adelaparvu.com despre plante suculente rezistente la frig, Text Carli Marian, in Foto Sempervivum

In Gradina, Sfaturi plante

Top 4 specii de plante suculente rezistente la frig

Carli Marian, designer florist si inginer horticol

Carli Marian, designer florist si inginer horticol

 

 

 

 

 

 

 

Ce-ai spune dacă la intrarea în casă sau în balcon ai avea un aranjament realizat numai din suculente, care să reziste atât la căldura toridă a verii, cât şi la gerul aprig al iernii care deja se instalează? Dacă pare o provocare frumoasă, uite că există câteva plante suculente care întrunesc toate condiţiile necesare ca tu să-ţi pui imaginaţia la treabă şi să realizezi cele mai spectaculoase aranajamente florale. Sunt uşor de îngrijit, iar diversitatea acestor specii este incredibilă, variind foarte mult ca formă, culoare şi consistenţă. Având la dispoziţie foarte multe varietăţi, hibrizi ale aceeaşi specii poţi realiza în vase joase cu deschidere mare, în jardiniere, pe coroniţe din lemn şi nu numai, cele mai suprinzătoare compoziţii care au la bază suculentele rezistente la frig.
Mai jos ţi-am pregătit o listă cu principalele specii suculente care rezistă cu stoicism la provocarea iernii şi câteva idei surprinse în imagini.

SEMPERVIVUM. Sunt aproape 50 de specii de Sempervivum şi tot atâţia hibrizii. În mod uzual aceste plante sunt folosite pentru acoperirea solului sau în rocării. Este o plantă uşor de îngrijit, atât în grădină, cât şi plantată în ghiveci. Preferă un compost format din părţi egale de pământ de flori şi nisip. Pentru un drenaj mai bun îţi recomand să aplici la baza ghiveciului spărturi de teracotă. Iubeşte să stea într-un loc însorit şi se udă foarte puţin. Rezistă fără probleme până la -30º C.

adelaparvu-com-despre-plante-suculente-rezistente-la-frig-text-carli-marian-in-foto-sempervivum-2

SEDUM SIEBOLDII. Este o plantă perenă, fragilă, de talie mică, originară din Europa. Frunzişul său este atractiv pe tot parcursul anului, frunzele sunt suculente, de culoare albastru-verzui cu margine roz. Preferă soarele, aşadar se impune o plantare cu expoziţie sudică. În rest, nu reclamă alte cerinţe speciale de îngrijire. De asemenea, rezistă foarte bine atât la secetă cât şi la ger.

adelaparvu-com-despre-plante-suculente-rezistente-la-frig-text-carli-marian-in-foto-sedum_sieboldii

adelaparvu-com-despre-plante-suculente-rezistente-la-frig-text-carli-marian-in-foto-sedum-sieboldii

ROSULARIA SEMPERVIVUM. Este o plantă suculentă uşor căţărătoare care poate atinge înălţimi de până la 30 cm. Este folosită adeseori pentru acoperirea solului şi în rocării. Preferă expoziţiile însorite şi adăpostite. Pentru a beneficia de un drenaj eficient te sfătuiesc să-i oferi un sol nisipos, al cărui pH să fie alcalin. În timpul sezonului de iarnă poate rezista până la temperaturi de -28ºC.

adelaparvu-com-despre-plante-suculente-rezistente-la-frig-text-carli-marian-in-foto-rosularia-sempervivum-glaucophylla

adelaparvu-com-despre-plante-suculente-rezistente-la-frig-text-carli-marian-in-foto-rosularia-sempervivum

JOVIBARBA HEUFFELII. Este o specie nativă din zona balcanică şi a munţilor Carpaţi. Este o surată a Sempervivumului cu care seamănă foarte bine, însă frunzele sunt mult mai late, iar florile sunt roz. Iubeşte şi ea locurile cu mult soare, uscate şi rezistă extraordinar de bine la temperaturile scăzute ale iernii.

adelaparvu-com-despre-plante-suculente-rezistente-la-frig-text-carli-marian-5

Caută prin florării şi vei găsi vase, lăzi, coroniţe şi alte obiecte care te vor ajuta să realizezi cele mai frumoase aranjamente florale. Suculentele de care ai nevoie au preţuri foarte mici, iar costul total este unul derizoriu comparativ cu efectul obţinut. Poți găsi online și aranjamente gata făcute pe avfabricadeflori.com sau suculenturban.ro.  Aşadar îţi urez spor la cumpărături şi aştept rezultatele voastre pe blog, mai ales că puteți posta acum la comentarii și poze!

adelaparvu-com-despre-plante-suculente-rezistente-la-frig-text-carli-marian-11

adelaparvu-com-despre-plante-suculente-rezistente-la-frig-text-carli-marian-2

adelaparvu-com-despre-plante-suculente-rezistente-la-frig-text-carli-marian-7

adelaparvu-com-despre-plante-suculente-rezistente-la-frig-text-carli-marian-8

adelaparvu-com-despre-plante-suculente-rezistente-la-frig-text-carli-marian-1

adelaparvu-com-despre-plante-suculente-rezistente-la-frig-text-carli-marian-9

adelaparvu-com-despre-plante-suculente-rezistente-la-frig-text-carli-marian-3

adelaparvu-com-despre-plante-suculente-rezistente-la-frig-text-carli-marian-6

adelaparvu.com despre plante suculente rezistente la frig, Text Carli Marian, in Foto Sempervivum

8 raspunsuri pentru Top 4 specii de plante suculente rezistente la frig

 1. madalina spune:

  Buna Adela! Imi poti spune in ce magazin in Bucuresti pot gasi plante suculente?

 2. Izabella spune:

  Buna, Adela. Sunt interesata de plante de apartament, care sa reziste la „intuneric”. Apartamentul meu, desi este generos ca spatiu, din pacate este intunecos. Plantelor nu le prea prieste. Pe balcon, unde este lumina naturala, am multe ghivece cu tot felul de plante foarte frumoase, insa, mi-ar place sa-mi pot decora unele colturi din casa cu plante/pomisori mari, frumoase, dar care sa nu depinda de lumina zilei. Imi poti recomanda, te rog, astfel de plante pretabile conditiilor din casa mea? Multumesc mult.

 3. MAGDA spune:

  Nu este prima data ca ai pus pe blogul tau exact ceea ce m-a preocupat la momentul respectiv. In ultima vreme m-au intersat plantele suculentele si nu stiam cui sa ma adresez, mai ales ca aveam o plantuta pe balcon care parea ca nu va capitula la frig . Am aflat acum ca se numeste Rosaria Semprevivum si sunt foarte fericita ca n-am s-o pierd din cauza gerului ca pe celelalte de pe terasa mea.Iti multumesc!

 4. maria spune:

  Buna,

  Oare plantele suculente pot fi plantate in astfel de ghivece?
  https://concreteartstudio.wordpress.com/portfolio/432/

  Mi se par interesante, dar nu stiu daca nu sunt prea mici. De cat spatiu are radacina acestor plante nevoie? Au nevoie de scurgere?Am vazut un aranjament intr-o sticla taiata si ma gandesc ca se pot planta si in astfel de ghivece.

  Adela, intotdeauna o sursa de inspiratie site-ul tau.

  Multumesc

 5. Garboan Corina spune:

  Cunoaste cineva floarea Helsinie

 6. Balanescu spune:

  doresc plante rezistente la ger pentru jardiniere balcoane exterioare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *