adelaparvu.com despre Iasomia de Madagascar, Stephanotis floribunda, text Carli Marian (11)

In Colaboratori, Gradina, Sfaturi plante

Parfumul iasomiei de Madagascar este mai puternic ca a unui odorizant

Carli Marian, designer florist si inginer horticol

Carli Marian, designer florist si inginer horticol

 

 

 

 

 

Mirosul plăcut la interiorul casei sau biroului îți conferă o stare de bine, simți că e un mediu curat și îngrijit. Ei bine, dacă vrei să ai aerul parfumat în toată casa şi nu vrei să apelezi la obişnuitele odorizante de cameră, atunci clar ai nevoie de o iasomie de Madagascar (Stephanotis floribunda). Este o plantă fascinantă! Este agreată pentru casă datorită frunzişului lucios, verde închis şi a florilor sale parfumate ce apar din mai şi până în octombrie. Florile sale sunt adesea folosite în aranajamente florale specataculoase sau buchete roamantice pentru nuntă.

Stephanotisul are nevoie de multă lumină, dar nu suportă soarele direct deoarece îi provocă arsuri pe frunze. O temperatură optimă de-alungul sezonului cald se încadrează undeva între 17- 29 grade Celsius. Această căldură trebuie combinată cu un aer cât mai umed, de aceea îţi recomand să plasezi ghiveciul pe o insulă de pietriş înconjurată de apă. În zilele caniculare de vară este foarte bine dacă vei pulveriza şi apă pe frunze în fiecare dimineaţă.

Udarea abundentă din mai şi până în octombrie este esenţială, însă nu trebuie să stagneze apa în farfurioară. Întotdeauna excesul de apă trebuie să fie eliminat. Dacă ai posibilitatea de a o scoate afară în grădină sau pe balcon atunci nu mai este nevoie să-i pui farfurioară. În sezonul rece situaţia se schimbă radical deoarece planta va trebui să fie aşezată într-un loc luminos şi răcoros (minimum 7 grade Celsius), iar udările se vor reduce drastic lăsând pământul să se usuce bine între 2 udări.

Pentru a desăvârşi înflorirea este obligatoriu să-i administrezi un îngraşământ cu un conţinut mare de potasiu. Un produs eficient cu rezultate rapide este cel produs de Pokon. Este un produs care se absorbe uşor datorită formulelor chimice optime, ajungând rapid acolo unde este nevoie. Fertilizantul împreună cu un sol bogat în humus asigură o creştere armonioasă a Stephanotisului.

De-a lungul timpului este posibil să observi că planta nu mai înfloreşte şi nu ştii ce s-a întâmplat. O cauza ar putea fi faptul că umiditatea aerului a fost prea scăzută sau temperatura din timpul iernii a fost prea ridicată. Dacă se întamplă să cadă bobocii atunci este clar că s-au produs fie schimbării majore de mediu, fie s-a întâmplat s-o uzi excesiv, fie deloc sau aerul a fost mult prea uscat. Dacă frunzele se îngălbenesc şi cad atunci este udată excesiv sau temperatura este prea scăzută. Iar atunci când frunzele se îngălbenesc dar nu cad, se traduce printr-o lipsă acută de nutrienţi. Această situaţie se remediază rapid dacă se intervine printr-o fertilizare foliară. Sper să-ţi fie de folos informaţiile mele şi dimineţile tale să fie mereu îmbrăcate în parfum de Stephanotis!

adelaparvu.com despre Iasomia de Madagascar, Stephanotis floribunda, text Carli Marian (6)

adelaparvu.com despre Iasomia de Madagascar, Stephanotis floribunda, text Carli Marian (8)

adelaparvu.com despre Iasomia de Madagascar, Stephanotis floribunda, text Carli Marian (9)

adelaparvu.com despre Iasomia de Madagascar, Stephanotis floribunda, text Carli Marian (4)

adelaparvu.com despre Iasomia de Madagascar, Stephanotis floribunda, text Carli Marian (5)

adelaparvu.com despre Iasomia de Madagascar, Stephanotis floribunda, text Carli Marian (11)

adelaparvu.com despre Iasomia de Madagascar, Stephanotis floribunda, text Carli Marian (7)

adelaparvu.com despre Iasomia de Madagascar, Stephanotis floribunda, text Carli Marian (2)

adelaparvu.com despre Iasomia de Madagascar, Stephanotis floribunda, text Carli Marian (1)

adelaparvu.com despre Iasomia de Madagascar, Stephanotis floribunda, text Carli Marian (10)

4 raspunsuri pentru Parfumul iasomiei de Madagascar este mai puternic ca a unui odorizant

  1. briela spune:

    Perfect de acord! O am acasa si, int-adevar, nu ai nevoie de nici un deodorant de camera.

  2. Florina Stan spune:

    Unde o gasim in Bucuresti?

  3. Adriana spune:

    Mi-am cumpărat acum aproximativ o săptămâna o iasomie de Madagascar. Aseară am observat ca are doua frunze îngălbenite și astăzi de dimineața avea și o floare picata. Eu o țin lângă geam (pe un corp de mobila aflat la 30 de cm de geam (deci nu bate soarele pe ea, mai ales ca geamul respectiv este pe nord). Temperatura este undeva intre 20-24 de grade (lângă geam este și caloriferul deci sigur e cald cam tot timpul). De udat, am udat-o sâmbătă și ieri, cu aproximativ câte jumătate de cana de apa, iar surplusul rămas in farfurioara îl arunc). Oare ar trebui schimbată din ghiveciul in care am cumparat-o? Sau ce nu fac bine?

  4. Ganescu Florenta spune:

    As vrea sa știu dacă planta mai creșete in lungime , deoarece are vârful tăiat când o cumperi și dacă e bine sa o desfaci de pe suportul de sarma și sa o pui pe scărița .
    Multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *