adelaparvu.com despre amenajare apartament 2 camere AFI CITY, 2 variante, design Alderamin Studio (1)

In apartamente, Design Interior

Apartament de 50 mp în două variante

Primesc multe mesaje și cereri în care sunt rugată să ofer idei de amenajare, dar foarte rar oamenii înțeleg că ideile înseamnă de multe ori realizarea unui întreg proiect. Ce înseamnă să faci un proiect de amenajare? Totul pornește de la a avea toate datele despre spațiul respectiv, cote, dimensiuni, poziție ferestre, geamuri, dar și informații despre cine ar urma să locuiască în spațiul respectiv și în ce buget ar dori să se încadreze cu amenajarea. Pentru că un spațiu poate fi aranjat în nenumărate feluri, criteriile legate de stilul de viață și de buget îl ajută pe designer sau arhitect să se orienteze către o selecție de soluții, finisaje, materiale, mobilă, decorațiuni, astfel ca nevoile de locuire să fie asigurate, iar din punct de vedere vizual să fie totul coerent, conform personalității clientului. În proiectul de amenajare interioară se ține cont de tot ceea ce este necesar, dar îmbrăcat într-o formă finală care să-l caracterizeze pe proprietar. Și ca să înțelegi despre ce este vorba, am ales să-ți prezint un caz concret, respectiv un apartament de 50 de metri pătrați de la AFI CITY, locuință gândită în două variante, pentru două situații, de către echipa Alderamin Studio, biroul de design și arhitectură pe care l-am deschis cu arh. Andreea Beșliu. Cele două variante sunt diferite în partea de living și dormitor, ceea ce se reflectă atât în stilul de viață, dar și în bugetul necesar amenajării. Dar hai să afli mai multe.

adelaparvu.com despre amenajare apartament 2 camere AFI CITY, 50 mp, design Alderamin Studio (6)

În locuința de circa 50 de metri pătrați există clar separate bucătăria, baia, spațiu dedicat pentru locul mașinii de spălat rufe și dormitorul. Zona de zi este deschisă către holul de intrare, dar aici este prevăzut spațiu de depozitare. Livingul beneficiază de fereastră generoasă care dă înspre terasă, așa cum sunt toate locuințele de la AFI CITY din Bucureștii Noi. Acum, în amenajarea interioară am ținut cont de discuțiile cu eventualii beneficiari și am ajuns la concluzia că o astfel de locuință este pe gustul cuplurilor tinere, care, în general, preferă soluții de amenajare cu influențe scandinave sau industriale. Ca atare, în cele două variante, partea funcțională este rezolvată, însă în prima variantă există o funcțiune în plus în zona de zi: locul suplimentar de birou pentru cazul în care locuința ar urma să fie folosită de către un cuplu de liber profesioniști, care ar lucra de acasă.

Alături de colegii mei dragi. De la stânga la dreapta: arh. Andreea Beșliu, arh. Paul Domșa, arh. Georgiana Anița, arh. Laura Pietrușel.

Alături de colegii mei am format echipa care a gândit proiectele pentru locuințele din complexul AFI CITY din Bucureștii Noi. De la stânga la dreapta: arh. Andreea Beșliu, arh. Paul Domșa, arh. Georgiana Anița, arh. Laura Pietrușel.

adelaparvu.com despre amenajare apartament 2 camere AFI CITY, 50 mp, design Alderamin Studio (3)

adelaparvu.com despre amenajare apartament 2 camere AFI CITY, 50 mp, design Alderamin Studio (4)

În prima variantă a locuinței de două camere, între zona de intrare și living, a fost prevăzută o structură metalică cu riflaje din lemn care are mai multe roluri: de depozitare a unei biciclete și de loc de birou suplimentar, astfel ca dacă aici ar urma să locuiască doi tineri care lucrează de acasă, fiecare dintre ei să aibă locul lui. Livingul este tratat așadar ca spațiu multifuncțional, unde masa de sufragerie poate fi și pentru loc de întâlniri. Și da, pentru asta și costurile cresc semnificativ comparativ cu a doua variantă.

adelaparvu.com despre amenajare apartament 2 camere AFI CITY, design Alderamin Studio (6)

adelaparvu.com despre amenajare apartament 2 camere AFI CITY, design Alderamin Studio (8)

În a doua variantă, același living este tratat mai aerisit, chiar dacă finisajul de cărămidă aparentă este prezent, restul nuanțelor sunt alese mult mai luminoase. Însă, comparativ cu prima variantă, lipsește funcțiunea de birou.

adelaparvu.com despre amenajare apartament 2 camere AFI CITY, 50 mp, design Alderamin Studio (5)

În prima variantă locul de birou principal este în extensia comodei tv. Deasupra comodei peretele este prevăzut a fi placat cu PAL lucios, iar pe suprafața acestuia să fie montat ecranul tv, care poate fi folosit și pentru prezentări, în ideea că spațiul livingului este practic și birou pentru un cuplu tânăr. Accentele industriale se simt prin prezența mobilierului din structură metalică, ce vine să înglobeze și apartatul de aer condiționat situat deasupra ușii interioare. Acest mobilier ar urma să se facă pe comandă, evident la costuri mult mai mari față de mobila simplă din a doua variantă.

adelaparvu.com despre amenajare apartament 2 camere AFI CITY, design Alderamin Studio (7)

În a doua variantă de amenajare totul este strict necesar la nivel de mobilare, iar spațiul se simte evident mai aerisit, însă are și mai puține funcțiuni. Este practic un living actual, care poate fi obținut la costuri absolut rezonabile.

adelaparvu.com despre amenajare apartament 2 camere AFI CITY, 50 mp, design Alderamin Studio (1)

În prima variantă dormitorul este tratat în acord cu amenajarea cu tușe industriale din living, iar nuanțele închise vin să confere adâncime spațiului tipic de dormitor. Pe fundalul închis la culoare, nuanța turcoaz a fețelor de mobilier, gândite cu sisteme push (deci fără mânere) colorează spațiul.

adelaparvu.com despre amenajare apartament 2 camere AFI CITY, design Alderamin Studio (4)

În a doua variantă, mai luminoasă, peretele din spatele patului vine să ofere senzația de adâcime prin prezența unui tapet (pe comandă), care să dea impresia de fereastră deschisă către o pădure, o imagine relaxantă care se vede la intrarea în dormitor. În lateral, dulapul este tratat neutru, într-un gri luminos precum draperiile.

adelaparvu.com despre amenajare apartament 2 camere AFI CITY, 50 mp, design Alderamin Studio (2)

În prima variantă, pe lângă nuanța turcoaz a dulapului, televizorul este poziționat pe o placare din lemn, care vine să încălzească spațiul, placare ce ar urma să fie realizată pe comandă, evident cu costuri suplimentare față de o simplă vopsea lavabilă.

adelaparvu.com despre amenajare apartament 2 camere AFI CITY, design Alderamin Studio (5)

În a doua variantă, televizorul este pur și simplu fixat pe peretele tratat cu vopsea lavabilă, deci totul strict necesar, într-o abordare luminoasă și evident pentru un buget mai restrâns.

adelaparvu.com despre amenajare apartament 2 camere AFI CITY, design Alderamin Studio (3)

adelaparvu.com despre amenajare apartament 2 camere AFI CITY, design Alderamin Studio (2)

În ambele variante, bucătăria separată de living, este tratată luminos în tonuri neutre de gri, alb și accente negre. Mobila, evident pe comandă, este prevăzută cu fronturi frezate duce către un stil scandinav, iar prezența blatului de tip lemn deschis la culoare vine să adauge un material cald, pe lângă nuanța pardoselii.

adelaparvu.com despre amenajare apartament 2 camere AFI CITY, design Alderamin Studio (1)

Camera de baie este tratată cu finisajele disponibile de la dezvoltatorul AFI CIY din Bucureștii Noi, dar diferența o fac detaliile prevăzute de noi, care sunt suplimentare, precum vopseaua decorativă de pe pereții liberi de faianță, plus mobilarea, inclusiv prezența unui spațiu închis de depozitare cu panouri traforate încadrate în rame pe post de uși.

adelaparvu.com despre amenajare apartament 2 camere AFI CITY, 2 variante, design Alderamin Studio (1)

Da, deci două variante pentru același apartament de circa 50 de metri pătrați, dar cu soluții diferite de mobilare, care se reflectă și în costul total al ambientării. Dacă a doua variantă este fezabilă pentru suma de circa 10.000 de euro, a doua ajunge la circa 18.000 de euro pentru că diferă materialele, dar și complexitatea amenajării. Ca atare, când îți dorești o amenajare, este foarte bine să spui ce funcțiuni vrei (mai multe birouri, spațiu pentru obiecte colecționate), ce materiale îți plac (lemn, cărămidă, metal, sticlă etc), dar și în ce buget vrei să te încadrezi pentru că soluțiile și posibilitățile sunt foarte multe, dar ele încep să fie restrânse odată cu informațiile legate de stilul de viață și de banii pe care fiecare familiei îi are. Și fii pe fază la dezvoltatorii imobiliari, care practic îți asigură și proiectul de amenajare interioară, cu tot cu lista de funrizori, așa cum este în cazul AFI CITY, unde uite, ai chiar două variante pentru același tip de apartament. Sper ca aceste comparații să te fi lămurit, iar amenajările să te inspire și pe tine!

Imagini: Alderamin Studio

 

11 raspunsuri pentru Apartament de 50 mp în două variante

 1. miha spune:

  Buna ziua
  Imu plac foarte mult amenajarile dvs. Va rog , ma intereseaza tapetul folosit in dormitor , cum pot sa-l achizitionez ? Multumesc

 2. Gabriela spune:

  Buna ziua,

  Imi puteti spune ce vopsea decorativa s-a folosit in baie? Multumesc

 3. Adriana spune:

  Buna ziua,sumele de 10.000 si respectiv 18000 euro reprezinta doar planurile favute de d-voastra?Multumesc anticipat

  • Adela Parvu spune:

   Bună Adriana! Nu, în această sumă sunt cuprinse zugrăveala colorată, cărămida aparentă, mobila pe comandă, decorațiunile și partea de proiect, mai puțin manopera, restul finisajelor, ușile interioare – acestea din urmă fiind calculate ca asigurate de echipa de constructori ai complexului rezidențial

 4. Alexandra spune:

  Buna ziua! Daca se poate, as dori sa stiu prețul manoperei la ambele proiecte. Multumesc!

  • Adela Parvu spune:

   Bună Alexandra! Variantele prezentate sunt cu manopera inclusă de la AFI CITY. Dacă ar fi să faci separat lucrarea, în alt loc, depinde foarte mult de oferta pe care ți-o face constructorul și de materialele folosite. Manopera a crescut mult ca preț în ultima vreme, așa că nu pot face o statistică. Pot să-ți spun însă că o renovare completă, cu tot cu manoperă, finisaje, mobilă, decorațiuni ajunge să coste circa 450 de euro pe metru pătrat.

 5. Daniel Dinu spune:

  Buna ziua! Electrocasnicele sunt incluse in aceasta suma?
  Multumesc!

 6. Madalina spune:

  Buna ziua! Peretii cu aspect de caramida sunt placati sau s-a folosit tapet? M-ar interesa un tapet de genul acesta, caramida vopsita in alb, care sa arate cat mai realist…nu ca o foaie de hartie. Imi puteti face o recomandare? Multumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *