei vor cat mai mult spatiu verde, nu o casa mare ultra-confortabila – si nu au facut compromisul de a taia din gradina in favoarea casoiului! 🙂
Si-mi mai place si deck-ul de la iesirea din casuta!
Acesta este atelierul lui Stefan, casa urmeaza..
Tare frumos a iesit! Felicitari!
Dar copiii unde îi mai bagi?
Pai ce sa zic? Deocamdata noi nu avem copii.
Se pune ca raspuns?
Probabil ca a costat cat o casa de caramida de 100 mp la rosu 🙂 Si soba, unde e soba? 🙂
Bogdan, am scris in episoadele anterioare despre costuri, dar nu e cum zici tu 🙂
Nu-i soba, dar este un convector „scuns” sub birou. Prins de perete.
Daca este atent in blatul biroului sunt niste gauri. Sa zicem ca aia este o grila de ventilare.
Si caldura, in special, cand stai la birou, se poate considera ca e chiar prea multa.
Felicitari!!!
Daca atelierul arata asa, nici nu vreau sa ma gandesc cum va arata casa…
Sa va bucurati de ea/ele!
Este absolut minunat casutul , cu atata atentie la detalii.. Imi place totul. Uitandu.ma la cele 3 episoade am visat cu ochii deschisi la o viata minunata,relaxanta, unde cu siguranta veti petrece multe momente frumoase. Mult succes in noile proiecte!
Minunat! Felicitari! Ii cam invidiez! dar cu siguranta ma voi inspira din munca lor!
Casut? De ce chinuiti limba romana?
N-ai citit toate epidoadele dacă mă întrebi asta 🙂 Este denumirea pe care Ștefan a dat-o atelierului său și mie mi se pare foarte simpatică. Nu sunt de acord cu tine că este chinuită limba română.
Frumos proiect. Pentru cei care sunt pasionati de asa ceva, dar fara experienta, cum ar trebui sa inceapa? sunt resurse vis a vis de constructiile de lemn, structura, izolare, finisare,
Multumesc si succes
Canapeaua cea mica si minunata de unde ati achizitionat-o???Daca mi-ati raspunde ar fi frumos tare ,caci sunt in disperare cautand canapea mica ,extensibila (banuiesc ca a voastra asa este??)si mai locuiesc si in Craiova unde ,nu exista termenul bun gust…
Teo,
Imi pare atat de rau ca ai pus o intrebare si eu numai acum am ajuns sa mai urmaresc ce s-a mai scris la acest articol. Canapeaua este intr-adevar extensibila, dar este extrem de incomoda si am fost nevoiti sa mai facem un topper pentru ea. Achizitia a fost facuta de la un magazin din Timisoara care aduce capete de stoc ale magazinelor din Austria si Germania.
Nu stiu cat de norocoasa o sa fii, dar merita incercat.
https://www.facebook.com/Mobila-si-Usi-de-Interior-Timisoara-284213175076828/info/?tab=page_info