Sunt case de poveste ale căror arhitectură și decor vorbesc despre istorie, despre familie, despre viață, iar casa de față este cu siguranță una dintre ele. Genul acela de casă în care ți-ai dori să trăiești până la adânci bătrâneți, cu bucuria de-a fi înconjurat de nepoți. Este un conac englezesc, iar proprietarii lui au decis să-l închirieze celor dornici să experimenteze o vacanță într-un ambient tipic stilului Arts & Crafts. Este un stil mai puțin cunoscut la noi, care a a luat naștere în Anglia, după a doua jumătate a secolului al XIX lea, deci după 1850, și ale cărui efecte s-au resimțit și în SUA până în 1920, unde a generat o variantă distinctă. Este un stil prin care a fost au fost revitalizate meșteșugurile, iar designerii erau în primul rând artizani. Dar hai să-ți spun mai multe.
Proprietatea de față este situată în Sudul Marii Britanii, în Ilminster, la circa 45 de minute de coastă. Peisajul este idilic, iar natura o simți aproape, căci în vasta grădină poposesc deseori veverițe, iepuri, căprioare. Conacul, Goldhorn Manor, are o arhitectură edwardiană (perioada 1901-1919, cât a domnit Regele Edward al VII lea al Marii Britanii), dar la interior este amenajat în stilul Arts and Crafts, cu multe piese realizate manual și evident din categoria antichităților. Deși de la exterior casa este impunătoare, încăperile de la interior sunt modeste, cu plafoane joase și ferestre mici. De aici și senzația de intimitate. Chiar dacă organizarea interioară este una formală, tipică multor case englezești cu living, sufragerie, bibliotecă, bucătărie separate și zona de dormitoare la etaj, tot ambientul îți conferă o stare de bine. Da, simți că ești în casa cuiva, căci fiecare obiect pare să spună o poveste.
Dacă la exterior mi-au plăcut trandafirii cățărători, la interior mi-a atras atenția șemineul, mai exact golul acestuia ce lasă din living să se întrevadă puțin bucătăria. Totul este aranjant cu mult gust, dar merită să observi că nu există seturi. Spre exemplu, la bucătărie bufetele sunt într-o nuanță de ou de rață, asortate cu scaunele, dar diferite față de masa insulă vopsită în galben pai cu un blat din granit. Da, ai să vezi mobilierul din locul de luat masa că este unul jucat, masa din lemn masiv la care sunt așezate șase scaune, patru la fel, două diferite. Decorațiunile însă, mă refer la draperii și perdele sunt similare, și ele aduc acea notă unitară alături de finisajul pereților și pardoseală.
Nici în living nu ai să găsești seturi, căci canapelele în număr de trei sunt toate cu tapițerii diferite, iar în loc de măsuță este un taburet. O abundență de țesături care prin imprimeurile lor aduc culoare și carietate în ambient, iar mocheta ce îmbracă pardoseala imprimă și mai mult căldură și senzație de confort. Sufrageria formală, cea pentru oaspeți are un mobilier vechi, ale cărui urme sunt vizibile, dar care-l fac mai special. Aici culorile sunt aduse prin covor și prin tablourile poziționate asimetric pe pereți.
Bibilioteca este și loc de birou, una dintre cele mai luminoase încăperi ale casei, unde toate caloriferele sunt mascate, iar mobilierul încadrează ferestrele punându-le în evidență. Și aici un mobilier vechi, dar de această dată combinat cu piesele albe, noi făcute la comandă ce maschează elementele tehnice. Mocheta împletită acoperă pardoseala, iar peste ea un covor cu rol decorativ aduce un plus de culoare în ambient. La etaj sunt dormitoarele și fiecare dintre ele este personalizat prin mobilă și decorațiuni, dar mai mult beneficiază de o panoramă superbă asupra vastei proprietăți.
De ce spuneam că e genul de casă unde să-ți primești nepoții? Pentru că este amenajată într-un stil cald, la granița dintre clasic și rustic, unde obiectele, deși vechi, te îmbie să le folosești și să le admiri deopotrivă. Este genul de casă în care îți vine să stai la povești și în care să depeni amintiri, un ambient gândit pentru familie, unde fiecare și-ar găsi locul, dar grație încăperilor intime, oamenii devin mai apropiați, nu s-ar pierde prin casă. Și da, contează mult obiectele decorative, prezența din plin a cărților, textilele manufacturate. Simți din plin lucru de mână, deci totul făcut cu drag. Iar lemnul, textura lui de la bârnele de la nivelul plafonului la cel ce formează foile de uși ori îmbracă pardosela, nuanțele potolite, dar calde, totul emană familiaritate. Este genul de casă în care te simți pur și simplu om. Mi-a plăcut mult atmosfera ei și ea poate fi fără îndoială ușor adaptată și în multe case de la noi. Sper să te inspire și pe tine!
Perfecta!
MINUNATAAAA…
da…cine stie…poate in alta viata un astfel de conac…mult succes…!
Nu am gasit unde sa postez .
Ce imi recomandati pentru podeaua unei sufragerii cu o suprafata generoasa ? ~ 25 mp .
Initial m-am gandit la parchet , dar acum am luat in calcul si gresia antiderapanta . E mai usor de intretinut si durabila in timp spre deosebire de parchet . In schimb pentru confortul termic am inteles ca e si un tip de gresie care nu e rece si daca da , care e acela ? Multumesc .
Parchetul e mai plăcut decât gresia în living, dar depinde ce fel de parchet alegi. Gresia, fie că e porțelanată (colorată în masă) sau glazurată (cu strat de glazură deasupra) e tot rece. Devine mai plăcută dacă ai încălzire prin pardoseală.
In aceasta situatie ma aflu eu. Voi avea incalzire in pardoseala insa nu ma impac deloc cu ideea de a alege gresie in living in locul parchetului.Parchetul inspira caldura, gresia desi cu incalzire, vizual tot rece transmite. Sunt in impas 🙂
Raluca, pentru incalzire prin pardoseala exista parchet dublu (nu triplu) stratificat. Deci, poti avea parchet daca vrei.
pardoseala de pluta e o varianta foarte buna…calduroasa si foarte frumoasa…
Inca ceva
Care sunt site-urile pe care le consultati atunci cand incepeti amenajarea unei camere/apartament/casa ? La favorites pages ma refer .
Ciprian, ceea ce consult sunt direct materialele de finisaj din showroomuri. Documentarea o fac pe baza preferințelor și a bugetului proprietarilor 🙂
Imi place foarte mult casa. Totul pare de vis
De mica visez la o astfel de casa. Ador stilul englezesc atat interior cat si exterior. Si ma refer nu numai la exteriorul caselor , cat si la gradini cu acea „dezordine” organizata in dispunerea platelor.
[…] din rutină și a se reîntâlni cu romantismul. Așa că sunt perioade bune din an când această căsuță englezească reaprinde flacăra inimilor celor care-i pășesc pragul. Nu degeaba au denumit-o Little Scarlet, o […]