adelaparvu.com despre vopsea epoxidica pentru pardoseli incalzite (8)

In Finisaje, Idei pentru acasa

Vopseaua epoxidică se potrivește pentru pardoselile încălzite?

Am primit mai multe întrebări cu privire la ce finisaje ar fi potrivite pentru pardoselile care au sistem de încălzire sub ele. Și da, una dintre întrebările insistente era referitoare la vopseaua epoxidică. Pentru ca răspunsurile să fie cât mai complete, am apelat la trei firme specializate care oferă atât produsele, dar care pot asigura și aplicarea vopselurilor epoxidice, iar informațiile pe care le-am aflat sigur o să-ți fie de mai ajutor. Și eu am învățat multe de profesioniștii pe care i-am chestionat, respectiv de la Sanda Țugulea – Epoxy Studio, Mihai Gruia – FloorArt și Dragoș Priciu – Pardexpert. Dar hai să-ți relatez cele mai importante aspecte cu privire la vopseaua epoxidică și pardoselile încălzite din spațiile rezidențiale, adică locuințe de bloc și case. Imaginile pe care le vei vedea în articol sunt din locuințe amenajate de arhitecți și designeri din străinătate și vei vedea soluții personalizate interesante care se pot obține și la noi.

O pardoseală vu vopsea epoxidică poate fi personalizată prin desene prinse sub stratul final sau prin folosirea șabloanelor.

O pardoseală cu vopsea epoxidică poate fi personalizată prin desene prinse sub stratul final sau prin folosirea șabloanelor. De asemenea, foto jos, în același spațiu se pot folosi tipuri diferite de pardoseli pentru a crea contraste de textură: lucios-mat.

adelaparvu.com despre vopsea epoxidica pentru pardoseli incalzite (3)

ESTE POTRIVITĂ VOPEAUA EPOXIDICĂ PENTRU PARDOSELI ÎNCĂLZITE?

Doamna Sanda Țugulea – Epoxy Studio spune că da este o soluție bună, mai ales că acum există vopseluri de calitate care au certificări antimicotice, antimicrobiene și antipraf. Doamna Țugulea spune că față de alte tipuri de finisaje, vopseaua epoxidică nu ridică praful, una dintre preocupările majore ale celor care au sistem de încălzire în pardoseală. De asemenea, spune că vopselurile de calitate au proprietăție elastice și rezistă cu brio la ciclurile cald-normal, adică nu crapă în timp chiar dacă pardoseala este sau nu încălzită.

Domnul Mihai Gruia – FloorArt spune că pot fi o soluție vopselurile epoxidice. Domnul Gruia mai spune că înainte de aplicarea vopselurilor epoxodice este recomandat ca sistemul de încălzire prin pardoseală să fie pornit și oprit de două ori, deci să fie testat de cel puțin două ori. De ce? Pentru a fi testată de fapt șapa pe care urmează să fie aplicată vopseaua. Dacă șapa va crăpa, se pot fce reparații înainte de aplicarea vopselurilor și astfel să fie preîmtâmpinate probleme ulterioare care nu depind de calitatea vopselurilor, ci a șapei.

În spațiile mici suprafața continuă a stratului de vopsea, care poate fi mat sau lucios, dă impresia de spațiu mai mare.

În spațiile mici suprafața continuă a stratului de vopsea, care poate fi mat sau lucios, dă impresia de spațiu mai mare.

adelaparvu.com despre vopsea epoxidica pentru pardoseli incalzite (10)

VOPSEAUA EPOXIDICĂ ESTE TOXICĂ?

EMANĂ SUBSTANȚE TOXICE SUB INFLUENȚA CĂLDURII EMANATE PRIN PARDOSEALĂ?

În acest sens, doamna Țugulea spune că totul depinde de calitatea vopselurilor, dar că cei de la Epoxy Studio lucrează numai cu vopseluri certificate și cu fișe tehnice care precizează că nu există niciun fel de astfel de pericol de toxicitate, cu atât mai ult cu cât vopselurile epoxidice sunt aplicate în spații publice de tip cabinete, spitale, laboratoare etc.

Domnul Gruia de la FloorArt spune că trebuie verificate ca produsele să nu conțină solvenți și compuși organici volatili. De multe ori prețul final pentru o pardoseală epoxidică este în funcție de calitatea vopselurilor. Un preț prea mic pentru a fi real este clar o indicație că vopseaua ce urmează a fi folosită este una de slabă calitate și cu risc de toxicitate. E bine ca cei care vor o asemenea soluție de finisare să ceară fișele tehnice ale produselor sau măcar să întrebe despre acest aspect.

adelaparvu.com despre vopsea epoxidica pentru pardoseli incalzite (7)

SPECIALIȘTII RECOMANDĂ VOPSEAUA EPOXIDICĂ PENTRU LOCUINȚE ȘI CASE?

Domnul Gruia de la FloorArt spune că ar recomanda mai degrabă vopselurile poliuretanice pentru că acestea sunt rezistente la UV. Spune că vopselurile epoxidice sunt mai sensibile și că acolo unde soarele ajunge pe suprafața pardoselilor epoxidice, adică în fața ferestrelor, bucăți ddin pardoseală, sub influența razelor UV, se îngălbenesc. De asemenea, spune că în timp, zonele cu trafic mai intens (în fața aragazului, a lavoarului din baie) se mătuiesc. De aceea el recomandă vopselurile poliuretanice care sunt rezistente UV, mai elastice și mai potrivite pentru locuințe.

Domnul Dragoș Priciu – Pardexpert (tel 0723.562.063) spune că nu ar recomanda pentru spații rezidențiale vopseaua epoxidică, chiar dacă este spectaculoasă și chiar dacă este potrivită pentru sistemele de încălzire prin pardoseală pentru că între timp au apărut soluții mai noi și mai rezistente. La fel ca și domnul Gruia, el recomandă vopselurile poliuretanice pentru că sunt rezistente la UV, ceea ce vopselurile epoxidice fără un strat suplimentar de lac (top coating) nu sunt. De asemenea, Dragoș Priciu de la Pardexpert spune că vopselurile poliuretanice sunt mai rezistente la zgârieturi față de cele epoxidice și mult mai elastice (rezistă mai bine și la acțiunea pantofilor cu toc). În plus, vopselurile poliuretanice pot asigura și un grad mai mare de antifonare prin aplicarea unui strat inferior cu aceste caracteristici, adică sub vopseaua poliuretanică.  Prin textura lor, vopselurile poliuretanice sunt mai consistente și antiderapante, deci un indiciu bun din partea domnului Priciu, mai ales dacă vrei o astfel de vopsea pentru pardoseala din baie.

adelaparvu.com despre vopsea epoxidica pentru pardoseli incalzite (11)

adelaparvu.com despre vopsea epoxidica pentru pardoseli incalzite (2)

Acum, că ai aceste informații, tu decizi dacă ți-ai dori sau nu o pardoseală (cu sistem de încălzire înglobat) finisată cu vopsea epoxidică sau una poliuretanică. Ideea este că da, se pot folosi straturi de vopsea, dar cea mai amre atenție trebuie acordată de fapt calității materialelor și execuției șapei, apoi calității vopselurilor și la final calitatea aplicării. Atenție! Întotdeauna o astfel de pardoseală durează ca și execuție între 3 și 5 zile, în funcție de straturile care se aplică. Și este obligatoriu ca pe această perioadă să fie climatizată corespunzător locuința, adică să fie întrunite condițiile optime pentru uscarea straturilor. Sper să-ți prindă bine informațiile acestea!

adelaparvu.com despre vopsea epoxidica pentru pardoseli incalzite (12)

adelaparvu.com despre vopsea epoxidica pentru pardoseli incalzite (1)

adelaparvu.com despre vopsea epoxidica pentru pardoseli incalzite (5)

adelaparvu.com despre vopsea epoxidica pentru pardoseli incalzite (8)

 

2 raspunsuri pentru Vopseaua epoxidică se potrivește pentru pardoselile încălzite?

  1. Florea spune:

    Puteți să ne dați și un preț(metru pătrat) pentru vopseaua epoxidică tip lucios?
    Mulțumesc!

  2. Marian spune:

    Exista o firma care poate face anumite desene pe podea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *