adelaparvu.com despre Callistemon, arbust pentru balcon si terasa, Text Carli Marian (10)

In Gradina, Sfaturi plante

Callistemon, un arbust cu flori minunate potrivit pentru balcon și terase

Carli Marian, designer florist si inginer horticol

Carli Marian, designer florist si inginer horticol

 

 

 

 

 

 

 

Pentru că pe zi ce trece, vremea ne trimite cu gândul la vacanţă, m-am gândit să-ţi povestesc despre un arbust extraordinar de frumos, specific zonelor din jurul Mării Mediteraneene. Numele Callistemon se traduce prin esenţa frumuseţii sale, adică cele mai frumoase stamine. Denumirea este de origine greacă, unde kallistos, înseamnă cele mai frumoase, iar stemon se referă la stamine. Înflorirea are loc pe tot parcursul lunilor de primăvară şi vară, când ramurile se îmbracă cu inflorescenţe cilindrice, alcătuite din stamine foarte lungi, de culoare roşie, roz, albe ce se înfăşoară pe vârful ramurilor.

Pentru o dezvoltare armonioasă, Callistemonul preferă întotdeauna locurile bine luminate. Adoră doar soarele blând de primăvară şi mai puţin pe cel din timpul verii, când este bine să-l protejezi prin umbrire, întrucât există riscul ca ramurile tinere să fie serios afectate. În perioadele cu temperaturi caniculare îţi recomand să-l uzi din abundenţă, iar bilunar să-i administrezi un fertilizant specific plantelor cu flori.

Imediat ce se termină perioada de înflorire poţi aplica şi ceva tăieri de corectare şi igienizare. Tăierile de corectare le vei aplica întotdeauna după porţiunea cu inflorescenţă. Nu este un arbust care să poate fi plantat în grădină întrucât nu suportă temperaturile scăzute din timpul iernii din ţara noastră. De aceea se pretează foarte bine a fi plantat la ghiveci, iar în perioada sezonului rece îţi recomand să-l amplasezi într-un spaţiu luminos, cu o temperatură mai scăzută, de minim 5 grade C şi o udare rară. Are nevoie de o bună circulaţie a aerului din încăpere, altfel poate fi invadat de păduchi lânoşi şi ţestoşi, dăunători dificil de combătut. Pentru a-i asigura înflorirea din sezonul următor, este obligatoriu să-i respecţi acest repaus din timpul iernii.

Eu zic că merită din plin să-l ai pe terasă sau în balcon, aşa că nu mai sta pe gânduri şi caută-l prin magazine pentru că-l vei găsi în aceasta perioadă în departamentele de grădină, la sere sau în florării. Acest arbust îți va aduce un plus de culoare și frumusețe alături de alte plante dragi ție, chiar dacă îl vei putea avea în miniatură la ghiveci și nu la dimensiunea sa naturală, așa cum crește în zona mediteraneeană (vezi foto mai jos). Sper să-ți prindă bine informațiile acestea!

adelaparvu.com despre Callistemon, arbust pentru balcon si terasa, Text Carli Marian (5)

adelaparvu.com despre Callistemon, arbust pentru balcon si terasa, Text Carli Marian (1)

adelaparvu.com despre Callistemon, arbust pentru balcon si terasa, Text Carli Marian (9)

adelaparvu.com despre Callistemon, arbust pentru balcon si terasa, Text Carli Marian (2)

adelaparvu.com despre Callistemon, arbust pentru balcon si terasa, Text Carli Marian (7)

adelaparvu.com despre Callistemon, arbust pentru balcon si terasa, Text Carli Marian (3)

adelaparvu.com despre Callistemon, arbust pentru balcon si terasa, Text Carli Marian (8)

adelaparvu.com despre Callistemon, arbust pentru balcon si terasa, Text Carli Marian (4)

4 raspunsuri pentru Callistemon, un arbust cu flori minunate potrivit pentru balcon și terase

 1. Teodora spune:

  Interesanta floare

 2. ileana spune:

  Este frumoasa si interesanta dar de unde o achizitionam ?

 3. Lenuta39 spune:

  Dedosebite !
  Multumesc, Adela !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *