Înainte și după vopsire. Inițial faianța era maro, iar eu am vopsi-ti în alb.

In Cum sa..., DIY/ Inainte si dupa

Am testat vopseaua care se aplică pe faianță

Deseori se întâmplă să ai o faianță care să nu-ți mai placă, fie că amenajarea casei s-a făcut în urmă cu ceva timp, deci nu mai sunt în vogă placările, fie că locuiești cu chirie și îți displace culoarea sau modelul plăcilor ceramice de pe pereți. Și da, se poate întâmpla să ai un spațiu comercial în care faianța să fie la vedere și să nu mai arate în regulă. Acum, atât timp cât placările de faianță sunt bine montate, deci nu se mișcă plăcile, poți scăpa de corvoada înlăturării lor, a molozului și a materialelor noi necesare pentru un nou montaj. Cum? Prin vopsirea faianței vechi. Eu am testat de curând o astfel de vopsea și pot să-ți spun din experiență că este o soluție viabilă. Dar hai să-ți spun mai multe.

Alături de Marian, meșter priceput din echipa Ajusto.ro. În timp ce el a zugrăvit pereții cu vopsea lavabilă eu am vopsit faianța. A fost o lucrare pe repede înainte, dar am avut ocaia să testez eu vopseaua pentru faianță. Din păcate n-am avut cum să-mi fac și poze :)

Alături de Marian, meșter priceput din echipa Ajusto.ro. În timp ce el a zugrăvit pereții cu vopsea lavabilă eu am vopsit faianța. A fost o lucrare pe repede înainte, dar am avut ocaia să testez eu vopseaua pentru faianță. Din păcate n-am avut cum să-mi fac și poze. Bine că am apucat să mi-o fac pe cea de mai sus 🙂

Pentru că orice vopsea este de fapt un produs cu o anumită compoziție chimică, îți recomand să citești cu atenție prospectele și să ai răbdarea necesară pentru a le respecta. Uite, vopseaua pe care am folosit-o de la Akzo Nobel (magazinul este pe Calea Griviței nr 216 bis), denumită Levis (varianta satinată) are nevoie în prealabil de un strat de grund. Acest strat de grund este alb și poate fi aplicat inclusiv peste faianța lucioasă, dar nu înainte de a curăța și degresa faianța. Timpul de așteptare pentru uscarea grundului este de 2 ore. După acest timp poți aplica primul strat de vopsea pentru faianță și dacă-l vrei mai consistent poți aplica și al doilea strat, dar numai după 6 ore de la uscarea primului strat. Eu am aplicat un singur strat de vopsea albă peste grund și am fost mulțumită, așa că am renunțat la al doilea strat.

Înainte și după vopsire. Inițial faianța era maro, iar eu am vopsi-ti în alb.

Înainte și după vopsire. Inițial faianța era maro, iar eu am vopsit-o în alb.

Uite, ca să îți ofer repede mai multe informații ți-am făcut poze cu prospectele produselor folosite și poze cu produsele, ca să le poți identifica mai ușor. Vopseaua și grundul nu sunt ieftine, dar sunt de foarte bună calitate. Vopseaua poate fi lucioasă sau mată (Sikkens) sau satinată (Levis). Eu am folosi-to pe cea satinată. Prețul final diferă și de gradul de luciu.

Propsectul pentru grund, stratul care se dă înainte de aplicarea vopselei.

Prospectul pentru grund, stratul care se dă înainte de aplicarea vopselei.

Cutiile de grund și prețul lor în magazinul Culori și Idei din Calea Giviței nr 216 bis.

Cutiile de grund și prețul lor în magazinul Culori și Idei din Calea Giviței nr 206 bis.

Prospectul e-mailului, vopselei care se dă peste stratul de grund.

Prospectul vopselei pentru faianța care se dă peste stratul de grund.

Cutiile de vopsea pentru faianța de pe rafturile magazinului Culori si Idei din Calea Griviței nr 216 bis. Prețurile diferă în funcție de gradul de luciu de la 133 lei cutia la 330 lei cutia.

Cutiile de vopsea satinată pentru faianță de pe rafturile magazinului Culori si Idei din Calea Griviței nr 206 bis. Prețurile diferă în funcție de gradul de luciu de la circa 73 lei cutia la 177 lei cutia.

Prospectul lacului de final care se poate da pentru rezistență la zgârieturi.

Prospectele vopselurilorpe bază de apă cu variantă mată și lucioasă.

Cutiile de lac protector care se pot da peste grundul final, așa cum sunt expuse pe rafturile magazinului Culori și Idei din Calea Griviței nr 216 bis.

Cutiile de vopsea lucioasă și mată care se pot da peste grundul final, așa cum sunt expuse pe rafturile magazinului Culori și Idei din Calea Griviței nr 206 bis.

Din prospectele produselor poți să-ți dai seama că vopselurile acestea se pot folosi și pentru mobilă (inclusiv PAL), dar și pentru tâmplăria PVC. De asemenea, vopselurile pot fi colorate la mașina de colorat, evident mai puțin grundul care nu se colorează, că nu are de ce. Pentru cei care nu sunt din București, aceste vopseluri se pot comanda și se pot livra prin curier, la prețul vopselurilor adîugându-se cele pentru curier. Uite aici un număr de telefon 0799.965.286 de la magazinul Culori și Idei din Calea Griviței 206 bis, București, unde găsești numeroase produse. Vezi mai jos un film de prezentare al folosirii produselor de care-ți spuneam. Sper să-ți prindă bine informațiile acestea!

47 Responses to Am testat vopseaua care se aplică pe faianță

 1. Carmen spune:

  Pentru gresie se poate folosi?
  Multumesc

 2. Simona spune:

  Buna ziua! Interesant! Se poate vopsi si gresia?

 3. Ana P. spune:

  Salutare Adela,

  O vecina a folosit vopsea pentru mobila si mi-a spus ca a ramas cumva lipicioasa. Adica praful depus pe mobila se indeparteaza cu greu iar daca pune un pahar de sticla se lipeste putin de mobila. Asa sa fie? Sau a gresit cu ceva?

 4. Serban mirela spune:

  Super folositor! Ceva recomandari de vopsea lavabila cu adevarat buna si mai ales culori frumoase si in care sa traiesti cu placere vei posta candva? Ma gandesc la benjamin moore de exemplu. Multumesc pt.articolele tale.

 5. Roxana C. spune:

  Buna Adela! Se poate folosi și pentru faianța din baie, unde este umiditate mai mare? Oare in dreptul duşului nu s-ar exfolia vopseaua?

 6. Doina spune:

  Cum se comporta la curatare?

 7. Pîrvu Steluta spune:

  Buna ziua Adela ! Se poate folosi si pe faianță din baie ? Se da apoi vreun strat de lac ? Intreb aceastăstiind ca in baie este umezeala mai mare decât în bucătării.

 8. Silvia Lungeanu spune:

  Mulțumesc din inimă, de mult studiez problema pt că, la pensie, nu-mi mai pot permite nici financiar, nici fizic un hei-rup!
  Vă aștept cu noul sezon al emisiunii „Visuri…”

 9. Madalina spune:

  Buna Adela,

  Exista cumva un produs similar pentru gresie?

  Multumesc,

 10. Dana spune:

  Oare exista vopsea alba si pentru a schimba culoarea parchetului laminat?

 11. Magdalena spune:

  Super tare solutia ! E posibil sa se poată vopsi si mobila de bucătărie !? Am un venghe si nu mai suport sa vad orice urmă pe lânga mâner ! Abia astept ” Visuri ” ! Respectul si dragostea mea !

 12. Paula spune:

  unde se paote vedea un paletar, si unde se poate comanda online?

  • Adela Parvu spune:

   Dragă Paula, ai în articol numărul de telefon de la magazin. Te sfătuiesc să suni în cursul zilei între orele 10 și 18 și sigur te vor ajuta cu informațiile dorite.

 13. Oana spune:

  Si noi am renovat o baie cu vopsea pe faianta. Iar pe gresie am pus LVT in lipsa de microciment 🙂

  A6A517B6-3E13-4966-8FEF-D861CE2BFBFB

 14. Anca spune:

  Articolul imi este dedicat, in mod evident! Multumesc Adela!

 15. Petre Florina spune:

  Buna Adela am o intrebare daca va rog lamuriti- ma as vrea sa aplicam peste faianta din bucatarie perete lavabila sau decorativa ar merge peste grundul ce zice ca are aderenta buna! Va rog sa imi raspundeti ca vrem sa ne apucam de treaba sau traba sa dam jos faianta! Va multumesc!

 16. Alex spune:

  Buna Adela, voiam sa te intreb cu ce soltie pot da jos vopseaua de pe faianta? Exista un diluant special?

 17. Adriána spune:

  Buna Adela. Ce fel de vopsea por folosi in baie pt pereti pt a inlocui faianta?

 18. Ana spune:

  Buna,

  Se poate folosi aceasta vopsea pentru faianta din dreptul aragazului(e plita cu gaz si e pozitionata foarte aproape de faianta)? Rezista la temperaturi inalte?

 19. Marius Ciobanu spune:

  As putea folosi o astfel de vopsea pentru muchii, ce alta solutie ar fi acu deupa ce a foat montata faianta?

 20. Tania spune:

  Bună ziua! Cum se prezintă vopseaua acum, dupa un an de la aplicare? Nu s-a curățat, cojit, tocit?

 21. Oana spune:

  Buna ziua. Vad ca in alte tari au chituri speciale de tencuit faianta. In romania exista asa ceva?

 22. Florina spune:

  Buna seara! Ma intereseaza daca vopseaua poate fi folosita si pentru zone cu trafic intens de apa.
  Multumesc!

 23. Chris spune:

  De cand tot caut si eu un raspuns….🙄 Se pare ca nimeni nu mai vrea sa raspunda la aceasta intrebare!🤷‍♀️😅

 24. Biannca Locatelli spune:

  Buna Adela,

  Multam pentru articol. Pentru ca au mai trecut niste ani si poate te-ai mai intersectat si cu alte produse, eu vreau sa-mi pictez cateva bucati de faianta, fix alea de deasupra aragazului. Deci ma intereseaza sa vopseasca faianta, sa reziste la spalat, sa reziste la temperaturi i alte si sa se vanda la cantitati mici si in multe variante de culori. Nici nu vreau multe! Daca stii ceva, pls let me know! Tare multumesc pentru toate info!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *