adelaparvu-com-despre-pregatirea-trandafirilor-tufa-pentru-iernat-text-carli-marian-10

In Gradina, Sfaturi plante

Cum să-ți pregătești trandafirii pentru iernat

Carli Marian, designer florist si inginer horticol

Carli Marian, designer florist si inginer horticol

 

 

 

 

 

 

 

Toamna este momentul optim pentru a executa tăierile de protecţie la trandafirii tufă. Aceste tăieri îi va pregăti pentru repaus şi îi va feri de eventualele daune provocate de sezonul hibernal. Operațiunea de tăiere a trandafirilor implică reducerea taliei tufei și a ramurilor. La trandafirii tip tufă, tăierea se face la o înălțime de aproximativ 50-60 cm deasupra solului. Astfel, vei evita ruperea lăstarilor, altoiului şi dislocarea tulpinii din cauza viscolului sau a zăpezii. Dar hai să-ți spun mai multe.

adelaparvu-com-despre-pregatirea-trandafirilor-tufa-pentru-iernat-text-carli-marian-8

În cazul speciilor de trandafiri urcători este obligatoriu să-i legi creşterile pentru a le oferi protecție împotriva vântului și a zăpezii. Trebuie să ai în vedere şi eliminarea părţilor moarte, bolnave, deteriorate, slab dezvoltate şi acelor creşteri care se dezvoltă către interiorul tufei. Prin aceste tăieri vei aerisi tufa şi vei înlesni şi accesul către baza tufei pentru lucrarea de muşuroire.

adelaparvu-com-despre-pregatirea-trandafirilor-tufa-pentru-iernat-text-carli-marian-7

adelaparvu-com-despre-pregatirea-trandafirilor-tufa-pentru-iernat-text-carli-marian-3

Este foarte important să elimini toate frunzele din preajma trandafirului pentru a împiedica astfel răspândirea bolilor şi a dăunătorilor. Resturile vegetale uscate sunt locuri excelente pentru iernarea insectelor şi formelor de rezistenţă ale bolilor. Astfel în luna octombrie, după efectuarea tăierilor și apariția primei brume, îţi recomand să aplici trandafirilor un tratament fitosanitar pe baza de cupru. În acest fel vei evita apariţia bolilor apărute în urma cicatricilor lăsate pe plantă. După aplicarea tratamentului este bine să începi procesul de mușuroire a trandafirului prin acoperirea bazei cu pământ bine mărunțit. Mușuroirea este extrem de importantă mai ales atunci când se anunţă ierni geroase.

adelaparvu-com-despre-pregatirea-trandafirilor-tufa-pentru-iernat-text-carli-marian-5

La sfârşitul lunii noiembrie sau începutul lunii decembrie, când se înregistrează temperaturi uşor negative, atât ziua cât şi noaptea, în funcţie de zona în care te afli, acoperă altoiul trandafirului cu un muşuroi de pământ pentru a-l proteja de ger pe timpul iernii. Îţi recomand să foloseşti un pământ bine mărunţit astfel încât să nu apară goluri de aer, caz în care protecţia faţă de ger scade drastic.

adelaparvu-com-despre-pregatirea-trandafirilor-tufa-pentru-iernat-text-carli-marian-2

Te sfătuiesc să faci un muşuroi de cel puţin 20, uneori chiar 30 cm înălţime, mai ales în zonele cunoscute pentru iernile mai aspre. Ai grijă să nu muşuroieşti trandafirul dacă afară temperatura este încă ridicată, deoarece sub muşuroi se vor forma noi lăstari care vor îngheţa peste iarnă şi astfel vor expune planta la un risc major.

adelaparvu-com-despre-pregatirea-trandafirilor-tufa-pentru-iernat-text-carli-marian-6
Sub nicio formă nu trebuie să mai administrezi vreun îngrăşământ în această perioadă! Regula de bază este să nu mai fertilizezi cu aproximativ 8 săptămâni înainte de venirea primului îngheţ. Sper ca informatiile mele să-ţi fie de folos iar trandafirii din grădină să treacă cu bine peste sezonul de iarnă ca să te bucuri de ei anul viitor!

adelaparvu-com-despre-pregatirea-trandafirilor-tufa-pentru-iernat-text-carli-marian-1

adelaparvu-com-despre-pregatirea-trandafirilor-tufa-pentru-iernat-text-carli-marian-4

2 raspunsuri pentru Cum să-ți pregătești trandafirii pentru iernat

  1. Miss Ametist spune:

    Super! Mamei ii place mult blog-ul tau. :*

  2. Rodi spune:

    Doresc sa cumpărător o magnolie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *