adelaparvu.com despre amenajare apartament 2 camere, 36 mp, Polonia, design interior Magdalena Ilmer, Foto Boho Studio (10)

In apartamente, Design Interior

Două camere în 36 mp funcțional gândite

Într-o locuință mică, deseori sunt suficient doar mici schimbări pentru a avea parte de îmbunătățiri majore. Și da, atunci când dimensiunile spațiului nu te prea ajută, trebuie să iei în calcul anumite compromisuri pentru că până la urmă nu te poți aștepta să ai totul ca imagine standard (cum ar fi un pat încadrat de noptiere) dacă nu e loc. Am ales să-ți prezint azi un apartament mic, comandat, adică se trece dintr-o cameră în alta, dar care a fost excelent gândit pentru nevoile tinerilor care locuiesc aici. Arhitecta poloneză Magdalena Ilmer a regândit spațiul pentru a obține mai multe funcțiuni ori a integra mai bine electrocasnicele. Dar hai să-ți spun mai multe, nu înainte de a-ți posta planurile de dinainte și de după reamenajare, ca să-ți dai seama de transformări.

adelaparvu.com despre amenajare apartament 2 camere, 36 mp, Polonia, design interior Magdalena Ilmer, Foto Boho Studio (11)

Înainte totul era simplu și clar: hol de intrare, baie, bucătărie, cameră de zi și dormitor. Ce a prevăzut arhitecta? În primul rând a renunțat la uși interioare, dinspre hol în camera de zi și dinspre bucătărie în camera de zi. Bucătăria a fost și ea ușor mărită pentru încadrarea frigiderului în spațiul ei. Apoi, la baie s-a făcut loc într-o nișă pentru mașina de spălat rufe. Mai departe, poziția ușii dormitorului a fost schimbată astfel încât la fereastră să fie suficient loc pentru un birou și un dressing, iar patul să fie poziționat la perete, într-un loc ferit. Deci, cu intervenții minime la nivel de compartimentare, s-a obșinut mult mai multă funcționalitate și coerență. Ideea de bază pentru desființarea ușilor interioare a fost nu doar traficul mai lejer, ci și circulația luminii naturale în anamblul primei părți a locuinței.

adelaparvu.com despre amenajare apartament 2 camere, 36 mp, Polonia, design interior Magdalena Ilmer, Foto Boho Studio (12)

La nivelul finisajelor toată zona de la intrarea în casă și până în dreptul bucătăriei este pavată cu plăci ceramice hexagonale, chiar dacă ele se simt puțin și în living. Ca să completeze partea ieșită în afară a bucătăriei, arhitecta a prevăzut în spațiul rezultat locul de tv, astfel că acum peretele mai lung al bucătăriei să nu dea impresia de spațiu mai mic, ci de unul util.

adelaparvu.com despre amenajare apartament 2 camere, 36 mp, Polonia, design interior Magdalena Ilmer, Foto Boho Studio (1)

Desigur, toată mobila din casă este realizată la comandă după proiectul arhitectei, cu excepția pieselor independente, cum ar fi scaune, canapea, masă, dar la nivel de depozitare, respectiv dulapuri, comode acestea au fost gândite în ansamblu. De aceea totul este coerent, armonios și funcțional. Spre exemplu, la intrarea în casă exista o nișă pentru haine și pantofi care a fost închisă cu uși culisante, iar în completare este un alt corp ce face legătura cu mobila dinspre living, care are o nișă cu textură din lemn numai bună pentru chei, ochelari și alte obiecte mici. În rest mobila este albă, lipsită de mânere, fiind dotată cu sisteme push. Lipsa mânerele face ca totul să aibă o imaginea mai ordonată.

adelaparvu.com despre amenajare apartament 2 camere, 36 mp, Polonia, design interior Magdalena Ilmer, Foto Boho Studio (2)

Camera de zi are două zone: cea de conversație cu loc de tv și masa cu scaunele, practic living și sufragerie în același spațiu. Da, nu a fost loc pentru o bibliotecă convențională, dar câteva rafturi deasupra canapelei suplinesc rolul ei. De asemenea, montate la același nivel, rafturile de deasupra televizorului continuă frumos liniile la nivel superior, ceea ce ordonează spațiul și îi dă un aspect coerent, chiar dacă materialele diferă (alb deasupra canapelei, textură lemn deasupra televizorului).

adelaparvu.com despre amenajare apartament 2 camere, 36 mp, Polonia, design interior Magdalena Ilmer, Foto Boho Studio (10)

Locul de luat masa este amplasat frumos lângă fereastră și în apropierea bucătăriei, iar masa rotundă face ca spațiul să devină mai plăcut. Mobila simplă, albă face ca zona să fie mai luminoasă, totul conturându-se frumos pe peretele vopsit într-o nuanță neutră de gri cald.

adelaparvu.com despre amenajare apartament 2 camere, 36 mp, Polonia, design interior Magdalena Ilmer, Foto Boho Studio (5)

Bucătăria este mică, dar funcțională și încorporează toate electrocasnicele, inclusiv frigiderul. Pentru a nu încărca spațiul ei, arhitecta a prevăzut ca zona de placare cu gresie în nuanțe de lemn să fie puțin deasupra blatului, adică exact cât s-a putut ridica cu ea sub fereastră, continuând acest nivel peste tot. În rest albul domină ambientul, iar accentele sunt de nuanță neagră sub blat și pentru mânerele combinei frigorifice, la nivelul corpurilor de iluminat, dar și a peretelui cu efect de tablă.

adelaparvu.com despre amenajare apartament 2 camere, 36 mp, Polonia, design interior Magdalena Ilmer, Foto Boho Studio (3)

adelaparvu.com despre amenajare apartament 2 camere, 36 mp, Polonia, design interior Magdalena Ilmer, Foto Boho Studio (4)

Dormitorul este simplu, dar excelent gândit pentru mai multe funcțiuni: pat pentru odihnă, dulap încăpător pentru haine, loc de birou cu rafturi pentru cărți. Locul pentru pat este marcat și prin îmbrăcarea pereților cu tapet. Compromisul aici a fost făcut prin alegerea unui pat care să încapă la fix în spațiul disponibil, adică fără noptiere și loc în jurul lui, putând fi accesat doar pe o parte. Are în schimb o tăblie mai lată pentru depozitare și sertare dedesubt.

adelaparvu.com despre amenajare apartament 2 camere, 36 mp, Polonia, design interior Magdalena Ilmer, Foto Boho Studio (6)

Este o locuință mică, dar bine gândită pentru nevoile unui cuplu, cu multe zone de depozitare și finisaje neutre, simple. Lipsa covoarelor (sunt folosite doar carpete) face ca spațiul să pară mai amplu, de asemenea și folosirea storurilor în loc de draperii, care lasă mare parte din ferestre libere, făcând interiorul mai luminos. Caloriferele sunt ele simple, fără a imprima vreun ritm sau vreun model, iar mobila este tratată absolut fucțional, făăr culori,modele, mânere care să fragmenteze sau să dea impresia de dezordine. Deci da, schimbări mici, dar rezultate notabile în termeni de confort și imagine. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre amenajare apartament 2 camere, 36 mp, Polonia, design interior Magdalena Ilmer, Foto Boho Studio (7)

adelaparvu.com despre amenajare apartament 2 camere, 36 mp, Polonia, design interior Magdalena Ilmer, Foto Boho Studio (8)

adelaparvu.com despre amenajare apartament 2 camere, 36 mp, Polonia, design interior Magdalena Ilmer, Foto Boho Studio (9)Foto: Boho Studio

10 raspunsuri pentru Două camere în 36 mp funcțional gândite

 1. Studio Galati spune:

  Wow !! Totul este pur si simplu superb.

 2. Lavinia Dragan spune:

  Buna ziua,

  Am o bucatarie mica ( aproximativ 6mp) pe care intentionez sa o maresc putin (va ajunge la 7.5 mp). Am facut o simulare pentru mobila de bucatarie si va arata aproximativ ca in poza atasata (inca nu am cumparat mobila). Intre corpurile de mobila de sus si cele de jos, pe perete, as dori sa pun stica securizata. Imi puteti recomanda, va rog, un furnizor/producator?
  De asemenea, de la capatul mobile si pana la geam as vrea sa pun masa iar pe perete sa pun un tapet din fibra de sticla. Problema este ca pe acea portiune va veni si burlanul de la hota care va iesi din mobila (intentionez sa il imbrac int-o teava ceva dar….nu stiu cum va arata). Imi puteti da o sugestie cum as putea sa il ascund? Sau cum sa il integrez in decor astfel inca sa arate frumos?

  Multumesc!

  IMG-20170618-WA0009

  • Adela Parvu spune:

   În privința sticlei securizate să știi că producătorii de mobilă o pot furniza și monta, asta dacă-ți faci bucătăria la comandă (cum sunt cei de la MT Fabrica, Movi Design). Există și furnizori de sticlă cum sunt cei de la Monteco, dar când vine vorba despre comenzi mici precum a ta, s-ar putea să te dezamăgească. Pentru mascarea hotei se poate face ca un fel de grindă falsă sub care să mai existe un raft de legătură. Există multe soluții, în funcție de stilul vizat. Aș mai spune că în partea cu frigiderul, mobila ar arăta mult mai bine dacă ar fi la fel de înaltă ca și corpurile suspendate din stânga (ar fi arătat mai bine o combină frigorifică încorporată). De asemenea, sper că ai lăsat măcar 60 de cm distanță între plită și chiuvetă 🙂

 3. ioana spune:

  Cam tot e ok, mai putin dormitorul. Ceva nu se leaga acolo. Eu una as avea o senzatie de claustrofobie in fiecare dimineata. Cred ca se putea renunta lejer la cel putin 0.5m in favoarea dormitorului si/sau sa puna usa mai spre fereastra. a.i. patul sa fie pozitionat invers. Nu mai zic de faptul ca daca te trezesti mai dimineata si dormi la perete > ghinion. Il trezesti si pe celalalt. Vorba aia, de frumos e frumos, dar ne trebuie?

 4. Lavinia Dragan spune:

  Mulțumesc pentru sfat!
  Intre chiuveta si plita am lasat fix 60 cm cat va fi masina de spalat vase 😀. As vrea sa las si intre plita si finalul mobilei 20-30 cm in functie de cum ma incadrez cu masa. Am incercat si varianta in care combina frigorifica este incorporata (am atasat poza) si arata mult mai bine doar ca nu gasesc combina la capacitatea la care as vrea (240 frigider si 90 congelator) si care sa se incadreze in dimensiunea standard 😐.

  Multumesc!

  IMG-20170618-WA0008

 5. Florea Ionut spune:

  Bună ziua. Cam cât ar costa renovarea unui asemenea apartament. Mulțumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *