adelaparvu.com despre renovare bucatarie deschisa cu living, 20 mp, designer Iwona Bernaciak, Foto Monika Filipiuk-Obalek (12)

In DIY/ Inainte si dupa

Renovare de efect în living

Atmosfera din locuință contează mult pentru starea de bine, iar cea din camera de zi, unde petrecem timp cu cei dragi ne-o dorim relaxantă, luminoasă și plăcută. Dar cum ți-ai schimba livingul? Ei bine, aceeași întrebare și-au pus-o și proprietarii unui apartament de două camere, un cuplu polonez, care avea livingul este deschis către bucătărie, o zonă de zi de circa 20 mp. Aveau mobilă achiziționată în urmă cu ceva ani, finisajele nu erau tocmai vechi, dar parcă totul li se părea prea închis și apăsător. Pentru că le plăceau lucruri diverse, dar nici nu ar fi vrut să renunțe la toate lucrurile, au apelat de un designer de interior. Hai să vezi schimbările, dar și ideile aplicate aici în funcție de preferințele proprietarilor.

Proprietarii au spus că le plac următoarele: călătoriile, natura, lui îi plăceau texturile din lemn, ea prefera turcoazul, el își dorea ca totul să fie mai robust, ea dorea ceva mai elegant. Soluția? Designerul a ideintifcat ceea ce le plăceau amândoura: plimbările în natură. Aș că a venit cu o schemă cromatică care să reflecte asta: alb, gri, turcoaz, texturi de lemn. Practic, un living ramenajat în stil scandinav unde mici elemente decorative vorbesc despre amândoi.

Proprietarii au spus că le plac următoarele: călătoriile, natura, lui îi plăceau texturile din lemn, ea prefera turcoazul, el își dorea ca totul să fie mai robust, ea dorea ceva mai elegant. Soluția? Designerul a identificat ceea ce le plăceau amândoura: plimbările în natură. Așa că a venit cu o schemă cromatică care să reflecte asta: baza texturi de lemn și mult alb, iar ca accente turcoaz și tonuri de gri. Practic, un living reamenajat în stil scandinav unde mici elemente decorative vorbesc despre amândoi, cum ar fi stickerul cu harta lumii de pe peretele învecinat canapelei sau panouri cu rondele de lemn din zona de tv.

Din vechiul living s-au păstrat următoarele: mobila de bucătărie, care a fost vopsită, pardoseala din gresie, parchetul și jaluzelele. Ce s-a schimbat? S-a intervenit la nivelul plafonului pentru montarea suplimentară de corpuri de iluminat, s-a schimbat faianța din bucătărie și s-au înlocuit piesele de mobilier de la locul de luat masa, canapeaua, măsuța, covorul, comoda de tv și decorațiunile. Mobila existentă a fost vândută pe un site de anunțuri, iar restul a fost achiziționat de la magazine cu piese accesibile (similare celor de la noi kika, Leroy Merlin, Dedeman, Somproduct). Costurile totale necesare pentru renovare au fost de circa 5500 de euro, care au acoperit manopera, materialele de finisaje necesare pentru retrasarea instalației electrice, retușarea plafonului și zugrăvirea camerei, apoi pentru mobilă, decorațiuni, dar și serviciile designerului.

Înainte de renovare bucătăria era marcată prin prezența plăcilor de faianță, iar nuanțele predominante erau marourile și bejurile, de unde și senzația de vechi, de desuet.

Înainte de renovare bucătăria era marcată și prin prezența plăcilor de faianță, iar nuanțele predominante erau marourile și bejurile, de unde și senzația de vechi, de desuet. Gresia și parchetul au fost păstrate.

După renovare totul este mai luminos. Mobila de bucătărie a fost păstrată, dar fețele mobilierului au fost vopsite (găsești vopsea potrivită la magazinul Culori și Idei). Partea de jos a bucătăriei a fost vopsită într-o nuanță de gri pentru a face legătură cu frigiderul. Faianța a fost schimbată cu una de tip Metro, albă, iar corpurile suspendate ale bucătăriei au fost vopsite în alb pentru a fi mai puțin evidente. De aici și senzația de spațiu mai aerisit, deoarece fragmentările vizuale sunt mult mai puține față de ce exista inițial. De asemenea, locul de luat masa a fost mutat, astfel ca zona de sub fereastră să fie mai liberă, iar lucrul în bucătărie mai facil.

După renovare totul este mai luminos. Mobila de bucătărie a fost păstrată, dar fețele mobilierului au fost vopsite (găsești vopsea potrivită la magazinul Culori și Idei). Partea de jos a bucătăriei a fost vopsită într-o nuanță de gri pentru a face legătură cu frigiderul. Faianța a fost schimbată cu una de tip Metro, albă (găsești la Dedeman și la Leroy Merlin), iar corpurile suspendate ale bucătăriei au fost vopsite în alb pentru a fi mai puțin evidente. De aici și senzația de spațiu mai aerisit, deoarece fragmentările vizuale sunt mult mai puține față de ce exista inițial.

adelaparvu.com despre renovare bucatarie deschisa cu living, 20 mp, designer Iwona Bernaciak, Foto Monika Filipiuk-Obalek (4)

Înainte de amenajare locul de luat masa era înghesuit su fereastră către bucătărie, iar canapeaua era și ea mai spre ecentrul camerei fiind lipită de o bibliotecă, o piesă care depărta canapeaua de perete și care oricum era puțin folosită.

Înainte de amenajare locul de luat masa era înghesuit sub fereastră către bucătărie, ceea ce incomoda atunci când se gătea. Canapeaua era și ea mai spre centrul camerei, aproape de masă, iar în partea opusă, către perete, era lipită de o bibliotecă, o piesă care depărta canapeaua de perete. Fotoliul ajunsese să fie locul pentru depozitarea sacoșelor și genților.

După renovare, locul de luat masa a fost mutat, astfel ca zona de sub fereastră să fie mai liberă, iar lucrul în bucătărie mai facil. De aici și senzația de spațiu mai mare în bucătărie.

După renovare, locul de luat masa a fost mutat, astfel ca zona de sub fereastră să fie mai liberă, iar lucrul în bucătărie mai facil. De aici și senzația de spațiu mai mare în bucătărie. De asemenea, în locul unei mese cu patru picioare a fost aleasă una rotundă, care permite așezarea scaunelor în jurul ei, zona devenind mai primitoare.

Locul pentru televizor era la intrarea în cameră și pentru el s-a cumpărat o mobilă de serie, toată zona fiind pe marouri.

Locul pentru televizor era la intrarea în cameră și pentru el s-a cumpărat o mobilă de serie, toată zona fiind pe marouri. Biblioteca și vitrinele nu erau practic folosite, iar această parte din cameră dădea un aer trist ambianței. De asemenea, țevile caloriferului erau la vedere, cablurile asemenea.

După renovare, designerul a prevăzut un iluminat de accent în zonă la nivelul tavanului, iar în locul unui ansamblu de mobilier a prevăzut o comodă cu sertare și uși, mai potrivită pentru organizare, dar și pentru a ascunde obiectele. Deci cât mai puține obiecte la vedere. Televizorul a fost suspendat pe perete (s-a tras priză în acest sens), iar în rest totul a fost gândit cât mai liber și aerisit. Un panou cu rondele din lemn aduce ideea de natură la interior, iar țeava caloriferului este mascată cu draperii.

După renovare, designerul a prevăzut un iluminat de accent în zonă la nivelul tavanului, iar în locul unui ansamblu de mobilier a prevăzut o comodă cu sertare și uși, mai potrivită pentru organizare, dar și pentru a ascunde obiectele. Deci, cât mai puține obiecte la vedere. Televizorul a fost suspendat pe perete (s-a tras priză în acest sens), iar în rest totul a fost gândit cât mai liber și aerisit. Un panou cu rondele din lemn aduce ideea de natură la interior, iar țeava caloriferului este mascată cu draperii.

adelaparvu.com despre renovare bucatarie deschisa cu living, 20 mp, designer Iwona Bernaciak, Foto Monika Filipiuk-Obalek (9)

Decorațiunile contează mult în orice amenajare. De ce? După cum se vede și aici este vorba despre texturi și culori. Prin covorașul țesut și draperii prezența nuanțelor de turcoaz este mai evidentă. Deci culoare, dar fără ca aceasta să fie prezentă pe suprafețe fie, adică zugrăveală sau mobilă făcută pe comandă. Oricând aceste decorațiuni textile pot fi schimbate și odată cu ele și ambianța camerei. Secretul este ca baza finisajelor să fie cât mai neutră, mobila care ocupă un spațiu mai mare (bucătărie, canapea, comodă) să fie deschisă la culoare, iar accentele să fie colorate. Este cel mai simplu și mai sigur mod de amenajare. Da, contează mult și modul de iluminat, iar în acest sens e bine ca într-un spațiu mai generos cum ar fi un living cu bucătărie, fiecare zonă să fie punctată, astfel ca pe timpul serii să se poată face scenarii de lumină și ambientul să fie adaptat stării sufletești. În acest living se vede clar transformarea. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre renovare bucatarie deschisa cu living, 20 mp, designer Iwona Bernaciak, Foto Monika Filipiuk-Obalek (6)

Foto: Monika Filipiuk-Obalek

14 raspunsuri pentru Renovare de efect în living

 1. Ionela spune:

  Buna,
  Panoul cu rondele din lemn, covorul si draperiile turcoaz de unde sunt achizitionate?
  Multumesc

 2. Mihaela spune:

  Buna seara!
  Puteti, va rog, sa imi spuneti, mai exact, cum se numeste vopseaua care s-a folosit pentru dulapurile de bucatarie, din pal? De asemenea, masa si scaunele, de unde a fost achizitionate?

 3. Ocian Anca spune:

  Va rog, de unde corpul de iluminat din bucătărie, ca un păianjen? Dar canapeaua? Mulțumesc.Va urmăresc, chiar acum la tv. Mulțumesc și pt aceasta, echipei de la tv in totalitate, și pt ceea ce faceți aici, pe net.

 4. Cireasa spune:

  Buna Adela,as fi vrut sa știu cu ce s-au vopsit mobila de bucătărie, mulțumesc,sunteți minunați!!!

 5. Daniela spune:

  Buna, Adela,
  Scaunele si masa de bucatarie de unde sunt? Multumesc mult.

 6. Nan spune:

  Buna seara ! De unde este achizitionat panoul ,imi puteti spune va rog ?

 7. Marius spune:

  Superb! Ne-a placut acel sticker perete cu harta lumii. Am cautat peste tot sa-l cumpar dar nu am gasit acelasi model, pana la urma dupa cateva zile de cautari, am gasit un magazin online care erau si producatori de stickere decorative si mi-au facut fix acelasi sticker de perete. lipestesidecoreaza.ro/stickere-perete/
  am pus si link-ul poate mai vrea si altcineva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *