Da, spațiile garsonierelor sunt dificil de amenajat pentru că beneficiază de puțină lumină naturală, iar depozitarea trebuie rezolvată prin recompartimentare sau printr-o mobilare bine concepută. Am ales să-ți prezint azi o propunere interesantă de amenajare a unei garsoniere de 42 de metri pătrați, unde s-a sacrificat locul unul spațiu de dormit separat pentru a fi configurate zone generoase de depozitare. Soluția este gândită de designerii ruși de la biroul Lines Design pentru o tânără care deține garsoniera. Dar hai să vezi despre ce este vorba, nu înainte de a-ți posta planul mai jos.
Pentru a fi configurate spații de depozitare a fost creat un dressing la intrarea în casă. Totodată, cu un dulap suplimentar, fața-n față cu ușa de la intrare, s-a separat holul de restul camerei. Practic a fost creat un hol de intrare. Ușa de la baie a fost și ea repoziționată pentru ca de o parte și de alta a ei, la interiorul băii, să poată fi grupate mai bine vasul de wc și lavoarul sub care este prevăzută mașina de spălat rufe.
Lângă ușa de la intrarea în casă a fost configurat un cuier simplu cu riflaje. În stânga este ușa de la baie vopsită în aceeași nuanță cu a peretelui, iar în dreapta este dressingul separat cu o ușă culisantă placată cu oglindă.
Ușa dressingului are și rol de oglindă pentru holul de la intarare.
Camera este separată față de zona de intrare în casă prin intermediul unui dulap realizat pe comandă.
Pentru că garsoniera era destinată unei tinere, designerii au ținut cont de preocupările ei. Așa că pe lângă funcțiuniile necesare bucătărie, baie, loc de dormit, a fost creat și un loc de birou, dar și unul de relaxare pe balconul închis. Camera la rândul ei a fost separată pe funcțiuni, iar delimitările s-au făcut prin elemente din lemn, riflaje, care vorbesc clar despre fiecare zonă în parte. De la intrarea în casă zona de luat masa se vede prima, ceea ce imprimă imaginea unei locuințe primitoare.
Bucătăria este organizată pe o singură latură, cu toate electrocasnicele încorporate. În loc de faianță peretele a fost placat cu HPL furnizat de către firma care a realizat mobila pe comandă. Un aspect important legat de bucătărie este cel al iluminatului, care este gândit atât pentru vizibilitate generală prin intermediul spoturilor, cât și pentru vizibilitate în zona de blat cu asjutorul benzii LED prevăzute sub corpurile suspendate. De asemenea, pentru ca bucătăria să nu apară foarte tehnică în ansamblul camerei, fețele de dulapuri și sertarele sunt fără mânere aplicate, ci ele sunt dotate cu sisteme push.
La intrarea în cameră, înspre bucătărie, designerii au prevăzut o oglindă care dă impresia de mai mult spațiu și mai multă lumină.
Zona locului de luat masa și implicit a bucătăriei este parțial separată de restul prin intermediul riflajelor din lemn. Acestea ajută și la fixarea canapelei, un model extensibil, care devine loc de dormit pe timpul serii.
Locul de living și de odihnă totodată este simplu mobilat și amenajat astfel încât să existe suficient spațiu de manevră pentru extinderea canapelei pe timpul serii, dar și pentru conversație pe timpul zilei, dacă sunt invitați.
În lateralul canapelei, după dulapul din holul de intrare, s-a creat un loc numai bun pentru birou.
Masa biroului este una suspendată, dar ea ascunde un generos sertar. Iluminatul din zonă a fost gândit pentru a suplini necesarul de lumină naturală, având în vedere că poziția biroului este opusă ferestrei.
Bucătăria comunică deschis cu balconul, care este închis. Aici a fost prevăzut un extra loc de ședere, de lectură, de relaxare.
Parapetul de la ușa balconului a trebuit păstrat din considerente ce țin de structura blocului, de aceea el a fost folosit pentru un loc de tip bar, care poate fi folosit și pentru lucrul la laptop.
Chiar dacă pe balcon există acum un loc confortabil de ședere, spațiul de aici este folosit când e nevoie și pentru uscarea rufelor. De aceea a fost ales un model de suport pentru haine care să arate bine atunci când nu este folosit, dar este prezent.
Accesul la baie se poate ghici după clanța ușii, altfel ar fi fost greu de identificat ușa pentru că este camuflată cromatic în holul de la intrare. Acest perete cu ușă se vede de la interiorul camerei, ca atare designerii nu au dorit să atragă atenția asupra ei.
Jumătate din camera de baie este ocupată de cabina de duș. La bloc e mai dificil de realizat duș cu rigolă îngropată fără a interveni asupra înălțimii pardoselii. Așa că între zona de duș și restul băii există o diferență de nivel. Pentru ca ea să fie sesizată (pentru fi preîmtâmpinate mici accidente), designerii au prevăzut placarea diferită a pardoselii. Dușul de lângă vasul wc îndeplinește rolul unui bideu, dar alimentarea acestuia a fost prevăzută încă din faza de proiect.
În zona de lavoar din baie s-a prevăzut și locul mașinii de spălat, iar pentru ca totul să încapă cât mai bine, s-a optat pentru o mașină slim, care are adâncimea de 45 cm. Astfel, sub blatul de 60 cm există loc pentru instalația necesară atât lavoarului, cât și alimentării mașinii de rufe. De asemenea, pentru acest gen de grupaj s-a ales un modell de lavoar pe blat și nu configurat în el.
Peste tot în locuință s-au ales ffinisaje unitare, schema cromarică fiind una neutră, alb-bej, iar cărămida aparentă fiind textura și culoarea de contrast. Lemnul este și el prezent pentru a conferi senzația de căldură și familiaritate într-o garsonieră funcțional gândită, fără decorațiuni sau obiecte colorate. Simplu, practic și ordonat, un spațiu pentru care s-a ținut cont de fiecare centimetru pentru a fi exploatat la maximum. Sper să te inspire și pe tine!
34
Buna ziua,
imi puteti spune de unde sunt achizitionate spoturile?
Multumesc,
Găsești spoturi similare în oferta celor de la http://neonlighting.ro/
Buna ziua,
Sunt interesata sa gasesc o firma care sa realizeze pe comanda dressing uri sau mai bine zis dulapuri incastrate in nise existente ( cu usi culisante solide si unele cu usi clasice). Aveti o recomandare in acest sens? Va multumesc si felicitari pt blog, plin de articole foarte utile 😊
Dacî locuiești în București poți apela la firma Movi Design http://movidesign.ro/
Buna ziua, imi puteti va rog spune de unde ati achizitionat parchetul si ce tip? va multumesc frumos
Buna ziua, cum este facuta izolatia de jos a usii de sticla de la dus pentru a impiedica iesirea apei?
Nu este nicio izolație. Panta pardoselii dușului trebuie făcută bine, astfel încât apa să fie direcționată către rigolă.
si….rugaminte: pot primi informatii in detaliu privind sistemul de uscare rufe?
Buna ziua,
Aveti idee de unde putem gasi caramida decorativa?
Lucian, da, găsești în toate magazinele de bricolaj cărămidă de la Brikston https://www.brikston.ro/. De asemenea găsești și la WallPoint cărămidă decorativă din argilă http://wallpoint.ro/
Buna Adela,
Ma confrunt cu o situatie, teava de gaze in apartamentul meu trece prin hol, baie si bucatarie. Legislatia spune ca nu avem voie sa mascam aceste tevi, insa nu ma pot impaca cu ideea de a le lasa asa la vedere. Am cercetat internetul insa am inteles ca acele mascari, improvizatii totusi nu sunt permise.
In toate articolele tale pe care le urmaresc cu mult interes nu am observat vreo teava de gaze vopsita in galben care strabate glorios sa zicem livingul :)) Ai o recomandare / sugestie pentru cazul acesta? Imi cer scuze petru interventia care nu are legatura cu articolul! Mutumesc tare mult!
Raluca, se pot masca țevile de gaze cu condiția ca să existe acces la ele și să fie ventilate. Soluțiile sunt fie o structură simplă din gips-carton în fața țevii, ca un fel de galerie, fie mascare completă, dar cu grile de ventilație. De asemenea, se mai poate face un raft imediat sub țeavă care să aibă o muchie întoarsă. Toate aceste soluții le-am pus și eu în practică, deci sunt fezabile.
Va rog frumos imi puteti spune unde pot gasi riflajele?
Multumesc mult!
Se fac pe comandă la atelierele de tâmplărie sau de mobilă ori se confecționează din cușaci de lemn care se găsesc în magazinele de bricolaj. Nu există de-a gata.
Multumesc mult!
Frumos. Daca as anagaja o firma care sa se ocupe de la A-Z de amenajarea unei garsoniere, pe cine mi-ati recomanda?! Multumesc anticipat, succes si multa sanatate !
Bună Cristina! Fiecare birou de design și arhitectură colaborează cu anumite firme de construcții, dar sunt și birouri de design care se ocupă doar de proiectare, nu și de partea de implementare. Așa că e mai bine să cauți, să te vezi cu mai mulți designeri și arhitecți și să afli cu cine rezonezi și cine te poate ajuta cu totul, așa cum îți dorești.
Buna ziua,in vederea de definirii spatiilor unei garsoniere as i finteresat de o colaborare cu un furnizor/producator de riflaje. Puteti sa-mi faceti o recomandare in acest sens?
Multumesc anticipat!
Cătălin, poți comanda riflajele la orice firmă care face mobilă pe comandă.
Buna ziua,
Cine poate sa partajeze cu mine o solutie de prindere a riflajurilor verticale (inalte din podea pana in tavan), astfel incat sa nu se vada fixarile (fixari de tip L,ori de care or fi ele)…
Merci,
.. no one..? 🙁
Buna ziua,
Cum se fixeaza aceste riflaje de podea
Nu e musai să se fixeze de podea. Se poate fixa întregul ansamblu de rifraje pe lateral și la nivelul plafonului, pe podea se așază prin greutatea lui.
Buna Adela Parvu!
Sunt un mare fan al designului interior.. Doresc sa imi creez la mine in casa mea personala doi pereti falsi ce implica lemnul si citind acest articol am vazut denimirea de rifrage de lemn! Stiti cumva cine face aceste placi de lemn? M-ar interesa o nuanta de cedru!
Multumesc si Sarbatori Pascale fericite!
Bună Ciptian! Se fac pe comandă la un tâmplar iscusit sau la o firmă care face mobilier pe comandă.