adelaparvu.com despre centralele termice Artiston gama ONE (2)

In Electrocasnice si dotari

Noile centrale termice te ajută să economisești energie și bani

Dacă ai o centrală termică mai veche de opt ani de zile să știi că e cazul să te orientezi către una nouă. De ce? Pentru că în primul rând trebuie să te asiguri, conform legii, că poate fi exploatată în siguranță (vezi secțiunea de întrebări și răspunsuri de mai jos), apoi pentru că o locuință echipată cu o centrală termică nouă va fi mai bine încălzită, dar totodată vei plăti mult mai puțin pentru căldură pe timp de iarnă. Cum așa? Păi am aflat că noile centrale termice sunt mult mai performante, grație noilor tehnologii de fabricare a lor, adică la partea internă, pe care noi nu o vedem, dar și prin echiparea acestor centrale termice cu sonde, senzori pe mai pe limba tuturor, care pe baza informațiilor pe care le captează vizavi de temperatura exterioară și interioară te vor ajuta pur și simplu să reglezi cum trebuie temperatura. Desigur, nu vorbesc despre toate centralele termice, ci despre una pe care am avut ocazia să o văd și despre care domnul inginer Dan Bargan mi-a explicat mai multe în materialul video de mai jos.

Dar ce este foarte special la Ariston Alteas One, dincolo de designul atrăgător? Faptul că poate fi foarte ușor controlată, inclusiv de la distanță, apoi pentru că emite rapoarte vizavi de câtă energie consumă și pentru că te ghidează cum să folosești centrala termică pentru a te bucura de căldură și apă caldă la cele mai mici costuri, adică cu un consum redus de energie (gaz). Este o centrală termică care practic te învață cum să fi cât mai econom, fără ca acest lucru să-ți afecteze confortul. Este disponibilă în mai multe game de putere, deci o poți folosi atât pentru locuințe de bloc, cât și pentru case. Iar dacă te întrebi despre prețul ei, să știi că o găsești la distribuitori autorizați, dar și în magazinele de bricolaj vezi AICI.

Foarte important este faptul că Ariston Alteas One este un echipament inteligent, putând fi comandat prin intermediul smartphonurilorsau PC, laptop. Acest lucru este extraordinar pentru că există un control total asupra funcționării centralei. Adio griji în cazul în care ți se pare că ai uitat centrala pornită când ai plecat în vacanță ori teama că din cauza unei pene de curent sau gaz nu știi ce s-a întîmplat cu centrala termică. De ce? Pentru că prin intermediul unei aplicații dedicate, Ariston Alteas One comunică practic cu tine și te informează asupra modului cum funcționează ori asupra eventualelor probleme ce pot interveni. Este un echipament performant, gândit a fi exploatat în cea mai mare siguranță. Ai mai jos prezentate în format video toate caracteristicile care contează.

Pentru cei care se întreabă asupra designului și a modului cum racordurile la țevi îi pot schimba aspectul, am aflat de la domnul inginer Dan Bargan faptul că centrala termică este gândită să mascheze toate legăturile cu țevile aferente, panoul frontal fiind conceput de așa natură încât să fie mai lung în față. Domnul Dan Bargan spune că din păcate la noi sunt prea puțini meșteri care știu să mascheze țevile în spatele pereților și să lase la vedere doar racordurile, dar cine dorește acest lucru, cei de la Ariston pot recomanda firme pricepute să facă o astfel de lucrare.

adelaparvu.com despre centralele termice Artiston gama ONE (1)

Dar dincolo de noutatea legată de Ariston Alteas One, m-am folosit ocazia de a sta de vorbă cu specialiștii Ariston pentru a-i întreba câteva lucruri pe care cititorilor mi le-au trimis pe mail. Așa că hai să vezi mai jos răspunsurile:

CARE SUNT CRITERIILE DUPĂ CARE SE ALEGE O CENTRALĂ TERMICĂ?
Este important să ne cumpărăm o centrală termică în condensare, adică cu eficiență crescută (din 2015 există chiar obligativitatea de a nu mai comercializa decât astfel de centrale, dar care nu se respectă în totalitate). Este important să ne dimensionăm puterea centralei la suprafața locuinței noastre și alte nevoi de consum. Spre exemplu, deși calcului este mult mai complex și tine ne mai multe condiții, putem spune orientativ că o centrală de 24kw o folosim pentru locuințe până în 150 mp, 30 kw pentru locuințe până în 200 mp și 35 kw pentru locuințe până în 250 mp.
Marea majoritate a centralelor vândute în România fac și apă caldă menajeră și încălzire, dar există modele de centrale pe care le poți achiziționa doar pentru încălzire, iar pentru apă caldă se folosește un boiler.

CUM SE POATE DIFERENȚA DINTRE VARIATELE MODELE DE CENTRALE TERMICE?
Pe lângă lucrurile de bază (vezi răspunsul de mai sus), există și anumite funcționalități pe care unele centrale le au și care pot face diferența pentru unii utilizatori: controlul de la distanță, programarea (predefinită sau după nevoile proprii), funcții inovative (confort, auto, autodiagnosticare etc). Deloc de neglijat este aspectul pentru cei care vor să țină la vedere centrala (sau nu au altă alternativă). Un ecran mare, tactil, cu afisaj prin mesaje în limba română sunt, de asemnea, lucuri care ajută utilizatorul.

CINE ȘI ÎN CE CONDIȚII MONTEAZĂ CENTRALA TERMICĂ?
Pentru montare se apelează întotdeauna la un instalator autorizat, iar pentru punere în functiune și, ulterior întreținere, se apelează la un centru de service autorizat de către producătorul de centrale. Pentru Ariston VEZI AICI SERVICE CENTRALE.

CONTEAZĂ MATERIALUL ȚEVILOR CARE SUNT RACORDATE LA CENTRALA TERMICĂ ÎN FUNCȚIONAREA EI? NU! Tipul țevilor nu influențează funcționarea centralei termice.

TREBUIE PLĂTIT CEVA ÎN PERIOADA DE GARANȚIE PENTRU CENTRALĂ ÎN CAZ CĂ SE DEFECTEAZĂ?
Garantia cu care centrala vine în momentul achiziției acoperă posibile viciile de producție a pieselor de schimb. Verificarea periodică, care este obligatorie din 2 in 2 ani (și intră în sarcina beneficiarului), iar alte lucrări de întreținere a centralei (aerisire, curățare schimbător căldură, etc) – intervenții, deplasarea centrului de service, diagnosticare – sunt servicii adiționale care pot face obiectul unui contract de întreținere semnat cu centrele de service agreate de către producător, adițional garanției de la producător.

ESTE ADEVĂRAT CĂ REVIZIA CENTRALEI TERMICE ESTE OBLIGATORIE DIN 2 ÎN 2 ANI ȘI CĂ BENEFICIARUL TREBUIE SĂ AIBĂ GRIJĂ DE ASTA?
Da! Verificarea tehnică a centralei termice (VTP) se efectuează la maximum 2 ani și lucrările de revizie la maximum 10 ani de catre firme autorizate de către ISCIR adică Inspecția de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat.

Conform Legii nr. 64/ 21.03. 2008, beneficiarii privați sau societățile comerciale ce utilizează un echipament termic au obligaţia să se îngrijească pentru obţinerea autorizaţiei de funcţionare iniţială sau reautorizarea, să ia măsurile necesare (adică să contactezele firmele specializate și să se asigure că aceste firme sunt cele agreate de către producătorul centralei și au autorizație ISCIR) şi să se asigure că echipamentul este utilizat în condiţii de siguranţă, prin efectuarea reviziilor, reparaţiilor şi întreţinerii de către persoane autorizate de producător conform instrucţiunilor tehnice ale acestuia. Nerespectarea legislaţiei în vigoare privind utilizarea centralelor termice fără VTP de către o firmă autorizată ISCIR duce la decuplarea de la reţeaua de combustibil gazos şi la o amendă ce poate ajunge la 25.000 lei.

3 raspunsuri pentru Noile centrale termice te ajută să economisești energie și bani

  1. cristi spune:

    Cat de fiabile sunt centralele cu condensare la bloc!Cineva a spus ca nu lucrează la parametri de condensare!

  2. Adrian spune:

    Sunt foarte bune si la bloc centralele in condensare. Singura problema ar fi ca trebuie conectat furtunul de condens la o teava de scurgere. Adica se complica lucrurile acolo pe sub chiuveta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *