adelaparvu.com despre glicina, inflorira glicinei, text Carli Marian (5)

In Gradina, Sfaturi plante

Tot ce trebuie să știi pentru a avea o glicină înflorită

ing. horticol Carli Marian, designer florist la Trias

ing. horticultor Carli Marian, designer florist la Trias

Ți-am spus că la plante nu mă pricep, dar știu oameni pasionați și cu studii în domeniu. Carli Marian e alături de tine aici pe blog, doar știi că ți-a mai scris sfaturi, cum au fost cele despre orhidee și hortensii. De data aceasta l-am rugat să ne spună mai multe despre glicină, mai exact cum putem să o facem să înflorească. Sper ca în acest articol să găsești informațiile pe care le doreai și mă refer la toți cei care au trimis mailuri pe această temă. Și dacă nu ai glicină, măcar din imaginile selectate, căci ți-am postat poze și cu glicină înflorită și fără flori, și cu glicină mov, dar și cu flori albe, vei găsi idei frumoase pentru amenajarea teraselor fie ele private, fie ele în extensia restaurantelor sau cafenelelor. Planta asta este excelentă pentru a umbri frumos o terasă. Hai să afli sfaturile lui Carli Marian, inginer horticol de profesie și un talentat florist, care face aranjamente superbe la Tria’s, unde lucrează.

adelaparvu.com despre glicina, inflorira glicinei, text Carli Marian (7)

Dacă glicina ta nu a înflorit niciodată și vrei totuși să te bucuri și tu de frumusețea picturală a florilor sale, iată ce trebuie să faci:

  1. Ai grijă să beneficieze de o expunere cât mai bună către soare. Dacă deja este prea târziu și ai plantat-o necorespunzător o poți conduce către un loc scăldat de soare. Slavă Domnului că ai ce, glicina fiind o liană feroce în ceea ce privește acapararea spațiilor.
  2. Tunderea din sezonul rece. Dacă nu ai făcut-o deja, grăbește-te! Până la sfârșitul lunii martie trebuie efectuată prima tundere. Dacă planta este matură poți tăia cât vrei, cu cât mai mult, cu atât mai bine pentru înflorire.
  3. Tunderea de vară. În august te înarmezi cu o foarfecă de vie și te apuci să reduci din lungime toți lăstari anuali și nu numai. Vei vedea că astfel va mai înflorii încă o dată.

adelaparvu.com despre glicina, inflorira glicinei, text Carli Marian, Foto Sutton Suzuki Architects

Dacă după toate măsurile luate glicina nu înflorește atunci îți dezvălui secretul care o va determina să înflorească. Ca orice specie de pe lumea aceasta și Wisteria (așa cum este denumită în latină) are ca scop final perpetuarea speciei. Iar atunci când simte că existența ei este pusă în pericol va reacționa printr-un miracol mult asteptat – înflorirea. Ca și măsuri îți recomand tăierile masive de lemn, iar în jurul tulpini după o rază de circa 40- 50 cm de trunchi, poți începe cu ajutorul unei cazmale, să tai din rădăcinile de la suprafață. Sper să-ți prindă bine sfaturile acestea!

Uite aici un material video în care Carli Marian îți spune despre glicină:

adelaparvu.com despre glicina, inflorira glicinei, text Carli Marian, Foto Arcadia Studio

adelaparvu.com despre glicina, inflorira glicinei, text Carli Marian, Foto Garden Tech Horticultural Services LLC

adelaparvu.com despre glicina, inflorira glicinei, text Carli Marian, Foto Creative Interiors by Kim

adelaparvu.com despre glicina, inflorira glicinei, text Carli Marian, Foto Design Focus

adelaparvu.com despre glicina, inflorira glicinei, text Carli Marian, Foto Catherine Sandin

adelaparvu.com despre glicina, inflorira glicinei, text Carli Marian, Foto Carolle Huber

adelaparvu.com despre glicina, inflorira glicinei, text Carli Marian, Foto Bill Mellett Design

adelaparvu.com despre glicina, inflorira glicinei, text Carli Marian, Foto Aitken and Associates

adelaparvu.com despre glicina, inflorira glicinei, text Carli Marian (12)

adelaparvu.com despre glicina, inflorira glicinei, text Carli Marian, Foto Ahbllandarch

adelaparvu.com despre glicina, inflorira glicinei, text Carli Marian, Foto ahbllandarch (2)

adelaparvu.com despre glicina, inflorira glicinei, text Carli Marian, Foto Johnny Violango

adelaparvu.com despre glicina, inflorira glicinei, text Carli Marian (11)

adelaparvu.com despre glicina, inflorira glicinei, text Carli Marian (10)

adelaparvu.com despre glicina, inflorira glicinei, text Carli Marian (6)

adelaparvu.com despre glicina, inflorira glicinei, text Carli Marian (4)

adelaparvu.com despre glicina, inflorira glicinei, text Carli Marian (5)

adelaparvu.com despre glicina, inflorira glicinei, text Carli Marian (8)

adelaparvu.com despre glicina, inflorira glicinei, text Carli Marian (9)

adelaparvu.com despre glicina, inflorira glicinei, text Carli Marian (13)

adelaparvu.com despre inflorirea glicinei, Text Carli Marian, Foto Isabel Palmer

56 Responses to Tot ce trebuie să știi pentru a avea o glicină înflorită

  1. Paula spune:

    Multumesc pentru sfaturi, astept sa infloreasca.
    Sa aveti zile binecuvantate.
    Sa auzim numai de bine
    Doamne ajuta!
    Cu stima
    Paula

    • daniela sandina spune:

      as vrea s astiu daca pot planta o ramurica acum , cum si und eca sa faca radacina ma puteti ajuta?

  2. vasile spune:

    Foarte utile si interesante sfaturile. Cred ca in toamna va trebui sa o mut pe un suport mai solid (pergola metalica este prea firava pentru modul in care se dezvolta glicina). O zi minunata,

  3. raluca spune:

    intrebarea mea este: daca o cumpar si o plantez anul acesta in cati ani ajunge la maturitate(adica sa fie de 2 metri pt a acoperii o terasa sau un gard) sa faca flori? multumesc

    • briela spune:

      Nici nu iti imaginezi cat de repede poate sa creasca. In doi ani, la mine, a imbracat tot balconul de la etaj.

    • carli spune:

      In cca. 4-5 ani va acoperi si ceea ce nu ti-ai propus vreodata sa maschezi. Asta in cazul in care nu ai tuns-o si beneficiaza de conditii optime. Sa stii ca florile apar din primul an de la plantare, in cazul exemplarelor altoite. Dar daca punctul de pornire este o samanta atunci exista posibilitatea sa infloreasca si dupa 10 ani.

      • popov spune:

        buns ziua.am in curte o glicina de 3 any plantata.are doar 5-6 m lujeri subtirisi vain de ei.cum o pot ajuta sa creasca?parca mi_e mila s_o scot…multumesc

  4. Dana spune:

    Wisteria este o planta foarte frumoasa dar invaziva. Are o radacina asa de puternica incat poate sa mute peretele casei, de aceea nu se recomanda plantarea ei langa casa.

    Vecinul meu are o planta similara si fiind plantata la limita proprietatii incepuse sa se intinda prin copacii mei. Am crezut ca-i sufoca deoarece are niste liane foarte vanoase si suculente.
    In fiecare primavara ii cresc ramuri noi care se raspandesc pretutindeni; in concluzie ea trebuie curatata frecvent caci altfel iese de sub control.

    In cazul meu, l-am rugat pe vecin sa o directioneze stric catre curtea lui; daca as fi avut poate numai un gard as fi lasat-o sa se intinda dupa plac.

  5. briela spune:

    Multumesc, Adela! Taierile le efectuam ca la carte, dar nu am stiut de saparea in jurul radacinii. Multumesc si sa ai o zi frumoasa! Gabriela.

  6. Raluca spune:

    M-ar interesa daca aceasta planta are vreo sansa in ghiveci? Din pacate stau la bloc si as vrea sa-mi impodobesc balconul…va multumesc si felicitari pentru frumosul pe care il aduceti in viata noastra!

    • carli spune:

      Cu siguranta te poti bucura de aceasta splendoare florala si la ghiveci. Important este sa-i ti cresterea sub control, adica sa aiba aspectul unui mic copacel. Clar te vor invidia toti vecinii dar sa nu crezi ca este usor sa ti pasul cu ea! Are un ritm de crestere alert si reclama multa atentie din partea ta. Succes!

  7. solana spune:

    E cu adevarat splendida !! Infloririrea dureaza insa atat de putiiiin 🙁

    • carli spune:

      Solana, sa stii ca dupa inflorirea de baza prin tunderi lejere mai poti stimula (dupa cateva saptamani), aparitia de noi flori!

  8. lenuta39 spune:

    Este superba aceasta planta (arbust) fluorescenta.Nu voi putea sa o am dar o admir in fiecare imagine cand o intalnesc !

  9. Madalina spune:

    BUna, imi doresc enorm aceasta planta si nu am idee de unde sa cumpar. Poate imi vindeti un pont. Este tarziu sa pun acum butasi sau trebuie sa iau planta gata cu radacini? Multumesc frumos!

  10. DANNY THOMAS spune:

    GLICINA…wow..extraordinar de frumoasa planta asta care ma duce mereu cu gindul la caldura. Am vazut-o peste tot in jurul Mediteranei si nu am stiut niciodata, pina azi, cum se numeste in Romana. Stiam ca e „wisteria” (de la faimoasa Wisteria Lane, strada din Desperate Housewives). Multumesc, am mai invatat ceva azi.

  11. geanina spune:

    Multumim pentru sfaturi … mi`am cumparat si eu aceasta planta zilele trecute … intrebarea mea e , cum imi dau seama daca este altoita sau nu …n`as vrea sa astept 10 ani ca sa infloreasca….:( multumesc

  12. adi spune:

    Multumesc pentru sfaturi! Am avut surpiza sa descopar doi boboci in aceasta primavara….am plantat glicina acum doi ani (exemplar altoit)! Astept cu nerabdare sa infloreasca!

  13. delia spune:

    Glicina este visul meu de ani de zile.Am o prietenă care a îngropat o liană lemnoasă din toamnă (prin marcotaj) în pămînt și nu știu dacă o pot muta anul acesta sau să mai aștept să prindă rădăcini mai mari .

  14. iluminisme spune:

    Salut, de curand am confectionat un ghiveci de 1 pe 0.5 m pentru balcon.
    Ce plante as putea sa mai adaug in ghiveci, ca sa nu sufoc glicina?

    Ma gandeam la ceva panselute, ori plantute curgatoare…!
    🙂
    Parca nu as lasa ghivechiul asa de fad!

    Ps: multumim de sfaturi!

  15. Daniela spune:

    Superbe imagini!
    Pacat ca nu am gradina cu soare.

  16. ispas lucia spune:

    Glicina este o planta spectaculoasa, mi-o doresc pe cea mov in special, am si gasit locul unde s-o plantez dar nu stiu de unde s-o cumpar si cand poate fi plantata.

  17. Rodica spune:

    E splendida cand e inflorita, mi-ar placea sa o am in gradina dar ma sperie putin dezvoltarea ei.Oricum sfaturile sunt foarte utile. Pana una-alta am plantat anul asta doua plante caprifoi care au inceput deja sa creasca. Pe cand un articol despre intretinerea lui? Mi-ar prinde tare bine :))

  18. Razvan spune:

    Unde se gaseste aceasta planta?

  19. bobric fanica spune:

    care este perioada de maturitate………………a mea are 4 ani ,nu a inflorit niciodata……….o pot tuned in august sau la primavera ,multumesc astept raspuns

  20. Dan spune:

    Ma bucur sa vad ca sunt atati de multi admiratori ai frumoasei plante!

    Multumim pentru sfaturi! Am Glicinia de doi ani si asteptam sa infloreasca……..o voi tuned in august

  21. gabriela gheorfi spune:

    Multumesc foarte mult pentru sfaturi.
    Am o glicina mov, matura , are 10 ani, a inflorit doar o singura data , un ciorchine de floare.
    Urmandu-va sfaturile am tuns-o ia data de 4 august, astazi 19 august este plina de boboci si cativa chiar s-au deschis.
    Multumesc din suflet

  22. KATI spune:

    As vrea foarte tare sa stiu unde pot gasi aceasta planta? MULTUMESC!

  23. alina spune:

    Buna ziua!
    Am o glicina cumparata acum 4 ani, am plantat-o intr-un vas mare dintr-un material poros,in plin soare. In primii doi ani a facut 2-3 lastari, care s-au intins pe balcon, cateva flori, dar apoi nu a mai crescut deloc (a inflorit in fiecare an, dar putin). Am incercat sa o tund la sf. lui februarie (cand am si schimbat pamantul la suprafata si am fertilizat), dar practic nu aveam ce sa tund, e destul de mica si e toata lemnoasa. Anul acesta, desi in gradina sunt deja multe flori inflorite (narcise si zambile), ea are doar muguri mici. Ce as putea sa ii fac pentru a ii merge bine cu adevarat? Va multumesc, Alina.

  24. Ana spune:

    Buna ziua, de unde achizitionam planta altoita, de calitate? Multumesc!

  25. Marilena spune:

    Buna, am o glicina de vreo 8 ani si in ultimii doi nu a mai inflorit. Are soare destul, si o pergola generoasa pe care s-a intins. E adevarat ca nu am tuns-o drastic niciodata. Ma tem ca nici anul acesta nu va inflori. Ce sfaturi imi dati? Multumesc

    • Adela Parvu spune:

      Plantele care se simt bine nu infloresc. Florile sunt modul lor de a se reproduce. Daca nu se simt amenintate cresc frumos fara sa infloreasca. De aceea se aplica taierile. Plantele resimt taierile ca pe o amenintare si atunci infloresc. Deci, trebuie sa-i aplici taieri Marilena.

  26. Salutare! Am achizitionat si eu o glicina, nealtoita (din pacate). Va fi si la mine inflorire oare? Multumesc!

  27. liviu m spune:

    D-na Parvu atentionati in articolele dvs si daca planta respectiva este otravitoare sau nu.In acest caz este.

  28. Viorica Garbo spune:

    Buna, am o glicina plantata din 2010, nu a inflorit niciodata. Are tulpina groasa cat o mana de barbat, e spectaculoasa dar nu infloreste. I-am aplicat diferite taieri cum am citit pe net, i-am pus sol acid cum am citit….ea nici gand sa infloreasca. Nu mai stim ce sa-i facem.
    Va rog sa-mi dati cateva sfaturi….

  29. Urse Florentina spune:

    Buna! Daca am pus semințele într.un ghiveci,e bine sau pun crenguțe direct in pământ ?
    Trebuie sa il țin permanent la soare ?

  30. Stoian Catalin spune:

    Buna ziua! Daca o plantez vara se prinde?

  31. TOADER ANICA spune:

    BUNA DIMINEATA, Gliceni nu a mai inverzit in aceasta primavara . Oare s-a uscat . Ce pot sa fac?

    ESTE PLANTATA DE 6 ANI , A INFLORIT 3 ANI.

    10.04.2018

  32. Elisabeta spune:

    Nici glicina mea nu a inverzit anul acesta.Ma intreb si eu daca s-a uscat.Am plantat-o de 2 ani , a înflorit în fiecare an până acum. Nu stiu cati ani are, am cumparat-o matură, are o tulpină de grosimea unui brat de copil. Are muguri care par uscati si nici o frunză.Mai are vre-o sansa sa-si revina?

  33. Veronica spune:

    Buna ziua,
    Am 4 magnolii: galbene, albe, rosii, pana in jumatate de metru, dar nici una nu a inflorit anul acesta, sunt plantate anul trecut. Ce sa fac? Multumesc anticipat.

  34. Richelieu spune:

    Buna ziua,
    O planta altoita cam de 1 m inaltime (nu stiu varsta) daca este scaldata de soare peste 6 ore in fiecare zi, dupa cat timp de la plantare incepe sa infloreasca?
    Multumesc!

    • carli spune:

      Buna ziua! Depinde cat de matura este! Daca nu a inflorit anul acesta, sigur la anul va fi cu flori! Poti afla mai multe informatii din filmuletul pe care l-am realizat despre Glicina pe canalul meu de Youtube/ Carli Marian

  35. Denisa spune:

    Eu am 3 glicine ( mov, roz si alba), dar magnoliile aflate in apropierea lor mi-au murit. Are glicina radacini invazive? La fel si pipa turcului? Pt ca mor plantele aflate in apropierea lor dupa un timp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *