Dacă ți-aș fi spus încă din titlul că o casă din beton și sticlă poate fi caldă și plăcută sigur nu m-ai fi crezut, dar după ce vezi aceste imagini îți dai seama că se poate. Și nu este o casă oarecare, ci una construită de un arhitect și un designer de interior ca etalon al stilului lor de viață. Visul arhitectului Jesse Bennett și a soției sale Anne-Marie Campagnolo a fost de a trăi simplu, în mijlocul naturii, evident cu tot confortul actual și au reușit să-și împlinească acest vis, materializând o casă cu adevărat deosebită. Chiar dacă au avut un buget restrâns și au contribuit și cu propriile mâini la ridicarea casei, locuind aproape un an de zile pe șantier în condiții de camping, rezultatul final este spectaculos. Poate că exact limitările de buget i-au determinat să conceapă o casă atât de atipică și surprinzătoare, dar hai să-ți spun mai multe.
Arhitectul Jesse Bennett și a soția sa Anne-Marie Campagnolo designer de interior, Foto The Design Files
Contează enorm poziția terenului și deschiderile panoramice pe care le poate oferi pentru o viitoare casă, dar cei doi soți fiind în branșă știau ce urmăresc și puteau să-și imagineze cum va arăta totul la final. Pe o pantă de la marginea orașului australian Cairns, unde vegetația luxuriantă crește sub ochii tăi, cei doi soți au găsit locul perfect pentru viitoarea lor casă, pe care nu întâmplător au numită Planchonella (gen de arbori luxurianți). Însă pe parcusul lucrărilor de șantier totul a decurs extrem de greu, căci accesul s-a făcut dificil, iar munca într-un mediu natural unde vrei să ai grijă de copaci și de vegetație este o mare provocare. Arhitect și constructor, Jesse Bennett a exploatat însă superb locul. S-a folosit de panta terenului pentru a îngloba la primul nivel garajul și o cameră dedicată spălătoriei (mașina de spălat rufe), apoi, urmând linia proprietății a conceput casa în L, sprijinită la un moment dat pe coama dealului și oferind intimitate la interior orientând încăperile către pădure. Forma atipică a casei este dată de structurile din beton, planșeul peste parter și acoperișul gândite cu forme sinuoase pentru a se încadra frumos în peisaj. Piloni masivi sprijină construcția și lasă loc la primul nivel pentru garaj.
Planul primului nivel cu garaj
Planul casei, al doilea nivel. Mai jos planul acoperișului
Odată ce urci scările, concepute tot de către arhitect cu o formă simplă și eficientă din fier și lemn, ajungi la interior unde pe un singur nivel se desfășoară întregul spațiu destinat locuirii. Și ce camere! Toate dublu vitrate, cu geamuri de o parte și de alta a încăperilor, care desigur par mult mai generoase decât sunt în realitate, căci deschiderea către pădure este fascinantă. Nu lasă doar lumină din abundență la interior, ci aduce un plus de nuanțe proaspete de verde. În acest context Anne-Marie a avut în vedere ca ambientarea camerelor să fie una strict necesară, dar cu obiecte și piese care să spună o poveste, una despre simplitate și apropiere față de natură. Finisajele au fost lăsate din beton la nivelul plafoanelor și pardoselii, pereții sunt în mare parte din geamuri pe ici pe colo decupați cu tâmplărie pentru a asigura ventilația casei, dar acolo unde există delimitări, acestea sunt foarte originale, fie piese de mobilier, cum e biblioteca cu ușă secretă din living ce se deschide către dormitor, fie un soi de paravane ce separă funcțiunile cum e între dormitorul matrimonial și baia aferentă.
Dacă te uiți pe planurile arhitectului vei observa faptul că toate compartimentările sunt sumare, iar numărul încăperilor deloc mare. Și-au dorit ca aceste compartimentări să fie ușor de remodelat pentru a oferi flexibilitate în a organiza interiorul casei pentru viitor, când probabil vor avea și copii. Zona centrală a formei de L este marcată de spațiul de zi cu bucătărie, living și sufragerie care comunică deschis între ele. Și da, au și deschidere către o terasă generoasă, una acoperită de forma organică a acoperișului. Apoi, pe latură mai mică a L-ului, este spațiul de birou, în partea opusă dormitorul, baia, dressingul care comunică între ele grație unui cordior, pe care aproape că nu-l simți din cauza zonelor vitrate.
Mi-a plăcut foarte mult alura pieselor de mobilier și textura lor, lemn frumos finisat, piese suspendate alături de unele de-a dreptul sculpturale. Canapeaua din living, una foarte delicată, concepută de cei doi soți special pentru acest spațiu atipic, subliniază volumetria camerei și lasă la vedere frumusețea vegetației ce înconjoară casa. Corpurile de iluminat fie vintage, fie contemporane, contribuie la scenografia interioară, iar seara punctează principalele zone ale casei. Totul este delicat, parcă trasat în creion pentru a nu supraîncărca niciun colț al casei, ci a lăsa ca interiorul ei să fie invadat de copacii ce parcă îmbrățisează construcția. De altfel, colțul preferat al celor doi este cel de la bucătărie, locul de luat masa cu banchete de unde ei spun că privesc cum cresc sub ochii lor copacii și mulțumesc în fiecare zi că au această casă și acest privilegiu de-a fi atât de aproape de natură. O locuință cu adevărat senzațională prin simplitatea ei și prin fragilitatea pe care o exprimă în ciuda structurilor rezistente și masive din care este ridicată. Beton și sticlă, dar nu doar atât. Sper să te inspire și pe tine!
imi place…foarte multa lumina
superba arhitectura, si amenajarea, nu am cuvinte… 🙂
Intr-adevar cea mai buna locatie pentru o casa unde peretii exteriori sunt facuti in principiu din sticla, este intr-o zona mai retrasa, in special considerand ca si peretii baii sunt facuti tot din sticla – trebuie sa recunosc cel mai mult ii invidiez pentru casa luminoasa si privelistea pe care o au in timp ce se relaxeaza la o baie calda 🙂
iti vina sa-ntinzi mainile si sa-ti iei zborul! Vitrajele le-au tratat foarte minimalist si au iesit extraordinar de bine!
superb
Doar in Australia e posibil. (sau in alte zone calde) In Romania ar putea fi utilizata maxim 5 luni pe an. E extraordinara, dar imposibil de incalzit pe timp rece. Betonul si suprafata de sticla ar clasa-o -ca performanta energetica- in clasa „G”, si nu ar obtine autorizatia de constructie in Europa dupa standardele actuale.
Splendid !
Baia şochează plăcut, prin finisaje şi baterii pe care nu le-am mai întâlnit în alte concepte. Îmbinaţiile cu rame de lemn ale geamurilor sunt un plus, de asemenea, mai ales că mă duc cu gândul la rateurile unor cladiri de birouri din Capitala… Mulţumesc, Adela!