Un proiect spectaculos de renovare, care sigur îți va da idei pentru că arhitecții care au conceput reamenajarea au avut o idee simplă și genială. Este vorba despre o construcție veche de circa cinzeci de ani, care era parțial casă, parțial hambar. Proprietarii, o tânără familie, și-a dorit transformarea acestui spațiu într-o locuință luminoasă, plăcută, dar fără a afecta structura veche. Le plăcea înălțimea mare a spațiului și acoperișul din lemn vechi, respectiv partea de structură vizibilă a acoperișului de la interior. Soluția? Extraordinară! Arhitecții de la biroul Ines Brandao au păstrat structura clădirii, au prevăzut ferestre Velux și au inserat un corp nou la interior, un volum din OSB care adăpostește bucătăria, baia și spațiile de depozitare. Dar hai să-ți spun mai multe.

Așa arăta spațiul înainte de transformare. Parțial era casă, parțial era hambar, dar stare era deplorabilă. Se poate observa că spațiul era insuficient iluminat natural, dar structura acoperișului părea ofertantă.

Secțiunile cu volumul din OSb inserat la interior, volum care adăpostește bucătăria, baia, spațiile de depozitare, scara interioară și zona de birou de deasupra.
De ce este genială ideea? Din mai multe puncte de vedere. În primul rând pentru că arhitecții nu s-au complicat prin împărțirea pe verticală în mod clasic, adică cu planșee. Asta ar fi ascuns practic structura acoperișului. Așa, doar inserând un volum construit din OSB spațiul rămâne la fel de înalt, dar se câștigă practic un etaj în plus. În al doilea rând este o soluție controlabilă din punct de vedere financiar, adică nu este exagerat de scumpă, ci poate fi realizată cu un buget normal. Apoi, de remarcat folosirea unor materiale obișnuite, care prin vopsire, respectiv OSB devin contemporane, actuale și deosebite.
Noul volum, care este un „mobilier” la scară mare este cel care împarte practic spațiul pentru a fi compartimentate diversele funcțiuni. Astfel, acest volum negru conturează zona de intrare, zona de living, zona de luat masa și bucătăria. De asemenea, el integrează și accesul către etajul superior, unde inițial se uscau cerealele și unde după renovare s-a obținut o cameră de relaxare și birou de unde există vedere către restul locuinței.

Scara interioară are dedesubt spații de depozitare din plin.
Și ce casă primitoare și luminoasă s-a obținut! Lemnul este ominiprezent, atât la nivelul pardoselii, cât și la nivelul plafonului, unde structura acoperișului este vopsită integral în alb, ceea ce conferă maximum de luminozitate. Iar folosirea OSB-ului continuă ideea de lemn, doar că sub o altă formă. Chiar dacă este vopsit în negru, textura lui se simte la interiorul casei. Și nu doar că este folosit pentru ranforsarea vechilor ziduri și crearea altora noi, ci din acest material sunt confecționate și piesele de mobilier și a ușilor interioare (cel puțin pentru baie și zona de depozitare.
În rest, totul simplu în alb și negru, de-a dreptul grafic, un fundal perfect pentru la pardoseala din lemn de pin să ofere căldură ambientului, iar obiectele decorative să adăuge personalitate spațiului. Un concept simplu, eficient și plăcut vizual care se traduce în mai multă lumină naturală la interior, mai multe texturi naturale (de lemn) și mai mult spațiu. Genial! Mi-a plăcut maxim acest proiect. Sper să te inspire și pe tine!

Pe partea opusă a scării interioare se află bucătăria.

Toto mobilerul bucătăriei a fost realizat din OSB. Plita este electrică, deci nu pe gaz pentru a avea flacără deschisă. În capăt se vede clanța corespondentă ușii de la baie.

Axonometria volumului din OSB gândit de biroul Ines Brandao.
Vezi mai jos o prezentare video a Casei Celerio, proiect premiat în 2015 Portugalia. Și aici site-ul biroului www.InesBrandao.com.
14
Wauuuuu! Genială ideea cu osb-ul!
Buna as dori sa știu cu ce vopsea s au vopsit grizile din lemn?