Visul multora este să aibă o casă cu o grădină, dar deseori se întâmplă ca în mediul urban spațiile exterioare să fie de mici dimensiuni. Pe lângă acest aspect al suprafețelor mici se mai adaugă și gardurile înalte. Cum poți amenaja o curte mică astfel încât să ai parte de verdeață, intimitate, dar și un loc de relaxare? Ei bine, am ales să-ți prezint o idee ingenioasă de amenajare peisagistică într-o curte de 7 x 6,5 metri (45,5 mp) situată în Londra, un proiect gândit de Karen Roger, care aduce un mare plus și pentru interiorul casei. Dar hai să-ți spun mai multe.
Ce poți face pe o bucățică de teren situată în fața casei, care are o formă dreptunghiulară? Peisagista a gândit totul simetric și a schimbat perspectiva asupra grădinii amplasând în mijlocul dreptunghiului, ce formează curtea, un cerc cu diametrul de 3,5 metri. Astfel, spațiul exterior a a fost reorganizat în funcție de cercul poziționat central. A schimbat inclusiv accesul în curte, respectiv poarta, care este tratată acum ca o ușă.
Forma de cerc i-a permis mai multe lucruri peisagistei: să poziționeze în interiorul acestuia un loc de luat masa și să câștige pe marginile micii curți mai mult loc pentru plantarea vegetației, care, dispusă perimetral, de-a lungul gardurilor, le și maschează. Astfel, grădina se vede foarte frumos încă de la intrarea în curte, dar oferă și o panoramă superbă de la interiorul casei. Cercul de la nivelul pavajelor este subliniat de jardiniere înalte, care sunt construite astfel încât către casă ele să fie aliniate cu marginile ferestrei generoase.
Pentru ca zidurile gardului să nu fie deprimante, mai ales că ele se citesc de la interiorul casei, au fost îmbrăcate cu cărămidă, material care a fost ulterior preluat și pentru jardiniere. Astfel, pe verticală este creat un fundal unitar, dar în contrast plăcut cu vegetația de culoare verde. De asemenea, textura cărămizii dă impresia de vechi, deci pare că această grădină are o poveste, e ca o oază regăsită.
Prin modul de pavare al curții și prin modul cum sunt prevăzute jardinierele, peisagista a reușit și să estompeze diferențele de nivel dintre curte și casă, astfel încât în trotuarul de lângă casă să fie coordonat frumos cu pardoseala de la interior. Astfel, din casă pare că pardoseala se continuă cu spațiul exterior, deci dă impresia că totul este mult mai amplu. În plus, forma de cerc a permis ca vegetația să se simtă din abundență, dar fără a umbri interiorul casei.
Poarta și zidurile de card care o încadrează sunt mascate de arbori care prin tăiere pot fi controlați. Este vorba despre o specie de carpen, mai exact Carpinus betulus al cărui frunziș bogat este foarte decorativ. Acești arbori se simt bine în soare sau în semiumbră, iar primăvara, conform peisagistei, ea recomandă să fie udați cu zahăr (1 kg) diluat în apă pentru a le da forță pentru a înfrunzi abundent. În mod ideal, conform peisagistei, majoritatea plantelor au nevoie de trei substanțe nutritive importante pentru a se dezvolta; azot, fosfor și potasiu, care sunt în general cunoscute ca NPK (simbolurile lor chimice). Cei trei nutrienți principali sunt necesari de plante din diferite motive. Azotul favorizează creșterea frunzelor, fosforul este pentru rădăcini, iar potasiul este necesar pentru flori și fructe. Cantitatea fiecăruia este scrisă pe pachetele de îngrășăminte ca raport, de exemplu 6: 4: 6. Ordinea nutrienților este întotdeauna aceeași, adică N, P, K. Dacă cifrele sunt aproximativ aceleași, înseamnă că este un îngrășământ de uz general care ajută plantele pentru creșterea lor armonioasă.
Varietatea de plante contează mult în amenajarea grădinii, iar proprietarii normal că-și doreau și flori. Pentru acest lucru peisagista a avut în vedere plantarea unor hortensii, care au un efect decorativ de mare impact, alături de plante care fac flori mici, dar pe suprafața gardurile, mai ascunse privirii sunt și specii de clematis. Astfel, s-a asigurat că există și textură, parfum și varietate, dar a ales să fie mai prezente florile albe pentru a contrasta frumos atât cu vegetația, cât și cu placările din cărămidă. Albul dă senzația de strălucire și puritate, ca atare este de dorit mai ales într-o grădină mică.
O grădină tare plăcută, o adevărată oază surprinzătoare pe care nu te aștepți să o găsești mai ales în mediul urban. De asemenea este o soluție ingenioasă de a exploata forma dreptunghiulară a unui teren și de a schimba perspectiva asupra lui, iar prin diferențele de nivel marcat de la pavaj, jardiniere și garduri s-a creat mai mult loc pentru vegetație, ceea ce dă impresia unui spațiu mult mai bogat și variat. Tare mult mi-a plăcut grădina aceasta! Sper să te inspire și pe tine!
Foto: Caroline Mardon
34
Splendid, cu adevarat !
Absolut superba. Da un sentiment de caldura datorita caramizii, un aer romatic prin antichizarea suprafetelor si prin detalii – sculptura de linga poarta, senzatia de calm si „asezare” prin ordonare geometrica. Multumesc.
Minunata, anabella cat roata carului,heucera cat o floare a soarelui, un patio roman pe marginile Tamisei!
Felicitari! Arata super
Caut un arhitect cu experienta in domeniul amenajari exterioare pt proiect design terasa de 75mp. Puteti sa imi recomandati pe cineva cu experienta si imaginatie, care sa faca un proiect deosebit? Multumesc.
Poți apela la Dragoș Isăcescu sau Cosmin Coman. Am scris despre ambii pe blog 🙂
Mi-as dori si eu asemenea hortensii!.Rezista in zone cu canicula?
Daca exista arborii inalti iar hortensiile vor fi la baza lor, atunci temperatura de sub coroana va fi mai scazuta si ar rezista cu succes!
Mă bucur enorm că am găsit acest site, pur întâmplător, căutând o plantă. Pe Carli îl urmăream deja de ceva timp pe YouTube. Absolut superbă grădina din articol. Tânjesc și eu după un colt de pământ. Deși am o terasă de 75mp, este placata cu gresie culoarea teracotei(bine măcar că nu e ceva kitsch) și singura varianta de amenajare cu plante e la containere. Din păcate piața la noi pt containere mari este foarte slabă, iar ce am găsit, enorm de scump. Am improvizat și am reușit până la urmă să o amenajez, dar cu mari eforturi. Felicitări pentru conținutul articolelor, îmi sunt de mare ajutor!