adelaparvu.com despre amenajare garsoniera 32 mp, design Maria Dadiani, Foto Yuri Grishko (14)

In Design Interior, Garsoniere

Garsonieră de 32 mp luminoasă și bine organizată

De cele mai multe ori visul unui proprietar de garsonieră este să facă spațiul acesteia să pară mai mare. Dar când suprafața este limitată, ceea ce poate face diferența este lumina naturală. Așa că atunci când vrei să cumperi o garsonieră, fii pe fază la cât de mari sunt ferestrele pentru că atunci când ele sunt generoase, da, poți obține senzația de spațiu aerisit. Am ales să-ți prezint un astfel de caz, pentru a-ți face o idee mai clară asupra ceea ce vreau să punctez. Locuința de față, situată într-o clădire din Moscova, are două ferestre mari. Chiar dacă sunt situate pe aceeași latură, ele asigură o excelentă ambianță, grație suprafeței mari de geamuri. În acest context, designerul Maria Dadiani, la care a apelat proprietara garsonierei, care măsoară 32 de metri pătrați, a gândit totul în relație cu lumina naturală pentru ca interiorul să fie perceput cât mai aerisit. Cererile proprietarei au fost clare: multe spații de depozitare, baie elegantă, loc de pat separat și senzația de loft, dar nu industrial, ci reinterpretat într-o notă clasică. Rezultatul? Armonios! Dar hai să afli trucurile folosite aici, inclusiv să vezi planul garsonierei, după amenajare.

adelaparvu.com despre amenajare garsoniera 32 mp, design Maria Dadiani, plan

Inițial garsoniera avea toate încăperile separate cu pereți, respectiv bucătăria era clar delimitată de hol și cameră. După expertiza tehnică, întocmită de către un inginer de structuri, designerul a prevăzut desființarea zidului dintre bucătărie și cameră, separând funcțiunile prin intermediul unui paravan fix cu geamuri. În cameră, partea mai îngustă și mai departată față de fereastră a fost tratată ca o nișă destinată odihnei, separată, la nevoie prin intermediul unei draperii. Spațiile de depozitare sunt configurate pe hol, dar și în cameră, obținându-se dulapuri generoase și bine organizate, atât pentru haine, cât și pentru obiecte de uz casnic (aspirator, mașină de călcat, masă de călcat, găleată cu mop etc.). Baia este mică, sub standardul de minimum 4 metri, așa că designer a prevăzut ca locul mașinii de spălat să fie în bucătărie.

adelaparvu.com despre amenajare garsoniera 32 mp, design Maria Dadiani, Foto Yuri Grishko (13)

În hol s-au prevăzut spații de depozitare, așa că pentru a nu da impresia de loc îngust și aglomerat, designerul a propus ca totul, de la finisaje la mobilier să fie în nuanțe deschise. Pardoseala din plăci ceramice (de la Equipe) are imprimeuri mărunte, de tip patchwork, care dau senzația de covor.

adelaparvu.com despre amenajare garsoniera 32 mp, design Maria Dadiani, Foto Yuri Grishko (6)

Holul de la intrare este deschis acum către cameră și bucătărie, lumina naturală ajungând fără probleme aici, iar senzația de bine este resimțită încă de la primul pas făcut către interior. Separarea dintre cameră și bucătărie este realizată printr-o structură realizată din tâmplărie din lemn cu geamuri, care lasă lumina naturală să circule. De asemenea, contează foarte mult faptul că ferestrele sunt lăsate libere, fără draperii sau perdele.

adelaparvu.com despre amenajare garsoniera 32 mp, design Maria Dadiani, Foto Yuri Grishko (8)

Chiar dacă bucătăria este deschisă către hol, la nivelul pardoselii s-au ales alte plăci ceramice, dar în aceeași notă cromatică. Și acestea continuă imaginea de covor (de la Equipe). Spațiul mic al bucătăriei a fost excelent exploatat și organizat în două zone: prima de lucru, care include electrocasnice, a două dispusă în lateral pentru mascarea mașinii de spălat și pentru extra depozitare. Totul în alb pentru mai multă luminozitate. Liniile mobilierului (fronturi frezate, cornișă în partea de sus, mânere) reinterpretează clasicul, dar debarasat de ornamente.

adelaparvu.com despre amenajare garsoniera 32 mp, design Maria Dadiani, Foto Yuri Grishko (9)

Când spațiul bucătăriei este mic, secretul este ca și dotările și electrocasnicele să fie alese cu dimensiuni mai mici, astfel ca între chiuvetă și plită să existe blat de lucru. De ce este important? Pentru ca tot ce se prepară în bucătărie să fie pe blat, evitându-se astfel murdărirea întregului spațiu. În plus, când există spațiu între chiuvetă și plită sunt mai ușor de poziționat și prizele necesare (pentru mixer, cafetieră, spre exemplu). Aici faianța este apropiată de nuanța mobilierului, așa că designerul a mizat pe luminozitate, fără contraste care să fragmenteze spațiile, însă a ales o faianță cu model în relief pentru o imagine rafinată, bazată pe texturi.

adelaparvu.com despre amenajare garsoniera 32 mp, design Maria Dadiani, Foto Yuri Grishko (10)

Și mașina de spălat rufe este aleasă cu dimensiuni mai mici, respectiv un model slim care a fost mascat în mobilier. De remarcat faptul că s-au folosit două tipuri de mânere pentru mobilier, unele mai mici în partea superioară, alte mai confortabile, mai vizibile pentru zona corpurilor de bază. Asta pentru a nu aglomera vizual fețele mobilierului.

adelaparvu.com despre amenajare garsoniera 32 mp, design Maria Dadiani, Foto Yuri Grishko (7)

Locul de luat masa este într-un colț al bucătăriei și alături de corpurile de iluminat, aici s-au folosit piese cu design industrial ( de la Eichholtz). Astfel, designerul a introdus elemente de tip loft alături de finisajul de tip cărămidă aparentă. Masa poate fi reglată astfel ca ea să poată fi folosită și ca variantă de tip bar și variantă de tip bistro, iar blatul ei este de 80 cm pentru a nu ocupa mult spațiu.

adelaparvu.com despre amenajare garsoniera 32 mp, design Maria Dadiani, Foto Yuri Grishko (11)

Paravanul cu tâmplărie din lemn vopsită alb și geamuri de sticlă, realizat pe comandă, lasă decorul la vedere între bucătărie și cameră, de aceea designerul a prevăzut totul cât mai deschis și luminos, în special în partea superioară a locuinței.

adelaparvu.com despre amenajare garsoniera 32 mp, design Maria Dadiani, Foto Yuri Grishko (3)

Pentru a completa imaginea de loft, asociată de regulă cu stilul industrial, designerul a prevăzut piese de mobilier care să includă tușe ale acestui stil. Canapeaua, realizată pe comandă, are tapițeria prinsă cu ținte pe brațe, iar spătarul este capitonat, ceea ce se potrivește atât cu stilul industrial, dar și cu cel clasic. O combinație menită să împace stiluri foarte diferite, dar totodată și să se potrivească în spațiul redus ca dimensiuni (de aceea brațele sunt subțiri).

adelaparvu.com despre amenajare garsoniera 32 mp, design Maria Dadiani, Foto Yuri Grishko (2)

Camera are pardoseala îmbrăcată în parchet deschis la culoare, iar în lipsa unui covor spațiul pare mult mai mare. Prin finisajul texturat de cărămidă aparentă, designerul a legat funcțiunile și a conferit o notă unitară interiorului. Mobila este albă, la fel ca și zugrăveala pereților, deci totul în aceeași notă pentru a amplifica luminozitatea, care nu este obturată de draperii. Ca atare, designerul a prevăzut și alegerea unor radiatoare care să arate bine, cu design clasic.

adelaparvu.com despre amenajare garsoniera 32 mp, design Maria Dadiani, Foto Yuri Grishko (14)

Un truc excelent folosit este placarea cu oglinzi. Designerul le-a prevăzut în două moduri: aplicate pe fundalul bibliotecii și pe fețele dulapului din zona de odihnă. Prin prezența lor, oglinzile conferă adâncime spațiului, plus că reflectă lumina naturală, care nu este obturată de draperii și perdele.

adelaparvu.com despre amenajare garsoniera 32 mp, design Maria Dadiani, Foto Yuri Grishko (5)

Dormitorul s-a dorit cu un pat confortabil, cu o saltea de 140 cm lățime, așa că în spațiul mic disponibil, designerul a propus așezarea lui la perete. Astfel, a rămas loc suficient pentru accesarea dulapului prezent în lateral. Separarea locului de dormit s-a făcut prin intermediul unei draperii, mai ușor de manevrat și care, evident, nu ocupă mult loc.

adelaparvu.com despre amenajare garsoniera 32 mp, design Maria Dadiani, Foto Yuri Grishko (4)

Dulapul din dormitor, realizat pe comandă după proiectul designerului, are aceeași linie cu mobila din bucătărie, doar că aici totul este prevăzut înzidit pentru o imagine simetrică. În plus, organizarea lui este bine gândită, cu sertare în partea de jos, ceea ce înlocuiește nevoia unei comode. În plus, oglinzile sunt gândite să fie similare pe fețele dulapului, ceea ce ordonează spațiul.

adelaparvu.com despre amenajare garsoniera 32 mp, design Maria Dadiani, Foto Yuri Grishko (1)

Baia, deși măsoară doar trei metri pătrați, este bine organizată și elegant ambientată. Cabina de duș înlocuiește fosta cadă, dispusă inițial pe lungimea spațiului. Lavoarul ales (de la Burlington) este unul elegant, pe picioare, pardoseala (cu plăci de la Equipe) fiind vizibilă sub el, deci și impresia de spațiu mai mare este accentuată. Bateria lavoarului este de la Giulini. Radiatorul ales în ton cu designul lavoarului este de la Margaroli.

adelaparvu.com despre amenajare garsoniera 32 mp, design Maria Dadiani, Foto Yuri Grishko (12)

O locuință mică, dar elegantă, o combinație inedită de stiluri, dar reușit materializată. Mobilier alb cu fronturi frezate, corpuri de iluminat și piese mici industriale, panou de sticlă cu tâmplărie albă și cărămidă aparentă albă – iată câteva elemente care armonios combinate dau impresia de loft, dar cu note mult îndulcite. Spații de depozitare din plin, texturi discrete, puține culori, decorațiuni textile limitate (fără covoare, fără draperii și perdele) pentru ca interiorul să fie luminos, aerisit și plăcut. Sper să te inspire și pe tine!

Foto: Yuri Grishko

 

7 raspunsuri pentru Garsonieră de 32 mp luminoasă și bine organizată

 1. Viorica spune:

  Superb!!!!

 2. Filimon Irina spune:

  Buna, Adela, minunata amenajare a garsonierei! De unde pot cumpara caramida aparenta alba ? Multumesc anticipat pt raspuns !

 3. mirela spune:

  AU ALTE MATERIALE SI OBIECTE DE DECOR..SE VEDE!

 4. maria spune:

  superba!!

 5. Irina Cocos spune:

  Arata de vis!

  Aș fi interesată de niște recomandări de designeri – am 3 garsoniere de aranjat și am nevoie de ajutor.

  Irina Cocos

  • Mirela spune:

   Adevarul este ca nu este usor a demola petetii este o problema ,nu mai ai sustinerea de baza.Trebuue angajat un arhitect si pe urma permis de demolare .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *