KIKA
adelaparvu.com
recomandă kika.ro
KIKA
adelaparvu.com despre amenajare apartament 36 mp, Paris, design interior Transition Interieur Design, Foto Meero (5)

In apartamente, Design Interior

Locuință de 36 de mp radical transformată

Când dai peste o locuință în centrul orașului, o zonă bună care-ți este pe plac, dar care este și aproape de locul de muncă, poți fi dispus să faci compromisuri atunci când vine vorba despre metri pătrați. Am ales să-ți prezint azi o renovare spectaculoasă a unuei locuințe mici din Paris, a cărei suprafață este de doar 36 de metri pătrați. Cuplul de tineri care a achiziționat-o și-a dat seama de potențialul ei, dar nu știau cum să o organizeze mai bine. Au apelat la Carla Lopez și Margaux Meza de la biroul Transition Interieur Design, care au venit cu propuneri îndrăznețe. Prima dintre ele, după ce s-a făcut expertiza tehnică, a fost să recompartimenteze cu totul locuința, să dea jos toți pereții și să regândească funcțiunile. După ce proiectul a fost gata, au început lucrările de renovare care au durat trei luni de zile. Totul a fost scos, mai ales că locuința se află într-o clădire veche și multe dintre finisaje, în special pardoseala erau degradate. Instalațiile refăcute, finisajele de asemenea. Rezultatul? Absolut neașteptat, dar hai să-ți spun mai multe ca să afli tructurile aplicate aici.

Stilul de amenajare a fost gândit de tip loft cu piese scandinave, industriale și retro. Rezultatul? O locuință aerisită și cu personalitate, dar și funcțională, care acum este mult mai generoasă, deși suprafața în metri pătrați nu s-a schimbat.

Stilul de amenajare a fost gândit de tip loft cu piese scandinave, industriale și retro. Rezultatul? O locuință aerisită și cu personalitate, dar și funcțională, care acum este mult mai generoasă, deși suprafața în metri pătrați nu s-a schimbat.

adelaparvu.com despre amenajare apartament 36 mp, Paris, design interior Transition Interieur Design, Foto before

Când vezi cum arăta locuința înainte, poți aprecia mult mai bine rezultatul de după renovare. Inițial spațiul mic era fragmentat în patru spații: bucătărie, baie, cameră de zi și dormitor. Marile neajunsuri erau lipsa luminii naturale la bucătărie, distanța mare dintre dormitor și baie, plus planul de tip vagon. Ceea ce a fost un mare avantaj: ferestre mari pe o latură a locuinței și anume trei la număr. Acestea au contat mult în decizia de recompartimentare a locuinței. Cea mai importantă modificare: în locul fostei băi să fie păstrat locul de wc, iar lângă dormitor să fie creată o baie cu loc de cadă, lavoar și loc pentru mașina de spălat. Practic, designerii s-au folosit de instalația pentru vasul de toaletă și au păstrat-o pe poziție, dar au separat locul de wc față de cel destinat igienei. Un truc excelent, mai ales pentru un spațiu mic. În rest, toți pereții de compartimentare au fost înlăturați, instalațiile restrasate, finisajele refăcute.

Acum, dupp renovare, intrarea în locuință coincide cu intrarea în zona de zi, unde bucătăria este deschisă către living.

Acum, după renovare, intrarea în locuință coincide cu intrarea în zona de zi, unde bucătăria este deschisă către living. Peretele care separă wc-ul de serviciu este către cameră locul pentru televizor. Pereții au fost zugrăviți în alb, iar pardoseala este îmbrăcată cu parchet din stejar periat pentru un aspect cât mai natural.

Mobila de bucătărie este configurată pe perete până în plafon și are partea de plită pe blat, combina frigorifică fiind încorporată. Pentru depozitare mai eficientă au fost prevăzute sertare în locul ușilor de dulap, asta sub blatul din cuarț alb. Partea de sus a corpurilor suspendate maschează tubulatura pentru hotă, dar și alte trasele. O parte din spațiu poate fi folosit pentru depozitarea unor lucruri care sunt folosite mai rar.

Mobila de bucătărie este configurată pe perete până în plafon și are partea de plită pe blat, combina frigorifică fiind încorporată. Pentru depozitare mai eficientă au fost prevăzute sertare în locul ușilor de dulap, asta sub blatul din cuarț alb. Partea de sus a corpurilor suspendate maschează tubulatura pentru hotă. O parte din spațiu poate fi folosit pentru depozitarea unor lucruri care sunt folosite mai rar.

Pentru a completa bucătăria, designerii au prevăzut o masă pensinsulă în care este încastrată chiuveta. A fost aleasă o chiuvetă sub blatul de cuarț alb. Sub blat pe partea către cameră sunt sertare, iar sub chiuvetă sunt uși de dulap.

Pentru a completa bucătăria, designerii au prevăzut o masă pensinsulă în care este încastrată chiuveta. A fost aleasă o chiuvetă sub blatul de cuarț alb. De partea opusă locului de lucru din bucătărie, blatul este extins pentru a putea fi folosit ca masă de tip bar. În blatul mesei de tip bar este prevăzută și o priză ascunsă la care să poată fi conectate electrocasnice mici. Un detaliu care contează foarte mult și pentru ordine, dar și pentru ca cei doi tineri care locuiesc aici să nu fie tentați să înghesuiască micul blat de lângă plită cu electrocasnice mici.

Livingul este minimal amenajat cu piese de mobilier zvelte, care lasă lumina să treacă cu ușurință (picioare înalte). Locul de tv este gândit astfel ca în fața lui să nu existe culoar de circulație, dar să poată fi vizibil din majoritatea unghiurilor unde există locuri de ședere (și din zona mesei).

Livingul este minimal amenajat cu piese de mobilier zvelte, care lasă lumina să treacă cu ușurință (picioare înalte). De asemenea nu s-a prevăzut covor în fața canapelei (de la IKEA), care ar fi fragmentat suprafața pardoselii și ar fi dat impresia de spațiu mic. Locul de tv este gândit astfel ca în fața lui să nu existe culoar de circulație, dar să poată fi vizibil din majoritatea unghiurilor unde există locuri de ședere (și din zona mesei). Aplica de perete dintre ferestre este cumpărată de la Bazar Exquis.

Comoda retro de sub televizor are un corespondet ca stil în etajera suspendată din spatele scaunelor de tip bar. De reamarcat faptul că bucătăria este de fapt foarte aerisită, având în vedere că deasupra mesei insulă nu există nimic aglomerat, fără corpuri de mobilier sau obiecte masive. De aici și senzația de spațiu mai mare.

Comoda retro de sub televizor are un corespondet ca stil în etajera suspendată (de la Sentou) din spatele scaunelor de tip bar. De remarcat faptul că bucătăria este de fapt foarte aerisită, având în vedere că deasupra mesei insulă nu există nimic aglomerat, fără corpuri de mobilier sau obiecte masive (corpurile de iluminat sunt de la Nordlux). De aici și senzația de spațiu mai mare.

Pentru a crea senația de spațiu mai generos și luminos, designerii au prevăzut între zona de zi și dormitor o separare cu tâmplărie metalică și geamuri. Este unul dintre cele mai costisitoare intervenții în locuință, dar care a rezolvat excelent atât funcțional, cât și estetic organizarea micului apartament. Caloriferele au un aer retro, dar de fapt sunt electrice. Înainte, locuința era încălzită cu panouri radiante.

Pentru a crea senația de spațiu mai generos și luminos, designerii au prevăzut între zona de zi și dormitor o separare cu tâmplărie metalică și geamuri. Este unul dintre cele mai costisitoare intervenții în locuință, dar care a rezolvat excelent atât funcțional, cât și estetic organizarea micului apartament. Caloriferele au un aer retro, dar de fapt sunt electrice (de la Acova). Înainte, locuința era încălzită cu panouri radiante.

Pentru intimitate, în spatele tâmplăriei care separă dormitorul de zona de zi s-au prevăzut draperii, care la nevoie se pot trage. Îmediat la intrarea în dormitor, dressingul este mascat cu draperii, locul fiind prea mic pentru a putea fi instalate uși.

Pentru intimitate, în spatele tâmplăriei care separă dormitorul de zona de zi, s-au prevăzut draperii, care la nevoie se pot trage. Imediat la intrarea în dormitor, dressingul este mascat cu draperii, locul fiind prea mic pentru a putea fi instalate uși.

Peretele îmbrăcat cu cărămidă din dormitor este vizibil și în zona de zi, ceea ce accentuează stilul de tip loft dorit aici. Ferestrele beneficiază de rolete albe, simple pentru a nu încărca spațiul, dar care pot asigura intimitate pe timpul serii. În fața patului există o mică comodă cu sertare pentru piese mici de îmbrăcăminte (lenjerie, șosete etc). Oglinda este așezată pe culoarul din fața patului, deci pe aceeași direcție cu dressingul.

Peretele îmbrăcat cu cărămidă din dormitor este vizibil și în zona de zi, ceea ce accentuează stilul de tip loft dorit aici. Patul este încadrat de două suspensii (de la Fleux), care pe timpul nopții asigură iluminat optim, dar pun în evidențăși textura peretelui. Ferestrele beneficiază de rolete albe, simple pentru a nu încărca spațiul, dar care pot asigura intimitate pe timpul serii. În fața patului există o mică comodă cu sertare pentru piese mici de îmbrăcăminte (lenjerie, șosete etc). Oglinda este așezată pe culoarul din fața patului, deci pe aceeași direcție cu dressingul, un detaliu care contează în confortul cotidian.

O rezolvare ingenioasă a fost cu baia mutată lângă dormitor. Astfel, este mult mai comod și rapid ca după baie, proprietarii să aibă acces facil la dressing. Pentru a asigura măcar puțină lumină naturală, designerii au prevăzut o supralumină deasupra ușii de intrare în baie.

O rezolvare ingenioasă a fost cu baia mutată lângă dormitor. Astfel, este mult mai comod și rapid ca după baie, proprietarii să aibă acces facil la dressing. Pentru a asigura măcar puțină lumină naturală, designerii au prevăzut o supralumină deasupra ușii de intrare în baie.

Baia este amenajată simplu, curat ordonat. Totul pe alb pentru a amplifica senzația de spațiu și lumină. Aici, după lavoar există configurat un dulap, în spatele căruia se află mașina de spălat rufe, deasupra acesteia fiind loc pentru prosoape.

Baia este amenajată simplu, curat ordonat. Totul pe alb pentru a amplifica senzația de spațiu și lumină. Cada (de la Jacob Delafon) are paravan de sticlă, iar pereții sunt îmbrăcați cu mozaic alb. Aici, după lavoar există configurat un dulap, în spatele căruia se află mașina de spălat rufe, deasupra acesteia fiind loc pentru prosoape.

Oglinda supradimensionată ajută ca spațiul să fie simțit mai aerisit. De asemenea, în această oglindă se reflectă și lumina artificială, fiind practic dulblată ca intensitate.

Oglinda supradimensionată ajută ca spațiul să fie simțit mai aerisit. De asemenea, în această oglindă se reflectă și lumina artificială, fiind practic dulblată ca intensitate. Blatul pentru lavoar poate fi folosit și ca măsuță pentru machiaj.

Toaleta de serviciu este simplu, dar plăcut amenajată cu un lavoar special ales pentru spații mici. Piesele din lemn și pardoseala sunt în ton cu amenajarea din zona de zi, detalii care fac acest spațiu mic mai puțin claustrofobic.

Toaleta de serviciu este simplu, dar plăcut amenajată cu un lavoar special ales pentru spații mici. Piesele din lemn și pardoseala sunt în ton cu amenajarea din zona de zi, detalii care fac acest spațiu mic mai puțin claustrofobic.

O locuință luminoasă, aerisită, dar cu personalitate, unde a contat enorm reorganizarea locuinței în două mari zone: de zi și de noapte. Designerii s-au folosit la maximum de prezența ferestrelor pentru ca întreaga locuință să devină inundată de lumină naturală, suprafețele mari sunt simple, curate, debarasate de detalii, ornamente, texturile așezate strategic (peretele din cărămidă), iar prin piese mici de mobilier i decorațiuni s-a adus un plus de culoare și vivacitate. Un proiect excelent gândit, pentru implementarea căruia s-a ajuns la circa 900 de euro pe metru pătrat, cost total ce înglobează etapele de la proiectare, manoperă, materiale de construcție, finisaj, mobilă, corpuri de iluminat, tâmplărie, obiecte sanitare, dotări și până la ultima decorațiune din locuință. Deci absolut tot. Și da, a meritat. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre amenajare apartament 36 mp, Paris, design interior Transition Interieur Design, Foto Meero (5)

Foto: Meero

4 raspunsuri pentru Locuință de 36 de mp radical transformată

  1. Mariana spune:

    Buna treabă!Îmi place foarte mult! Mulțumesc Adela! Voi pastra informațiile în arhivă mea!

  2. Ioana spune:

    Exact ce cautam. Sunt in plin proces de renovare, intr-o camera de 25mp, care o sa fie si bucatarie si zona de living. Multumesc pentru idei.

  3. Cris spune:

    Super fain ! Chiar ca ne inspira sa indraznim si noi.

  4. Barca spune:

    Multumim, pentru toate sfaturile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *