Foto thewelldressedgarden.com

In Colaboratori, Gradina, Sfaturi plante

Hortensia cățărătoare, da, există. Ideal de plantat în zone umbroase sau cu expunere nordică

Carli Marian, designer florist si inginer horticol

Carli Marian, designer florist si inginer horticol

 

 

 

 

 

Ştiu că majoritatea oamenilor cunosc hortensia ca fiind un arbust de grădină cu flori globuloase colorate în alb, roz sau albastru. Ei bine, uite că există şi specii de hortensii care au aspect căţărător și care au un foliaj abundent pe lângă flori foarte interesante. Aceste tipuri de hortensii pot fi o soluție excelentă pentru cei care-și doresc mai multă verdeață în grădină. Așadar, dacă vrei să îmbraci rapid un perete al casei, un gard sau foişorul din grădină Hydrangea petiolaris şi Schizophragma hydrangeoides (vezi ultimele 2 imagini) sunt cele mai bune alegeri. Ele se pot dezvolta şi pe orizontală, iar lăstari laterali se înrădăcinează atât de puternic încât pot consolida cu uşurinţă orice teren în pantă.

În grădină merită s-o ai pentru că prezintă flori abundente în lunile de vară şi frunze decorative de culoare verde intens şi lucios până la începutul toamnei, perioadă când încep să devină aurii. Ambele specii cresc sub forma unor tufe, cu tije lemnoase, care pot ajunge la aproximativ 4-6 metri înălţime. Se agaţă foarte uşor cu ajutorul unor rădăcini aeriene, care le permit să se întindă rapid pe o suprafaţă relativ mare.

Dacă ţi se potrivesc în grădină trebuie să ştii că ambele specii de hortensia preferă condiţiile de umbră, de aceea o amplasare spre nord ar fi ideală. Rezistenţa la frig este extrem de ridicată, aspect ce le permite să îndure cu stoicism şi temperaturi de -25 grade Celsius. Aceste specii de Hortensie au nevoie de un sol bogat în nutrienţi care să păstreze umiditatea de-a lungul lunilor de vară. Pentru o creştere frumoasă şi sănătoasa te sfătuiesc să le aplici un îngrăşământ granular echilibrat în minerale. Dacă te-ai hotărat s-o cultivi în grădină sau pe balcon, să ştii că trebuie să plantezi doar un singur exemplar de Hortensia căţărătoare, deoarece în scurt timp va acapara tot spaţiul din jur.

Aşadar, dacă te enervează gardul vecinului sau vrei să maschezi un colţ neplăcut din curte, Hortensia căţărătoare poate fi rezolvarea problemei tale! Sper să-ți prindă bine informațiile acestea!

adelaparvu.com despre hortensia cataratoare, text Carli Marian, Schizophragma hydrangeoides roseum

8 raspunsuri pentru Hortensia cățărătoare, da, există. Ideal de plantat în zone umbroase sau cu expunere nordică

  1. Florentina Mihailovici spune:

    Unde se gaseste acest tip de hortensie,recunosc,nu o stiam. Multumesc!

  2. margareta spune:

    O plantă superbă,de mult căutam așa ceva. Intrebarea mea este,dacă se poate planta toamna,deoarece acum nu am loc pentru ea.

  3. Silvia spune:

    In ce perioada a anului o putem planta?

  4. Mihaela spune:

    Nici nu stii de cand astept acest articol!!! Multumesc mult! Sper sa o gasesc repede, de fapt ambele Hydrangea petiolaris şi Schizophragma hydrangeoides.

  5. cornelia spune:

    Am luat una superba de la Kaufland, de fapt e un vlăstar. Am pus o intr-unghiveci pana vad unde o pun definitiv. Sunt foarte frumoase.

  6. Mihaela spune:

    Am comandat 2 de pe unul din linkurile precizate de Adela in articol, am comandat de inaltime 40-60 cm, restul erau micute si am vrut sa fie deja inaltute si sper asa sa fie. Abia astept sa le plantez.

  7. mihaela spune:

    Au sosit hortensiile, sunt ultra-mega-super fericita! Cei de la Sweet Garden chiar s-au tinut de cuvant, au aproape 60 cm. Multumesc, Adela!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *