Ce înseamnă trenduri? La ce referă ele și de ce toată lumea le urmărește? Sunt principale direcții care relevă căutările oamenilor în a-și găsi o formă de expresie, fie la interiorul caselor lor, fie în privința modei vestimentare, ca efect al cauzelor sociale, politice și culturale care-i influențează direct. Da, la interiorul caselor și clădirilor de birouri oamenii caută fie să evadeze, fie să se energizeze, fie vor protecție și siguranță. Fiecare om are propriul mod de a răspunde în fața provocărilor vieții, căci asta înseamnă influența social-politico-economică, și asta se simte și în felul în care oamenii intenționează să-și amenajeze casa.
Specialiștii în design de obiect, design interior și arhitectură reușesc în fiecare an să identifice câteva trenduri generale pentru categorii mari de oameni. Și aceste trenduri sunt stabilite, nu doar pe baza influențelor sociale, politice și culturale, ci și pe baza cererilor de pe piață, adică se iau în calcul și raportul cerere și ofertă, mai exact acele mici excepții, excentrități din aceste grafice, care pot defini trendurile viitoare. Dar este clar că la nivel global oamenii sunt îngrijorați de schimbările climatice, sunt bulversați de contextul politic incert și de previziunile negative cu privire la o nouă recesiune economică.
Analiza pe care am luat-o în calcul, de această dată, vine de la Heimtextil, primul târg de la începutul anului dedicat atât industriei designului interior, cât și modei vestimentare, care se desfășoară în aceste zile la Frankfurt. Specialiștii angajați de Heimtextil au elaborat trendurile pentru 2019-2020 și au identificat 5 direcții principale. Hai să afli despre ele (inclusiv în video de mai sus) și să vezi care dintre aceste trenduri rezonează cu tine.
SCANDINAV-JAPONEZ / SEEK SANCTUARY
Cum faci față unei lumi care te bombardează cu informații, în care totul este hiperconectat, în care presiunea de a avea mai mult vine din toate direcțiile? Te poți refugia în propriul interior. Da, să cauți să explorezi ceea ce-ți aduce cu adevărat liniștea, chiar dacă viața te provoacă și te ține în mediul urban. Poți evada în interiorul tău mai ales atunci când ești înconjurat de zgomot. Iar ambientul interior te poate ajuta aici. Trendul Seek Sanctuary vorbește despre esențialism, unul care combină nuanțele și texturile din stilul scandinav cu materialele și formele preluate din stilul japonez. Obiecte mai puține, dar de calitate, forme suave, tehnologie discretă menită să calmeze, să relaxeze în loc să stimuleze. Un trend care vorbește despre un refugiu curat, dar poetic totodată, unde simțurile de la văz, auz la cel tactil întâlnesc forme, culori, texturi care liniștesc, care induc starea de pace.
POP ART REINTERPETAT/ PURSUE PLAY
Cum poți face față provocărilor din viața de zi cu zi, cu toate incertitudinile politice, economice, cu revolte sociale? Îți poți găsi doza de optimism prin culori vibrante, prin piese de mobilier jucăușe, prin a-ți dori a te întoarce în lumea copilăriei, unde fiecare se simte protejat de responsabilități. Da, o zodă de joacă, dar și de umor, acolo unde cei optimiști preferă întotdeauna să se refugieze. Cum ar arăta interiorul unei astfel de case în trendul Pursue Play, de fapt un stil Pop Art reinterpretat? Cu textile cu imprimeuri ludice, colorate, cu forme geometrice de bază, cu mobilier inspirat din lumea jocurilor Lego, cu texturi combinate între mat și lucios, cu forme simple, dar modulare.
UTILITARISM SPORTIV/ GO OFF GRID
Cum te poți reîncărca atunci când grijile te compleșesc, iar stresul devine o povară și nu un stimulent? Prin reîntoarcea în natură, prin activități care îți eliberează mintea, dar îți solicită mușchii, prin sporturi care îți permit să explorezi natura, dar să-ți explorezi și limitele corpului la surplusul de adrenalină. Este un trend care vorbește despre a trăi conectat cu natura, un trend axat pe utilitarism, unde obiectele sunt multifuncționale, independente de energia convențională, unde textilele sunt durabile, eficiente și se curăță ușor. Texturi, culori și forme inspirate din viața celor care se aventurează în natură cu cortul, dar și în situații extreme. Un trend care vorbește despre dinamism prin multifuncționalitate, dar și rezistență în timp a obiectelor și finisajelor.
DIGITAL FUTURIST/ ESCAPE REALITY
Cum te poți folosi de tehnologie pentru a-ți găsi propriul refugiu din fața incertitudinilor vieții cotidiene? Da, o poți face și prin intermediul tehnologiei, mai ales că la capitolul jocuri, realitate virtuală și inteligență artificială lucrurile par să progrese poate prea rapid pentru unii. Practic este un trend care vorbește deschis despre faptul că sunt oamenii care atunci când nu găsesc ceva reconfortant în viața de zi cu zi construiesc propria lor lume ori se lasă angrenați în lumea virtuală, unde barierele dintre imaginație și senzația de realitate sunt dizolvate. Un trend care se poate concretiza la interiorul caselor prin prezența tehnologiei, a ecranelor digitale în locul tapetelor, a LED-urilor prin care se poate transforma atmosfera și culorile încăperilor, cu texturi inspirate din lumea virtuală, cu imprimeuri ce par să migreze din zona proiecților virtuale în realitate, cu forme atipice, futuriste, cu materiale care par a fi ceva, dar care la atingere conferă o cu totul altă senzație.
ART DECO REINTERPRETAT/ EMBRACE INDULGENCE
Cum poți avea senzația de siguranță în vremuri nesigure? Prin întoarcea în istorie, acolo unde totul pare deja cunoscut, unde protecția și siguranța formelor, culorilor și materialelor par să fi trecut testul timpului. Da, formele Art Deco sunt în mare vogă și este un trend care vorbește despre un lux reconfortant, debrasat de ornamente, dar cu accent pe calitatea materialelor și finisajelor, cu texture lucioase, prețioase, metalice, în principal auriul. De asemenea, la capitolul materialelor textile sunt foarte prezente țesăturile catifelate, care certifică luxul la atingere. Este un trend care vorbește despre eleganță în forme, culori, materiale apparent simple, dar de fapt sofisticate.
Așadar închei prin a te întreba: care este trendul tău favorit? Și da, nu e nicio greșeală sau nicio problemă dacă nu te regăsești în niciunul dintre ele, dar măcar vei înțelege de ce este foarte posibil ca în ofertele magazinelor de mobilier, decorațiuni, corpuri de iluminat și finisaje, dar și în propunerile designerilor de interior și arhitecților să regăsești mare parte din ceea ce au preconizat trendsetteri că vor fi următoarele tendințe. Sper să-ți prindă bine informațiile acestea!
Foto: Heimtextil 2019
17
Mulțumesc Adela, că ne tii la curent! Îmi place să știu, sa fiu la curent cu trendurile chiar daca nu pot ține pasul.Doar mici modificări…Te urmăresc
cu drag și interes! Un an bogat sa ai, in tot ceea ce îți propui!
Din păcate nu mă regăsesc în nici un tren 2019. Eu prefer clasicul și stilul comod. Nimic nu reflecta suflet. Se poarta rece și impersonal? Păcat. E acasa nu muzeu
Multumesc,aceste informatii ma ajuta foarte mult,am de facut un proiect cu tema „Tendinte in domeniul textilelor de interior 2019/2020 ,conform Heimtextil 2019”