adelaparvu.com despre Pietre vii, plante sucuclente, Lithops, text Carli Marian

In Gradina, Sfaturi plante

Incredibile plante! Arată ca niște pietre, adevărate pietre vii

Carli Marian, designer florist si inginer horticol

Carli Marian, designer florist si inginer horticol

 

 

 

 

 

Natura este fascinantă și tot ceea ce ți-ai fi imaginat în materie de plante să știi că vei găsi pe această minunată planetă pe care trăim. De multe ori plantele s-au adaptat pentru a fi cruțate de animale și a se putea înmulți camuflându-se, adică imitând mediul înconjutăror. Printre aceste plante e și Piatra vie, căci așa i se spune în termeni populari. Este o plantă cu dimensiuni reduse, cu un ritm de creştere lent, ceea ce înseamnă că poţi avea într-un ghiveci mai multe specii deosebite, pentru că ai de unde alege din cele 200 de specii ale Lithops (lithos – cuvântul grecesc pentru piatră).

Dacă vrei Pietre vii acasă trebuie să ştii că cel mai mult le-ar plăcea pe un pervaz orientat spre sud, deoarece iubesc căldura și lumina. Această plantă provine din Africa de Sud, este o plantă suculentă și face parte din familia Aizoaceae, deci nu întâmplător iubește lumina și căldura. Dacă planta nu primeşte suficientă lumină se va alungi şi îşi va pierde aspectul de piatră, căci va face orice ca să se hrănească cu lumină, în absența căreia nu are loc procesul de fotosinteză. Rezistă foarte bine la temperaturi ridicate atâta timp cât aerul este primenit de o bună circulaţie a acestuia.

Mare grijă trebuie să ai cu udarea. Dacă planta are un aspect ferm şi nu prezintă zbârcituri, înseamnă că nu trebuie udată. În principiu, în funcţie de condiţiile de mediu trebuie să ajungi să-i stabileşti un echilibru în ceea ce priveşte udarea. Asta pentru că dacă uzi prea puţin apare pipernicirea şi zbârcirea plantei, iar prea mult duce la putrezirea rădăcinilor.

Foarte importantă este perioada rece a anului când planta nu se mai udă deloc, adică de la sfârşitul lunii octombrie şi până târziu în primăvară (excepţie Lithops optica). În această perioadă este bine să plasezi planta într-un loc mai răcoros, dar ferită de îngheţ. Iarna şi primăvara pietrele vii îşi generează părţi noi de plantă. În această etapă planta consumă apa şi substanţele nutritive din ţesuturile vechi. Acest proces se desfăşoară până spre mijlocul primăverii. În momentul în care rămăşiţele fostei plante s-au uscat, adică în perioada mai-iulie poţi înlătura corpul vechi al plantei cu o pensetă şi poţi începe un program regulat de udare.

Dacă este nevoie de transvazare sau vrei doar să plantezi mai multe specii în acelaşi ghiveci, poţi folosi orice tip de compost amestecat cu puţin nisip sau un amestec special pentru cactuşi. Lithopsii înfloresc de regulă toamna, deci trebuie să ai răbdare cu ei pentru că fiind originari din Africa de Sud au alt ritm de viață. Există și site-uri specializate în limba engleză despre aceste plante fascinante, site-uri deschise de către pasionați cum ar fi www.lithops.info, www.scrapbooklithops.com, www.lithops.supranet.com sau www.lithops.net. Dacă te vei îndrăgosti de aceste plante, merită să cauți cărțile scrise de Desmond Thorne Cole și soția sa Naureen A. Cole, ambii botaniști din Africa de Sud care au identificat și clasificat mai multe varietăți ale acestei fascinante plante. De asemenea, vezi site-ul asociației internaționale Cactus&Co, unde vei găsi cărți (inclusiv cea scrisă de Desmond T. Cole), reviste, publicații și noutăți despre plante suculente și cactuși, precum și informații despre cultivatori, târguri și evenimente de profil, dar și linkurile către alte asociații ale pasionaților de cactuși și plante suculente din alte țări.

La final trebuie să ştii că înflorirea este strâns legată de cantitatea de lumină pe care o primeşte în timpul lunilor de primăvară-vară şi de o bună circulaţie a aerului din spaţiul în care se află. La noi o poți găsi în florării sau la magazinele specializate în plante suculente, iar dacă vrei să iei legătura cu pasionații de Pietre vii merită să vezi și blogul domnului Levai de la Timișoara cactus2009 care este un mare pasionat de cactuși și plate suculente ([email protected]). Aşadar, acum ai toate informaţiile pentru a fi un bun cultivator de pietre, pietre vii evident! Sper să-ți prindă bine informațiile acestea!

adelaparvu.com despre Pietre vii, plante sucuclente, Lithops, text Carli Marian (1)
Lithops într-un ghiveci din ceramică, Foto BlackGold.bz
adelaparvu.com despre Pietre vii, plante sucuclente, Lithops, text Carli Marian, in foto Lithops lesliei rubrobrunnea
Lithops lesliei rubrobrunnea cu boboc, Foto Espores.org
adelaparvu.com despre Pietre vii, plante sucuclente, Lithops, text Carli Marian, in foto Lithops karasmontana
Lithops karasmontana în perioada de înflorire, Foto vrikshanurseries
adelaparvu.com despre Pietre vii, plante sucuclente, Lithops, text Carli Marian, in foto Lithops marmorata
Lithops marmorata cu flori, Foto Greenhome.org.ua
adelaparvu.com despre Pietre vii, plante sucuclente, Lithops, text Carli Marian (3)
Lithops în grădină printre pietre, aproape că nici nu vezi plantele, Foto Harry Woolner
adelaparvu.com despre Pietre vii, plante sucuclente, Lithops, text Carli Marian (4)
Lithops mai multe varietăți în același ghiveci, Foto Reedit
adelaparvu.com despre Pietre vii, plante sucuclente, Lithops, text Carli Marian 6
Lithops în același ghiveci, Foto Plant-Zone
adelaparvu.com despre Pietre vii, plante sucuclente, Lithops, text Carli Marian 7
Lithops varietate mică într-un ghiveci din lut, Foto Deviantart
adelaparvu.com despre Pietre vii, plante sucuclente, Lithops, text Carli Marian (2)
Lithops otzeniana înflorit, Foto Massonia. Mai jos Lithops werneri i odling, Foto Antonelli Lab

adelaparvu.com despre Pietre vii, plante sucuclente, Lithops, text Carli Marian

14 raspunsuri pentru Incredibile plante! Arată ca niște pietre, adevărate pietre vii

  1. igor spune:

    Intr-adevar, seamănă și cu niște pietre…;)

  2. Denisia spune:

    Am vazut,pentru prima data aceasta planta, pe pagina doamnei Mioara Codet ,(„Verde cu staif”) si mi-au placut intr-un aranjament cu suculente,Imi puteti spune de unde se pot procura?

  3. Ana spune:

    „La noi o poți găsi în florării sau la magazinele specializate în plante suculente, iar dacă vrei să iei legătura cu pasionații de Pietre vii merită să vezi și blogul domnului Levai de la Timișoara cactusi2007 care este un mare pasionat de cactuși și plate suculente ([email protected]). Aşadar, acum ai toate informaţiile pentru a fi un bun cultivator de pietre, pietre vii evident! Sper să-ți prindă bine informațiile acestea!”

  4. Aida spune:

    Foarte frumoase! Au un aspect aparte. Mi-ar placea sa am asa ceva acasa.

  5. Miki Alexandru spune:

    Uluitor ce poate creea natura!

  6. Adina spune:

    Sincer, nu a mai vazut asemenea plante pana acum. Sunt absolut fantastice.

  7. Melchior spune:

    Ne bucuram ca apreciati aceste plante interesante si speram citesc cat mai multi blogul Dvs.cu sfaturi binevenite.Pagina noastra mai noua este
    http://cactus2009.5mp.eu/web.php?a=cactus2009

  8. Lenuta39 spune:

    Interesante !

  9. […] originară din Africa de Sud şi deşi pe bătrânul continent şi-a făcut apariţia cu mult timp în urmă, abia în ultimii […]

  10. […] spune dacă la intrarea în casă sau în balcon ai avea un aranjament realizat numai din suculente, care să reziste atât la căldura toridă a verii, cât şi la gerul aprig al iernii care deja se […]

  11. Richelieu spune:

    Interesant si util articol. Foarte frumoase plante. Felicitari!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *