Când vine vorba despre o casă din lemn mulți oameni se gândesc să lase la vedere finisajele naturale pentru a obține un aspect rustic. Dar se poate să te bucuri de șarmul rustic și totodată de senzația de spațiu luminos și aerisit dacă mizezi pe alb. Am ales să-ți prezint azi o casă din lemn a cărei decor interior nu a mai fost schimbat din 1960. Ei bine, bloggerița Jenna Diermann, cunoscută în mediul online pentru proiectele ei de bricolaj, s-a lăsat provocată în a renova această casă, renovare care a durat circa patru luni de zile. A ascultat cu atenție ceea ce-și doreau proprietarii, respectiv un ambient mai ordonat și luminos, dar cu costuri cât mai mici cu putință. Hai să-ți spun mai multe.
Cum a procedat Jenna? A luat în calcul o mică reorganizare, respectiv repoziționarea unor uși, cum ar fi cea de acces în bucătărie dinspre exterior. Apoi a păstrat lambriurile de pe pereți, dar a înlocuit o parte din finisajele pardoselilor, în special la baie și la bucătărie. Și da, a încercat să păstreze cea mai mare parte din mobilă pe care a refinisat-o în nuanțe vintage și a venit cu decorațiuni textile noi. Transformarea este de mare efect pentru că a mizat pe alb, mult alb care aduce luminozitate, dar și senzația de spațiu ordonat. Iar în acest nou spațiu alb a avut grijă ca obiectele să fie așezate cât mai plăcut pentru a da prilejul privirii să poată capta pe rând, organizat, fiecare colț al casei.
Schimbarea radicală se simte la bucătărie și nu doar prin faptul că în locul fostei uși este acum poziționat locul de gătit. Mai mult, Jenna a avut grijă ca locul de luat masa să fie situat lângă fereastră, deci proprietarii să se poată relaxa privind către grădină, iar centrul camerei să fie liber, adică să nu mai existe zonă de circulație cum era înainte. Astfel, spațiul a devenit dintr-o dată mai bine exploatat, mai larg și luminos, mobila fiind așezată perimetral, iar contrastul de alb și negru punând în evidență lemnul de la nivelul pardoselii și al mobilierului.
Livingul este și el mult mai luminos după renovare, grație albului care îmbracă vechile lambriuri din lemn. Apoi zonele din camera de zi sunt mult mai clare. În fața șemineului este organizat un loc de conversație simetric dispus față de mica bancă pe post de măsuță. Chiar dacă nu sunt set, cele două canapele cu tapițerii deschise așezate una în fața celeilalte marchează clar locul de discuții. Înainte existau mai multe canapele și fotolii, dar răspândite indecis prin încăpere. Șemineul iese acum mai bine în evidență grație faptului că în jurul lui totul este alb, cărămizile fiind pur și simplu vopsite cu vopsea lavabilă și încadrate de bârne din lemn.
Opus locului de conversație, aproape de ferestre, este acum organizat locul de luat masa, care inițial era cumva la granița dintre camera de zi și bucătărie. Mobilierul este unul cu linii simple, design industrial, dar tot ansamblul este grafic și în raport cu ferestrele negre încadrate de bârne din lemn. Prezența acestor bârne pe fundal alb și în jurul golurilor cu tâmplărie neagră induce o senzație mult mai pronunțată de căldură față de situația inițială când lambriurile din lemn prezente peste tot dădeau impresia de aglomerare și spațiu încărcat.
Dormitorul matrimonial a devenit mai elegant grație unor tructuri decorative, cum ar fi o tăblie capitonată adăugată vechiului pat, încadrarea patului de draperii simple, albe, care accentuează verticala încăperii și vopsirea noptierelor într-o nuanță antracit. Același mobilier, dar cu mici modificări a căpătat altă imagine, iar decorațiunile textile au adus un plus de confort, eleganță și culoare.
Și baia a suferit modificări importante, chiar dacă obiectele sanitare și lambriurile au fost păstrate. Cada a fost revopsită, draperiile schimbate, iar pentru un efect de adâncime al spațiului a fost fixată o oglindă cu design gotic deasupra ei. Pereții toți sunt albi, iar la nivelul pardoselii a fost montată o pardoseală din plăci cu aspect vintage. După renovare baia nu mai este deloc apăsătoare, ci de-a dreptul romantică, schimbările fiind la nivelul finisajelor. O casă plăcută, caldă, în ciuda albului predominant, care este pe placul proprietarilor și despre tranformările căreia poți vedea AICI mai multe imagini, pe blogul Jennei. Sper să te inspire și pe tine!
După renovare, Jenna a gândit două variante pentru living. Una cu dispoziție simetrică față de șemineu, alta, mai familiară familiei cu o canapea în fața șemineului pentru demarcarea zonelor: cameră de zi și sufragerie.
Îți poți da seama din imagini cât de mult contează în ambientul casei decorațiunile textile. Spre exemplu, covorul din bucătărie odată schimbat, transformă întreg ambientul, la fel ca și prezența pernelor decorative, a naproanelor sau a plantelor verzi.
Câteva obiecte decorative colorate au un impact imediat asupra imagini unei camere, cum poți vedea între aceste două cadre făcute în același loc, dar cu câteva obiecte schimbate sau adăugate.
Decorațiunile textile pot transforma ambianța din dormitor. Cu doar două perne și un pled roz spațiul dormitorului se simte mai feminin, însă dacă se aleg decorațiuni textile în aceleași tonuri, ambientul devine mai neutru, așa cum poți vedea comparativ între imaginile captate în dormitorul matrimonial.
Foto: Annie Schlechter/ Jenna Diermann blog
19
Poate este o casa friguroasa, dar eu nu as fi pus nici un covor pe jos. Desi frumoase, ele fragmenteaza spatiul si ascund niste pardosele naturale superbe. Iar piatra din baie este senzationala.